Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Hyaluronzuur wordt vaak dé kampioen in hydrateren genoemd. Het stofje neemt water op als een spons en speelt daarmee een cruciale rol in het behouden van een mooie huid. Helaas is deze krachtpatser steeds minder vaak aanwezig in de ouder wordende huid.
Kijk ook naar onze tips om een droge huid van binnenuit te behandelen.
Lees verder onder de afbeelding
In de spiegel zie je telkens meer fijne lijntjes, een droger wordende huid en de o zo gevreesde kraaienpootjes. Dé eerste tekenen van huidveroudering.
Het goede nieuws is dat er tegenwoordig genoeg producten verkrijgbaar zijn met hyaluronzuur. Maar welke moet je kiezen? Ga je voor een hyaluronzuur poeder, smeersel of pilletje? We leggen uit hoe jij de beste vorm van hyaluronzuur kunt herkennen.
Hyaluronzuur werd bijna negentig jaar geleden, in 1934, voor het eerst ontdekt in het glasachtig lichaam van een runderoog.1 De stof dankt hieraan zijn naam. Hyaluronzuur is namelijk een samenstelling van de woorden hyalos - Grieks voor glas - en uronzuur (suikerzuur).
Hyaluronzuur is een glucosaminoglycaan, een polysaccharide (suiker) die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. We vinden de stof terug in het extracellulair matrix (ECM), een structuur die in al onze lichaamsweefsels zit – bijvoorbeeld onze huid, botten, gewrichten en pezen. Het ECM zorgt voor de stevigheid en structuur van deze weefsels.
Ongeveer 50 procent van het hyaluronzuur in ons lichaam zit in de huid.2 We vinden de stof ook terug in het synoviaal vocht, de vloeistof die onder andere fungeert als een smeerolie voor de gewrichten – en in het traanvocht – nodig voor de bevochtiging van de ogen.
De belangrijkste functie van hyaluronzuur is haar waterbindend vermogen. Eén molecuul van deze stof kan wel 1,000 keer het eigen gewicht dragen!2 Hierdoor is hyaluronzuur belangrijk voor hydratatie van de huid.
Door haar vochtvasthoudende karakter speelt hyaluronzuur een belangrijke rol in de hydratatie en het volume van de huid. Bij een grotere hoeveelheid van deze stof kan er meer water vastgehouden worden. Dit zal bijdragen aan een huid die beter gehydrateerd is, meer opgevuld is en daardoor minder lijntjes vertoont.
Dit zijn de beauty effecten van hyaluronzuur op een rijtje:
Het slechte nieuws is dat deze wonderstof steeds minder te vinden is in ons lichaam naarmate we ouder worden. Wanneer we de 60 jaar zijn gepasseerd is de hoeveelheid hyaluronzuur in ons lichaam al met 75 procent afgenomen (zie figuur 1).4 Externe factoren zoals roken, luchtvervuiling en blootstelling aan de zon kunnen dit proces nog eens verergeren.
Figuur 1: Afname van hyaluronzuur in het lichaam bij het ouder worden.
Niet alleen hyaluronzuur, maar ook twee andere krachtpatsers in onze huid volgen een dalende trend met het ouder worden: collageen en elastine. Waar hyaluronzuur zorgt voor hydratatie en daardoor volume in de huid, is collageen belangrijk voor de structuur en stevigheid. Elastine schrijft vervolgens de zachtheid en elasticiteit van ons grootste orgaan op haar conto. De afname van dit trio wordt dan ook geassocieerd met de veroudering van de huid.2,5
Goed nieuws uit Japan! In een studie uit 2017 werd er bij een dagelijkse inname van 120mg hyaluronzuur na 12 weken een positief effect op rimpels waargenomen. De huid zag er soepeler uit waardoor de tekenen van het ouder worden minder zichtbaar waren.6
Een Japanse literatuurstudie uit 2014 verzamelde de resultaten van verschillende onderzoeken met hyaluronzuur. De schrijvers concludeerden dat een dagelijkse inname van 120-240mg een bijdrage leverde aan de hydratatie van de huid. Water werd beter vastgehouden in de huid en de aanmaak van lichaamseigen hyaluronzuur werd gestimuleerd.7
In Spanje volgden onderzoekers een groep proefpersonen die 6 maanden lang elk dag 150mg hyaluronzuur innamen. Ze concludeerden dat de stof hielp bij het behoud van de elasticiteit van de huid.8
Tegenwoordig zie je hyaluronzuur in verschillende soorten en maten. Een dagcrème met hyaluronzuur voor je gezicht, een filler voor je lippen, shampoo voor je haren of een injectie in je knie. Maar ook aan verschillende oogdruppels en neussprays wordt de stof toegevoegd. Deze formules zijn allemaal toegespitst op het bereiken van één specifieke plek in het lichaam. Orale suppletie, in de vorm van een poeder of capsule, levert daarentegen hyaluronzuur aan het hele lichaam.
