Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Collageen poeder: wat is de werking?

Van ingrediënt in crèmes naar gewilde toevoeging in supplementen: werkt collageen poeder echt? En zo ja, wat is dan de werking precies? Lees hier alles over de zin & onzin van dit populaire fenomeen in de beauty- én gezondheidsindustrie.

Lees verder onder de afbeelding

Collageen poeder: wat is de werking?

Onderwerpen in dit artikel

 • Waar is collageen goed voor?
 • Wat is de werking van collageen poeder?
 • Het effect van collageen slikken met vitamine C
 • Hoe lang collageen gebruiken?
 • Tot slot, werkt het echt?

Waar is collageen goed voor?

Collageen is een lichaamseigen eiwit, wat inhoudt dat het lichaam deze zelf aanmaakt. Van de 18 aminozuren – de bouwstenen van eiwitten – waaruit collageen bestaat, zijn proline, glycine en hydroxyproline de belangrijkste. Samen hebben ze een aandeel van maar liefst 55 procent. Ook bestaan er meerdere soorten collageen, waarvan type I, type II en type III de bekendste zijn.

Waar vind je welk type collageen?

 • Type I: in de huid, pezen, banden, hoornvliezen, botten en bloedvaten.
 • Type II: in kraakbeen in de gewrichten.
 • Type III: in de huid en bloedvaten.

Maar wat doet collageen poeder eigenlijk? Collageen in ons lichaam zorgt onder andere voor structurele ondersteuning en het draagt bij aan cellulaire processen.1,2 Ongeveer 80 procent van het collageen in de huid bestaat uit type I, geproduceerd door cellen die we fibroblasten noemen.

Vanaf de vroege volwassenheid neemt de activiteit van fibroblasten af en daarmee ook de lichaamseigen collageenproductie. Wanneer je rookt of veel blootgesteld staat aan de zon kan dit proces verergeren. De afname van collageen wordt onder andere geassocieerd met de afname van de elasticiteit en zachtheid van de huid.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat is de werking van collageen poeder?

Collageen poeder in supplementen is afkomstig van runderen, varkens of vis en is dus altijd dierlijk. Aangezien er geen plantaardige bron van collageen bestaat, is veganistische “collageen” altijd op basis van ingrediënten die de lichaamseigen productie boosten. Dit kan je zelf ook grotendeels bereiken door te kiezen voor de juiste gezonde voeding. Lees hierover in ons blog 10 x voeding voor een collageen boost.

Aangezien het lichaamseigen eiwit zich door bijna het hele lichaam bevindt, zijn er verschillende toepassingen van supplementen met collageen poeder.

Collageen poeder & de huid

Zowel intrinsieke als extrinsieke factoren beïnvloeden de conditie van de huid die gerelateerd is aan het collageengehalte. Intrinsieke factoren komen van binnenuit en zijn bijvoorbeeld genetisch of hormonaal. Extrinsieke factoren zijn de invloeden van buitenaf zoals roken, dieetkeuzes, alcoholgebruik, blootstelling aan zonlicht en vervuiling, maar ook stress. Door onze huidige maatschappij is er daarom een groeiende vraag naar een oplossing om deze effecten te compenseren.

Voordelen product
 • Voor een stralende jonge huid
 • Maakt de huid zacht & soepel
 • Met o.a. Keratine (Cynatine® HNS), Hyaluronzuur (HyaMax®) & Moldavische Drakenkop (DracoBelle® Nu)

Uit een overzicht van maar liefst 11 studies leidde 3 tot 10 gram collageen poeder per dag tot een vermindering van de zichtbare tekenen van het ouder worden. Bovendien bleek dat collageen suppletie helpt om de huid er stralender uit te laten zien. Dit zijn voorlopig veelbelovende resultaten, hoewel meer onderzoek vooralsnog nodig blijft om onder andere optimale doseringsschema’s te bepalen.3 

Het effect van collageen slikken met vitamine C

Vitamine C met collageen poeder is een krachtig duo. Vitamine C draagt immers bij aan de vorming van collageen, wat op zijn beurt weer helpt de huid van binnenuit te versterken. Daarnaast draagt het bij aan de normale werking van het kraakbeen en de instandhouding van sterke botten.* Bovendien heeft vitamine C een antioxidatieve werking en helpt het cellen beschermen tegen invloeden van zonlicht en vervuiling.4 Eén van de extrinsieke factoren die de afname van de lichaamseigen collageenproductie in de huid verergeren.

Voordelen product
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
 • Natuurlijke huidverjonging
 • Vitamine C draagt bij aan de collageenvorming, wat de huid verstevigt

Hoe lang collageen gebruiken?

Besluit je collageen poeder te slikken, verwacht dan niet binnen een paar dagen effect. Om te kijken of het echt werkt, leren de verschillende studies ons dat je collageen poeder een langere periode moet gebruiken. Verreweg de meeste onderzoeken vinden plaats over een periode van 8 weken tot zelfs 12 maanden. Geduld is dus een schone zaak als het aankomt op het uittesten van de werking van collageen poeder.

Voordelen product
 • Viscollageen gewonnen uit wildgevangen Noorse kabeljauw
 • Met streng duurzaamheidskenmerk Friend of the Sea
 • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid
Viscollageen
Viscollageen 130  gram

Tot slot: collageen poeder, werkt het echt?

Collageen poeder is een gewild supplement waar de wetenschap bovenop zit. Met de eerste veelbelovende resultaten lijkt collageen slikken effect te hebben daar waar de lichaamseigen productie afneemt naarmate onze leeftijd vordert.

Een collageen supplement onzin? Dat hoeft dus zeker niet zo te zijn, mits je voor de juiste kiest! Hiervoor lees je ons blog Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement?

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims

Advies nodig over collageen poeder?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Zhao, C., Xiao, Y., Ling, S., Pei, Y., & Ren, J. (2021). […] collagen. Methods in Molecular Biology (Clifton, N.J.), 2347, 17–25.
 2. Reilly DM, Lozano J. (2021). Skin collagen through the lifestages: […]. Plastic and Aesthetic Research, (8) 2.
 3. Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation […]. Journal […] Dermatology, 18(1), 9-16.
 4. DePhillipo, N. N., Aman, Z. S., Kennedy, M. I., Begley, J. P., Moatshe, G., & LaPrade, R. F. (2018). Efficacy of Vitamin C […] on Collagen […]: A Systematic Review. […] Journal of Sports Medicine, 6(10).