Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De beste multivitamine man? Waar moet je op letten

Minstens 500 gram groente en fruit per dag, minimaal twee keer per week vette, ongefrituurde vis en elke dag een portie ongezouten noten. Heel kort samengevat is dat ons beeld van een gezond voedingspatroon. En eigenlijk is dat zelfs al een flinke lijst voor de gemiddelde man. Want wees eens eerlijk; lukt het jou om dat altijd binnen te krijgen? 

Lees verder onder de afbeelding

De beste multivitamine man? Waar moet je op letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is een multivitamine voor de man?
 • Wat is de beste multivitamine man?
 • 1. De rol van het biologische ritme
 • 2. Natuurlijke ( biologisch actieve) nutriënten
 • 3. Specifieke nutriënten afgestemd op de behoefte van de man
 • Tot slot

De meeste mensen moeten hier schoorvoetend ‘nee’ op antwoorden, blijkt uit diverse onderzoeken.  Zo wordt alleen al het relatief minst eisende advies, om minimaal twee keer per week vette vis te eten, massaal in de wind geslagen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar een kleine 20% wereldwijd hieraan voldoet.1  

Ook schreven we in een eerder artikel over groente dat men in Nederland gemiddeld een magere 145 gram per dag binnenkrijgt. En dat terwijl wij minstens 500 gram groente per dag aanraden! Dat is overigens niet voor niets: bij lagere hoeveelheden kun je namelijk belangrijke voedingstoffen mislopen die je lichaam toch echt nodig heeft

Wil je daar meer over weten? Lees dan ons eerdere blog over de afname van de vruchtbare grond en de invloed op onze voeding.

Maar, horen we je denken, het is toch niet gek dat het niet altijd lukt om zo te eten? Dat klopt, we hebben tegenwoordig veel ballen hoog te houden. Zo kan een drukke werkdag vol met besprekingen ervoor zorgen dat je geen tijd hebt voor een gezonde salade. Bovendien kan stress een verhoogde vitaminebehoefte veroorzaken.2 Hoe kun je dan op een eenvoudige manier ervoor zorgen dat je toch altijd de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt? Juist: met een multivitamine. Twijfel je nog? Lees in dit blog waarom supplementen een toevoeging kunnen zijn.

Wat is een multivitamine voor de man?

Een multivitamine combineert de belangrijkste vitaminen, mineralen en spoorelementen die je per dag nodig hebt voor een goede gezondheid. Kleine disclaimer: een multivitamine is geen wondermiddel. Het is een aanvulling op een divers en gebalanceerd voedingspatroon. Maar het is wel dé uitgelezen manier om te voorkomen dat je in een drukke periode teveel voedingsstoffen misloopt.

Het kan dus een toevoeging zijn, maar dit is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de multi en jouw persoonlijke omstandigheden. Met dat laatste doelen we vooral op verschillende doelgroepen: een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan andere nutriënten dan een vrouw. Op deze manier kun je heel specifiek inspelen op jouw persoonlijke behoefte om het optimale resultaat te behalen. 

Waar we eerder een artikel schreven over de beste multivitamine vrouw, gaan we nu in op de beste multivitamine man.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat is de beste multivitamine man?

Maar wat maakt dan het verschil tussen een algemene multi en een speciale multivitamine voor de man? Of in vergelijking met een multi vrouw? 

Biologisch zitten mannen anders in elkaar dan vrouwen. Zo hebben mannen gemiddeld meer massa, omdat ze relatief groter en zwaarder zijn. Op zich niks nieuws, maar dit heeft ook een uitwerking op de hoeveelheid nutriënten die een man gemiddeld nodig heeft. Het algemene advies qua calorie-inname is ook een stuk hoger, 2500 calorieën ten opzichte van 2000 voor vrouwen.9 Hier gaan we later uitgebreider op in.

Daarnaast is de kwaliteit van belang. Allereerst is het belangrijk om het etiket van een supplement te kunnen lezen. Zo zie je meteen of er effectieve doseringen zijn gebruikt. Bekijk ons blog over hoe je etiketten van voedingssupplementen leest voor meer info. 

Verder zijn er verschillende aandachtspunten die je kunt nagaan bij het aanschaffen van een multivitamine voor de man. Wij zetten de drie belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij. 

De beste multivitamine man? Waar moet je op letten

1. De rol van het biologische ritme

Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien bij multivitamines, is één van de belangrijkste systemen die ten grondslag ligt aan talloze geestelijke en lichamelijke functies.3,4 Dan hebben we het over het circadiaanse ritme, onderdeel van onze biologische klok. Dit houdt direct verband met onder andere hert hartritme, de lichaamstemperatuur en de hormoonafgifte. Verstoringen in dat ritme kunnen daardoor vervelende gevolgen hebben.4 

Speel hierop in met de juiste nutriënten

Dat betekent aan de ene kant dat je zelf moet waken voor een goed dag- en nachtritme, maar aan de andere kant kun je hier ook met je suppletie op inspelen. 

Dat is eigenlijk heel simpel: overdag wil je energie hebben. Met concentratie kunnen werken en als het moet door weer en wind kunnen fietsen, zonder angst kou te vatten. Onder andere vitamine C sluit hier naadloos op aan: we noemen het niet voor niets de weerstandsvitamine.* Daarnaast zijn alle B-vitamines natuurlijke energieleveranciers, waarbij vitamine B12 de natuurlijke energie in je lichaam activeert.* Bovendien zijn dit wateroplosbare vitamines: die kan je lichaam niet opslaan en moeten dus meteen gebruikt worden. Neem deze dus vooral op de momenten dat je ze het meeste nodig hebt.

’s Nachts herstelt het lichaam door o.a. nieuwe cellen en weefsels aan te maken. Daarbij zorgt bijvoorbeeld vitamine A voor het herstellen van de huid, en vitamine D voor het opbouwen van sterke botten.* Deze vitamines zijn bovendien vetoplosbaar, waardoor ze wél kunnen worden opgeslagen in het lichaam.5 

2. Natuurlijke (biologisch actieve) nutriënten

Helaas is het niet zo gemakkelijk dat je een willekeurige multivitamine uit het schap kunt plukken en vervolgens voorzien bent van alle nutriënten die je lichaam nodig heeft. Onder alle supplementen – en met name multivitamines – is er grote diversiteit wat betreft kwaliteit. 

Als je op het etiket kijkt, lijkt de ellelange lijst in eerste instantie best indrukwekkend. Dan oogt een product al snel ‘goed’. Echter is dit niet altijd het geval. Van alle nutriënten die je lichaam nodig heeft, bestaan er namelijk verschillende vormen.

Aan de ene kant heb je de biologisch actieve vorm, die ons lichaam gemakkelijk opneemt. Dit is de vorm die jij in je multivitamine wilt hebben. Aan de andere kant is er ook een synthetische variant, die je gestel juist veel minder goed opneemt.6,7,8 

Voor een uitgebreid voorbeeld van hoe dit werkt, lees je ons eerdere blog over hoe je de beste multivitamine herkent.


De beste multivitamine man? Waar moet je op letten

3. Specifieke nutriënten afgestemd op de behoefte van de man

 • Hogere behoefte antioxidanten

  Het hogere lichaamsgewicht en energiebehoefte van mannen hangt samen met een grotere aanslag op het lichaam door vrije radicalen.11 Dit zijn moleculen die ons lichaam beschadigen via oxidatie.12 Antioxidanten steken hier een stokje voor: zij helpen de cellen beschermen tegen oxidatieve schade. Hierdoor heeft een man meer behoefte aan antioxidanten.

  • N-Acetyl-L-Cysteïne (NAC) is daarom bij uitstek een nutriënt voor de man. NAC is namelijk de voorloperstof van glutathion.13,14 Echter neemt het lichaam regulier gluthation nauwelijks op, in tegenstelling tot het aminozuur NAC.13 Vandaar dat het suppleren van voorloperstof NAC effectiever is.15 Daarnaast draagt het krachtige nutriënt bij aan het hergebruik van andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt, zoals vitamine C, vitamine E en co-enzym Q10.13,14

 • Geslachtsorganen

  Omdat het mannelijke voorplantingssysteem anders werkt dan het vrouwelijke, heeft het ook andere ondersteunende nutriënten nodig. 

  • Zink en selenium zijn twee belangrijke spoorelementen. In het algemeen, maar des te meer voor mannen. Niet alleen zijn ze goed voor onder andere het immuunsysteem, het gezichtsvermogen en de eiwitsynthese.* Zink draagt ook bij aan de productie van zaadcellen en seleen is goed voor de kwaliteit van het sperma.

  • Zaagpalm is een plant die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. Voor mannen is zaagbladpalm goed voor de prostaat en ondersteunt het de urinewegen.**

Voordelen product
 • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Uitsluitend de best opneembare vormen
 • Een compleet vitamine B-complex voor het energieniveau
Multi Dag & Nacht® Man
Multi Dag & Nacht® Man 2 x 30  tabletten

Tot slot

Ben je als man op zoek naar ondersteuning van je lichaam in de vorm van een multivitamine? Dan volstaat het helaas niet om de eerste de beste multi uit het schap van de supermarkt te grissen. 

