Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De beste kurkuma capsules: waar moet je op letten?

Jeanne Viet

Jeanne

Research & Development 15 apr. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Het internet staat vol met lovende adviezen over het gebruik van kurkuma voor verschillende gezondheidsdoeleinden. Ben jij voornemend in het gebruik van kurkuma, maar weet je niet hoe je het kaf van het koren scheidt? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij de aanschaf van de beste kurkuma capsules.

Lees verder onder de afbeelding

De beste kurkuma capsules: waar moet je op letten?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is kurkuma?
 • Kurkuma en zijn werking
 • Kurkuma capsules: waar moet je op letten?
 • De beste kurkuma capsules: de drie belangrijkste kenmerken
 • Curcuma C3-2X is het beste kurkuma supplement
 • Conclusie

De voordelen van het natuurproduct kurkuma lijken eindeloos. Afgaande op de resultaten uit verschillende onderzoeken kunnen we diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen aan het kruid toedichten.1,3 Met andere woorden: het is gezond! Wil je deze gezondheidsbevorderende eigenschappen ervaren dan is alleen het kruid toevoegen aan je voeding niet de meest effectieve manier. 

In dit artikel behandelen we wat de beste kurkuma capsules kenmerkt: opneembaarheid, het type curcuminoïden en de zuiverheid. 

Wat is kurkuma? 

Misschien ken je dit opmerkelijke gele kruid al, maar dan niet in de wortelvorm. Kurkuma is namelijk ook bekend als typisch keukenspecerij, onder de naam koenjit. Als specerij verfraait dit gele goedje vooral veel Aziatische gerechten. Nog een andere naam is trouwens geelwortel, een naam die verwijst naar de kleur die geeloranje is. Aan de vorm zie je dat kurkuma familie is van een andere bekende wortel uit het oosten: gember.

Het specerij komt van de wortel van de Curcuma longa, een oeroude plant. Het merendeel van de kurkuma oogst komt uit India. Er bestaan maar liefst 75 verschillende soorten, maar er is er maar één bij waar gezondheidsbevorderende eigenschappen aan worden toegeschreven. Namelijk de Curcuma longa.2 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Kurkuma en zijn werking

In de meeste studies naar de heilzame effecten maakt men gebruik van kurkuma-extracten. Hierbij draait het voornamelijk om curcumine, de werkzame stof van kurkuma. Bij het winnen van curcumine uit de kurkumawortels blijven de volgende drie belangrijkste actieve vormen van curcumine (curcuminoïden) over:

 • Diferuloylmethaancurcumine
 • Bisdemethoxycurcumine
 • Demethoxycurcumine

Het zijn deze curcuminoïden die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen.4 Het maakt kurkuma een sterke antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en goed is voor zowel de lever als galblaas functie.** Daarnaast ondersteunt het de spijsvertering en zorgt het voor behoud van gezonde gewrichten en botten.**

Kurkuma capsules: waar moet je op letten?

Wie optimaal wil profiteren van de therapeutische doeleinden van de gele specerij is beter af bij een product met meer werkzame stoffen en een betere opneembaarheid van die werkzame stoffen. Kurkuma capsules bevatten poeder, waarbij de concentratie curcumine oploopt tot wel 95%. 

Het materiaal van de capsules kan dierlijke gelatine zijn of plantaardige gelatine (hydroxypropylmethylcellulose). Voor alleseters geen criterium, maar voor de vegetariër of veganist onder ons is een ingrediëntencheck dus raadzaam. Wil je meer weten over het lezen van etiketten, lees dan ons blog Hoe lees je het etiket van een voedingssupplement?

Veel onderzoeken naar het gezondheidsbevorderende effect gaan uit van een hoge dosis curcumine. Dan hebben we het over 1 gram curcumine per dag of zelfs nog hoger, tot aan 4 gram. Voor 1 gram curcumine zou je 50 gram kurkuma per dag moeten eten. Dat is natuurlijk niet te doen. Een halve theelepel kurkuma overheerst al in de smaak van je gerechten. Om deze reden wordt er gebruik gemaakt van curcuma supplementen om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. 

De beste kurkuma capsules: waar moet je op letten?


De beste kurkuma capsules: de drie belangrijkste kenmerken

Als je kiest voor kwaliteit, dan ga je voor resultaten die ook op de lange termijn nog doorwerken. Om je daarbij te helpen, geven we je – naast het hierboven genoemde – drie kenmerken waar je op moet letten bij de aanschaf van het beste curcuminesupplement.

1: Kurkuma capsules bevatten Bioperine® voor de beste biologische beschikbaarheid

De opname van curcumine is een hele uitdaging voor het lichaam. De darmen nemen het stofje namelijk niet gemakkelijk op en veel van de ingenomen kurkuma verlaat het lichaam weer via de ontlasting. Hoe meer curcumine er in de darmen wordt opgenomen, hoe meer er beschikbaar is voor het lichaam. Er is daarom veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de opname van curcumine in het lichaam.6

De European Medicine Agency (EMA) meldt dat de toevoeging van piperine – een stof in zwarte peper – de opname van de kurkuma verbetert. Deze alkaloïde heeft een positief effect op de biologische beschikbaarheid van verschillende nutriënten.4,5 Hierover lees je meer in ons blog Kurkuma & zwarte peper: helpt zwarte peper bij de opname van kruiden?

