BACKTOROUTINE - 20% korting + 20% extra credits

Dag
Uur
Min
Sec
Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Nadelen bacteriestammen: kunnen er bijwerkingen optreden?

Bacteriestammen uit voeding en suppletie zijn bacteriën die we aantreffen in ons verteringsgestel. Maar bestaan er ook bijwerkingen? En zou je bijvoorbeeld nadelen kunnen ervaren wanneer je het consumeert? In dit artikel lees je meer.

Wil je meer weten over bacteriestammen? Bekijk dan onze categoriepagina.

Lees verder onder de afbeelding

Nadelen bacteriestammen: kunnen er bijwerkingen optreden?

Onderwerpen in dit artikel

  • Bestaan er bijwerkingen bij het innemen van bacteriestammen?
  • De 3 meest voorkomende bijwerkingen bij bacteriële supplementen
  • Bacteriestammen nadelen: hoe kun je ze vermijden of verminderen?
  • Tot slot

Bacteriestammen in ons lichaam zijn levende micro-organismen die van nature voorkomen, voornamelijk in ons verteringsgestel. Je kunt bacteriën als supplement innemen of zorgen dat je een variëteit van gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi binnenkrijgt.

Bestaan er bijwerkingen bij het innemen van bacteriestammen?

Van alles wat je consumeert, van voeding tot suppletie, kun je in theorie bijwerkingen ervaren. Dit geldt ook wanneer je een supplement met bacteriestammen neemt of veel producten die bacteriestammen bevatten consumeert. Hoewel de meeste mensen geen nadelen van de bacteriestammen ervaren, hebben sommigen een aanpassingsperiode nodig waarin er sprake kan zijn van milde bijwerkingen. Hieronder lees je daar meer over.

Meer lezen over wat bacteriestammen precies zijn? Lees dan ons blog De beste bacteriestammen kopen? 4 punten waar je op moet letten

De 3 meest voorkomende bijwerkingen bij bacteriële supplementen

Welke bijwerkingen komen dan het vaakst voor? Hieronder lees je de drie meest voorkomende reacties bij het starten met het innemen van bacteriestammen – inclusief waar ze vandaan komen en wat je eraan kunt doen.

1. Gasvorming en een opgeblazen gevoel

De meest voorkomende bijwerking is lichte gasvorming en een opgeblazen gevoel. Dit gebeurt meestal wanneer je voor het eerst begint met het nemen van een supplement of voeding met bacteriestammen. Hoewel dit natuurlijk vervelend kan zijn, verdwijnen deze bijwerkingen meestal binnen een paar weken van voortgezet gebruik.2

De gasvorming en het opgeblazen gevoel worden in de meeste gevallen veroorzaakt doordat je versteringsgestel het voedsel niet volledig afbreekt en absorbeert. Het opgeblazen gevoel komt gewoonlijk, omdat je lichaam niet gewend is aan de verhoogde hoeveelheid bacteriën. Dit produceert extra gas waar je lichaam niet aan gewend is. Na de beginperiode (binnen een paar dagen tot een week) zal jouw lichaam zich geleidelijk aanpassen.

Mocht je na twee weken nog steeds ongemak ervaren, dan is de samenstelling van de bacteriestammen mogelijk niet geschikt voor jou. Vraag in dat geval advies op maat aan.

2. Trage stoelgang

Een trage stoelgang is niet typisch wanneer je bacteriestammen inneemt. Wanneer jij dit wel ervaart is dit meestal geen gevolg van de bacteriën, maar een teken dat je bijvoorbeeld niet genoeg vezels of water binnenkrijgt. In dat geval raden we je aan om je voedingspatroon onder de loep te nemen.

3. Hoofdpijn

Voedingsmiddelen met veel bacteriën zoals yoghurt, kimchi en schimmelkaas kunnen hoofdpijn veroorzaken.4 Deze producten kunnen biogene aminen bevatten, dit zijn stofjes die van nature in producten worden gevormd naarmate ze verouderen of fermenteren.5 Veelvoorkomende aminen die worden aangetroffen in voedingsmiddelen rijk aan bacteriën zijn histamine, tyramine en tryptamine.6 Studies suggereren dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor amines, omdat ze het centrale zenuwstelsel kunnen prikkelen en hoofdpijn kunnen veroorzaken.7

Bovenstaande stofjes worden over het algemeen uit een kwalitatieve bacteriële formule gefilterd. Hoofdpijn is daarom geen veelgehoorde bijwerking bij suppletie.

