Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

10 x de belangrijkste voeding voor het oog

Hoewel we “waarom zijn wortels goed voor je ogen?” vooral als mopje gebruiken, zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Wortels bevatten namelijk één van de belangrijkste vitaminen om scherp te blijven zien. Welke voeding is nog meer goed voor het oog? We nemen de belangrijksten met je door!

Kende je de mop nog niet? Lees dan vooral door tot het einde.

Lees verder onder de afbeelding

10 x de belangrijkste voeding voor het oog

Onderwerpen in dit artikel

  • Waarom heeft het oog voeding nodig?
  • Wat als je ogen niet genoeg voeding krijgen?
  • Belangrijke voedingsmiddelen voor het oog
  • Tot slot: heb je ooit een konijn met een bril gezien?

Wereldwijd lijden ongeveer 250 miljoen mensen aan een mate van verminderde zicht. Maar door de vergrijzing van onze wereld verwachten we dat dit aantal nog flink toeneemt. In veel gevallen gaat het om leeftijdsgebonden degeneratie (achteruitgang), waarmee onder andere voeding als leefstijlfactor een oorzakelijk verband kent. Daarom is er op dit moment veel onderzoeksinteresse in de potentiële therapeutische rol van vitamines en mineralen.1,2 Wat als we met voeding onze ogen langer gezond kunnen houden?

Waarom heeft het oog voeding nodig?

Onze ogen zijn één van de belangrijkste zintuigen die we hebben. Ze helpen ons om de wereld om ons heen waar te nemen en te begrijpen, maar spelen ook een essentiële rol in het navigeren van ons dagelijkse leven. Het is daarom vanzelfsprekend dat we goed voor onze ogen willen zorgen. En één manier waarop je dat doet is door de juiste voedingsmiddelen te eten.

Ondanks het kleine formaat van het orgaan, is de anatomie van het oog zeer complex. Het bestaat uit verschillende componenten en oogweefsels, die we net als andere lichaamsfuncties aansturen met behulp van zenuwen en spieren. Elk van deze onderdelen is afhankelijk van voedingsstoffen, zodat ze samen kunnen zorgen voor een goede oogfunctie.

Vitamine A helpt bijvoorbeeld om scherp te blijven zien in het donker en draagt bij aan een normale vochtbalans van het oog. Ook vitamine B2 en het mineraal zink ondersteunen de conditie van het oog. En omega 3-vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) speelt een rol in het functioneren van het netvlies.

Daarnaast leveren antioxidanten een waardevolle bijdrage aan het behoud van een gezond oog. Ze beschermen tegen schade aan weefsels door invloeden van buitenaf, zoals Uv-straling en luchtvervuiling. Dit noemen we oxidatieve stress, wat een van de factoren is die een rol speelt in een verminderde oogfunctie op latere leeftijd.1

Wat als je ogen niet genoeg voeding krijgen?

Wanneer je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt waarvan het oog afhankelijk is, kan dit zich op verschillende manieren uiten. Sommige symptomen zijn subtieler dan anderen. Het is daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Vermoeide ogen is een veelvoorkomend signaal van het lichaam dat het voedingsstoffen mist. Hierdoor ervaar je mogelijk een wazig zicht, geïrriteerde ogen, droge ogen, of zelfs hoofdpijn. Daarnaast kan je opmerken dat je zicht in het donker vermindert, wat gevaarlijke situaties kan opleveren wanneer je na zondondergang deelneemt aan het verkeer. Dit symptoom heeft vaak te maken met lage vitamine A-waardes. Zijn je ogen ineens gevoeliger voor licht? Dan kan dit duiden op onvoldoende B2 in je dieet.3

Om te voorkomen dat deze symptomen verergeren of zelfs permanent worden, wil je zo snel mogelijk ingrijpen. Neem in dit geval ook altijd contact op met een huisarts of therapeut. Met zoiets kwetsbaars en belangrijks als onze ogen, doe je dit liever een keer te veel dan te laat.

Mogelijke symptomen van onvoldoende voedingstoffen voor het oog zijn:

  • Vermoeide ogen
  • Wazig zicht
  • Geïrriteerde ogen
  • Droge ogen
  • Hoofdpijn
  • Slechtzien in het donker
  • Gevoeligheid voor licht

Belangrijke voedingsmiddelen voor het oog

Zorg er vanaf nu voor dat je altijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor gezonde ogen. Om je hierbij te helpen hebben we een lijst samengesteld met de top 10 voedingsmiddelen voor het oog!

1. Vette vis

Vette vissoorten, zoals zalm, forel en makreel bevatten omega 3-vetzuren, waaronder DHA dat de conditie van het oog ondersteunt.

2. Zoete aardappel (en wortels)

Zoete aardappel bevat net als wortel veel bètacaroteen, een antioxidant die je lichaam omzet in vitamine A en je nodig hebt om goed te zien in het donker.

