Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Quinoa is een vezelrijke plant en bron van zowel eiwitten als mineralen. Het staat bekend als superfood met veelbelovende eigenschappen voor je gezondheid. Maar klopt dat ook? Is quinoa gezond? En hoe moet je het bereiden? Tijd om quinoa in het zonnetje te zetten!
Lees verder onder de afbeelding
Quinoa is een plant, een oud gewas met rode of oranje pluimen. Hoewel het zaad veel weg heeft van graan lijken de blaadjes van de plant meer op spinazie. De wit, rood of zwart kleurige zaadjes zijn officieel geen graan terwijl ze wel als zodanig in de keuken gebruikt worden. Toch krijgen ze deze plaats vaak wel binnen ons voedingspatroon omdat ze geregeld – net als rijst, pasta of aardappel – als basis van de maaltijd dienen.
De quinoa plant kan 60 centimeter tot 2 meter hoog worden en een leeftijd van één jaar oud bereiken. Het heeft een fijne, zachte smaak en is een beetje nootachtig. Tegenwoordig is het in elke supermarkt verkrijgbaar.1
Officieel kent quinoa zijn oorsprong in het Andesgebied in Zuid-Amerika, waar voornamelijk Bolivia en Peru landen zijn waar de plant tot wasdom komt. Door kruisingen zijn echter ook rassen ontstaan die in Europa (waaronder Nederland) en Noord-Amerika kunnen groeien.
In Europa zaait men in de eerste helft van april waarna de oogst half september plaatsvindt. Quinoa is overigens geen graan, maar krijgt vaak de term pseudograan. Dit is een gewas dat op dezelfde manier geteeld is als een graan, alleen zijn het geen vruchten (wat granen wel zijn), maar zaden.1,2 De veronderstelling dat quinoa rijst is klopt dus feitelijk niet.
Een ander veelgemaakte misvatting over quinoa is de uitspraak. Want hoe spreek je quinoa nu daadwerkelijk uit? Je zegt eigenlijk ’kien-wa’, dus de uitspraak is zonder de ‘o’.
Quinoa staat in Nederland ook wel bekend als superfood. En daar valt ook wel wat voor te zeggen. Het bevat namelijk een hoog gehalte aan eiwitten (essentiële aminozuren), vezels en is rijk aan vitamines en mineralen, in het bijzonder vitamine B11 (foliumzuur), B2, E en magnesium, ijzer, kalium en koper.
Vooral in vergelijking tot rijst of pasta is quinoa eiwitrijk te noemen wat het een gezonde plantaardige eiwitbron maakt. Bevat quinoa koolhydraten? Jazeker, de hoeveelheid koolhydraten is ongeveer vergelijkbaar met rijst. Hiervan bestaat echter een groot deel uit voedingsvezels! Deze wil je zeker binnenkrijgen, want vezels zijn goed voor je darmen.3
Tel je deze voedingsstoffen allemaal bij elkaar op dan is quinoa zonder twijfel een gezond product. Beperk je echter niet tot de hele week quinoa, blijf het variëren met andere graansoorten. Er is namelijk niet één product dat alle voedingsstoffen bevat. Eet je alleen maar quinoa dan mis je geheid andere voedingsstoffen.4
Naast bovenstaande gunstige voedingswaarden is er nog iets bijzonders met quinoa. Het is namelijk geen graan en bevat daardoor geen gluten. Gluten zijn een mengsel van eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen.
Sommigen kunnen geen gluten verdragen wat quinoa een goed alternatief maakt. Let wel op; wanneer quinoa verwerkt is tot meel of vlokken kan het ‘besmet’ zijn met gluten. In dat geval kun je bewerkte quinoaproducten het beste alleen gebruiken als de term ‘glutenvrij’ of het officiële Crossed Grain keurmerk op het etiket staat. Bekijk dus altijd het etiket om te controleren of het geheel vrij is van gluten.3,4
Het koken en bereiden van quinoa is enorm makkelijk! Je brengt water aan de kook, spoelt ondertussen de zaden even af en voegt het daarna toe aan kokend water. Hoeveel quinoa per persoon nodig is, kan verschillen. Meestal gebruik je gemiddeld 75 gram quinoa per persoon waarbij het lekker kan zijn om tijdens het koken wat zout toe te voegen.
Met twee keer zoveel water als quinoa zit je altijd goed. Dus één kopje quinoa met twee kopjes water. Wanneer het water kookt doe je de deksel op de pan en laat je het geheel ongeveer tien minuten doorkoken waarbij je af en toe roert. Wanneer je grotere hoeveelheden kookt kan het langer duren, ongeveer 12 tot 15 minuten.
De zaden zijn overigens klaar wanneer ze zacht zijn en al het vocht is geabsorbeerd. Giet het vervolgens af, laat het afkoelen en serveer het als bijgerecht, maak er quinoa salade van of verwerk het in een wokgerecht. Snel, gezond en klaar in een handomdraai!5
Voor een krachtige smaak kun je quinoa ook koken met bouillon of kokosmelk. Je vervangt het water door bouillon of meng de helft van het water met evenveel kokosmelk en kook de zaden zoals je anders ook zou doen. Simpel, lekker en net weer iets anders.
Natuurlijk geven we je graag een recept zodat je deze week nog in de keuken kunt gaan kokerellen! Er zijn namelijk genoeg leuke recepten met quinoa te vinden. We hebben gekozen voor een heerlijke quinoa salade; vult goed, is gezond en snel klaar. Geschikt als maaltijd maar ook als lunch, binnen twintig minuten klaar en met maar 7 ingrediënten. Alvast eetsmakelijk!
Bron: Makkelijk Afvallen.
Wil je graag quinoa als ontbijt proberen? Maak dan dit herfstontbijt met quinoa en pompoen.
Mogen wij quinoa een gezonde optie noemen? Ja, dat mag zeker! Deze plant heeft namelijk hoge voedingswaarden in vergelijking met rijst of pasta. Eet je regelmatig quinoa dan ben je verzekerd van het binnenkrijgen van tal van voedingsstoffen. Probeer dus vooral een quinoa recept of wees creatief en maak je eigen variatie. Zo profiteer je maximaal van dit superfood!