Echte schoonheid komt van binnenuit!
Bovendien heeft hyaluronzuur een vochtige omgeving nodig voor een goede werking. De stof trekt water als een magneet aan, maar bevat dit zelf niet. Breng je bijvoorbeeld een lotion aan op een droge huid, dan haalt hyaluronzuur het water uit de diepere weefsels om de huid aan het oppervlak te hydrateren. Om deze reden wordt er vaak extra stoffen toegevoegd aan beautyproducten met hyaluronzuur, die helpen bij de hydraterende werking van de stof.
Met orale suppletie bereik je dus het hele lichaam in plaats van één specifieke plek. Nu rest nog de vraag: kies je voor hyaluronzuur capsules, tabletten of poeder? Wij kiezen voor hyaluronzuur in de vorm van capsules! We zetten de verschillende voordelen op een rij:
We geven hieronder een aantal belangrijke punten waarop je moet letten bij het kopen van een hoogwaardig hyaluronzuur supplement.
Als eerste is het natuurlijk belangrijk om voldoende van de stof binnen te krijgen. Slik niet zomaar alles! Wetenschappelijk onderzoek naar hyaluronzuur is gedaan met verschillende doseringen. De positieve effecten op de huid werden voornamelijk waargenomen bij een dagelijkse dosering tussen de 150-300mg.6,7,8 Daarom hebben wij gekozen voor een hyaluronzuur met 150mg per capsule.
Bij hyaluronzuur is de werking afhankelijk van het moleculair gewicht. Hoe lager het gewicht, hoe dieper de stof kan doordringen in de weefsels. Een huidcrème waarin hyaluronzuur zit met een hoog gewicht zal daarom op de huid blijven liggen. Hierdoor heeft het effect op het huidoppervlak, maar niet op de diepere weefsels. Wil je je huid van binnenuit voeden? Kies dan voor een lager gewicht in moleculen zodat de stof ook op cellulair niveau werkt. Een laag moleculair gewicht is gespecificeerd tussen de 10.000 en 100.000 dalton.
Hyaluronzuur kan worden verkregen uit twee bronnen, een dierlijke en een plantaardige. Bij de dierlijke variant wordt de stof uit hanenkammen gehaald, maar deze methode komt steeds minder vaak voor. Tegenwoordig bevatten de meeste supplementen hyaluronzuur gewonnen uit bacteriële fermentatie waardoor ze ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten.
Hyaluronzuur en vitamine C zijn samen een droomkoppel voor de huid. Vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant die bijdraagt aan de collageen productie en helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit.* De antioxidatieve werking van de vitamine helpt de cellen te beschermen tegen externe invloeden zoals zonlicht en vervuiling, factoren die de afname van de lichaamseigen productie van hyaluronzuur verergeren.
Ga jij ook voor een zacht huidje? Voor minder zichtbare rimpels? Schakel dan de hulp in van het wonderstofje hyaluronzuur. Een huidvoeder van binnenuit. Let er verder op dat je voor een hoogwaardig hyaluronzuur supplement gaat. Pak er een met de juiste dosering, een laag moleculair gewicht, afkomstig van plantaardige extractie, en met de toevoeging van vitamine C. Volg deze checklist en wie weet herken je jezelf binnenkort niet meer terug in de spiegel!