Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Energieloos en moe? Deze supplementen ondersteunen je energieniveau*

Carola Otten

Carola

Schrijver Voeding & Gezondheid 5 mei 2023Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Voel je je constant energieloos en moe, zelfs na een goede nachtrust? Vermoeidheid en gebrek aan energie kunnen grote impact hebben op je dagelijkse leven. Dit zijn de beste supplementen die je energieniveau ondersteunen en je helpen weer fit te voelen!*

Alle informatie over ondersteuning van je energieniveau vind je op onze gezondheidsdoelenpagina energie.

Lees verder onder de afbeelding

Energieloos en moe? Deze supplementen ondersteunen je energieniveau*

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat bedoelen we met je energieloos en moe voelen?
 • Oorzaken van je energieloos en moe voelen
 • Energieloos en moe? 5 supplementen die je helpen!*
 • Tot slot: is extra energie bij vermoeidheid de oplossing?

Wat bedoelen we met energieloos en moe?

Iedereen voelt zicht weleens futloos en moe. Vaak is de oorzaak van je moeheid dan snel te achterhalen, je lag bijvoorbeeld veel te laat op bed of je hebt een uitzonderlijk intensieve dag achter de rug. Dit is dan ook geen reden om je zorgen te maken, want je weet dat je met een goede nachtrust er weer snel bovenop bent.

Is je energieloos en moe voelen eerder een dagelijkse standaard voor je, en gaat het ten koste van je taken en welzijn? Dan kan er sprake zijn van een onderliggend probleem en zal je moeten luisteren naar dit signaal van je lichaam. Een aanhoudend gevoel van vermoeidheid kan je zowel in je werk, sociale activiteiten als vrije tijd belemmeren. En uiteindelijk zowel je fysieke als mentale gezondheid onder druk zetten.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Oorzaken van je energieloos en moe voelen

Je energieloos en moe voelen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder leefstijl- en sociaal-demografische factoren.

Veelvoorkomende oorzaken van aanhoudende vermoeidheid kunnen zijn:1,2

 • Langdurig slaaptekort
 • Slechte slaapkwaliteit
 • Aanhoudende spanningen
 • Onvoldoende lichamelijke beweging
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Zwangerschap

Energieloos en moe? 5 supplementen die je helpen!*

Een gezond voedingspatroon is onderdeel van de fundering voor ons energieniveau. Voeding voorziet ons lichaam immers van brandstof om zo onze dagelijkse dingen te kunnen doen. Daarnaast draagt onze leefstijl bij aan hoe energiek we zijn. Zo hebben we onder andere meer energie bij een goede nachtrust, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende ontspanning.

Om je energieniveau toch extra ondersteuning te bieden kun jij je dieet aanvullen met supplementen.* We geven hieronder de 5 beste producten die de natuurlijk energie in je lichaam activeren.*

1. Multi Dag & Nacht®

Om te zorgen dat je elke dag voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je energieniveau ondersteunen, kun je kiezen om je voedingspatroon aan te vullen met een hoogwaardige multivitamine. Onze Multi Dag & Nacht® formules bestaan uit twee tabletten die rekening houden met het bioritme: één voor overdag en één voor de nacht.

Overdag hebben we voornamelijk nutriënten nodig die bijdragen aan het energieniveau en concentratievermogen, zoals de verschillende B-vitaminen.* In de avond hebben we juist behoefte aan voedingsstoffen die ondersteuning bieden aan opbouw en herstel, zoals vitamine A en vitamine D.*

Voordelen product
 • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Meer dan 30 vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden
 • Met passiebloemextract om rust en slaap op te wekken**
Multi Dag & Nacht®
Multi Dag & Nacht® 2 x 30  tabletten

2. Magnesium 150 Malaat

Magnesium is een essentieel mineraal dat een rol speelt in meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, waaronder de productie van energie. Het veelzijdige mineraal bevordert de energiestofwisseling en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.*

We adviseren magnesium bij vermoeidheid en een verminderde spierwerking.* Het bijzondere aan magnesiummalaat is de binding aan appelzuur. Deze verbinding speelt een belangrijke rol in de citroenzuurcyclus. Het grootste gedeelte van de energieproductie in onze lichaamscellen is afkomstig uit deze citroenzuurcyclus. Bovendien bevat onze formule vitamine B6, wat niet alleen de opname van magnesium bevordert, maar ook bijdraagt aan de energievoorziening in de spieren.*

Voordelen product
 • Magnesium is goed voor de spierfunctie
 • Magnesium ondersteunt het energieniveau
 • Magnesiumvorm met hoge opneembaarheid door binding appelzuur
Magnesium 150 Malaat
Magnesium 150 Malaat 90  tabletten

3. IJzer Bisglycinaat Complex

Met name vrouwen hebben een grotere kans op een lagere ijzerstatus. Dit heeft te maken met de menstruatie en de uitdagingen rondom zwangerschappen.3 Hier kom je door middel van een eenvoudige bloedtest bij je huisarts of een therapeut snel achter.