Ten eerste speelt het biologische ritme een rol. Dit hangt namelijk samen met je hormoonhuishouding, wat aan de basis staat van uiteenlopende functies in je lichaam. Daarnaast wil je het liefst de biologisch actieve vormen van nutriënten, en niet de synthetische vormen. Ook zijn er een aantal nutriënten die naadloos aansluiten op de gezondheid van de man. Deze wil je dus terugzien in jouw multivitamine.

Kortom: niet elke multi is even goed. Maar jij weet nu precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een hoogwaardige mannenmulti. Vanaf heden worstel jij je dus eenvoudig door de onoverzichtelijke jungle van multivitamines heen! 

Advies nodig over de multivitamine man?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

Multi Dag Man

 • Vitamine B1 is o.a. goed voor: hart, zenuwstelsel, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen en de energiestofwisseling.
 • Vitamine B2 is o.a. belangrijk voor: zenuwstelsel, slijmvliezen, ijzerhuishouding, huid, gezichtsvermogen en het energieleverende metabolisme.
 • Vitamine B3 is o.a. goed voor: huid, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen, slijmvliezen, zenuwstelsel en het energiemetabolisme.
 • Vitamine B5 draagt o.a. bij aan: de vermindering van moeheid en vermoeidheid, de normale weerstand tegen stress, geestelijke inspanning/druk en het energieleverend metabolisme.
 • Vitamine B6 is o.a. goed voor: cysteine aanmaak, homocysteïnemetabolisme, eiwitstofwisseling/glycogeenstofwisseling, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen en het zenuwstelsel.
 • Vitamine B8 draagt o.a. bij aan: normale haargroei, een gezonde huid, een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.
 • Folaat draagt o.a. bij aan: extra energie bij vermoeidheid/moeheid, hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen, het normale functioneren van het immuunsysteem, de aanmaak van cellen en weefsels, tot de vorming van rode en witte bloedcellen en de normale aminozuursynthese.
 • Vitamine B12 is o.a. goed voor: het celdelingsproces, vermoeidheid en moeheid, de energiestofwisseling, de vorming van rode bloedcellen en het zenuwstelsel.
 • Vitamine C is o.a. goed voor: de vorming van collageen, het skelet, de huid, het ijzergehalte in het bloed, de weerstand tijdens en na fysieke inspanning, het gebit en bij vermoeidheid en moeheid.
 • Chroom draagt o.a. bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en de normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.
 • IJzer is o.a. goed voor: celdelingsproces, geheugen, concentratie en bij vermoeiheid en futloosheid
 • Magnesium is o.a. goed voor: skelet, celdelingsproces, energiemetabolisme, sterke tanden, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen, spieren en het zenuwstelsel.
 • Calcium is o.a. goed voor de kalkhuishouding, voor het behoud van sterke botten en speelt een rol bij botaanmaak.
 • Koper is o.a. goed voor: het bindweefsel in de huid, een normale pigmentatie van de huid, de weerstand en het zenuwstelsel.
 • Choline is o.a. goed voor het homocysteïnemetabolisme en de lever.
 • Mangaan is goed voor skelet, kraakbeen, energiemetabolisme en de botaanmaak.

Multi Nacht Man

 • Vitamine A is o.a. belangrijk voor: gezichtsvermogen, huid, ijzerstofwisseling, weerstand en slijmvlies.
 • Vitamine C is o.a. goed voor: de vorming van collageen, het skelet, de huid, het ijzergehalte in het bloed, de weerstand tijdens en na fysieke inspanning, het gebit en bij vermoeidheid en moeheid.
 • Vitamine D is o.a. goed voor: het calciumgehalte in het bloed, het skelet van kinderen, de opname van calcium, het celdelingsproces, de weerstand van kinderen, het gebit en de spieren.
 • Vitamine K ondersteunt o.a. de botten en de bloedstolling
 • Vitamine E beschermt gezonde cellen en weefsels
 • Calcium is goed voor de kalkhuishouding, voor het behoud van sterke botten en speelt een rol bij botaanmaak.
 • Jodium is goed voor het geheugen, de concentratie, het energiemetabolisme, de schildklier, het zenuwstelsel en de huid
 • Magnesium is o.a. goed voor: skelet, celdelingsproces, energiemetabolisme, sterke tanden, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen, spieren en het zenuwstelsel.
 • Selenium is o.a. goed voor: haar, nagels, tegen vrije radicalen en de schildklier.
 • IJzer is o.a. goed voor: celdelingsproces, geheugen, concentratie en bij vermoeidheid en futloosheid.
 • Kalium is o.a. goed voor: bloeddruk, spieren en het zenuwstelsel.
 • Zink is o.a. goed voor het skelet, celdelingsproces, gezichtsvermogen, de concentratie, haren, nagels en de vruchtbaarheid van de man. 

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating:

Multi Dag Man

 • OPC is een anti-oxidant en beschermt tegen vrije radicalen
 • OPC is ter ondersteuning van hart en bloedvaten en ondersteunt het metabolisme
 • OPC is goed voor de bloedcirculatie en houdt de normale bloeddruk in stand 
 • OPC is voor het behoud van normale structuur en functie van de huid (anti-oxidant)
 • Zaagbladpalm is goed voor de urinewegen, urinefunctie en helpt bij een goede vochthuishouding
 • Zaagbladpalm draagt bij aan het behoud van normaal haar 
 • Zaagbladpalm is goed voor de prostaat en het behoud van een goede prostaatfunctie 

Multi Nacht Man

 • Damiana folia is goed voor het geheugen en draagt bij aan de normale weerstand tegen stress 
 • Damiana folia ondersteunt het verzadigingsgevoel
 • Damiana folia is voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel 
 • Damiana folia ondersteunt de mannelijke potentie 
Referenties
 1. Stark, K. D., Van Elswyk, M. E., Higgins, M. R., Weatherford, C. A., & Salem Jr, N. (2016). Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults. Progress in lipid research, 63, 132-152.
 2. Singh, K. (2016). Nutrient and stress management. Journal of Nutrition & Food Sciences, 6(4), 528. 13
 3. Walker, W. H., Walton, J. C., DeVries, A. C., & Nelson, R. J. (2020). Circadian rhythm disruption and [...]. Translational Psychiatry, 10(1), 1-13.
 4. Farhud, D., & Aryan, Z. (2018). Circadian rhythm, lifestyle and health: a narrative review. Iranian journal of public health, 47(8), 1068.
 5. Albahrani, A. A., & Greaves, R. F. (2016). Fat-soluble vitamins: clinical indications and current challenges for chromatographic measurement. The Clinical Biochemist Reviews, 37(1), 27.
 6. Scaglione, F., & Panzavolta, G. (2014). Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica, 44(5), 480-488.
 7. Rudzite, V., Silava, A., Kalnins, U., Erglis, A., Jäger, M., Trushinskis, K., & Fuchs, D. (2001). Association between increased serum neopterin and homocysteine concentrations as well as pyridoxal-5-phosphate [...] in [...]. Pteridines, 12(3), 130-134.
 8. Armas, L. A., Hollis, B. W., & Heaney, R. P. (2004). Vitamin D2 is much less effective than vitamin D3 in humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 89(11), 5387-5391. 11
 9. aHealthylife. (2021, juli 21). Hoeveel calorieën moet ik per dag eten? aHealthylife.nl. 
 10. Akima, H., Kano, Y., Enomoto, Y., Ishizu, M., Okada, M., Oishi, Y., ... & Kuno, S. (2001). Muscle function in 164 men and women aged 20--84 yr. [...] science in sports and exercise, 33(2), 220-226.
 11. Santos-Sánchez, N. F., Salas-Coronado, R., Villanueva-Cañongo, C., & Hernández-Carlos, B. (2019). Antioxidant compounds and their antioxidant mechanism. In Antioxidants. IntechOpen
 12. Bancirova, M. (2010). Comparison of the antioxidant capacity and the [...] activity of black and green tea. Food Research International, 43(5), 1379-1382.
 13. Allen, J., & Bradley, R. D. (2011). [...] oral glutathione supplementation [...] in human volunteers. The journal of alternative and complementary [...], 17(9), 827-833.
 14. Ballatori, N., Krance, S. M., Notenboom, S., Shi, S., Tieu, K., & Hammond, C. L. (2009). Glutathione dysregulation and the etiology and progression of [...]. Biological chemistry, 390(3), 191-214.
 15. Mokhtari, V., Afsharian, P., Shahhoseini, M., Kalantar, S. M., & Moini, A. (2017). A review on various uses of N-acetyl cysteine. Cell Journal (Yakhteh), 19(1), 11.