Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is de best opneembare vorm van ijzer?

Een vol bord spinazie, getopt met een handje noten en als finishing touch een heerlijk gebraden kippetje. Een ware traktatie met daarnaast nog één groot pluspunt: ijzer. Maar word je nu écht ijzersterk door je vol te stoppen met ijzerrijke voeding? Of heeft het mineraal andere gezondheidsvoordelen?

Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina Mineralen.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is de best opneembare vorm van ijzer?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is ijzer?
 • Welke voeding bevat ijzer?
 • IJzer Bisglycinaat Complex: de beste opneembare vorm
 • Onderbouwende cofactoren
 • IJzer Bisglycinaat Complex om de dag innemen

 

We zochten voor je uit wat ijzer is, waar het nutriënt inzit en wat we als beste opneembare vorm mogen bestempelen. Misschien is het toch niet nodig om elke dag een blik spinazie te verorberen, mocht je een weekje missen in de sportschool.

Wat is ijzer?

IJzer is een mineraal en onmisbaar bij de vorming van hemoglobine; een eiwit in de rode bloedcellen. Het nutriënt zorgt ervoor dat zuurstof en koolstofdioxide met elkaar binden. Rode bloedcellen zijn dus verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof door ons lichaam.

Daarnaast is ijzer nodig om in onze cellen energie te produceren. Je wordt anders snel moe, je krijgt een bleke huid, je bent snel buiten adem en je ervaart rusteloze benen.1

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Welke voeding bevat ijzer?

In de voeding kennen we twee vormen van ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten. Non-heemijzer zit in zowel dierlijke als plantaardige producten. Heemijzer nemen onze darmen beter op, terwijl 90% van het ijzer in ons eten bestaat uit non-heemijzer.1,2 Eigenlijk zonde dat ons eten in verhouding weinig van de goed opneembare vorm bevat.

Wat is de best opneembare vorm van ijzer?

Hieronder volgt een overzicht met de hoeveelheden:

 • Runderlap (70 gram): Non-heemijzer: 0,6 milligram, heemijzer 1,2 milligram
 • Bereide kipfilet (70 gram): Non-heemijzer: 0,4 milligram, heemijzer 0,1 milligram
 • Zoute haring (75 gram): Non-heemijzer: 0,4 milligram, heemijzer 0,7 milligram
 • Ongezouten cashewnoten (25 gram): Non-heemijzer: 1,7 milligram
 • Gekookt ei (50 gram): Non-heemijzer 1,3 milligram
 • Gekookte spinazie (50 gram): Non-heemijzer: 1,2 milligram
 • Volkorenbrood (35 gram): Non-heemijzer: 0,7 milligram2

Deze lijst bevestigt dat onze voeding inderdaad meer uit non-heemijzer bestaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je ijzerrijke voedingsmiddelen het beste kunt combineren met producten die vitamine A, B2 en C bevatten. Deze vitaminen zorgen uiteindelijk voor een hoger ijzergehalte in ons bloed.*

Voordelen product
 • De best opneembare vorm ijzer bisglycinaat
 • IJzer is goed bij vermoeidheid en moeheid
 • Baanbrekend gebruiksadvies zorgt voor betere ijzeropname

IJzer Bisglycinaat Complex: de beste opneembare vorm

IJzer Bisglycinaat Complex bevat de biologisch beschikbare vorm van ijzer. De structuur van een aminozuurchelaat (bisglycinaat) is zo sterk dat ons maagsap niet instaat is om het te splitsen. De aminozuren in de chelaatvorm werken als een beschermende laag voor het ijzer. Hierdoor bereikt ijzer bisglycinaat als volledig element onze darmen, waar het vervolgens wordt opgenomen!

Onderbouwende cofactoren

Daarnaast bevat dit supplement ook nutriënten die aantoonbaar effect hebben voor het ijzermetabolisme: vitamine A, B2 en C. Uit verschillende studies blijkt dat vitamine A en B2 betrokken zijn bij het mobiliseren van ijzer uit de opslagplaatsen van de weefsels. Daarnaast bevordert vitamine C de opname van ijzer uit de voeding.* Verder is in dit supplement ook koper toegevoegd, ter ondersteuning van het ijzertransport.

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

IJzer Bisglycinaat Complex om de dag innemen

IJzersuppletie kan onprettig werken op maag en darmen. Dit komt doordat de dunne darm maar vijftien procent van het geconsumeerde ijzer opneemt. Het restant komt in de dikke darm terecht, waar het mineraal de groei van slechte bacteriën stimuleert.

Daarnaast kan het hormoon hepcidine ook zorgen voor darmongemakken. Dit hormoon wordt geproduceerd in de lever en het reguleert de ijzerinname en de concentratie in het lichaam. Wanneer de afgifte van het hormoon in het bloed daalt, stijgt de ijzeropname in de dunne darm en vice versa. Uit onderzoek blijkt dat de lever tot 48 uur na het slikken van het ijzersupplement meer hepcidine afgeeft. Dit resulteert in een verslechterde ijzeropname in de dunne darm. Hierom adviseren wij eens in de twee dagen ijzer te suppleren, in de dosering van één tot drie tabletten! Niemand zit tenslotte te wachten op onrustige darmen.

Tot slot

De grote vraag: worden we net zo sterk als Popeye door veel voeding te consumeren waar dit metaal in zit? Helaas zorgt ijzer daar niet voor. Maar als je het lekker vindt om je lievelingsmaaltijd met kip, spinazie en noten te eten, moet je dat zeker blijven doen.

* Goedgekeurde gezondheidsclaims

 • Vitamine A en vitamine B2 bevorderen de beschikbaarheid van ijzer uit lichaamsvoorraden en zijn daardoor gunstig voor de ijzerstofwisseling
 • Vitamine C bevordert de opname van ijzer en verhoogt daardoor het ijzergehalte in het bloed
 • Koper ondersteunt het ijzertransport in het lichaam.

 

Referenties
 1. Rode bloedcellen (erytrocyten). Sanquin. [datum onbekend].
 2. IJzer. Voedingscentrum. [datum onbekend].