Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Jodium tabletten of druppels kopen? We leggen uit

Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn mede verantwoordelijk voor het functioneren van de complexe processen die ons lichaam normaal laten functioneren, ofwel het energieleverend metabolisme (stofwisseling). Ben je op zoek naar jodium tabletten? Waarom jodium druppels de voorkeur krijgen als toedieningsvorm lees je hier.   

Lees verder onder de afbeelding

Jodium tabletten of druppels kopen? We leggen uit

Onderwerpen in dit artikel

 • Werking van de schildklier
 • Waarom een jodium supplement?
 • Jodium Nascent iodine voor de beste opneembaarheid
 • Jodium tabletten of druppels?
 • Zonder alcohol als drager
 • Tot slot: vloeibaar Nascent iodine voor de beste opneembaarheid

Jodium is niet alleen de bruinrode vloeistof die we uit de EHBO koffer kennen. Het mineraal vinden we (doorgaans) terug in dierlijke voeding of als toevoeging aan voedingsmiddelen wat de schildklier in staat stelt om een normale hormoonproductie te verzorgen. Wanneer de schildklier er echter een ietwat lakse houding op nahoudt, komt de aanmaak van dit hormoon in het geding. Jodium is mede nodig voor een normale productie van het schildklierhormoon en de werking van de schildklier. Maar hoe werkt deze hormoon afscheidende klier? 

Werking van de schildklier 

De werking van de schildklier heeft alles te maken met onze stofwisseling. Deze klier maakt namelijk de hormonen thyroxine (T4) en tri-joodthryonine (T3) aan die bij belangrijke processen in het lichaam betrokken zijn. Zo zorgen deze hormonen niet alleen voor een normale groei en ontwikkeling, maar ook voor een evenwichtige stofwisseling. Na de aanmaak van deze hormonen verzorgt de schildklier de verspreiding via de bloedbaan zodat ze op de plaats van bestemming arriveren.1

Aangezien jodium dus essentieel is voor de productie van schildklierhormonen kunnen te lage waarden tot problemen met de schildklier leiden.

Waarom een jodium supplement?

Jodium is onder andere goed voor zowel concentratie als geheugen en het heeft een gunstige invloed op een normaal energieleverend metabolisme. Daarnaast is het mineraal goed voor de normale groei van kinderen en helpt het bij het gezond houden van de huid.

Jodium vinden we onder andere terug in voeding zoals vis, eieren, kaas en brood. Als deze voedingsmiddelen op regelmatige basis tot je eetpatroon behoren krijg je voldoende jodium binnen. Dit geldt ook wanneer je basisondersteuning bestaat uit een hoogwaardige Multivitamine Man of Multivitamine Vrouw.

Eet je daarentegen plantaardig waarbij er geen ruimte is voor dierlijke voeding? In dit geval zou een ontoereikend jodiumniveau tot de mogelijkheden kunnen behoren.2 Maak dit bespreekbaar met je huisarts wanneer je dit vermoedt.

Jodium Nascent iodine voor de beste opneembaarheid

In supplementen maakt men gebruik van verschillende – vaak chemische – vormen van jodium. Het zogenoemde jodide is de vorm die we in onze voeding vinden en daardoor omschrijven als een organische verbinding. Deze organische gebonden vorm van jodium wordt verteerd in onze maag en het vrijgekomen jodide geabsorbeerd door onze twaalfvingerige darm.3

De vorm die we in onze druppels hanteren is Jodium Nascent. Deze zogenoemde bio-elementaire nanocolloïde vorm is losgekoppeld van de veel gebruikte vorm in supplementen, namelijk natrium jodide. De vorm Nascent iodine hoeft geen ontkoppeling (ionisatie) door te maken waardoor ons darmen de werkzame stof direct opneemt.2 Dit resulteert in een kwalitatief hoogwaardig jodium

Jodium tabletten of druppels?

Jodium Nascent iodine is geïoniseerd (ontkoppeld) en vloeibaar wat het goed opneembaar maakt. De druppels zorgen daarnaast voor doseergemak waardoor je het mineraal naar eigen wens kan doseren (1 druppel bevat 75 mcg). 

Voordelen product
 • Jodium is goed voor de schildklier
 • Nascent iodine is best opneembare vorm
 • Doseergemak door vloeibare vorm van 75 mcg jodium per druppel
Jodium druppels
Jodium druppels 30  milliliter
 

Zonder alcohol als drager

Veel vloeibare jodium supplementen bevatten een kleine hoeveelheid alcohol als drager. Onze druppels zijn daarentegen alcoholvrij waardoor het supplement voor een brede groep – waaronder kinderen – te gebruiken is. Door gebruik te maken van het plantaardige glycinebasis als stabilisator zorgen we bovendien voor een milde en zachte smaak

Het jodium is bovendien afkomstig uit miljoen jaren oude zoutlagen, diepgeworteld – ongeveer 2000 meter – onder het aardoppervlak. Dit resulteert in een zuiver en geconcentreerd jodium, zonder additieven en toxines.

Conclusie: vloeibaar Nascent iodine voor de beste opneembaarheid

Het beste jodium supplement is Jodium Druppels. Wanneer ontoereikende jodiumwaarden tot de mogelijkheid behoren – bijvoorbeeld door een plantaardig voedingspatroon –  probeer dan te achterhalen of dit daadwerkelijk het geval is. Jodium kopen kan in dit geval namelijk een goede oplossing zijn. Je weet nu dat je jodium supplement vloeibaar moet zijn en de vorm Nascent iodine moet hebben voor de beste opneembaarheid.

Druppels in plaats van tabletten verschaffen je bovendien doseergemak. Door gebruik te maken van het plantaardige glycinebasis als stabilisator en een alcoholvrijproductieproces is het daarnaast te gebruiken voor zowel kinderen als volwassenen. 

Advies nodig over jodium?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Jodium draagt bij aan een normale concentratie
 • Jodium levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies
 • Jodium speelt een belangrijke rol bij geestelijke inspanning en activiteit
 • Jodium heeft een gunstige invloed op een normaal energieleverend metabolisme
 • Jodium helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten
 • Jodium is belangrijk voor de normale groei van kinderen
 • Jodium helpt bij het behoud van een normale huid
 • Jodium ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
 • Jodium ondersteunt een normale hormoonproductie door de schildklier
 • Jodium is goed voor de schildklier
 • Jodium heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
Referenties
 1. Knezevic J, Starchl C, Tmava Berisha A, Amrein K. (2020). […]. Nutrients, 12(6), 1769.
 2. Krajcovicová-Kudlácková M, Bucková K, Klimes I, Seboková E. (2003). Iodine […] in vegetarians and vegans. Annals of Nutrition and Metabolism, 47(5) 183-185.
 3. Zimmermann, M. B. (2009). Iodine […]. Endocrine reviews, 30(4), 376-408.