Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Is Borage olie gevaarlijk? En waar moet je op letten?

Borage olie is giftig! En dat zou dan komen door de pyrrolizidine-alkaloïden die de olie van nature bevat. Althans, dat is de gedachte wanneer we een gemiddeld webforum over dit onderwerp bezoeken.

Lees verder onder de afbeelding

Is Borage olie gevaarlijk? En waar moet je op letten?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is borage olie?
  • Is borage olie gevaarlijk?
  • Waar moet je op letten bij het kopen van borage olie?
  • Tot slot

Bovenstaande bewering zullen we meteen voor je ontkrachten; borage olie is verre van gevaarlijk. Maar hebben de critici een punt wanneer ze stellen dat de starflower schadelijk kan zijn? En waar moet je precies op letten wanneer je toch overgaat op het aanschaffen van de bernagie in potvorm?

Wat is borage olie?

Voor diegenen wiens oren nog klapperen bij het horen van borage; een kleine introductie. Borage olie winnen we uit de bernagie plant, ook wel bekend als komkommerkruid. De officiële benaming is Borago officinalis. Dit kruid komt van origine uit het Middellands Zeegebied, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De zaden van deze plant zijn erg rijk aan gamma-linoleenzuur (GLA), een omega 6 vetzuur.1 Hier schrijven we dan ook de gezondheidsbevorderende werking aan toe. Zo helpt borage olie bij het onderhouden van een goede vochtbalans en is het goed voor de urinewegen.** Dit hangt weer samen met diverse andere processen in het lichaam. Dat verklaart ook waarom borage olie steeds meer aan populariteit wint als supplement.

Meer lezen over het komkommerkruid? We schreven er onlangs dit blog over.

Maar met meer aandacht, komen ook meer kritische vragen. Zo was er meer aandacht voor de pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) in borage olie die in grote hoeveelheden mogelijk schadelijk zijn. Maar wat zijn deze stoffen precies? En hoe zit dat dan als je borage olie als supplement gebruikt? Is dat wel veilig?

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Is borage olie gevaarlijk?

Borage olie bevat naast het felbegeerde GLA dus ook PA’s. Dit zijn gifstoffen die planten aanmaken om ze te beschermen tegen natuurlijke vijanden.2 Ze komen voor in verschillende plantensoorten en kruiden. Daarnaast komen ze ook in producten terecht waarin we deze gewassen verwerken, zoals sommige soorten kruidenthee.

Het aantal pyrrolizidine-alkaloïden is echter vrij laag in kruidentheesoorten en in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor de mens. Bovendien waarborgt de productnorm van het RIVM dat er in kruidenpreparaten maximaal 1 microgram (µg) PA’s per kilo aanwezig is.5 Neem bijvoorbeeld honing, een natuurproduct waarin we ook PA’s tegenkomen. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde honingsoorten tot wel 1 µg PA’s per kg kunnen bevatten. Alleen als je net als Winnie de Poeh per dag meer dan één pot honing leeg lepelt kom je misschien in de gevarenzone.7 

Maar hoe zit het dan met het PA-gehalte in borage olie? De bernagieplant bevat van nature kleine hoeveelheden PA’s, met name lycopsamine en supindine viridifloraat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat deze waardes dusdanig laag zijn dat het geen gevaar vormt voor consumptie. Om deze reden zijn er ook geen gevallen bekend waarbij het consumeren van bernagie leidde tot een overdosis aan PA’s.3,4 

Daarnaast winnen we borage olie uit de zaden van de bernagieplant door middel van koude persing. Tijdens dit proces wordt de olie geraffineerd, wat inhoudt dat we de substantie zuiveren van alle mogelijk schadelijke stoffen, waaronder de PA’s. Door dit proces voldoet de olie dan ook ruimschoots aan de wettelijk gestelde norm van het RIVM.5Hierdoor zijn supplementen met borage olie dus veilig te gebruiken wanneer ze koud geperst zijn.5,7 

Voordelen product
  • 300 mg GLA per softgel
  • Hydrateert de huid
  • Maakt de huid van binnenuit mooier
Is Borage olie gevaarlijk? En waar moet je op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van borage olie?

Het angst zaaien rondom de starflower is dus ietwat overtrokken. Desalniettemin bestaan er grote verschillen in kwaliteit tussen borage olie-supplementen. We zetten daarom drie belangrijke punten bij het selecteren van een hoogwaardig product voor je op een rij!

Hoeveelheid borage olie en GLA per capsule

De dosering per borage olie-capsule kan flink uiteenlopen tussen verschillende producten. Zo bestaan er supplementen die een dusdanig lage dosering bevatten dat je er weinig effect van zult merken. Daarom raden we supplementen aan die rond de 1500 mg borage olie per capsule bevatten.

