Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Na negen maanden is het dan zover: je kan eindelijk je kindje in je armen sluiten! Vervolgens draait alles om de baby, maar hoe zit het eigenlijk met jouw gezondheid? Deze postpartum periode kan behoorlijk pittig zijn, dus des te belangrijker om ook goed voor jezelf te zorgen. Lees hier welke voeding je bij je herstel kunnen ondersteunen.
Lees verder onder de afbeelding
Postpartum is de periode na de bevalling, waarbij het draait om de moeder. Want met de komst van een baby wordt ook een moeder geboren. Wanneer we spreken over postnataal gaat het eigenlijk om het kindje, hoewel we beide termen vaak door elkaar gebruiken.
Meteen na de geboorte gaat alle aandacht logischerwijs naar het verzorgen van de baby. Dat betekent echter niet dat je jezelf moet vergeten! Want pas als je zelf gezond en fit bent, kun je goed voor een ander zorgen.
Je lichaam heeft enorm veel doorstaan tijdens de zwangerschap en kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Ontzwangeren is niet niks en voor een goed herstel na de bevalling heb je gewoonweg wat extra nutriënten nodig.
Meer informatie over wat jij het beste kunt eten tijdens het geven van borstvoeding kun je vinden in ons blog Eten tijdens de borstvoeding: alle do's en don'ts.
De eerste zes weken na de bevalling noemen we de kraamtijd. De postpartum periode kan echter tot wel negen maanden aanhouden.1 Vooral in die eerste zes weken ondergaat je lichaam veel veranderingen en ervaar je emotioneel veel. Je leert omgaan met je nieuwe kindje en hebt daarnaast ook nog te kampen met allerlei lichamelijke ongemak, zoals een veranderende hormoonbalans. Niet gek wetende dat een bevalling gelijk staat aan het rennen van een marathon.
Onder andere je baarmoeder, blaas, spieren, metabolisme en vaatstelsel zullen in deze tijd weer terug gaan naar hun ‘normale’ staat. En ook dat kost energie en verbruikt veel nutriënten. Daarbij zul je ook nog eens extra aanspraak doen op je reserves vanwege de borstvoeding en slapeloze nachten.
Het aanspreken van je reserves kan resulteren in vermoeidheid, verminderde concentratie, vergeetachtigheid en prikkelbaarheid. En dat terwijl dit de periode is om juist van te genieten! Extra letten op je voeding is daarom essentieel.
Hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen verschilt natuurlijk per vrouw. Zowel fysiek als mentaal kan het even duren voor je weer helemaal de oude bent. Neem in ieder geval genoeg tijd en zorg goed voor jezelf om postpartum een fijne ervaring te hebben.
Ook wanneer jij spijtig genoeg niet je zwangerschap hebt kunnen volbrengen, is het van groot belang om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. Want ook dan hebben er al veel lichamelijke processen plaatsgevonden en heeft je lijf het zwaar te verduren gehad. En dat nog naast een emotioneel extreem heftige impact die het verlies van een ongeboren kindje met zich mee brengt. Onderstaande adviezen zijn dus toepasbaar voor alle situaties van ontzwangeren.
Voor het kraamherstel is het belangrijk dat je het lichaam voorziet van voldoende voedingsstoffen. Aangezien je afweer in deze periode een flinke klap te verduren krijgt is vitamine C-rijke voeding zeer welkom. Vitamine C uitblinkers als acerola, guave en zwarte bessen zijn daarom meer dan welkom.
Naast onze weerstandsfavoriet vitamine C zijn er natuurlijk tal van andere nutriënten van belang in de postpartum periode, maar we geven je er 7 om extra rekening mee te houden.
Tijdens en na de bevalling is er vaak sprake van flink wat bloedverlies. Daarbij gaat een hoop ijzer verloren. Het mineraal speelt een belangrijke rol bij de vorming van hemoglobine. Rode bloedcellen bestaan uit hemoglobine en verzorgen het zuurstoftransport in ons lichaam.
