Visolie is een andere benaming voor de omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). De belangrijkste voedingsbronnen voor EPA en DHA zijn vis, schaal- en schelpdieren zoals zalm, tonijn, makreel, haring, ansjovis, sardines, krill, mosselen en oesters. Deze vissen en zeedieren bevatten van nature hoge concentraties van EPA en DHA, doordat zij deze vetzuren opslaan in hun lichaamsvet. Het eten van vette vis is daarom een goede manier om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen.
EPA en DHA zijn officieel niet-essentiële vetzuren, wat betekent dat het lichaam ze kan produceren uit andere vetzuren die wel essentieel zijn, zoals alfa-linoleenzuur (ALA). Echter, de productie is vaak niet voldoende om aan de lichaamsbehoeften te voldoen, waardoor het belangrijk is om deze vetzuren via de voeding of supplementen binnen te krijgen.
De inname van omega 3-vetzuren is belangrijk voor de juiste vetzuurbalans. Dit is voornamelijk zo omdat ons voedingspatroon naar verhouding veel omega 6-vetzuren bevat, zoals linolzuur en arachidonzuur. De ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de huidige voeding is ongeveer 10:1 tot 20:1, terwijl deze idealiter ongeveer 4:1 dient te zijn. Het beste resultaat met omega 3-vetzuren wordt bereikt als ook de inname van linolzuur (voornamelijk uit zonnebloemolie en maïsolie) aan banden wordt gelegd.