Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe is een goed curcumine supplement te herkennen?

De voedingssupplementenbranche is als een bos, een wild oerwoud misschien wel. Bij Curcumine (kurkuma) supplementen is deze wildgroei misschien nog wel erger. De ene na de andere opneembaarheidsfactor wordt geclaimd, van 20x tot 185x beter opneembaar. Hieronder proberen we helderheid te brengen in het troebele curcuminesupplementen bos.

Meer lezen over curcumine en andere kruiden uit de fytotherapie? Bekijk dan onze categoriepagina fytotherapie.

Lees verder onder de afbeelding

Hoe is een goed curcumine supplement te herkennen?

Onderwerpen in dit artikel

 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • 1. Dosering actieve curcumine
 • 2. Opneembaarheidsfactor van het curcumine extract
 • 3. Onderbouwing en definitie van de opneembaarheidsfactor
 • 4. Aantal dagdoseringen in een verpakking
 • 5. Prijs per verpakking

Prijs-kwaliteitverhouding

Bij het ontwikkelen van nieuwe producten kijken we in eerste instantie naar de kwaliteit van een formule (werkzaamheid en biologische beschikbaarheid). Het is immers de missie van Vitakruid om producten te ontwikkelen die het huidige aanbod overtreffen. Wanneer we hierin denken te slagen dan kijken we naar de prijs. Pas wanneer het ons lukt om onze formule voordeliger aan te bieden dan de samenstelling van het product dat het meest in de buurt komt op kwaliteitsvlak, dan introduceren wij ons product. Wanneer we niet kunnen concurreren op prijsgebied, dan introduceren we onze formule niet.

Met deze filosofie ontwikkelen we al onze producten en dus ook Curcuma C3-2X. Dat zou dus betekenen dat de Curcuma C3-2X van Vitakruid het beste product in het kurkuma bos is.

In het kort, kwaliteit op het gebied van curcumine supplementen wordt als volgt bepaald:

 1. Dosering van werkzame stoffen van de kurkumawortel per dagdosering: curcumine of curcuminoïden.
 2. Opneembaarheidsfactor van het curcumine extract (biologische beschikbaarheid);
 3. Onderbouwing en definitie opneembaarheidsfactor: methode, analyse en (on)afhankelijkheid van het onderzoek? Heeft het supplement enkel betrekking op de actieve metabolieten van curcumine? Is de opneembaarheid in verhouding tot een gestandaardiseerd 95% curcumine extract?
 4. Aantal dagdoseringen in een verpakking.

Het is mogelijk om bovenstaande kwaliteitsaspecten cijfermatig uit te drukken. Daardoor zijn we in staat om appels met appels te vergelijken in de prijsstelling. Uiteindelijk zijn we door onderstaande vergelijking in staat om alle curcumine supplementen transparant met elkaar te vergelijken:

Berekening

1. Dosering actieve curcumine

Van kurkuma zijn het vooral de drie soorten curcuminoïden: curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine, die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. Het percentage curcuminoïden in een kurkumawortel of poeder ligt echter vrij laag.

Indien de kurkumawortel biologisch is én van de hoogste kwaliteit is, dan is het percentage curcuminoïden vaak alsnog niet hoger dan 2,4%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosering die nodig is. Feit is echter dat er voor een zogenoemde effectieve therapeutische dosering zeer veel wortel of poeder nodig is. Bij sommige (goedkope) supplementen zul je niet zien hoeveel werkzame curcumine de formule bevat. In dat geval gaat het om vermalen kurkumawortel.

Curcuma C3-2X bevat 95% actieve curcumine uit 650 mg van het Curcuma C3 Complex®. 95% van 650 mg is 617,5 mg actieve curcumine.

Berekening Curcuma

2. Opneembaarheidsfactor van het curcumine extract

In een studie waarin een normaal gestandaardiseerd curcumine extract vergeleken werd met het Curcuma C3 Complex® is aangetoond dat de serumwaardes na consumptie van het gestandaardiseerde curcumine extract zeer laag bleven, terwijl de serumwaarde na toediening van de curcumine uit het C3 Complex® flink steeg.

Uit dit onderzoek bleek dat Curcuma C3 Complex® in combinatie met Bioperine® voor een 20 maal hogere opneembaarheid zorgde in vergelijk tot een normaal gestandaardiseerd extract met 95% curcumine (Shoba, et al., 1998).

Uit een ander onderzoek met een normaal gestandaardiseerd extract werden de meeste circulerende curcumines gevonden in slecht opneembare vormen zoals glucuroniden en sulfaten (Dhillon, et al., 2008). Deze belangrijke vondsten en het beeld dat ook de bloedwaarden bij het goed in het bloed opgenomen C3 Complex® hard daalde, wordt verklaard door een zeer snelle transformatie van kurkuma in het lichaam.

Onderstaande grafiek toont de hogere opneembaarheid (piek serum concentratie), wat uitkomt op een 20 x hogere opneembaarheid. En de nog hogere biologische beschikbaarheid (serum concentratie maal tijd) is ook zichtbaar in deze grafiek. Deze waarde komt uit op een 185 X betere biologische beschikbaarheid van de Curcuma C3-2X van Vitakruid ten opzichte van een gestandaardiseerd 95% curcumine extract.