3. Eieren

Eigeel heeft de kleur te danken aan luteïne en zeaxanthine, wat je kunt zien als de kleine broertjes van astaxanthine. Deze pigmentstoffen vallen onder de carotenoïden en trekken de aandacht van wetenschappers vanwege hun antioxidatieve eigenschappen.4

4. Spinazie

Dat spinazie een ware nutriëntenbom is wisten we al. Naast dat de groene bladgroente beide carotenoïden luteïne en zeaxanthine bevat, is het ook een bron van vitamine A. Win-win-win!

5. Amandelen

Amandelen zijn heerlijk om als tussendoortje van te snacken of voor een zelfgemaakte notenpasta. Ze zijn rijk in vitamine E, dat als antioxidant onze weefsels helpt beschermen tegen Uv-straling uit zonlicht.

6. Garnalen

Garnalen hebben hun oranjeachtige kleur te danken aan de krachtige carotenoïde astaxanthine, de grote broer van luteïne en zeaxanthine.5

7. Rode ui

Uien, en met name de rode variant, zijn een bron van quercetine. Een flavonoïde met antioxidatieve eigenschappen. De bijzondere plantenstof trekt al enige tijd de aandacht van wetenschappers in onderzoeken naar de potentiële therapeutische meerwaarde ervan op het oogoppervlak.6

Los hiervan zijn uien ook gewoon gezond voor je ogen omdat ze veel vitamines en mineralen bevatten, waaronder B2 en zink.

8. Blauwe bessen

Blauwe bessen danken hun prachtige kleur aan anthocyanen, die net als quercetine tot de flavonoïden behoren en bekend staan om hun krachtige antioxidatieve karakter en therapeutische potentieel.7

9. Rode paprika

Rode paprika is rijk in vitamine C, wat als voedingsstof bijdraagt tot de vorming van collageen.8 Dit eiwit dat zorgt voor structuur en samenhang komt bijna overal in ons lichaam voor. Zo ook in het glasvocht van het oog.9

10. Pompoen

Ook pompoen staat hoog in de lijst met voedingsmiddelen die veel vitamine A bevatten. Ze zijn bovendien enorm veelzijdig. Je verwerkt ze tot soep, gebruikt ze in je stoofschotels of tovert ze om in een heerlijke hummus.

Tot slot

Heb je ooit een konijn met een bril op gezien? Wij dus ook niet. Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid van het oog, waarbij vitamine A (in wortels dus), B2, zink, omega 3-vetzuur DHA en antioxidanten de boventoon voeren. Door het eten van een gevarieerde mix van onder andere vette vis, eieren, spinazie, rode ui en de andere voedingsmiddelen uit dit blog, voorzie je je ogen van alle voedingsstoffen om goed te functioneren.

Herken je symptomen uit dit blog die te maken kunnen hebben met te lage waarden van bepaalde nutriënten? Neem dan voor de zekerheid contact op met een specialist. We willen immers allemaal zo lang mogelijk genieten van een scherp en helder zicht.

Advies nodig over de ogen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Lawrenson, J. G., & Downie, L. E. (2019). Nutrition and Eye Health. Nutrients, 11(9), 2123. 
  2. Merle, B. M. J., Barthes, S., Féart, C., Cougnard-Grégoire, A., Korobelnik, J. F., Rougier, M. B., Delyfer, M. N., & Delcourt, C. (2022). […]. Nutrients, 14(14), 2821. 
  3. Litwack, G. (2018). Chapter 20 – Vitamins and Nutrition: […]. Human Biochemistry, p 645-680.
  4. Young, A. J., & Lowe, G. L. (2018). Carotenoids-Antioxidant Properties. Antioxidants (Basel, Switzerland), 7(2), 28.
  5. Stachowiak, B., & Szulc, P. (2021). Astaxanthin for the Food Industry. Molecules (Basel, Switzerland), 26(9), 2666.
  6. McKay, T. B., & Karamichos, D. (2017). Quercetin and the ocular surface: What we know and where we are going. Experimental Biology and Medicine (Maywood, N.J.), 242(6), 565–572.
  7. Salehi, B., Sharifi-Rad, J., Cappellini, F., Reiner, Ž., Zorzan, D., Imran, M., Sener, B., Kilic, M., El-Shazly, M., Fahmy, N. M., Al-Sayed, E., Martorell, M., Tonelli, C., Petroni, K., Docea, A. O., Calina, D., & Maroyi, A. (2020). The Therapeutic Potential of Anthocyanins: Current Approaches Based on Their Molecular Mechanism of Action. Frontiers in Pharmacology, 11, 1300.
  8. Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866.
  9. Bailey, A.J. (1987). Structure, Function and Ageing of the Collagens of the Eye. Eye, 1,175-183.