Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Het verschil tussen foliumzuur, folaat en Quatrefolic®

Je kent de termen foliumzuur en folaat waarschijnlijk als zijnde synoniem voor vitamine B11. En dan laten we de vreemde term Quatrefolic® nog maar even buiten beschouwing. Vandaag brengen we helderheid in de troebele vijver die foliumzuur heet.

Meer lezen over B vitamines? Bekijk de categoriepagina Vitamine B.

Lees verder onder de afbeelding

Het verschil tussen foliumzuur, folaat en Quatrefolic®

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een water oplosbare vitamine. B11 - of B9 voor onze Vlaamse buren - kent twee vormen; de synthetische variant foliumzuur en zijn natuurlijk equivalent folaat. De natuurlijke vorm heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan regulier foliumzuur, wat resulteert in een betere opneembaarheid.

Waarom foliumzuur?

Vitamine B11 heeft verschillende gezondheidsbevorderende effecten, waaronder:

  • De bijdrage aan extra energie bij vermoeidheid
  • Een positieve invloed op het leervermogen
  • De bijdrage aan geestelijke veerkracht en weerstand tegen stress
  • Het normaal functioneren van het immuunsysteem
  • De vorming van rode en witte bloedcellen

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
 

Wat is het verschil tussen foliumzuur en folaat?

Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die aanwezig is in veel onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, bonen, eieren, citrusvruchten, avocado's en runderlever. Foliumzuur is de gesynthetiseerde versie van B11, die vaak wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en die we frequent terugvinden in voedingssupplementen.

Ook op biochemisch gebied is de verwarring overigens niet verwonderlijk; het synthetisch B11 heeft namelijk een moleculaire structuur die bijna identiek is aan zijn natuurlijke aanverwante.

Toch bestaat er fundamenteel verschil tussen foliumzuur en folaat. Voordat ons lichaam synthetisch B11 kan opnemen, moet het namelijk twee keer omgezet worden: eerst naar dihydrofolaat (DHF) en daarna naar tetrahydrofolaat (THF). Alleen dan kan THF worden omgezet in L-methylfolaat, oftewel folaat 5-MTHF; de eindvorm die ons lichaam nodig heeft.

Folaat in voeding en folaat als 5-MTHF

Nu bestaat er ook nog een verschil tussen folaat uit voeding, en folaat in de door ons lichaam gebruikte vorm 5-MTHF. Het folaat uit voeding classificeren we als tetrahydrofolaat (THF); erg biologisch beschikbaar, maar het lichaam moet alsnog één stap doorlopen voordat het nutriënt bruikbaar is voor ons gestel. Daarom gebruiken we in onze supplementen 5-MTHF. Direct te gebruiken door ons lichaam en - geloof het of niet biologisch - beschikbaarder dan de folaatvorm uit voeding!

Wat is het verschil tussen folaat en Quatrefolic®?

Quatrefolic® -ook wel de vierde generatie folaat genoemd- heeft een superieure biologische beschikbaarheid ten opzichte van andere vormen van folaat 5-MTHF. De variant van de hoogwaardige aanbieder Gnosis is gebonden aan glucosaminezout, in plaats van aan calciumzout; de derde generatie van folaat.

Wanneer we de verbinding vergelijken met 5-MTHF gebonden aan calciumzout, zien we dat de glucosaminezout binding een tot wel 100 keer betere oplosbaarheid in water heeft. Dit is van belang, omdat ons lichaam voor ruim 65 procent uit water bestaat. Een hoge wateroplosbaarheid staat garant voor een betere opname van folaat in de spiercellen. Hierdoor verbetert de toegang van het nutriënt tot het bloed en de bloedsomloop, met een verbeterde biologische beschikbaarheid tot gevolg.

Visuele weergave:

Het verschil tussen foliumzuur, folaat en Quatrefolic®

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Ons advies

De best opneembare variant is dus 5-MTHF en onze eerste aanbeveling. Desondanks heeft foliumzuur best bestaansrecht binnen sommige formules. Zo kan het als ondersteunende cofactor dienen binnen bepaalde complexpreparaten, waarin foliumzuur niet de hoofdtoepassing draagt.

Bij een sterk verhoogde behoefte, zoals tijdens de zwangerschap, raden we zelfs aan te kiezen voor de vorm met de hoogste stabiliteit; 5-MTHF gebonden aan glucosaminezout, ofwel Quatrefolic®. Onze Actief Foliumzuur 400 mcg, Multi Dag & Nacht Mama, Multi Dag & Nacht Vrouw en de B12 Combi 6000 zijn bijvoorbeeld supplementen voor de verhoogde behoefte.

Actief Foliumzuur 400 mcg
Actief Foliumzuur 400 mcg
90  tabletten € 14,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama
2 x 30  tabletten Vanaf€ 29,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht® Vrouw
Multi Dag & Nacht® Vrouw
2 x 30  tabletten Vanaf€ 29,90
Bekijk product
B12 Combi 6000® met folaat en P-5-P
B12 Combi 6000® met folaat en P-5-P
Vanaf€ 34,90
Bekijk product

Wanneer je geen sterk verhoogde folaat behoefte hebt, maar een supplement neemt met 5-MTHF als ondersteunend nutriënt, is het relatief dure Quatrefolic® niet altijd noodzakelijk. Mannen hebben in de regel bijvoorbeeld een minder hoge folaat behoefte dan vrouwen. 5-MTHF gebonden aan calciumzout is dan ook de vorm die terug komt in de Multi Dag & Nacht Man.

Voordelen product
  • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
  • Uitsluitend de best opneembare vormen
  • Een compleet vitamine B-complex voor het energieniveau
Multi Dag & Nacht® Man
Multi Dag & Nacht® Man 2 x 30  tabletten