Bacteriestammen nadelen: hoe kun je ze vermijden of verminderen?

De meeste bijwerkingen van bacteriestammen zijn mild en zouden vanzelf moeten verdwijnen zodra je lichaam eraan gewend is. Gun je lichaam deze gewenningsperiode om gebruik te maken van de nuttige bacteriën die van nature voorkomen in ons verteringsgestel. Om de gewenningsperiode gemakkelijker door te komen kun je de volgende dingen doen:

1. Drink genoeg water

Gehydrateerd blijven is belangrijk, des te meer wanneer je worstelt met bijwerkingen van de bacteriën zoals een vertraagde stoelgang. Te weinig drinken is een van de belangrijkste oorzaken van harde of trage stoelgang. Het drinken van veel water gedurende de dag kan dan helpen.

Wanneer je een te zachte stoelgang ervaart is het nóg belangrijker om goed gehydrateerd te blijven. Door water met een snufje (Keltisch) zeezout te drinken hydrateer je snel en zorg je dat je minder snel vocht verliest.

2. Neem je bacteriën voor het slapengaan

Het nemen van bacteriestammen vlak voor het slapengaan op een lege maag kan helpen om gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen. Het innemen van de stammen op een lege maag zorgt ervoor dat de bacteriën geen obstakels tegenkomen en zo gemakkelijk in je verteringsgestel terechtkomen.

3. Verlaag (tijdelijk) de dosering en bouw langzaam op

Dit is een goede manier om eventuele bijwerkingen snel te verminderen. Je lichaam raakt namelijk sneller gewend aan een lagere dosering, waarna je kunt opbouwen naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

4. Neem prebiotische vezels

Prebiotische (niet verteerbare) vezels dienen als voeding voor de bacteriestammen. Door te zorgen dat goede bacteriën genoeg voeding hebben zorg je voor een goed milieu waarin deze bacteriën sterker zijn en kunnen groeien. De meeste prebiotica zijn samengesteld uit plantaardige vezels die niet kunnen worden opgenomen of verteerd. Het feit dat ze onverteerbaar zijn is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de voedingsvezels relatief intact het verteringsgestel kunnen bereiken om daar de bacteriën te voeden.

Tot slot

Bacteriestammen spelen een belangrijke rol binnen ons lichaam. Wanneer ons verteringsgestel in balans is dan werken alle bacteriën, gisten en andere micro-organismen samen voor onze gezondheid. Eventuele bijwerkingen zijn dan ook van tijdelijke aard. De tips in deze blog zijn bedoeld om je te helpen deze periode door te komen. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Neem dan contact op voor een advies op maat.

Advies nodig over bacteriestammen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Lead Customer Care

Referenties
  1. Sato, T., Yamada, Y., Ohtani, Y., Mitsui, N., Murasawa, H., & Araki, S. (2001). Production of menaquinone (vitamin K2)-7 by Bacillus subtilis. Journal of Bioscience and Bioengineering, 91(1), 16-20.
  2. Williams, N. T. (2010). [...] . American Journal of Health-System Pharmacy, 67(6), 449-458.
  3. Dimidi, E., Christodoulides, S., Fragkos, K. C., Scott, S. M., & Whelan, K. (2014). […]: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(4), 1075-1084.
  4. Alvarez, M. A., & Moreno-Arribas, M. V. (2014). The problem of biogenic amines in fermented foods and the use of potential biogenic amine-degrading microorganisms as a solution. Trends in food science & technology, 39(2), 146-155.
  5. Gardini, F., Özogul, Y., Suzzi, G., Tabanelli, G., & Özogul, F. (2016). Technological factors affecting biogenic amine content in foods: A review. Frontiers in Microbiology, 7, 1218.
  6. Pessione, E., & Cirrincione, S. (2016). Bioactive molecules released in food by lactic acid bacteria: encrypted peptides and biogenic amines. Frontiers in Microbiology, 7, 876.
  7. Martin, V. T., & Vij, B. (2016). […]: The Journal of Head and Face […], 56(9), 1543-1552.

Back to routine - Krijg 20% korting over het gehele assortiment + 20% extra credits

Dag
Uur
Min
Sec