Het gebruik van piperine – Bioperine® opname technologie genoemd – verhoogt de opname met wel 20 keer! Er zijn ook supplementen op de markt die een curcuma extract combineren met ongestandaardiseerd zwarte peper extract. Hier geldt de ‘20 maal beter’ claim niet voor! 

2: De 3 belangrijkste curcuminoïden

De curcuminoïden van kurkuma zorgen vooral voor de gezondheidsbevorderende effecten. Veel voedingssupplementen bevatten helaas uitsluitend curcumine I. De perfecte mix volgens de huidige wetenschap is gestandaardiseerd op de belangrijkste curcuminoïden: curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine: ook wel het C3-complex genoemd. 

3. Zuiverheid van kurkuma capsules

Natuurlijk wil je het beste voor je gezondheid! Let daarom bij de aanschaf en het gebruik van de beste kurkuma capsules op de zuiverheid van het product. Dit betekent dat er geen metalen of andere ongewenste stoffen in de kurkuma aanwezig mogen zijn. Verder kun je erop letten of er onnodige of goedkope vulstoffen worden gebruikt in het supplement.

Je herkent kwaliteit aan de aanwezigheid van een zogenoemd branded ingrediënt. Het Curcuma C3-complex is wereldwijd erkend als het meest effectieve curcumine supplement.7 Check het etiket dus goed of het zuiver om het Curcuma C3-complex® extract gaat.

Op het etiket vind je de vermelding GMO-vrij. Kort vertaald: er is niet aan het DNA van de plant of het zaad gesleuteld om ‘betere of gelijkwaardigere’ planten te verkrijgen. Andere pijlers van zuiverheid zijn: glutenvrij, lactosevrij, vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen, vrij van zoetstoffen en conserveermiddelen. Veel ontwikkelaars pretenderen een fantastisch product bedacht te hebben, maar in praktijk zijn de ingrediënten van dusdanig slechte kwaliteit dat ze geen toegevoegde waarde voor het lichaam vormen. 

Voordelen product
 • Kurkuma werkt als antioxidant en helpt de lever gezond te houden**
 • 276 x beter opneembaar dan onbewerkt regulier kurkuma
 • 2X als beste getest door NutraCos en HappyHealthy
Curcuma C3-2X
Curcuma C3-2X 60  vegan capsules

Curcuma C3-2X is het beste kurkuma supplement

In de meeste voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met een aanwezigheid van 95%. Wij gaan met de Curcuma C3-2X nog een stapje verder. Curcuma C3-2X bevat 650 mg Curcuma C3-complex® en 10 mg Bioperine®. Bioperine® is toegevoegd om absorptie in de darmen te bevorderen. Curcuma C3-2X is daarmee 20 x beter opneembaar dan onbewerkt kurkuma extract. Door het gebruik van plantaardige gelatine is de formule bovendien vegan. 

Conclusie

De beste kurkuma capsules herken je aan de goede opneembaarheid door Bioperine®, de standaardisatie curcuminoïden: curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine en de zuiverheid van de capsules. Dit zijn de voorwaarden wanneer je de gezondheidsbevorderende van kurkuma zoals het behoud van de gezonde huid en bijdrage aan normale mentale prestaties wil ervaren.**

Advies nodig over kurkuma?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating:

 • Kurkuma is een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem
 • Kurkuma ondersteunt de spijsvertering, stimuleert de eetlust en is goed voor de lever en galfunctie 
 • Kurkuma is goed voor het hart en de bloedsomloop 
 • Kurkuma is voor het behoud van gezonde gewrichten en botten en is goed voor het zenuwstelsel 
 • Kurkuma is voor het behoud van de gezonde huid en draagt bij tot normale mentale prestaties 
Referenties
 1. Aggarwal BB et al. (2009). Potential [...] effects of curcumin, the [...] agent, against [...]. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology. 41, 40-59.
 2. Curcuma longa (turmeric). (2001). Monograph. Alternative [...] Review: al journal of clinical therapeutic. 6 Suppl, 62-66.
 3. Hay, E. e.a. (2019). [...] effects of turmeric in several [...]: An overview. Science Direct.  
 4. Hewlings SJ, Kalman DS. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human [...]. Foods. 6(10), 92.
 5. Ali T et al. (2012). Curcumin and [...]: biological mechanisms and [...] implication. Digestion, 85, 249-255.
 6. Dutta, S. Bhattacharjee, P. (2014). Enzyme-assisted supercritical carbon dioxide extraction of black pepper oleoresin for enhanced yield of piperine-rich extract. The Society for Biotechnology.  
 7. Lao, C, Ruffin 4th, M, Normolle, D, e.o. (2006). Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complementary and alternative [...].