Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken je het beste vitamine B12 supplement?

Vitamine B12 is één van de vooraanstaande micronutriënten uit de vitamine B-familie. De voedingsstof is aanwezig in dierlijke producten waardoor met name vegetariërs en veganisten afhankelijk zijn van B12-supplementen voor voldoende inname. Vanwege het grote verschil in kwaliteit tussen B12 producten leggen we in dit blog uit waar je op moet letten bij je aankoop. 

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken je het beste vitamine B12 supplement?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is vitamine B12?
 • Kies de actieve vorm: methylcobalamine of adenosylcobalamine
 • De vorm bepaalt kwaliteit en prijs
 • Wat is een goed vitamine B12 supplement?
 • B12 Combi 6000 met folaat en P-5-P: de beide actieve vormen

De kwaliteit van je vitamine B12 tabletten zijn namelijk van groot belang voor de werkzaamheid. En een werkzaam supplement is wat je uiteraard te allen tijde wilt. Vooral gezien B12 helpt bij vermoeidheid, van belang is voor de vorming van rode bloedcellen, goed is voor zowel concentratievermogen als geheugen en vanwege de positieve invloed op het immuunsysteem.* 

Eerder beschreven we waar je op moet letten bij het kopen van supplementen. Nu is het tijd om ons toe te spitsen op vitamine B12. Twijfel je bij vitamine B12 kopen? We leggen uit hoe je het beste vitamine B12 supplement herkent. 

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 behoort tot de acht essentiële B-vitamines en is wateroplosbaar. Dit nutriënt categoriseren we als essentieel aangezien ons lichaam niet in staat is om het zelf aan te maken. Hierdoor zijn we afhankelijk van (dierlijke) voeding of suppletie om in onze behoeften te voorzien. 

Wateroplosbare vitaminen maken energie vrij uit voeding en arriveren via de darmwand in ons bloed. Een groot nadeel is echter dat ons lichaam deze vitaminen niet goed kan opslaan waardoor ze een korte verblijfsduur in het gestel hebben. Dit zorgt ervoor dat een overschot via de urine ons lichaam weer verlaat. Vandaar dat dagelijkse inname noodzakelijk is. Het unieke van vitamine B12 is echter dat dit de enige waterlosbare vitamine is waar het lichaam wél een kleine hoeveelheid van opslaat in de lever.1   

De werking van vitamine B12 is verbonden aan foliumzuur (vitamine B11). Folaat – de biologische beschikbare vorm van foliumzuur – draagt onder andere bij tot de vorming van rode en witte bloedcellen.* Daarnaast is folaat samen met vitamine B12 onder andere betrokken bij de methylering (organische reactie) van DNA, ons erfelijke materiaal binnen de lichaamscellen.2    

Benieuwd welk vitamine B12-supplement bij jou past?

Check het via onze test en ontvang een persoonlijke aanbeveling.

Doe de Vitamine B12-test

Kies de actieve vorm: methylcobalamine of adenosylcobalamine

Gezien de korte aanwezigheid en kleine hoeveelheid die het lichaam opslaat is het van belang om te kiezen voor de actieve vorm van B12. Vitamine B12 komt voor in de vormen methylcobalamine, adenosylcobalamine, hydroxocobalamine en cyanocobalamine. Hiervan zijn echter alleen de vormen methyl- en adenosylcobalamine de zogenoemde actieve vormen.

Aan deze vormen geeft ons lichaam de voorkeur aangezien het met deze actieve varianten direct tot actie over kan gaan. Wanneer we een B12-supplement nemen met een kunstmatige (synthetische) vorm, zoals cyanocobalamine, moet ons gestel eerst hard aan het werk om deze vorm om te zetten naar de werkzame vorm. Pas wanneer deze omzetting voltooid is heeft het een functie binnen ons lichaam. 

Ter verduidelijking van dit omzettingsproces nemen we cyanocobalamine als voorbeeld. Deze vorm moet ons maag- en darmstelsel eerst omzetten naar de actieve vorm; methylcobalamine, voordat er sprake is van enige werkzaamheid voor het gestel (zie figuur 1). Bij elke stap in het omzettingsproces gaat bovendien een deel van het nutriënt verloren. Van 10 mcg cyanocobalamine blijft bijvoorbeeld maar een verwaarloosbare hoeveelheid methylcobalamine over waar ons lichaam weinig profijt van ondervind.

Wil je meer weten over wat het precies betekent als een supplement biologisch, natuurlijk of synthetisch is? Lees ons blog Biologisch, natuurlijk en synthetisch: wat betekent dit voor supplementen?


Hoe herken je het beste vitamine B12 supplement?
Figuur 1: het omzetproces van een synthetische vorm ten opzichte van een actieve vorm.


De vorm bepaalt kwaliteit en prijs

Wanneer je op zoek bent naar een goed B12-supplement is het dus van belang goed te kijken naar de vorm van het nutriënt. Controleer daarbij altijd of je supplement de biologische actieve vormen adenosylcobalamine of methylcobalamine bevat (of beide natuurlijk). Dit zijn ook de vormen die we terugvinden in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst zoals vlees, vis, eieren en melk.  

Deze informatie staat op het etiket van je potje. Benieuwd welke nuttige informatie je nog meer vindt op het etiket van een voedingssupplement? Hier schreven we eerder dit blog over.

Dit verschil in biologische beschikbaarheid tussen een kunstmatige en actieve vorm van B12 is ook te herkennen aan de prijs van je supplement. Een kunstmatige (synthetische) vorm, zoals cyanocobalamine, is in inkoop voor ons 30 keer goedkoper dan de natuurlijke vorm: methylcobalamine. 

Wat is een goed vitamine B12 supplement?

