Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Baby wil niet slapen? 6 tips van Vitakruid ambassadrice Daisy Oppelaar

Gebroken nachten en halve middagdutjes. Wiegen, sussen, liedjes, een speen en nog een flesje, je hebt alles geprobeerd en niets lijkt te helpen. Daisy Oppelaar (35) – moeder van dochter Izzy (3,5) – weet er alles van!

Lees verder onder de afbeelding

Baby wil niet slapen? 6 tips van Vitakruid ambassadrice Daisy Oppelaar

Onderwerpen in dit artikel

 • Slaapproblemen bij baby’s
 • Baby laten huilen of niet?
 • Vitamines: dit geeft Daisy aan haar dochter Izzy!
 • Daisy’s top 6 slaaptips voor je baby
 • Tot slot

Na de geboorte van haar dochter was er op het eerste gezicht niets aan de hand. Nachtvoedingen hoorde er nu eenmaal bij en een slaapritme zou na 5 à 6 maanden vanzelf komen. Toch bleven de nachten een drama. Ook overdag Izzy in slaap brengen leek volgens Daisy op een militaire missie. Hier begon haar interesse om gezinnen te helpen aan meer slaap.

Daisy, wonend in Amsterdam en deels in Bali, is onder andere founder van het platform I Love Health. Ze is enorm enthouasiast over (gezonde) voeding en sport. Belangrijk is hierbij de 80/20 regel wat betekent 80% van de tijd puur, gezond eten, 20% ruimte voor guilty pleasures.

Na het inschakelen van een slaapcoach bij haar eigen dochter, was haar interesse in slaap bij baby’s en jonge kindjes gewekt. Ze besloot dan ook een opleiding te gaan volgen tot kinderslaapcoach aan het Family Sleep Institute in Verenigde Staten.   

Slaapproblemen bij baby’s

Na de bevalling had Daisy geen vliegende start met haar pasgeboren dochter door alle gebroken nachten. Daisy: “We hebben alles voorbij zien komen: van elke 45 minuten wakker, tot 2 a 3 keer per nacht voor gerust 2 uur per keer wakker. De dag begon vaker om 05.00u dan om 07.00u.” Bij 7 – 8 maanden was er nog steeds geen ritme te vinden en het tekort aan slaap brak Daisy op. Haar werk, sociale leven en relatie stonden onder druk. 

Daisy kreeg diverse tips om een slaapcoach in te schakelen. Dit bleek de redder in nood. “Ik kon het bijna niet geloven, maar na een paar dagen sliep Izzy al de hele nacht door!” Het waardevolle aan coaching vindt ze dat het persoonlijk is en op maat voor de situatie. 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
 

Baby laten huilen of niet?

Het is logisch dat je als kersverse ouder vol met vragen zit. De eerste periode komt er veel op je af en kan zwaar aanvoelen. Je kindje probeert zijn draai te vinden als nieuwekomeling in de wereld en jij bent verplicht om je ritme daar op aan te passen. Zo leert je baby in het eerste jaar bijvoorbeeld het verschil tussen dag en nacht. Hierdoor is het volkomen normaal dat je baby niet doorslaapt. 

Toch kan de onzekerheid erin sluipen. Mijn baby huilt veel, is dit normaal? Mijn baby slaapt niet of wil niet slapen overdag, wat moet ik doen? Kan ik mijn baby laten huilen of niet? Een greep uit de vragen die je kunt hebben terwijl je alweer met je oververmoeide baby op schoot zit. Er kunnen hier allerlei redenen voor zijn. Te warm, te koud, misschien teveel licht in de kamer, onrust of spanning in huis of je kindje heeft bijvoorbeeld pijn. 

Het is niet gek dat je af en toen met de handen in het haar staat. Je baby geeft ‘iets’ aan en je lijkt het maar niet te begrijpen wat je kindje nodig heeft. Weet dat je altijd hulp kunt vragen in je omgeving aan familie, vrienden of bijvoorbeeld een kinderslaapcoach die jullie een zetje in de goede richting kan geven.   

Vitamines: dit geeft Daisy aan haar dochter Izzy!

Tijdens Daisy’s zwangerschap dacht ze, net als alle andere moeders: “Ik ga alleen maar gezond en vers en lekker koken voor mijn dochter. Alleen het allerbeste voor de kleine.” Een aantal jaren verder is ze een illusie armer: koken voor een peuter lukt wel, maar of ze het eten is nog maar de vraag. Daarom vroeg ze zich af: krijgt ze wel genoeg vitamines en mineralen binnen uit de voeding? 

Lees in Daisy’s blog Kids & supplementen; dit geef ik Izzy sinds baby tot nu wat zij haar dochter geeft. 

Daisy’s top 6 slaaptips voor je baby (Voor baby's en kleuters t/m 5 jaar)

Aangezien Daisy weet wat het effect van weinig slaap is op het gezin, heeft ze 6 slaapbevorderende tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Maak de slaapkamer zo donker mogelijk. Alleen dan wordt melatonine aangemaakt, het slaaphormoon. En die wil je!
  De aanmaak van melatonine heeft onder andere te maken met het dag- en nachtritme. Wanneer het begint te schemeren, gaat de productie van melatonine omhoog. Dit doet de pijnappelklier met behulp van serotonine, het gelukshormoon. Wanneer er in de avond toch licht is (door beeldschermen of in de zomer door langere dagen), krijgen de herseneen geen signaal om melatonine aan te maken. 

  Als je kindje het spannend vindt om in een donkere kamer te slapen, is het een optie om bijvoorbeeld een zoutlampje aan te schaffen. Op verstoor je de slaap van je kindje minimaal door het rode, warme licht.

 2. Zorg voor het juiste ritme overdag. Het moment van slaap is belangrijk, maar ook de duur.

 3. Houd een newborn niet te lang wakker. Dit kan hazenslaapjes veroorzaken. Elke 45 minuten weer slapen is helemaal niet gek!

 4. Een vroege(re) bedtijd is vaak een simpele maar doeltreffende oplossing als kindjes ’s nachts vaak wakker worden of ’s ochtends vroeg ontwaken.

 5. Leer je kindje (op den duur) om zelfstandig in slaap te kunnen vallen, zonder jouw hulp.
  Zo is voorlezen een goed idee om onderdeel te maken van de bedroutine. Het blijkt zelfs voor baby’s vanaf 3 à 4 maanden goed te zijn voor de taalontwikkeling. Daarnaast is dit een teken voor je kindje dat het tijd is om te gaan slapen. 

 6. Houd je kindje zo lang mogelijk in het ledikant in plaats van te vroeg naar een peuterbed over te stappen.

Tot slot

Uiteindelijk doet elke ouder wat hij of zij denkt dat goed is voor hun kind. Een soms instinctmatig gevoel wat je de weg wijst. Ondanks dat het ouderschap ontzettend bijzonder is, kan het ook zwaar zijn. Daisy laat zien dat hulp vragen enorm kan opluchten en verlichten. Onthoud daarom in ieder geval: je hoeft dit niet alleen te doen en er zullen altijd mensen zijn die een antwoord hebben op jouw probleem!

Advies nodig over slaapproblemen bij baby's?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur