Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Keto ontbijt & MCT olie: Bulletproof koffie en meer!

Behoort een ketogeen voedingspatroon bij jouw dagelijkse routine? Kenmerkend voor het ketodieet is een lage koolhydraatinname en juist meer vetten. De nieuwste rage op keto gebied is Bulletproof koffie. Heb jij je koffie met vet en MCT olie al eens op de ontbijttafel gezet? We vertellen je alles over deze vetverbrander en energiebooster!

Meer weten over een gezonde leefstijl, voeding en afvallen? Kijk op onze gezondheiddoelenpagina Afvallen.

Lees verder onder de afbeelding

Keto ontbijt & MCT olie: Bulletproof koffie en meer!

Onderwerpen in dit artikel

 • Bulletproof koffie: wat is het?
 • Bulletproof koffie in een keto dieet: zo gebruik je het
 • Bulletproof koffie voordelen
 • Bulletproof koffie nadelen
 • Tot slot

Bulletproof koffie: wat is het? 

Letterlijk vertaald staat Bulletproof voor ‘kogelvrij’. Een ongebruikelijk en tikje vreemde benaming voor koffie naast de bekende varianten als koffie latte of cappuccino. De verklaring is echter simpel, daarvoor leggen we je uit wat Bulletproof koffie precies is. 

Deze koffie is (her)ontdekt door de Amerikaanse gezondheidsexpert Dave Asprey, oprichter van het bedrijf Bulletproof. Tijdens een reis door Tibet maakte hij kennis met thee die aangevuld werd met boter van de yak (een rundsoort dat daar leeft). Tot zijn verbazing pepte het drinken van deze kop thee met vet zijn energielevel direct op. Terug in de Verenigde Staten is hij gaan experimenteren met soorten vet, thee en koffie. 

De geboorte van de Bulletproof koffie was de uitkomst van zijn inspanningen: hoogwaardige koffie waarbij (gras)boter en MCT olie met een blender in de koffie worden gemixt. Deze koffievariant is bedoeld als ontbijt en bevat dus veel vetten.

Wat zijn Medium Chain Triglycerides?

MCT staat voor Medium Chain Triglycerides, ofwel middellange-keten-vetzuren. Het is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur. Normale kokosolie heeft een vaste structuur en bereikt de vloeibare fase bij een temperatuur vanaf 30 tot 37°C. 

Deze rijke bron aan vetzuren (MCT) geeft snel energie en wordt niet als vet opgeslagen door het lijf. Mede door deze eigenschap is de MCT olie onderdeel van Bulletproof koffie.1 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Bulletproof koffie in een keto dieet: zo gebruik je het

Om de meerwaarde van de MCT rijke koffie als ontbijt te begrijpen zullen we eerst je geheugen even opfrissen. Want wat is een keto dieet ook alweer? In tegenstelling tot andere dieetvormen richt het ketogene voedingspatroon zich op een lage koolhydraat inname, een matige eiwitinname en een hoge vetinname. Gewichtsverlies door vetverbranding en een boost aan energie zijn daarbij de voornaamste doelen. 

Wil je meer weten over de werking van het ketogene dieet? Lees meer hierover in ons blog Wat is een keto dieet? Plus 3 koolhydraatarme recepten!

Het lichaam gebruikt vetzuren of glucose als brandstof om voldoende energie op te wekken. Welke soort we aanspreken is afhankelijk van insuline, het energieopslag hormoon. Gaat je bloedsuiker omhoog? Dan reageert insuline en verbrand je glucose. 

Wanneer de insuline aanmaak laag blijft, verbrand je vet. Door een minimaal aantal koolhydraten te eten en veel vetten, hou je het glucosepeil laag. Vandaar dat Bulletproof koffie met de juiste vetten een goede ontbijtvervanger is wanneer je het keto dieet aanhoudt.2 

Bulletproof koffie voordelen

Een belangrijk onderdeel van de vetverbranding als energieleverancier is de aanmaak van ketonen. Deze ketonen verzorgen de brandstof voor je hersenen, één van de voornaamste voordelen van je dag starten met MCT-koffie. Andere voordelen zijn:

 • Een constant energielevel gedurende vier tot zes uur.
 • Een verzadigd gevoel na het drinken van de Bulletproof koffie, dus geen trek. 
 • Een verhoogde concentratie en prestatie door cafeïne en MCT-vetzuren.
 • Gewichtsverlies. Dit laatste gebeurt alleen wanneer je de inname van koolhydraten beperkt en dus het keto dieet aanhoudt.3 

Bulletproof koffie nadelen 

Je dag starten met een Bulletproof koffie vol vetten lijkt het perfecte plaatje. Toch kunnen er nadelen zijn aan de overstap op de keto koffie met MCT olie. Allereerst zal je lichaam moeten wennen aan meer vetten. Het zou kunnen dat je spijsvertering daarom reageert met een misselijk gevoel of onregelmatige ontlasting. Gelukkig is dit maar van korte duur en kan je snel genieten van deze brandstof voor je hersenen. 

Hoe maak je een Bulletproof MCT koffie?

Het maken van Bulletproof koffie is niet zo moeilijk. Kies in ieder geval voor een kwalitatief goede en (vers)gemalen koffie. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar grasboter en MCT olie. 

Start je dag als volgt:    

 • Verwarm je blender door er kokend water in te doen. Je koffie koelt namelijk snel af, dus het helpt als je een warme blender hebt.  
 • Zet verse koffie (100-150 ml) en doe deze in de voorverwarmde blender.
 • Voeg grasboter toe aan de koffie. Begin met een theelepel per kop en verhoog deze hoeveelheid iedere dag tot één of twee eetlepels.
 • Voeg MCT olie toe aan de koffie. Begin ook hiermee met een theelepel per kop en verhoog deze hoeveelheid iedere dag tot één of twee eetlepels.
 • Mix de koffie, boter en MCT olie in de blender voor 20-30 seconden tot deze romig is en een schuimlaagje heeft.
 • Drink een kop Bulletproof koffie in plaats van ontbijt. 

Heb je last van lactose-intolerantie? Dan kun je de grasboter ook vervangen door ghee. Ghee is geklaarde boter en bevat geen melkeiwitten meer. 

Tot slot

Bulletproof, boter of keto koffie: noem de nieuwste ontbijttrend hoe je wilt, zolang je het maar combineert met intermittent fasting of het keto dieet. De twee vetcomponenten boter en MCT olie uit een Bulletproof koffie passen perfect binnen deze dieetstijlen. Wanneer je met deze energie gevende en ververbrandende elixer je dag start, zorg er dan wel voor dat je gedurende de rest van de dag voldoende nutriënten binnenkrijgt uit verse vis, vlees, groente, zuivel en fruit. 

Start jij je dag met een Bulletproof koffie en wil je deze ervaring met ons delen? We lezen het graag op Instagram of Facebook!

Advies nodig over MCT olie?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Page, K., e.o. (2009). Medium-Chain Fatty Acids […]. American […] Association.
 2. Diet Review: Ketogenic Diet […]. (2019). The Nutrition Source.  
 3. Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S., & Grimaldi, K. A. (2013). […] (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 67(8), 789-796.