Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Balans is het woord waar de effectiviteit van onze mineralenhuishouding op leunt. Als op een weegschaal worden de verschillende elementen in ons lichaam continu gewogen. Is het zinkgehalte te hoog in verhouding tot het calciumniveau? Dan neemt ons lichaam maar met mondjesmaat calcium op. Bevat het bloed onevenredig veel ijzer? Dan dalen de fosfor en koper gehaltes. Een gecompliceerde puzzel, waar zelfs de ervaren therapeut moeite mee kan hebben.
Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina mineralen.
Lees verder onder de afbeelding
Belangrijkste bouwstenen van ons lichaam
Ons lichaam bestaat voornamelijk uit koolstof, stikstof, zuurstof en waterstof. Voor een optimale samenwerking tussen deze vier componenten zijn mineralen nodig. Hierdoor zijn mineralen de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam en een disbalans is uiterst ongezond. Zonder de juiste balans van mineralen kunnen vitaminen, enzymen, proteïnen, antioxidanten en bepaalde vetzuren niet optimaal functioneren binnen ons lichaam, een overzicht:
Nutriënt | Benodigd mineraal |
---|---|
Alfaliponzuur | Borium, Koper, Magnesium, Selenium, Zink, Zwavel |
Superoxidedismutase | Borium, Koper, Mangaan, Zink |
Vitamine A | Borium, IJzer, Magnesium, Zink |
Vitamine B1 | Magnesium, Zink |
Vitamine B6 | Magnesium, Zink |
Vitamine B12 | Kobalt |
Vitamine C | Zwavel, Zink, Selenium, Magnesium, Koper, Borium |
Vitamine D | Borium, Magnesium, Zink |
Vitamine E | Zwavel, Zink, Selenium, Magnesium, Koper, Borium |
Vitamine K | Borium, Magnesium, Zink, Zwavel |
Hemoglobine | IJzer, Zink |
Methionine | IJzer, Zwavel |
Cysteine | Koper, Zink, Zwavel |
Mineralen zijn onder te verdelen in twee groepen: micro- en macromineralen. Macromineralen zijn de mineralen die we met de dagelijkse voeding in aanzienlijke hoeveelheden (grammen) binnenkrijgen. Dit zijn de macro-elementen calcium, magnesium, kalium, natrium, zwavel en fosfor.
Silicium zit tussen de micro- en macromineralen in. Alle andere mineralen vallen onder de micro-elementen, ook wel sporenelementen genoemd. Hiervan hebben we dagelijks maar een kleine hoeveelheid (milligrammen en microgrammen) nodig.
Zonder de juiste balans van mineralen kunnen vitaminen, enzymen, proteïnen, antioxidanten en bepaalde vetzuren niet optimaal functioneren
Voor het optimaal functioneren van het lichaam zijn er 20 mineralen noodzakelijk. Bij een gevarieerd voedingspatroon zal je niet snel een ontoereikend mineralengehalte ervaren. Een streng dieet of medicijngebruik zijn echter situaties die kunnen leiden tot een verstoorde mineralenbalans. Een goed opneembaar mineralensupplement kan dan uitkomst bieden.
Interacties tussen mineralen staan centraal
Mineralen zijn alleen effectief binnen ons lichaam bij een optimale verhouding (Rosborg, 2015). Probleem echter, de optimale verhoudingen zijn niet voor alle mineralen bekend. Dit maakt de analyse van onze mineralenhuishouding vaak erg ingewikkeld. Bijvoorbeeld, wanneer iemand bij de therapeut aanklopt met een herkenbaar patroon van klachten, dan kan het advies zijn om de calciumopname te verhogen. Tot op zekere hoogte heeft de therapeut gelijk, maar calcium wordt alleen goed opgenomen wanneer de inname met andere mineralen in verhouding blijft (Rosborg, 2015).
Mineralensuppletie is een behoorlijke puzzel.
Wanneer een onevenwichtige mineraleninname deze verhoudingen verstoort, kunnen er weer andere klachten optreden. Het kan dus een behoorlijke puzzel zijn voor de professional om de juiste suppletie voor te schrijven. Hieronder een overzicht van de interacties tussen mineralen:
Balans & biologische beschikbaarheid
Het Bio mineralen complex van Vitakruid is een supplement dat onze innerlijke mineralenweegschaal weer in evenwicht brengt. Een complete, goed opneembare formule die rekening houdt met de interactie tussen de verschillende elementen.
Mineralen zijn onmisbaar voor je lichaam. Maar of je er écht van profiteert, is afhankelijk van de opname door het lichaam. Bij inname van extra mineralen is de opneembaarheid belangrijker dan de hoeveelheid (Gharibzahedi & Jafari, 2017).
Veel supplementen bevatten alleen anorganische verbindingen van bepaalde mineralen, oxiden bijvoorbeeld. Deze zijn onoplosbaar, waardoor we het mineraal niet goed opnemen in het maagdarmkanaal (Corte-Real & Bohn, 2018). Er zit dan wel meer van het mineraal in zo’n supplement, maar wat is het nut als het nutriënt niet of nauwelijks wordt opgenomen? Binnen het Bio Mineralen Complex van Vitakruid zijn alle mineralen op basis van de hoogst mogelijke biobeschikbaarheid geselecteerd.
Daarnaast is balans het sleutelwoord binnen mineralensuppletie. Bij het samenstellen van de Bio Mineralen Complex formule hebben we hier optimaal rekening mee gehouden. De doseringen van de verschillende mineralen zijn gekozen op basis van het mineralen interactieschema (zie kader balans). Door deze wetenschappelijke benadering is het Bio Mineralen Complex dé ondersteuning voor een optimale mineralenhuishouding!
Een essentieel micro-element in zijn beste vorm
Maar we hebben meer mineralensupplementen in ons assortiment. Zo is de Zink Methionine & Koper een optie bij een ontoereikend zinkgehalte. Daarnaast heeft het mineraal heeft een rol in talloze biochemische processen, waaronder de eiwitsynthese, het immuunsysteem, het celdelingsproces en het gezichtsvermogen (o.a. Mirzaei & Darroudi, 2017). Voor de mannen onder ons, het blauwachtige metaal is ook goed voor de productie van de zaadcellen en de kwaliteit van het sperma.
Misschien wel het belangrijkste sporenelement
Het complete lichaam bevat ongeveer twee tot drie gram zink, waarvan het merendeel te vinden is in de grote spieren. Hier wordt het essentiële sporenelement snel opgebruikt, waardoor zink voorraden ook adequaat aangevuld moeten worden. Dagelijks zinkrijke voeding consumeren is dus het devies, en dit ogenschijnlijk makkelijke advies slaan we massaal in de wind. Niet moedwillig, de landbouwontwikkeling van de laatste decennia heeft er simpelweg toe geleid dat onze fruit en groenten maar liefst 60% minder vitaminen en mineralen bevatten dan 20 jaar geleden.
De landbouwontwikkeling heeft ertoe geleid dat onze fruit en groenten maar liefst 60% minder vitaminen en mineralen bevatten dan 20 jaar geleden.
Daarnaast vormen vegetariërs en veganisten een risicogroep voor een ontoereikend zinkniveau. Plantaardig zink wordt immers slecht opgenomen door het lichaam in verhouding tot zinkbronnen op dierlijke basis (Imran et al., 2016). Zink suppletie is dus voor een grotere groep aan te raden dan u bij voorbaat zou aannemen.
Een essentiële relatie
De titel doet misschien al zoiets vermoeden, maar naast zink hebben we ook koper in de formule van Zink methionine & Koper opgenomen. Voornamelijk omdat zinksuppletie de koperniveaus in het lichaam kunnen verminderen (Sandusky-Beltran, Manchester & McNay, 2017). Maar dat is niet de enige reden.
Zink en koper hebben een bijzondere band met elkaar. De sporenelementen kunnen elkaar versterken, maar ook verschrikkelijk tegenwerken. De mineralen werken bijvoorbeeld samen wat betreft vruchtbaarheid, waar zink belangrijker is voor de man en koper meer waarde heeft voor de vrouw. Problematisch echter is het effect van zink en koper op de vochthuishouding. Zo zorgt zink voor een verhoging van kalium, maar voor een verlaging van het natriumgehalte (Filippini et al., 2018). Koper heeft precies een tegengestelde werking. De Zink Methionine & Koper heeft een perfect afgestelde dosering waardoor onze vochthuidhouding mooi in balans blijft!
De beste vormen
Methionine is een aminozuur dat uitstekend wordt opgenomen in het lichaam. Het aminozuur reageert goed op specifieke receptoren aan het begin van de dunne darm. Hierdoor komt het zink direct in de bloedcirculatie terecht, alwaar het zijn functie kan vervullen (Zhang, Wong & Gilbert, 2015).
Daarnaast is zink methionine de enige vorm van zink die zich niet bindt aan fytaat, oxalaat of tanninen. Binding aan een van deze antinutriënten vermindert opname namelijk aanzienlijk. Bovendien hebben we koper in de vorm gluconaat aan deze formule toegevoegd. Kopergluconaat is het biologisch beschikbare koperzout van D-gluconzuur en de best opneembare kopervorm voorhanden.
Onwerkelijke hoeveelheid zink en koper
De een ziet het als delicatesse, de ander als zeesnot. Hoe dan ook, de om zijn parel bekende zeeschelp is vooral een ongelooflijke bron van zink en koper. Zo bevat een gemiddelde oester ongeveer 59,2 mg (395% van de ADH) zink per 100 gram rauw product. Ook het kopergehalte is verre van verwaarloosbaar. De inhoud van de grijsbruine schelp bevat namelijk 7,93 mg (881% van de ADH) koper per 100 gram rauw product. Binnen de natuur lijkt de relatie tussen zink en koper dus ook bekend (zie kader Zink & Koper). Mocht je de smaak van deze delicatesse trouwens verafschuwen, denk dan maar gewoon aan al de waardevolle nutriënten bij het doorslikken van dit slijmerige goedje.
Tot slot bieden we je magnesium in de uiterst goed opneembare vormen malaat en tauraat. Magnesium Tauraat is een combinatie van het aminozuur l-taurine en magnesium. Deze combinatie leent zich uitermate goed voor een verbetering van de gemoedstoestand, de hersenfunctie en het zenuwstelsel. Magnesium malaat is een verbinding van magnesium en appelzuur. Deze combinatie is de beste keuze bij vermoeidheid en een verminderde spierwerking (Uysal et al., 2019).
We adviseren Magnesium Tauraat bij een psychisch gerelateerde magnesiumbehoefte.
De binding aan l-taurine maakt het namelijk makkelijker voor het magnesium om de bloed-hersenbarrière te passeren (Ates et al., 2019). Vervolgens is ook de opname in het hersenweefsel van Magnesium Tauraat beter dan van andere magnesiumvormen (Uysal et al., 2019). Tevens het vermelden waard, de molecuulverbinding van magnesiumtauraat bevat 8% elementair magnesium. Dat lijkt misschien weinig, maar een elementaire hoeveelheid van magnesium van 60 mg dat afkomstig is uit 750 mg magnesiumtauraat wordt vele malen beter opgenomen dan dezelfde hoeveelheid elementair magnesium gebonden aan bijvoorbeeld citraat, oxide of sulfaat (Uysal et al., 2019).
We adviseren Magnesium Malaat bij een aan verminderde energie en spierwerking gerelateerde magnesiumbehoefte.
Appelzuur is namelijk een belangrijke factor binnen de citroencyclus, en deze cyclus staat garant voor het merendeel van de energie die ons lichaam in de cellen produceert. De uit de citroencyclus gevormde energie noemen we ATP. Appelzuur is aanwezig in de meeste cellen van het lichaam en vormt een belangrijk onderdeel van de ATP synthese (Turck et al., 2018). Magnesium Malaat van Vitakruid kan dus een ondersteunende rol spelen voor een goed functionerende citroencyclus. Bovendien is Magnesium malaat de vorm van magnesium die het beste wordt opgenomen door ons spierweefsel (Uysal et al., 2019).
Buitengewoon biologisch beschikbaar
Magnesiumtauraat en -malaat zijn biologisch beschikbare en organisch gebonden vormen van magnesium (Ates et al., 2019). Anorganisch magnesiumvormen zoals magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat zijn minder biologisch beschikbaar en worden daardoor minder goed opgenomen.
De beste vormen die we kennen zijn magnesiumchelaten zoals, magnesiumtauraat, magnesium malaat en magnesiumbisglycinaat. Onze dagelijkse voeding bevat over het algemeen anorganisch gebonden magnesium. Dit zijn namelijk de vormen die in de bodem voorkomen en worden opgenomen door de planten die we dagelijks eten. Ons lichaam neemt dus maar een klein deel op van de magnesium die we uit reguliere voeding binnenkrijgen.
Talloze gezondheidsbevorderende effecten
Magnesium mogen we met recht een gezondheidsduizendpoot noemen. Zo speelt het mineraal een rol bij de botaanmaak, het behoud van sterke botten en is het van belang voor sterke tanden. Ook raden we magnesium aan voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces en het concentratievermogen. Bovendien heeft het mineraal een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid. Ten slotte dichten we het mineraal een sleutelrol toe in de functie van spieren en zenuwen (Turck et al., 2018).
De veiligste vorm van vitamine B6
Vitamine B6 zorgt voor een verbeterde opname van magnesium. Daarnaast is de vitamine onder andere goed voor de aanmaak van rode bloedcellen, de eiwitproductie en cysteïne aanmaak. Pyridoxaal-5-fosfaat (de biologisch actieve, co-enzymatische vorm van vitamine B6) heeft een betere biologische beschikbaarheid en is veiliger dan de synthetische vorm pyridoxine HCL. Vitakruid heeft in de Magnesium Tauraat en de Magnesium Malaat uitsluitend gebruik gemaakt van de vorm P-5-P.
Je bent van ons gewend dat we in onze producten uitsluitend biologisch beschikbare nutriënten opnemen. Het Bio Mineralen Complex, de Zink Methionine & Koper en de magnesium varianten zijn geen uitzondering op deze belofte. Vier formules met de hoogst biologisch beschikbare en best opneembare nutriënten op de hedendaagse markt.
Daarnaast is balans het sleutelbegrip binnen uw mineralenhuishouding. Een verhoogd calciumgehalte heeft bijvoorbeeld effect op verschillende andere mineralenniveaus. Daarom is het van essentieel belang dat we bij het samenstellen van mineralenproducten deze zogenoemde interacties in het achterhoofd houden. Het Bio Mineralen Complex is een uitgelezen voorbeeld van deze werkwijze. Een uitgebalanceerde formule waarbij rekening is gehouden met alle mineraleninteracties!
Voor de specifiekere disbalansen bieden we u de Zink Methionine & Koper, de Magnesium Malaat en de Magnesium Tauraat. Drie hoogwaardige producten om het mineralenassortiment compleet te maken!