Benieuwd naar je ijzerwaarde?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

IJzer helpt bij de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine en draagt bij aan het energieleverend metabolisme.* Ons IJzer Bisglycinaat Complex bevat de bisglycinaat vorm, wat een betere opname en tolerantie in het maagdarmkanaal biedt in vergelijking met andere ijzervormen. Daarnaast hebben we vitamine C aan de formule toegevoegd wat niet alleen de opname van ijzer in het lichaam bevordert, maar ook op zichzelf staand goed is bij vermoeidheid.*

Voordelen product
 • De best opneembare vorm ijzer bisglycinaat
 • IJzer is goed bij vermoeidheid en moeheid
 • Baanbrekend gebruiksadvies zorgt voor betere ijzeropname

4. B12 Combi 6000® met folaat en P-5-P

Vitamine B12 draagt bij aan het energieleverend metabolisme.* Het helpt door energie uit voeding vrij te maken en heeft daardoor een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.* Onze B12 Combi 6000® bevat de biologisch actieve vormen van B12, namelijk methylcobalamine en adenosylcobalamine, welke direct bruikbaar zijn voor je lichaam.

Daarnaast hebben we het superieure Quatrefolic® (folaat) en vitamine B6 in de vorm P-5-P aan de formule toegevoegd die de werking van vitamine B12 ondersteunen. Deze drie vitaminen dragen samen bij aan de vorming van rode bloedcellen en helpen het gebrek aan energie te verminderen.* Een ideaal supplement dus om in te zetten bij vermoeidheid.*

Voordelen product
 • Beste vormen van B12 in hoge doseringen
 • Vitamine B12 helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • Quatrefolic®, de best opneembare vorm van foliumzuur

5. Ashwagandha KSM-66®

Ashwagandha is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege haar adaptogene eigenschappen. Adaptogenen zijn stoffen die het lichaam helpen zich aan te passen aan stressvolle situaties.**

Hoewel we nog veel te leren hebben over de wondere kruiden uit de Ayurveda, zijn we inmiddels goed bekend met de toegevoegde waarde van ashwagandha. Het kruid ondersteunt onder andere het energieniveau en helpt bij het handhaven van fysieke en mentale capaciteiten in geval van zwakte, uitputting, vermoeidheid en concentratieverlies.**

Voordelen product
 • Wetenschappelijk onderbouwd Ashwagandha KSM-66® extract
 • Ashwagandha draagt bij aan de groei van spiermassa**
 • Ashwagandha helpt bij stress-situaties**

Tot slot: is extra energie bij vermoeidheid de oplossing?

Wie de oplossing voor energieondersteuning in supplementen zoekt, moet eerst leren luisteren naar het signaal dat je lichaam je geeft. Een aanhoudend laag energieniveau oplossen begint bij het uitzoeken van de oorzaak, welke we vaak terugvinden in leefstijlkeuzes.

Vind je geen duidelijke oorzaak? Maak dan een afspraak bij je huisarts om medische problemen uit te sluiten. En vergeet niet, Rome is niet in een dag gebouwd en zo is energie ook niet in een dag herwonnen. Dus wees vooral geduldig met jezelf en je reis naar een energieker en gezonder leven.

