Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Moodswings en menstruatie: 5 leefstijltips van Iris de Goede

Is het bij jou ook elke maand weer raak in de week vóór je menstruatie? Gekmakende moodswings, donkere wolken boven je hoofd en je huid lijkt wel een gebergte. Horen deze menstruatiesymptomen er nu eenmaal bij of kun je hier iets aan doen?

Lees verder onder de afbeelding

Moodswings en menstruatie: 5 leefstijltips van Iris de Goede

Onderwerpen in dit artikel

  • Iris de Goede: cyclus als superkracht!
  • 5 tips tijdens je menstruatie!
  • Tot slot

Iris de Goede, hormoondiëtiste en orthomoleculair therapeut, heeft dit aan den lijve ondervonden. Ze weet namelijk hoe het is om hormonaal uit balans te zijn. Op vrij jonge leeftijd nam ze haar gezondheid al ontzettend serieus en is haar zoektocht naar hormonale stabiliteit begonnen.  

Iris de Goede: cyclus als superkracht!

Iris omschrijft zichzelf als een levensgenieter vól enthousiasme en passie voor het menselijk lichaam, voeding, hormonen en de darmflora. Sinds 2016 begeleidt ze vrouwen rondom hormonale gezondheid, energieproblemen en darmflora met veel plezier in haar eigen praktijk. Met haalbare stappen heeft ze zichzelf – en duizenden vrouwen met haar – mogen zien transformeren. Zo is Iris’ cyclus haar superkracht geworden met hormonen die vóór haar werken in plaats van tegen.

Zijn moodswings als vrouw normaal ?

De menstruatie is voor veel vrouwen geen prettige periode in de maand. Je buik vervormd zich naar een luchtballon waarin spieren zich vervelend samentrekken, de koelkast is niet veilig voor jouw snaaibuien en je huid gedraagt zich als het Himalaya gebergte. Je bent vaak moe tijdens je menstruatie en ook je stemming schiet alle kanten op. Het ene moment voel je jezelf vrolijk en een half uur later huil je tranen met tuiten.

Het is logisch dat door hormonale schommelingen je emotionele welzijn af en toe een puinhoop is. Of moodswings normaal zijn ligt er aan in hoeverre jij er last van hebt. Waar de ene vrouw vooral problemen ervaart in haar buik, kan de andere vrouw het meeste ongemak ervaren in haar hoofd door bijvoorbeeld moodswings.

Deze ongemakken kunnen verschillende oorzaken hebben zoals stress, een ongebalanceerd eetpatroon, schommelende bloedsuikerspiegels, slecht of tekort slapen en wat dacht je van te veel koffie en alcohol? Je cyclus vóór je laten werken in plaats van tegen je is daarom de beoogde ideale situatie.

Goed nieuws, je hebt veel meer invloed op je hormonen en gezondheid dan je denkt. Iris omschrijft verschillende pijlers waar ze zich op richt. Denk aan hormoonproof voeding, beweging, weerbaarheid gedurende drukke dagen, slaap, krachtige mindset en leven volgens je cyclus.

In de volgende alinea’s is Iris aan het woord en geeft ze je vijf tips voor tijdens de menstruatie.

5 tips tijdens je menstruatie!

1. Voldoende rustmomenten

Probeer tijdens je menstruatie wat meer rust te pakken. Ik zeg altijd: hou een ‘period retreat’ op de dagen dat je het zwaarst menstrueert.

Rust pakken bijvoorbeeld door:

  • Wandelen
  • Langer te slapen, simpelweg omdat je tijdens je menstruatie meer slaap nodig hebt.
  • Een lange douche of warm bad te nemen.
  • Je borsten en voeten te (laten) masseren.
  • Je lijf in te smeren met warme olie.
  • Te bellen met een vriendin.
  • Meer (detox)thee te drinken.
  • Krachttraining voor en tijdens je menstruatie te vermijden, omdat je in deze fase van je cyclus blessuregevoeliger bent maar óók omdat je juist je lijf de benodigde rust wilt geven. Blijf uiteraard wel lekker wandelen of stretchen voor je lymfe-stroom.