Naast het kiezen voor een actieve vorm – en dus een goede opname – zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de toedieningsvorm. Zo zijn B12 smelttabletten snel en goed opneembaar voor ons lichaam. Opname via het mondslijmvlies zorgt er namelijk voor dat onze cellen de werkzame nutriënten direct opnemen (zie figuur 2). 

Hoe herken je het beste vitamine B12 supplement?Figuur 2: de snelle en verbeterde opname van een smelttablet ten opzichte van een standaard B12 tablet. 

Bij suppletie met vitamine B12 is het advies om uit te kijken naar een supplement dat ook andere leden uit de goed samenwerkende B-familie bevat. Bij langdurige en hoge dosering van een B-vitamine kan dit de status van de andere uitputten. Dit is de reden waarom men B-vitaminen vaak combineert met co-factoren zoals vitamine B6 en foliumzuur.

Een combinatie van verschillende B-vitaminen houdt bovendien rekening met de zogenoemde methylering (zie figuur 3), één van de belangrijkste biochemische processen in het lichaam. De methylatie cyclus is een biochemische route die onder andere nodig is voor de aanmaak van DNA. Gedurende de methylering bindt een methylgroep (bestaande uit één koolstofatoom en drie waterstofatomen) zich aan een molecuul.3    

Hoe herken je het beste vitamine B12 supplement?
Figuur 3: de methylering.

Om de methylering in gang te zetten zijn de actieve vormen van vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6 nodig. Let bij de aanschaf van een B12 supplement wel goed op de vorm van vitamine B6 die is toegevoegd. Kies altijd voor de veilige en biologische actieve (co-enzymatische) vorm: pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P). 

Ook de vorm van foliumzuur is dus bepalend voor het in gang zetten van de methylering. De beste optie is in dit geval Quatrefolic® (de vierde generatie folaat). Deze biologisch beschikbare vorm – van in feite vitamine B11 – hoeft het lichaam niet om te zetten. Daarnaast heeft deze vorm een hogere opneembaarheid ten opzichte van andere vormen van B11 (zie figuur 4).4


Hoe herken je het beste vitamine B12 supplement?
Figuur 4: de opneembaarheid van Quatrefolic® t.o.v. andere vormen. 


B12 Combi 6000 met folaat en P-5-P: de beide actieve vormen

B12 Combi 6000 met folaat en P-5-P is het beste vitamine B12-supplement bij een verhoogde behoefte. Het bevat de beide actieve vormen van B12 adenosylcobalamine en methylcobalamine, Quatrefolic®: de biologisch beschikbare vorm folaat en vitamine B6 in de veilige vorm P-5-P. Pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P) is de biologische actieve vorm van B6 en bovendien veilig in gebruik in vergelijking tot de synthetische variant, pyridoxine HCI. 

Voordelen product
 • Beste vormen van B12 in hoge doseringen
 • Vitamine B12 helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • Quatrefolic®, de best opneembare vorm van foliumzuur

Maar let op! Deze formule is niet te allen tijde de beste optie. In dit blog leggen we uit wanneer welk vitamine B12 supplement voor jou geschikt is.  

Tot slot

De werkzaamheid van je B12-supplement is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit. Kies daarom altijd voor (een combinatie van) de biologisch actieve vorm: methylcobalamine of adenosylcobalamine. Kies daarnaast altijd voor een smelttablet want opname via het mondslijmvlies zorgt voor een snelle opname van de werkzame nutriënten in onze lichaamscellen. Wanneer je langdurig een bepaalde B-vitamine suppleert vraagt dit om een combinatie van B-familieleden. Een goed complex houdt daarbij rekening met de methylering. Hierbij zijn de actieve vormen van vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6 van belang. 

Vitamine B12: activeert je natuurlijke energie in het lichaam, draagt bij aan een heldere geest en is goed bij moeheid. Mits je de criteria herkent waar een goed vitamine B12-supplement aan moet voldoen.

Advies nodig over vitamine B12?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

 • Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes
 • Vitamine B12 draagt bij aan een normale celdeling
 • Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau
 • Vitamine B12 heeft een rol in productie en afbraak van homocysteïne
 • Vitamine B12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Vitamine B12 Goed voor de gemoedstoestand, de leerprestaties, het concentratievermogen en het geheugen
 • Vitamine B12 Helpt bij vermoeidheid, moeheid en futloosheid
 • Vitamine B12 heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel

 

Referenties
 1. Guéant JL, Caillerez-Fofou M, Battaglia-Hsu S, Alberto JM, Freund JN, Dulluc I, Adjalla C, Maury F, Merle C, Nicolas JP, Namour F, Daval JL. (2013). Molecular and cellular [...] of vitamin B12 in brain, myocardium and liver through its role as co-factor of methionine synthase. Biochimie, 95(5), 1033-1040.
 2. Pan Y, Liu Y, Guo H, Jabir MS, Liu X, Cui W, Li D. (2017). Associations between Folate and Vitamin B12 Levels and [...]: A Meta-Analysis. Nutrients, 9(4), 382.
 3. Traube FR, Carell T. (2017). The chemistries and consequences of DNA and RNA methylation and demethylation. RNA Biology, 14(9), 1099-1107.
 4. Miraglia N, Agostinetto M, Bianchi D, Valoti E. (2016). Enhanced oral bioavailability of a novel folate salt: comparison with folic acid and a calcium folate salt in a pharmacokinetic study in rats. Minerva Ginecologica, 68(2), 99-105.
 5. Vrolijk, M. F., Opperhuizen, A., Jansen, E. H., Hageman, G. J., Bast, A., & Haenen, G. R. (2017). The vitamin B6 paradox: supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to [...]. [...] in Vitro, 44, 206-212.