Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitamine K essentieel voor je baby

In onze dikke darm leven handige bacteriën die vitamine K produceren. Maar wat als je deze nuttige darmbewoners (nog) niet hebt? Laat dit nu precies het geval zijn bij pasgeboren baby’s.1 Lees hier waarom je baby vitamine K nodig heeft, en hoe je jouw kleintje beschermt tegen ontoereikende niveaus.

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine K essentieel voor je baby

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat doet vitamine K?
  • Waarom heeft je baby vitamine K nodig?
  • Vitamine K baby: hoeveel geef je?
  • Ook vitamine D voor je baby
  • Tot slot: Vitamine K en D voor je baby, een essentiële aanvulling

Wat doet vitamine K?

Vitamine K, ook wel bekend als ‘de vergeten vitamine’ of ‘stollingsvitamine’, draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling* en is van belang voor de samenstelling van de botten.* De K in vitamine K staat overigens niet voor het mineraal kalium (zoals dit het wel doet in de scheikunde), maar voor Koagulation (Deens voor stolling).

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine en vind je dus vooral in vetrijke producten. We hebben het dan over de phylloguinon vorm, ook bekend als vitamine K1. Vitamine K1 vind je in volle zuivelproducten (met name kaas), groene bladgroenten, eigeel, lever en Japanse natto (gefermenteerde sojabonen). Een nadeel van vitamine K1 is echter de geringe opneembaarheid.

Gelukkig is er ook nog de tweede vorm, menaquinon, oftewel vitamine K2. Vriendelijke bacteriën in onze dikke darm maken dit nutriënt aan en in tegenstelling tot z’n tweeling is deze variant wél goed opneembaar. Toch blijven we afhankelijk van vitamine K uit andere bronnen, omdat de bacteriën onvoldoende aanmaken om in onze dagelijkse behoefte te voorzien.

Vitamine K essentieel voor je baby

Waarom heeft je baby vitamine K nodig?

Soms komen baby’s al met ontoereikende vitamine K-niveaus ter wereld. De placenta kan dit nutriënt namelijk maar slecht doorgeven van moeder op kind. En omdat ze met bijna steriele darmen geboren worden beschikken ze nog niet over die handige vitamine K-producerende bacteriën.1

Benieuwd welke vitamine – in samenwerking met K – nog meer essentieel is voor je baby? Dit beschreven we het blog Vitamine D & K voor je baby: waarom, hoeveel en tot wanneer?

Om ontoereikende vitamine K-niveaus in de eerste 24 uur tot 7 dagen na de geboorte te voorkomen krijgen Nederlandse baby’s direct vitamine K druppels toegediend. Dit zou het risico op ernstige complicaties van ontoereikende niveaus moeten voorkomen.

Advies nodig over vitamine K voor je baby?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Vitamine K baby: hoeveel geef je?

Nadat je baby vitamine K van de verloskundige krijgt, zet je zelf de toediening voort. Borstvoeding bevat namelijk onvoldoende vitamine K om het niveau van je baby op pijl te houden. 

De Gezondheidsraad adviseert – na de eerste dosis van de verpleegkundige – een dagelijkse inname van 150 mcg. Dit advies geldt vanaf dag 8, omdat de eerste dosis genoeg is voor de eerste week. Bovendien geldt dit advies t/m 3 maanden, want de baby is vanaf dan zelf in staat om vitamine K aan te maken.2

Vitamine K essentieel voor je baby

Hoe lang geef je vitamine K aan je baby?

Kreeg je baby na de geboorte 1 mg vitamine K? Dan geef je vanaf de 8e dag tot 12e week 150 mcg vitamine K per dag. Deze aanbeveling vervalt zodra je dagelijks minimaal 500 ml kunstvoeding geeft, ook wanneer dit vóór de 12e week is.1

Voordelen product
  • Aanbevolen door de Gezondheidsraad en verloskundigen
  • Slechts één verpakking nodig voor de eerste 12 weken
  • Vitamine K helpt bij de normale bloedstolling
Baby K
Baby K 10  milliliter

Vitamine K voor je baby vergeten?

Vitamine K is essentieel voor je pasgeboren baby. Ben je een dosering vitamine K voor je baby vergeten? Ga in ieder geval verder met de eerstvolgende dosering en neem contact op met je huisarts. Of neem voor gratis advies contact op met een van onze orthomoleculaire therapeuten

Ook vitamine D voor je baby

Naast K is ook vitamine D essentieel voor je baby. Deze zonvitamine (onze huid maakt dit nutriënt aan bij blootstelling aan zonlicht) bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.* Zo’n zacht en kwetsbaar babyhuidje stellen we liever nog niet bloot aan direct zonlicht, en zouden we dit wel doen dan is de zonkracht tussen oktober en april hier te laag voor.

Ook op voeding hoeven we niet te rekenen voor vitamine D. Hoewel een aantal voedingsmiddelen dit nutriënt bevatten, is dit slechts in geringe hoeveelheid. De zon blijft dus onze primaire bron van vitamine D, valt deze weg dan zijn we aangewezen op alternatieve bronnen.

Vitamine D heeft bovendien een goede samenwerkingsband met vitamine K – van groot belang tijdens het eerste levensjaar van je baby. Waar vitamine D de opname van kalk in de botten verhoogt* is vitamine K van belang voor de samenstelling van de botten.*

Hoe lang en hoeveel vitamine D geef je aan je baby? 

De Gezondheidsraad heeft hier richtlijnen voor opgesteld. Zo luidt het advies om je baby dagelijks tot een leeftijd van vier jaar 10 mcg vitamine D te geven. Kinderen met een getinte of donkere huid zijn ook daarna nog gebaat bij extra vitamine D.3 

Tot slot: Vitamine K en D voor je baby, een essentiële aanvulling

Kersverse ouders en een baby die blaakt van gezondheid: wij zien niets liever! Voorkom ontoereikende niveaus van deze essentiële nutriënten en zorg met vitamine D voor een positieve invloed op het immuunsysteem van je kinderen* en vitamine K bij de opname van mineralen/calcium in de botten.* Met vitamine K en D voor je baby beschik je over alle ingrediënten om het welzijn van je kleine te ondersteunen.

* Op basis van de goedgekeurde gezondheidsclaims van Vitamine K & D Baby.

Advies nodig over vitamine K?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Verkaik-Kloosterman, J., de Jong, M.H. (2020). Vitamine K [...] bij pasgeborenen. Beleidsvorming analyse. RIVM-rapport 2020-0054.
  2. De Winter, J. P., Joosten, K. F., Ijland, M. M., Verkade, H. J., Offringa, M., Dorrius, M. D., & van Hasselt, P. M. (2011). Nieuwe Nederlandse richtlijn voor vitamine K-toediening aan voldragen pasgeborenen. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde, 155(18).
  3. Gezondheidsraad. (2012). Dossier Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D.