En lieve vrouw, drink ook geen alcohol in deze fase. Heb je hier moeite mee? Ga dan lekker voor water met komkommer en fruit of kombucha in een wijnglas. Je lever heeft het rondom je menstruatie namelijk al druk genoeg met het afbreken van alle hormonen.

Vind je het moeilijk om rust te pakken? Denk dan aan het feit dat tijdens je menstruatie alle energie naar je buik en voortplantingsorganen hoort te gaan. Ook wordt je baarmoeder twee keer zo groot en twee keer zo zwaar. Wees dus lief voor jezelf en druk op die rem. Leven volgens een mannenschema en je eigen 28-daagse cyclus ritme vergeten, zorgt alleen maar voor meer hormonale problemen op den duur!

2. Accepteer en geef je grenzen aan!

Tijdens je menstruatie laat je veel afvalstoffen los, maar óók gedachten en negatieve ervaringen van de afgelopen maand! Menstrueren is dus een grote schoonmaak op vele levels. Vergeet ook niet dat jouw lichaam hard moet werken om het opgebouwde bloed-slijmvlies los te laten van je baarmoederwand. Het is daarom logisch dat je iets minder energie hebt dan normaal. Accepteer dit en geef je grenzen aan!

Stress en druk zijn is absoluut geen goede combi. Die stresshormonen ‘vechten’ als het ware met je eigen hormonen. En ja dat voel je! Wanneer je druk bent, kiest je lichaam voor andere taken die moeten gebeuren, dan zorgen voor een gezonde menstruatie zonder klachten.

3. Gebruik een menstruatieapp

Gebruik een menstruatieapp (Life, Flo, Maya, etc.) om inzicht te krijgen in je cyclus. Zo kun je zien wanneer ongeveer je eisprong is en wanneer je bijna ongesteld moet worden. Handig om goed te monitoren waarom je opeens een beetje down of wat minder daadkrachtig bent. Of dat je ineens zin in zoet hebt (vóór of tijdens je menstruatie), moe bent, juist veel energie hebt (tijdens eisprong), etc. Speel hier dan ook goed op in door van tevoren alvast een plan te maken en je agenda te beheren, of juist wat meer vrije tijd in te plannen voor jezelf.

4. Houd jezelf warm

Warmte verlicht de pijn en zorgt voor een warmere baarmoeder. Hou ook je voetjes warm en eet en drink zoveel mogelijk warm. Let er ook op dat je geen koude onderrug hebt. Er lopen namelijk drie belangrijke meridianen (energiebanen) door je baarmoeder en die beginnen allemaal in je voeten! Gebruik een kruik, wandel voor een goede doorbloeding en lymfe-stroom, eet soep en drink thee. Laat de koude ontbijtjes en salades staan.

5. Zorg voor een goede stoelgang

Zorg ervoor dat je élke dag naar het toilet kan. Poepen = detoxen en zorgt voor een goede oestrogeen recycling.  Als ons lichaam eenmaal hormonen heeft opgebruikt, moeten ze weer worden afgebroken en uit het lichaam worden uitgescheiden. De belangrijkste toppers in jouw lijf hiervoor zijn: de lever, galblaas en je darmen (ontlasten).

Maar niet iedereen kan elke dag voor een grote boodschap naar het toilet. Zonde! Smeer je darmen dus wat meer met goede vetten en kauw goed op je eten. Die goede vetten zijn ook gelijk super voor je hormonen omdat deze uit vetten worden gemaakt.

Succes!

Liefs, Iris de Goede

Wil je meer weten over hormonen en je menstruatie?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Tot slot

Allerlei hormonen golven maandelijks als eb en vloed door je lichaam. Tijdens, maar ook voor je menstruatie kun je hier allerlei problemen door ervaren. Iris omschrijft verschillende onderdelen waar jij je hormonen mee balanceert. Zo is het belangrijk om echt je rust te pakken en bijvoorbeeld een lekker rondje te wandelen in plaats van 10 km te rennen of zware gewichten te tillen. Deze dagen hoef je niet het onderste uit de kan te halen. Daarnaast kan inzicht in het verloop van je cyclus helpen om je lichaam beter te begrijpen. Ook voeding en bepaalde kruiden kunnen hierin ondersteunen. Op naar een cyclus als superkracht waar hormonen vóór je werken in plaats van tegen!

Advies nodig over de menstruatie?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur