Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Detoxen van alcohol: 5 tips

Detoxen van alcohol na een feestelijke gelegenheid is geen overbodige luxe. Waren jouw feestdagen gekleurd door deze sociaal geaccepteerde vloeistof? Wij geven je 5 tips voor detoxen van alcohol. 

Lees verder onder de afbeelding

Detoxen van alcohol: 5 tips

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat doet alcohol met je lichaam?
  • Lever ontgiften na alcohol drinken
  • Alcohol detox tips & tricks
  • Tot slot

Er is veel te doen omtrent alcohol en de invloed hiervan. We zien het als een sociale aangelegenheid en zeker tijdens feestdagen houden we wel van een extra glaasje. Maar wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol ontstaat vanuit fermentatie van koolhydraten. Dit zijn bijvoorbeeld de druiven voor wijn en granen voor bier. Het levert daarmee aardig wat calorieën, namelijk 7 kilocalorieën (kcal) per gram. Ter beeldvorming: koolhydraten en eiwitten bevatten 4 kcal per gram en vetten 9 kcal. De alcoholische calorieën hebben weinig voedingswaarde, maar belasten wel je spijsvertering. Er zijn namelijk verschillende metabolische processen betrokken om de alcohol te verwerken en weer uit het lichaam te krijgen.

Net als andere voedingsstoffen gaat alcohol het spijsverteringskanaal door. Alcohol wordt via het maagdarmkanaal in het bloed opgenomen, ongeveer 20% via de maag en 80% via de dunne darm.1 Vervolgens bereikt alcohol via het bloed de lever, ons belangrijkste ontgiftingsorgaan, waar de stof wordt afgebroken.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Lever ontgiften na alcohol drinken

In het afbraakproces kan overmatig alcohol een hoop schade toebrengen aan de diverse organen.2 Zo ontstaat bijvoorbeeld bij de afbraak van alcohol de stof aceetaldehyde, wat een giftige stof voor het lichaam is.

Als je alcohol drinkt dan wil de lever dit zo snel mogelijk afbreken. Dit orgaan is verantwoordelijk voor zo’n 90% van de alcoholafbraak en de kans op schade is hier dan ook groot.1 Nu zal een avondje flink drinken niet direct voor gezondheidsproblemen zorgen, maar toch is het verstandig om daarna te zorgen voor een goed herstel. Je lever ontgiften na alcohol nuttigen is daarom altijd een goed idee.

Wil jij meer weten over de gevreesde kater die ontstaat na een avondje stevig drinken en hoe je deze kunt verzachten? Lees dan ons blog Wat helpt tegen een kater?

Alcohol detox tips & tricks

Nu je weet wat voor een impact alcohol op je lichaam heeft, wil je hier zo goed mogelijk van herstellen. Hier zijn een aantal simpele tips en tricks voor een detox van alcohol.

1. Lever ondersteunen

Door het drinken van alcohol moet de lever hard werken om dit weer af te breken. Hierbij verbruikt het veel voedingsstoffen om de schadelijke effecten van alcohol teniet te doen. Alcohol vermindert de opname van diverse micronutriënten en put de lichaamsvoorraden hiervan uit.

Zo zijn er een aantal belangrijke lichaamseigen ontgiftende voedingsstoffen die de lever gebruikt.  Daarom is het toevoegen van extra antioxidanten en ontgiftende voeding een goed idee. Denk aan zwavelhoudende groente, zoals knoflook, ui en asperges. Of ondersteun je lever met sulforafaan uit broccoli(kiemen) en bloemkool. En wat denk je van een lekkere warme kop thee met verse kurkuma en gember?

2. Gezond eten

Om die ontgifting nog meer te bevorderen is het zowel voor als na het drinken wenselijk om goed te eten. Hoewel een ongezonde hap bij een kater heel verleidelijk is, wil je je lichaam niet nog meer belasten. Je spijsverteringsorganen kunnen de extra voedingsstoffen van gezonde voeding goed gebruiken. Zo zijn banaan en watermeloen rijk aan kalium, een mineraal dat je verliest door het vele plassen wanneer je veel drinkt.

3. Voldoende vocht

Naast goed eten is ook genoeg drinken belangrijk. Je lichaam maakt gebruik van diverse ontgiftingsfasen. Hierbij dragen ook de nieren en darmen aan bij. De toxische stoffen die in de lever zijn omgezet en gebonden worden vervolgens via ontlasting en urine uit het lichaam gewerkt. Voor een goede werking van de nieren en voor een soepele ontlasting is voldoende vocht nodig. Drink dus extra water en thee om het lichaam beter te ontgiften.3

4. Ontzuren

Alcohol heeft een verzurende werking op het lichaam. Dat betekent dat het de pH-waarde verlaagt. Deze zuurgraad van het lichaam moet de juiste waarde hebben om de gezondheid te ondersteunen. Een te hoge zuurgraad belast het lichaam en zorgt voor meer oxidatieve stress.4 Daarom is het verstandig om na een avondje drinken te zorgen voor extra basevormende voedingsmiddelen.

Basische ofwel alkalische voeding is met name plantaardig. Vrijwel alle groentesoorten die geen zetmeel bevatten, fruit, zaden en noten hebben een basische werking op de zuurgraad van het lichaam. Daarentegen werken – naast alcohol – ook vlees, eieren, granen en suiker verzurend. Zorg dus voor een mooie balans en maak bijvoorbeeld een lekkere smoothie met groente en fruit.

5. Saunabezoek

Zweten is een manier van het lichaam om zich van afvalstoffen te ontdoen. En wat is nu de ideale manier om lekker veel te zweten? Een bezoekje aan de sauna! Lekker achterover leunen en genieten van de warmte en vele gezondheidsvoordelen die de sauna met zich meebrengt.5 Let er wel op dat je het kwijtgeraakte vocht weer aanvult en vergeet ook de mineralen niet.

Tot slot

We kunnen het erover eens zijn dat teveel drinken niet goed is voor de gezondheid. Hoewel we adviseren om te genieten met mate, kan het gebeuren dat je een keer wat meer drinkt. Dan raden we aan om je lichaam te detoxen van alcohol en zo de schade te beperken. Je lijf zal je dankbaar zijn!

Advies nodig over detoxen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Trimbos instituut, https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol-en-lichamelijke-gezondheid/. Geraadpleegd december 2022.
  2. Molina, P.E., Nelson, S. & Noronha, A. (2017). Alcohol-Organ Interactions: Injury and Repair. Editors’ note. Alcohol research: current reviews, e1-3.
  3. Benelam, B., & Wyness, L. (2010). Hydration and health: a review. Nutrition Bulletin, 35(1), 3-25.
  4. Vasey, C. (2006). The Acid-alkaline Diet for Optimum Health: Restore Your Health by Creating PH Balance in Your Diet. Inner Traditions/Bear & Co.
  5. Laukkanen, J. A., Laukkanen, T., & Kunutsor, S. K. (2018). Cardiovascular and other health benefits of sauna bathing: a review of the evidence. Mayo Clinic Proceedings, 93(8), 1111-1121.