Daarnaast is er nog een punt wat de aandacht verdient. De hoeveelheid borage olie geeft namelijk niet meteen aan hoeveel procent daarvan daadwerkelijk de werkzame stof GLA is. De hoeveelheid van dit omega 6 vetzuur is namelijk de meest relevante parameter bij het selecteren van een goed borage olie-supplement. Gemiddeld bevat 100 gram olie van de bernagieplant 18-26 gram GLA. Van een goed supplement mag je dus verwachten dat een kwart van de totale hoeveelheid borage olie bestaat uit de werkzame stof GLA. Bij een product van 1500 mg borage olie komt dat dus neer op zo’n 300 mg GLA.6 

Koud geperst voor betere kwaliteit

Naast het feit dat koudgeperste olie veiliger is, bestempelen we het ook als kwalitatief beter. Alle natuurlijke nutriënten blijven namelijk behouden in de percentages zoals ze in de bernagieplant voorkomen. Bovendien gebruiken we bij dit proces geen chemicaliën, wat resulteert in een uiterst schone olie. 

Sommige borage oliën komen echter tot stand door middel van verhitting. Een milieuonvriendelijk proces, wat bovendien leidt tot een onevenwichtige en laagwaardige olie. De verhitting tast het ene nutriënt namelijk erger aan dan het andere. Maar verhitting heeft nog een groot nadeel. Deze methode zorgt namelijk ook voor de vorming van transvetten, een vetsoort die het lichaam niet kan afbreken en dus uiterst ongezond is. 

Borage olie beter dan teunisbloemolie

Er zijn ook andere supplementen met GLA. Net als de bernagieplant, is bijvoorbeeld de teunisbloem een oliehoudend gewas dat van nature GLA bevat. Echter is de hoeveelheid GLA per 100 gram teunisbloemolie een stuk lager dan bij borage olie. Concreet: in 100 gram teunisbloemolie vind je 7-10 gram GLA. Je moet bij een product met teunisbloem dus al gauw een (drie)dubbele dosis innemen om hetzelfde effect te bereiken met een borage olie-supplement.

Tot slot

Op de vraag of borage olie gevaarlijk is, kunnen we volmondig ‘nee’ antwoorden, mits de olie koud is geperst. In de bernagieplant zijn de hoeveelheden plantgifstoffen zo laag dat het geen gevaar vormt wanneer je de plant consumeert. Daarnaast zorgt de koude persing van de zaden ervoor dat er helemaal geen risicovolle stoffen meer inzitten. Zo behoud je ook alle natuurlijke nutriënten.

Voor het aanschaffen van het beste borage olie-supplement moet je ook letten op een hoge dagdosering van rond de 1500 ml olie per capsule. En je wil dat de olie een hoog percentage van de werkzame stof GLA bevat, het liefst rond de 300 ml. Zo hoef jij je dus niet meer bang te laten maken over het gebruik van borage olie door wildvreemden op het internet!

Advies nodig over borage olie?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

** Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

  • Borage olie is goed voor de urinewegen
  • Borage olie helpt bij een goede vochtbalans 

 

Referenties
  1. Asadi-Samani, M., Bahmani, M., & Rafieian-Kopaei, M. (2014). The chemical composition, botanical characteristic and biological activities of Borago officinalis: a review. Asian Pacific journal of tropical medicine, 7, S22-S28.
  2. Van Asseldonk, T. (2020). Problemen met pyrrolizidine-alkaloïden. Nederlands tijdschrift voor fytotherapie, 1, 7–13. 
  3. Larson, K. M., Roby, M. R., & Stermitz, F. R. (1984). Unsaturated pyrrolizidines from borage (Borago officinalis), a common garden herb. Journal of Natural Products, 47(4), 747-748.
  4. Avila, C., Breakspear, I., Hawrelak, J., Salmond, S., & Evans, S. (2020). A systematic review and quality assessment of case reports of adverse events for borage (Borago officinalis), coltsfoot (Tussilago farfara) and comfrey (Symphytum officinale). Fitoterapia, 142, 104519.
  5. RIVM, De Wit, L., Geraets, L., Bokkers, B., & Jeurissen, S. (2014). Pyrrolizidine alkaloïden in kruidenpreparaten (Nr. 090437001/2014). https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/090437001.pdf 
  6. Fan, Y. Y., & Chapkin, R. S. (1998). Importance of dietary γ-linolenic acid in human health and nutrition. The Journal of nutrition, 128(9), 1411-1414.
  7. Van Heemert, K., & Blacquière, T. (2012, februari). Pyrrolizidine-alkaloïden in honing. Bijenhouden, 2012(8). https://edepot.wur.nl/222794#:~:text=Het%20is%20eigenaardig%20dat%20er,maximaal%20zes%20weken%20per%20jaar.
  8. Soto, C., Chamy, R., & Zuniga, M. E. (2007). Enzymatic hydrolysis and pressing conditions effect on borage oil extraction by cold pressing. Food chemistry, 102(3), 834-840.