Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Jodiumtabletten tegen de dalende innametrend in Nederland?

Uit een recentelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er een daling van de jodiuminname te zien is in Nederland.1 Hoe kan het dat we steeds minder jodium binnenkrijgen? En is het verstandig om hier jodiumtabletten voor te slikken? We geven uitleg.

Lees verder onder de afbeelding

Jodiumtabletten tegen de dalende innametrend in Nederland?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is jodium?
  • Dalende trend jodiuminname
  • Suppletie van jodium
  • Jodium tabletten of druppels?
  • Tot slot

Een te lage inname van dit mineraal kan gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het RIVM houdt daarom in de gaten of de jodiuminname in Nederland niet te laag wordt.1 Als onderdeel van het Lifelines onderzoeksprogramma wordt de hoeveelheid jodium over de jaren heen gemonitord. Het meest recente rapport uit juli toont aan dat de jodiuminname in Nederland nog voldoende is, maar dat er wel een dalende trend te zien is.

We zijn gaan kijken wat de redenen kunnen zijn van deze verminderde inname van jodium. Ook leggen we uit of jodiumtabletten een goede oplossing zijn voor dit probleem of dat we toch beter voor een andere optie kunnen kiezen. 

Wat is jodium?

Jodium is één van de spoorelementen, mineralen waarvan het lichaam maar weinig nodig heeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 150 mcg voor de meeste volwassenen. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is het advies iets hoger: 200 mcg.2

Jodium is essentieel voor de productie van de schildklierhormonen.* Het is daarnaast van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel, ondersteunen de groei van kinderen en bevorderen de energiestofwisseling.* Ook speelt jodium een rol bij het geheugen en de concentratie, en helpt het bij het gezond houden van de huid.*

Van nature komt het spoorelement voor in voeding zoals vis, zeevruchten, eieren en zuivel, maar helaas niet in hele grote hoeveelheden. Door de uitputting van onze aarde zit er steeds minder jodium in onze voeding.3 Eerder schreven we al een blog over de verschillende soorten voeding waarin het zit.

Naar schatting heeft ongeveer een derde van de wereldbevolking een te lage inname.4 Om dit in Nederland te voorkomen wordt er sinds de jaren ‘40 jodium toegevoegd aan ons brood (bakkerszout), keukenzout (JoZo) en verschillende vleesproducten (nitrietpekelzout).

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Dalende trend jodiuminname

Het rapport van het RIVM toont aan dat we in Nederland nog genoeg jodium binnen krijgen via onze voeding, maar dat er wel een dalende trend te zien is. In de afgelopen 14 jaar is de jodiuminname namelijk met een derde gedaald. Wat zijn precies de redenen voor deze daling?

Verandering in voedingspatroon

De eerste reden vinden we terug in het voedingspatroon. Zoals je hierboven kunt lezen zit het spoorelement van nature in dierlijke producten, en dan voornamelijk in vis en zeevruchten. Eet je niet genoeg vis of volg je een plantaardig dieet? Dan zou het kunnen dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium niet bereikt.

De afgelopen jaren is er ook een daling te zien in de broodconsumptie in Nederland. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om minder of geen brood te eten. Voedingspatronen zoals het ketogeen dieet of het paleodieet, waarbij brood afgeraden wordt, winnen aan populariteit. Daarnaast kiezen sommigen voor zelfgebakken brood of biologisch brood. Bij de bereiding van deze producten gebruiken we vaak geen gejodeerd zout.

Ook zijn er mensen die bewust geen tafelzout gebruiken omdat het zwaar bewerkt is. In dit zout zijn vrijwel alle sporen van mineralen verwijderd. Het enige mineraal dat er weer aan toegevoegd wordt is dus jodium. Andere soorten zout zoals Himalaya zout en Keltisch zeezout bevatten daarentegen wel nog een groot profiel aan mineralen, maar slechts een geringe hoeveelheid jodium.