Grafiek Curcuma
 

3. Onderbouwing en definitie van de opneembaarheidsfactor

Curcuma C3-2X bevat 650 mg Curcuma C3-complex® en 10 mg Bioperine®. Het Curcuma C3 complex® betreft een gepatenteerd kwaliteitsmerk van een gestandaardiseerd extract van de Curcuma longa wortel dat 95% curcuminoïden bevat. De belangrijkste curcuminoïde soorten in dit complex zijn: curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine. Bioperine® is een extract van zwarte peper dat 95-98% piperine bevat. Bioperine® is aan dit complex toegevoegd om absorptie in de darmen te bevorderen. Beide hoogwaardige extracten worden vervaardigd door de firma Sabinsa (Verenigde Staten).

Het controleren van de opneembaarheidsclaim is soms erg lastig. De geciteerde onderzoeken dienen nagelezen te worden (met name op methode en analyse) Ook moet de afhankelijkheid van de onderzoekers getoetst worden. Zo is de claim van 20 maal beter opneembaar onderbouwd en gedefinieer.

Is het verrichte onderzoek onafhankelijk?

Ja en Nee, de onderzoeken die de opneembaarheidsclaim van 20 maal onderbouwen zijn deels onafhankelijk en deels afhankelijk. De claim is met name gebaseerd op de onderzoeken van Shoba et al. (1998) en Singh et al. (1986). De onderzoekers van Singh et al. (1986) zijn niet gelieerd aan de firma Sabinsa. De onderzoekers van Shoba et al. (1998) hebben onafhankelijk van Sabinsa onderzoek verricht, maar ze hebben wel specifiek de extracten van Sabinsa onderzocht. Daarmee kunnen we niet stellen dat ze compleet onafhankelijk zijn. Gezien het niet mogelijk is de specifieke extracten van Sabinsa te onderzoeken en daarbij een complete onafhankelijkheid te claimen heeft Vitakruid een literatuuronderzoek verricht om te onderzoeken of hetgeen geconcludeerd door Shoba et al. ook in andere onderzoeken bevestigd wordt.

Worden alleen de actieve metabolieten meegenoemen?

Ja, in sommige onderzoeken worden bloedmonsters voorbehandeld met glucuronidase waardoor de geconjugeerde vormen weer actief worden. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat de bloedmonsters volledig bestaan uit de actieve vorm terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. In de onderzoeken die de claim onderbouwen zijn de inactieve metabolieten echter niet meegenomen, zodat er waarheidsgetrouwe resultaten ontstaan.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
 

In verhouding tot een gestandaardiseerd 95% curcumine extract?

Ja, Curcuma C3-2X is 20 maal beter opneembaar dan een normaal gestandaardiseerd curcumine extract van 95%.

Er zijn ook supplementen in de markt die een normaal gestandaardiseerd curcuma extract van 95% combineren met Bioperine of gewoon zwarte peper extract. Hier geldt de "20 maal beter" claim niet voor! Check Kijk het etiket goed na of het zuiver om het Curcuma C3 Complex™ extract gaat. Er zijn ook supplementen met de naam "C3" erin, maar die niet zuiver en alleen dat specifieke extract bevatten.

Hiermee is de 20 maal claim valide. En zo kunnen wij de formule verder invullen:

Berekening Curcuma

4. Aantal dagdoseringen in een verpakking

Bij het lezen van etiketten van voedingssupplementen is het altijd belangrijk om te kijken hoeveel capsules er voor één dagdosering gelden. Soms wordt dit namelijk weergegeven per twee of meer capsules. Wanneer een verpakking bijvoorbeeld 60 capsules bevat, betekent dit niet per definitie dat dit ook voor 60 dagen gebruik is.

De dagdosering van Curcuma C3-2X wordt weergegeven per één capsule:

Samenstelling per dagelijkse dosering (1 capsule) RI*
Curcumin C3 complex® (95% extract)***650 mg **
Bioperine® (zwarte peper extract)10 mg**

 

* Referentie Inname ** Geen RI bekend
*** 3 soorten cucuminoïden: cucumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine

Een verpakking van 60 capsules bevat dus 60 dagdoseringen en deze 60 heeft betrekking op de "0,95 * 650" die eerder in de formule werd benoemd. Zo kunnen wij de formule verder invullen:

Berekening Curcuma Stap 3

5. Prijs per verpakking

De adviesverkoopprijs van Curcuma C3-2X is € 44,90 voor 60 dagdoseringen. En daarmee is de formule compleet:

Berekening Curcuma Stap 4

Conclusie

De cijfermatige uitkomst van de kwaliteit van Curcuma C3-2X komt neer op 741.000. Het is de belofte van Vitakruid dat dit getal het hoogst is van alle curcumine supplementen op de markt verkrijgbaar. Het tweede deel van de belofte van Vitakruid is dat deze hoogste kwaliteit wordt aangeboden voor een betere prijs dan vergelijkbare curcumine supplementen. En daarmee is de prijs/kwaliteit (in dit geval 16.503) van Vitakruid altijd hoger dan het prijs/kwaliteit getal van andere curcumine supplementen.


Prijs-Kwaliteit

Voordelen product
 • Kurkuma werkt als antioxidant en helpt de lever gezond te houden**
 • 276 x beter opneembaar dan onbewerkt regulier kurkuma
 • 2X als beste getest door NutraCos en HappyHealthy
Curcuma C3-2X
Curcuma C3-2X 60  vegan capsules
Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest