Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat zijn nachtschade groenten?

Nachtschade groenten; deze naam doet vermoeden dat je ze beter in het groenteschap kan laten liggen. Er zijn onderzoeken die aantonen dat deze groenten onze gezondheid kunnen schaden. Gelukkig is dit te kort door de bocht. En dat is goed nieuws, want deze groenten eet jij misschien wel elke dag.

Lees verder onder de afbeelding

Wat zijn nachtschade groenten?

Tomaten, aubergine, aardappelen… ze horen allemaal tot de nachtschade groenten. In deze groenten vind je alkaloïde; een middeltje dat voorkomt in de insecten die groenten aantasten. En dit zou weleens slecht kunnen zijn voor onze gezondheid. In dit artikel lees je of jij deze groenten met een gerust hart kunt eten.  

Nachtschadefamilie

De nachtschadefamilie (Solanaceae) is een familie van meer dan 2800 verschillende planten. De familie kent verschillende geslachten, waar de nachtschade (Solanum) er één van is. Tot de nachtschadefamilie behoren veel giftige planten waarvan een deel als medicijn fungeert.1 Leuk weetje; ook de tabaksplant behoort tot de nachtschadefamilie. Deze plant bevat de alkaloïde nicotine.

Wat is nachtschade?

Nachtschade is met maar liefst 1500 tot 1700 verschillende soorten het grootste geslacht in de nachtschadefamilie.2 Veel soorten komen voor in de tropen. Maar ook in Nederland kennen we nachtschade groenten. Bekende cultuurgewassen die tot deze planten behoren zijn witte aardappelen, aubergines, paprika’s, pepers en tomaten

Zijn tomaten en aardappelen eigenlijk wel groenten? In ons blog Avocado: groente of fruit? Alles over de twijfelgevallen lees je alles over deze tweestrijd.

Is tomaat nachtschade?

Tomaten behoren dus tot de nachtschade groenten. Ze bevatten vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, E, kalium en het fytonutriënt (plantaardige stof) lycopeen. Maar let op; wanneer tomaten onrijp zijn, bevatten ze tomatine. En een teveel aan tomatine is schadelijk voor ons lichaam.3 Eet tomaten dus naar hartenlust, maar zorg ervoor dat ze goed rijp zijn.

Is nachtschade giftig?

Bladeren van planten uit de nachtschadefamilie zijn vaak giftig. Dat komt omdat deze planten alkaloïden produceren. Dit zijn natuurlijke, insectwerende middelen om te voorkomen dat een plant wordt vernietigd. Een alkaloïde bevat stikstof en beïnvloedt het menselijk lichaam.4 Planten uit de nachtschadefamilie produceren de alkaloïde solanine en soms ook capsaïcine, tomatine of nicotine. In hoge concentraties is solanine giftig, maar de soorten die door ons worden gegeten, bevatten daar slechts sporen van. Groenten die hier tot behoren zijn dus veilig om te eten

Vrouw_pakt_nachtgroente

Is het eten van nachtschade schadelijk?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn er geen grootschalige onderzoeken die aantonen dat deze groenten schadelijk zijn voor onze gezondheid.5 Het is daarbij niet uitgesloten dat onderliggend lijden de oorzaak is en nachtschade slechts een trigger. 

Ervaar je problemen na het eten van nachtschade groenten? Dan kan het raadzaam zijn op onderzoek uit te gaan met behulp van een expert of de huisarts. En heb je nergens last van? Blijf nachtschade groenten dan vooral op je menu zetten. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Paprika's zijn vitamine C bommetjes, tomaten een geweldige bron van lycopeen en in aubergines zit veel calcium.

Lees ook meer over de groene paprika in ons blog over de gezondheidsvoordelen van groene groenten.

Nachtschade groenten lijst

Wanneer we alle nachtschade groenten op een rijtje zetten, krijgen we de volgende nachtschade groenten lijst:

  • Aubergine 
  • Paprika's, zoete paprika's
  • Hete pepers 
  • Aardappelen met uitzondering van zoete aardappelen en yams (wortelknollen)
  • Tomaten

Courgette en nachtschade

Sommige mensen denken bij nachtschaden ook aan courgette omdat mensen deze groente veel met de netgenoemde groente eten. Courgettes zijn echter familie van de komkommer (cucurbitaceae) en dat zijn geen nachtschaden. 

Tot slot

Brengen nachtschade groenten daadwerkelijk schade aan? Gelukkig niet. Wanneer je gezond bent en een gevarieerd voedingspatroon hebt, zijn ze juist een waardevolle toevoeging. Onderliggend lijden kan er wel voor zorgen dat je overgevoelig bent voor deze groenten of ze minder goed kan verteren. Dat komt omdat ze sporen van giftige stoffen (zoals solanine) bevatten. Vermijd aardappelen, tomaten, pepers, paprika’s en aubergine dus niet, maar zorg voor voldoende variatie in je eetpatroon. Dat komt ieders gezondheid ten goede!

Advies nodig over nachtschade groenten?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Himalaya wellness. (z.d.). Black Nichtshade. Geraadpleegd op 10-02-2021.
  2. Murata G, Uesugi K, Uehara T, Kumaishi K, Ichihashi Y, Saito T, Shinmura Y. (2020). Solanum palinacanthum: broad-spectrum resistance to root-knot nematodes (Meloidogyne spp.). Pest Management Science, 76(12), 3945-3953.
  3. Nakayasu M, Umemoto N, Ohyama K, Fujimoto Y, Lee HJ, Watanabe B, Muranaka T, Saito K, Sugimoto Y, Mizutani M. (2017). A Dioxygenase Catalyzes Steroid 16α-Hydroxylation in Steroidal Glycoalkaloid Biosynthesis. Plant Physiology, 175(1), 120-133. 
  4. Ge YC, Wang KW. (2018). New Analogues of Aporphine Alkaloids. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 18(19), 1590-1602.
  5. Benahmed, R. Campbell, B. Miyahira. Barley, T. (2020). Nightshade Foods. [...] Foundation.