Veranderde wetgeving en zoutcampagnes

De afgelopen jaren zijn er door de overheid verschillende maatregelen genomen wat betreft onze jodium- en zoutconsumptie. Zo is in 2008 het verrijkingsbeleid in Nederland over jodium voor het laatst veranderd.5 Vanaf die tijd is het toegestaan om het mineraal toe te voegen aan vrijwel alle voedingsmiddelen, niet alleen aan brood en keukenzout. Om te voorkomen dat we hierdoor juist een teveel aan jodium binnenkrijgen, is de maximale hoeveelheid in brood en keukenzout juist verlaagd.

Tegelijkertijd zijn er in Nederland, met het oog op de volksgezondheid, vanaf 2006 campagnes gestart om de hoeveelheid zout in levensmiddelen te verlagen. Nog een reden waardoor we het eventueel minder via onze voeding binnenkrijgen.



Suppletie van jodium

Een gemakkelijke manier om je jodiumwaarden op peil te houden is door het gebruik van een hoogwaardige multivitamine. Deze kun je slikken als aanvulling op je voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium (150mcg) zit in al onze Multi Nacht-producten voor volwassenen. Ook onze Multi Dag Junior en Multi Basis bevatten een ruime hoeveelheid van dit spoorelement.

Hierover lees je meer op onze categoriepagina Multivitamine.

Eet je voornamelijk plantaardig, zit er weinig brood in je dieet of kies je voor een ander soort zout dan het gejodeerde keukenzout? Dan zou het kunnen dat jouw jodiumwaarden alsnog niet voldoende zijn. Hierbij kan specifieke suppletie van jodium een oplossing zijn. Bespreek dit wel met een huisarts of een orthomoleculair therapeut.

Jodium tabletten of druppels?

Bij de suppletie van jodium kun je kiezen voor tabletten en druppels. Hierbij genieten de druppels de voorkeur aangezien het jodium hierdoor beter opneembaar is. Een ander voordeel van druppels is dat je de dosering gemakkelijk kunt aanpassen. In dit blog vertellen we meer over het verschil tussen jodiumtabletten en druppels.

Jodium Druppels

In onze Jodium Druppels zit de best opneembare vorm van jodium: nascent iodine. In tegenstelling tot andere vormen van jodium, hoeft nascent iodine niet een ontkoppelingsproces te doorgaan waardoor de darmen het direct kunnen opnemen.

Onze jodium is afkomstig uit miljoenen jaren oude zoutlagen die ruim 2.000 meter onder het aardoppervlak liggen. Dit resulteert in een uiterst zuiver en geconcentreerd jodium, vrij van additieven en toxines.

Onze druppels zijn, in tegenstelling tot andere vloeibare jodium supplementen, ook nog eens alcoholvrij. Verder bevatten ze een plantaardige glycinebasis als stabilisator, met een milde en zachte smaak als gevolg. De druppels zijn hierdoor geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Voordelen product
  • Jodium is goed voor de schildklier
  • Nascent iodine is best opneembare vorm
  • Doseergemak door vloeibare vorm van 75 mcg jodium per druppel
Jodium druppels
Jodium druppels 30  milliliter

Tot slot

Door veranderingen in wetgeving en in ons voedingspatroon wordt het steeds lastiger om onze jodiuminname op peil te houden. En dit kan gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het gebruik van een hoogwaardige multivitamine of in specifieke gevallen een jodium suppletie biedt dan een uitkomst. Twijfel je na het lezen van dit blog over jouw situatie? Vraag dan hieronder gratis advies op maat aan.

Vragen over jodium?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims op basis van Jodium Druppels

Referenties
  1. Dinnissen, C. S., de Jong, M. H., Verkaik-Kloosterman, J., & Hendriksen, M. (2022). Jodiuminname van volwassenen in Noord Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007. Resultaten van voedingsstatusonderzoek in het Lifelines cohort.
  2. Gezondheidsraad. (2008). Dossier naar behoud van een optimale jodiuminname.
  3. Zimmermann M. B. (2009). Iodine […]. Endocrine reviews, 30(4), 376–408.
  4. World Health Organization. (2014). Salt reduction and iodine fortification strategies in public health: report of a joint technical meeting convened by the World Health Organization and The George Institute for Global Health in collaboration with the International Council for the Control of Iodine Deficiency Disorders Global Network, Sydney, Australia, March 2013.
  5. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2008). Wijzigingsbesluit Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen (toevoegen jodium).