Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Kaneel: gezond en verleidelijk? Plus een recept!

Als we één smaak en geur moeten omschrijven die het najaar typeert dan is het die van kaneel. In de koffie, met appel of in stoofgerechtjes: een prikkel voor je zintuigen en een boost voor je gezondheid. Lees verder en laat je inspireren door dit geneeskrachtige wonder van de natuur.

Lees verder onder de afbeelding

Kaneel: gezond en verleidelijk? Plus een recept!

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is kaneel?
  • Kaneel is gezond
  • Waar is kaneel goed voor
  • Kaneel en afvallen
  • Healthy snack: appel kaneelcake
  • Tot slot

Ken je kaneel vooral van de appeltaart en stoofpeertjes? Dit specerij kent een rijke geschiedenis die verder rijkt dan deze gerechten. Vierduizend jaar geleden werd de gedroogde binnenste schors van de kaneelboom al in de Chinese keuken gebruikt. Voor de Egyptenaren functioneerde de schors als middel om mummies mee te balsemen. In de eerste eeuw was dit specerij zelfs zó bijzonder en schaars dat het wel vijftien keer zoveel waard was als goud en zilver.1

Kaneel is een beroemd ingrediënt van de “Four Thieves Vinegar”: een mengsel van azijn met kruiden en specerijen. Dit antisepticum gebruikten rovers om zichzelf te beschermen tegen de Zwarte Dood in de Middeleeuwen. Het oorspronkelijke recept voor Coca-Cola bevatte zelfs kaneel essentiële olie.2 Genoeg redenen dus om het spreekwoordelijke achterste van de kaneel-tong te laten zien. 

Wat is kaneel?

Kaneel is één van de gezondste specerijen ter wereld! Én het specerij blend uitstekend in de rij met andere soorten specerijen: saffraan, kurkuma, gember, kruidnagel en peper. De naam van dit gouden nutriënt komt van het Latijnse woord canella wat stokje betekent. Juist dit gedroogde bestanddeel van een plant of boom is het typerende kenmerk van het fenomeen specerij. Wil je meer lezen over specerijen? Lees ons blog hierover.

Altijd al de Cinnamomum zeylanicum in het echt willen zien? Deze groeit alleen in een tropisch klimaat en het liefst aan de kust in het zuiden van India, Sri Lanka (vroeger Ceylon), Indonesië, Vietnam en China. Dat wordt een tripje naar de Tropen…

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Kaneel soorten

Van de bast van de Cinnamomum zeylanicum worden repen gehaald. Door het drogen, krullen deze om en er ontstaan van die lekker geurende stokjes. Deze stokjes kun je "rauw" gebruiken of als poeder. Er bestaan vele kaneel varianten, maar de belangrijkste zijn Ceylon (Cinnamomum Venum) en Cassia (Cinnamomum Cassia). De Ceylon variant is licht van kleur en heeft een zachte zoete smaak. Cassiakaneel is donker van kleur en sterk van smaak. 

Kaneel is gezond

Wist je dat kaneel een bron is van belangrijke vitamines waaronder vitamine A, C, B2 en B6? Ook mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer maken het stokje een ware multitasker.3

In de Ayurveda (kennis van een lang, gelukkig en gezond leven) beschouwt men kaneel als de koning van de specerijen. Je kunt dit verwarmende nutriënt als multitasker inzetten als ondersteuning bij:

  • een loopneus; 
  • ongemakken rondom de menstruatie;
  • misselijkheid;
  • de spijsvertering;
  • koude voeten. 

Pook met dit verwarmende nutriënt je innerlijke kachel lekker op en zorg er zo voor dat de lichaamstemperatuur stijgt. Hoe komt dat? De specerij stimuleert de bloedsomloop en zorgt voor een betere doorbloeding. Van je kruin tot in je tenen. Kaneel doet trouwens meer voor je dan opwarmen alleen. Het beschermt je ook tegen een bijbehorende loopneus door het afweren van ongewenste indringers van ons systeem. En het stimuleert de spijsvertering die je weer helpt bij het warm houden van je lijf. 

Tip: voeg een snuf kaneel toe aan een kop thee of koffie. Een verassend spicy combinatie

Kaneel: gezond en verleidelijk? Plus een recept!

Waar is kaneel goed voor

Oké, over smaak valt te twisten. Niet iedereen is gek van kaneel. Over de positieve invloed op je gezondheid is geen twijfel!

Allereerst staat kaneel stijf van de antioxidanten die veel ongunstige indringers opruimen. Op de ORAC-schaal (Oxygen Radical Absorbance Capacity) van antioxidanten staat kaneel op de derde plaats, wat aangeeft dat het een krachtpatser is. Uit wetenschappelijk onderzoek naar de antioxidatieve activiteit van 26 specerijen blijkt kaneel de duidelijke winnaar. Het eindigt zelfs boven "superfoods" als knoflook en oregano.

Daarnaast ondersteunt de olie in kaneel de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen. Vandaar dat het gebruik van kaneel in je voeding vaak de eetlust opwekt en kan helpen bij zure oprispingen.

Krachtige bestanddelen

Cinnamaldehyde: het olie-achtige gedeelte van kaneel zit vol met dit stofje. Dit geeft het nutriënt de typische geur en smaak. Deze stof heeft gezondheidsbevorderende eigenschappen en dat is dan ook de reden dat kaneel al eeuwenlang in gebruik is. Het maakt kaneel een echte krachtpatser in de strijd tegen de ongebalanceerde verspreiding van ongewenste cellen. 

Het bestanddeel eugenol heeft een groot aandeel in het afweren van ongewenste indringers in ons lijf. Met de R in de maand en guur weer kan een hapje honing met een snuf kaneel wonderen verrichten door deze ongewenste indringers buiten ons systeem te houden. Toch met honing en de canellas in de weer? Zorg voor een frisse orale bries en gorgel regelmatig met een mix van water, honing en…kaneel!

Heeft kaneel bijwerkingen?

Kaneel bevat een stofje dat coumarin heet. Het verschil in hoeveelheid coumarin tussen Ceylon en Cassia is behoorlijk groot. Coumarin is een schadelijke stof; dat wil zeggen dat het in grote hoeveelheden giftig is. Je moet echter nogal wat theelepels van de specerij binnenkrijgen voordat je in de buurt van de gevarenzone komt; deze grens ligt ongeveer bij vijftien theelepels.

Als je kleine hoeveelheden coumarin binnenkrijgt en je een gezond eet- en leefpatroon hebt dan kan jouw lichaam deze stof prima verwerken. Koken, bakken en strooi gerust met Ceylonkaneel! Met de Cassiavariant kun je beter bewust en matig omgaan. Zeker als je zwanger bent.5

Kaneel en afvallen

Kun je afvallen met kaneel? Dat zou prettig zijn: je eet meer van dit nutriënt per dag  en je valt kilo’s af. Helaas werkt het niet zo. Kaneel is geen wondermiddel, maar kan het afvallen wel stimuleren. Wanneer je in gewicht wil verminderen, is gezond eten en minimaal een half uur per dag intensief bewegen prioriteit nummer 1. 

Nu het goede nieuws. Naast de functie van smaakmaker ondersteunt kaneelaldehyde (bestanddeel van kaneel) de vetverbranding. Wel zo prettig als je de verleiding van de smaak van dit goudbruine stokje nauwelijks weerstaat. Uit onderzoek is verder gebleken dat regelmatig eten van kaneel een goede uitwerking heeft op je bloedsuikerspiegel en je daardoor minder insuline aanmaakt.6Insuline zorgt ervoor dat je makkelijker vet opslaat en met een goede bloedsuikerspiegel heb je minder snel last van lekkere trek. Deze positieve eigenschappen heb je al wanneer je 6 gram per dag in je eetpatroon verwerkt. Dit komt overeen met een theelepeltje kaneel door bijvoorbeeld yoghurt, over je fruit of in thee. De energiewaarde van een theelepeltje kaneel is ongeveer 15 kcal. Tel uit je winst! 



Kaneel: gezond en verleidelijk? Plus een recept!

Healthy snack: appel kaneelcake

Heb je na die paar minuten lezen ook zo’n trek gekregen in appeltaart? We hebben een gezond alternatief recept voor je!

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 bananen (hoe rijper hoe beter)
  • 50 gram (glutenvrije) havermout
  • 70 gram maïsmeel of ander meel naar keuze
  • 1 tl koek & speculaaskruiden
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zeezout
  • 2 tl honing of meer naar smaak
  • 1 grote (goudreinet) appel, geschild en klokhuis verwijderd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
  • Doe, op de appel na, alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een goed beslag.
  • Snijd de appel in dunne plakjes. Snijd de stukjes appel die je over hebt in heel kleine blokjes. Roer deze blokjes door het beslag en schenk het beslag in de vorm.
  • Verdeel de plakjes appel over het beslag in de vorm en bak de cake in 35-40 minuten af. Controleer met een satéprikker of de cake van binnen gaar is. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem aansnijdt. 

Lekker als ontbijt of verantwoord tussendoortje!


Bron: Healthyfoodie Manon

Tot slot

Kaneel is supergezond! Dit gouden specerij zit vol met krachtige antioxidanten en ondersteunt de stofwisseling en het energieniveau van het lichaam. Het verwarmende karakter van dit nutriënt met het bestanddeel kaneelaldehyde ondersteunt ook nog eens je vetverbranding. Laat je zintuigen verleiden…ogen dicht en mond open.

’s Morgens door de yoghurt, havenmout, appel en in een kop koffie. In de middag kaneel in gebakken cake, koekjes en in een glas thee. En ’s avonds door de curry en stoofperen. Er is altijd wel een moment op de dag voor deze verleidelijke gouden specerij. Eet kaneel wel met mate: een theelepel per dag is een gezond uitgangspunt.

Meer weten over de werking van kaneel?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Info.nu. (2011). Herborist.
  2. Wikipedia. (2021). Four thieves vinegar.
  3. Voedingswaardetabel. (2016). Voedingswaarde van kaneel.
  4. Bin, C. (2005). Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. J Agric Food Chem 5;53(20):7749-59.
  5. Zwanger en kaneel. (z.d.). InfoNu.
  6. Xiaoyan, S. (2008). Improved [...] by Cinnamon Extract through Activation of Peroxisome Proliferator-Activated Receptors. Journal List.