Advies nodig over vermoeidheid en energie?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine A is o.a. belangrijk voor: gezichtsvermogen, huid, ijzerstofwisseling, weerstand en slijmvlies.
 • Vitamine B1 is o.a. goed voor: hart, zenuwstelsel, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen en de energiestofwisseling.
 • Vitamine B2 is o.a. belangrijk voor: zenuwstelsel, slijmvliezen, ijzerhuishouding, huid, gezichtsvermogen en het energieleverende metabolisme.
 • Vitamine B3 is o.a. goed voor: huid, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen, slijmvliezen, zenuwstelsel en het energiemetabolisme.
 • Vitamine B5 draagt o.a. bij aan: de vermindering van moeheid en vermoeidheid, de normale weerstand tegen stress, geestelijke inspanning/druk en het energieleverend metabolisme.
 • Vitamine B6 is o.a. goed voor: cysteïne aanmaak, homocysteïnemetabolisme, eiwitstofwisseling/glycogeenstofwisseling, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen en het zenuwstelsel.
 • Vitamine B8 draagt o.a. bij aan: normale haargroei, een gezonde huid, een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.
 • Folaat draagt o.a. bij aan: extra energie bij vermoeidheid/moeheid, hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen, het normale functioneren van het immuunsysteem, de aanmaak van cellen en weefsels, tot de vorming van rode en witte bloedcellen en de normale aminozuursynthese.
 • Vitamine B12 is o.a. goed voor: het celdelingsproces, vermoeidheid en moeheid, de energiestofwisseling, de vorming van rode bloedcellen en het zenuwstelsel.
 • Vitamine C is o.a. goed voor: de vorming van collageen, het skelet, de huid, het ijzergehalte in het bloed, de weerstand tijdens en na fysieke inspanning, het gebit en bij vermoeidheid en moeheid.
 • Vitamine D is o.a. goed voor: het calciumgehalte in het bloed, het skelet, de opname van calcium, het celdelingsproces, de weerstand, het gebit en de spieren.
 • Vitamine K ondersteunt o.a. de botten en de bloedstolling
 • Vitamine E beschermt gezonde cellen en weefsels
 • Calcium is goed voor de kalkhuishouding, voor het behoud van sterke botten en speelt een rol bij botaanmaak.
 • Choline is o.a. goed voor het homocysteïnemetabolisme en de lever.
 • Chroom draagt o.a. bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en de normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.
 • IJzer is o.a. goed voor: celdelingsproces, geheugen, concentratie en bij vermoeidheid en futloosheid
 • Jodium is goed voor het geheugen, de concentratie, het energiemetabolisme, de schildklier, het zenuwstelsel en de huid
 • Kalium is o.a. goed voor: bloeddruk, spieren en het zenuwstelsel.
 • Koper is o.a. goed voor: het bindweefsel in de huid, een normale pigmentatie van de huid, de weerstand en het zenuwstelsel.
 • Magnesium is o.a. goed voor: skelet, celdelingsproces, energiemetabolisme, sterke tanden, gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen, geheugen, spieren en het zenuwstelsel.
 • Mangaan is goed voor skelet, kraakbeen, energiemetabolisme en de botaanmaak.
 • Selenium is o.a. goed voor: haar, nagels, tegen vrije radicalen en de schildklier.
 • Zink is o.a. goed voor: skelet, celdelingsproces, gezichtsvermogen, haar, huid, nagels en tegen het effect van vrije radicalen.

**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating:

 • Ashwagandha is een antioxidant ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
 • Ashwagandha heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten
 • Ashwagandha helpt bij het handhaven van fysieke en mentale capaciteiten in geval van zwakte, uitputting, vermoeidheid en concentratieverlies
 • Ashwagandha ondersteunt het energieniveau en heeft een rol in de opbouw van spieren
 • Ashwagandha draagt bij aan de groei van spiermassa
 • Ashwagandha helpt bij geestelijke druk, stress, is gunstig voor een goede geestelijke balans en draagt bij tot normale mentale prestaties
 • Ashwagandha is goed voor de leerprestatie en het geheugen en helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid
 • Ashwagandha ondersteunt de mannelijke potentie en de vrouwelijke gezondheid
 • Ashwagandha draagt bij tot de instandhouding van de normale huid en het behoud van gezonde luchtwegen
Referenties
 1. Lee, Y. C., Chien, K. L., & Chen, H. H. (2007). Lifestyle risk factors associated with fatigue in graduate students. Journal of the Formosan Medical Association, 106(7), 565-572.. 
 2. Gelfand J.M., & Douglas V.C. (2018). Fatigue. Jameson J, & Fauci A.S., & Kasper D.L., & Hauser S.L., & Longo D.L., & Loscalzo J(Eds.), Harrison's Principles of Internal Medicine, 20e. McGraw Hill.
 3. Coad, J., & Conlon, C. (2011). Iron […] in women: assessment, causes and consequences. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 14(6), 625–634.