Het is daarom wenselijk om voeding rijk aan ijzer te nuttigen, zoals rundvlees, vis, groene groente, peulvruchten en noten.
Een van de meest besproken vitamines bij zwangerschap is foliumzuur. Maar wist jij dat deze vitamine niet omgezet kan worden in het lichaam zonder vitamine B12? Deze twee nutriënten werken daarnaast nauw samen bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen, de synthese van DNA en de stofwisseling.2
Op het moment dat het lichaam veel foliumzuur gebruikt (vooral voor en tijdens de zwangerschap) zal het ook meer vitamine B12 nodig hebben. Na de zwangerschap is vooral vitamine B12 erg belangrijk voor moeder en kind. Vitamine B12 vinden we in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel.
Magnesium is een mineraal die we in grote hoeveelheden nodig hebben. Zo is het onder andere betrokken bij de spierfunctie en bij de omzetting van voedingsstoffen in energie.3 Tijdens en na de zwangerschap heeft het lichaam dan ook een verhoogde behoefte naar magnesium.4
Voor een goed herstel na de bevalling is het daarom belangrijk om voldoende magnesium via voeding binnen te krijgen. We vinden dit mineraal onder andere terug in groene bladgroenten, noten, volkoren graanproducten en pure chocolade.
Gezonde vetten zijn essentieel voor zowel moeder als kind. Met name de omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol, maar hier komen we vaak niet voldoende aan. Wanneer je tijdens de zwangerschap te weinig omega 3 binnenkrijgt, kan dit tijdens, maar ook ná de zwangerschap voor uiteenlopende ongemakken zorgen. Met name het omega 3-vetzuur DHA is goed voor de hersenfunctie en kan helpen bij het verbeteren van de stemming.5,6 Omega 3-vetzuren vinden we voornamelijk in vette vis, algen, lijnzaad, chiazaad en walnoten.
Een ander belangrijke vitamine is choline. Deze kan het lichaam zelf aanmaken, maar dat verloopt niet altijd goed. Borstvoeding bevat ook veel choline, omdat baby’s deze stof nog niet voldoende zelf kunnen aanmaken. Choline is onderdeel van onze celmembranen en is belangrijk voor het vetmetabolisme en de hersenfunctie.7
Het is ook de bouwstof voor onze neurotransmitter acetylcholine, welke een belangrijke rol speelt in het geheugen. Dat jij tijdens en na de zwangerschap regelmatig iets vergeet, kan dus best te maken hebben met een te laag cholinegehalte. Choline vind je voornamelijk in eieren, lever, vis en noten. Kook of bak dus regelmatig een eitje en zet wat vaker een visje op het menu.
Na de bevalling kom je in een geheel nieuwe fase terecht. Je hebt te maken met een kindje dat alle aandacht vereist, met slapeloze nachten en een lichaam dat in herstel is. Fenegriek is een klaverachtig, aromatisch kruid uit de vlinderbloemfamilie wat helpt om opnieuw fit te worden na de zwangerschap. Fenegriek ondersteunt daarnaast de melkproductie na de bevalling.
Collageen is een eiwitsoort en belangrijke bouwsteen voor het bindweefsel. De zwangerschap doet een behoorlijke aanspraak op het bindweefsel van de moeder.10 Gelukkig zijn er voldoende voedingsopties om het bindweefsel weer te versterken.
Vooral warme gerechten zijn tijdens het herstel van de bevalling fijn om te nemen. Een lekkere zelfgemaakte bouillon of soep bijvoorbeeld, met name bottenbouillon is een aanrader. Dit is namelijk een hele rijke bron van onder andere collageen.
De nutriënten uit dit blog kunnen ervoor zorgen om jouw roze wolk nog comfortabeler te maken. Zo kan je optimaal genieten van deze bijzondere postpartum periode. Uiteraard is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn tijdens de zwangerschap en de periode die daarop volgt. De tips in dit blog blijven een basisadvies en is het altijd goed om extra begeleiding te zoeken bij een professional die jou persoonlijk kan ondersteunen in het herstel.