Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitamine K: nuttig voor volwassenen en ouderen?

De afgelopen periode waren de nieuwsberichten over dit nutriënt voor baby’s niet te missen, maar hoe zit het met vitamine K voor volwassenen en ouderen? We vertellen je graag over het belang van deze zogenoemde ‘stollingsvitamine’ en hoe je deze op peil houdt.

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine K: nuttig voor volwassenen en ouderen?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is vitamine K?
  • Vitamine K nuttig voor volwassenen?
  • Waarom vitamine K voor ouderen?
  • Tot slot

Wat is vitamine K?

Vitamine K dankt haar acroniem aan het Deense woord Koagulation, dat ‘stolling’ betekent. En dat is dan ook precies waar het nutriënt bij betrokken is. Stoot je ergens tegenaan of loop je een wondje op? Dan wil je dus je vitamine K-niveaus op orde hebben. Een andere bijnaam voor de stollingsvitamine is ‘calciumdistributeur’. En dat is dan ook het tweede proces waarbij de vitamine bij betrokken is.

We kennen twee soorten vitamine K: vitamine K1 (phylloquinon) en vitamine K2 (menaquinon). De eerste vorm komt in veel voedingsmiddelen voor, zoals sojaolie, spinazie en andere bladgroenten. Klinkt goed te doen, behalve wanneer blijkt dat het lichaam K1 nauwelijks opneemt.1

Vitamine K2 ontstaat onder invloed van bacteriën en is daarmee biologisch actiever (dat het een fysiologisch effect uitdraagt) en beter opneembaar.1 Deze vorm komt in zeer geringe hoeveelheden voor in voedingsmiddelen als (Goudse) kaas, kwark, eigeel, lever en natto (Japanse gefermenteerde sojabonen). Zelf beschikken we ook over vitamine K-producerende bacteriën in onze dikke darm.

Wil je meer weten over vitamine K en waar het goed voor is? Eerder schreven we hier dit blog over.

Vitamine K: nuttig voor volwassenen en ouderen?

Ondanks de verschillende manieren waarop we aan vitamine K komen, kunnen ontoereikende niveaus ontstaan. Bijvoorbeeld door medicatiegebruik, bepaalde diëten of een verstoorde vetopname.2 Vitamine K is immers een vetoplosbare vitamine, wat inhoudt dat deze zich bevindt in het vet van voedingsmiddelen.

Vitamine K nuttig voor volwassenen?

Zelfs met je dagelijkse boterham met kaas zijn toereikende vitamine K-waarden niet vanzelfsprekend. Van vitamine K1 nemen we maar weinig op, en vitamine K2 komt slechts in kleine hoeveelheden voor in voedingsmiddelen. Ook zijn we dol op het koken van onze groenten, waardoor er door het verhittingsproces een hoop vitamines verloren gaan.

Je moet dus flink je best doen wil je voldoende vitamine K binnenkrijgen! Voeg daar nog een risicofactor aan toe zoals bepaalde eetpatronen (vasten, veganisme) het gebruik van antibiotica en je zit maar zo onder je dagelijkse behoefte.

Vitamine K voor volwassenen is dus wel degelijk nuttig, en een beetje extra voor de klunzen onder ons die regelmatig in botsing komen met tafelpoten en deurklinken. En heb je het idee dat je sneller blauwe plekken krijgt dan normaal? Dit kan een teken zijn van ontoereikende vitamine K-niveaus.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waarom vitamine K voor ouderen?

Ondervoeding leidt al snel tot ontoereikende niveaus omdat onze vitamine K-voorraad beperkt is. Dat een hogere leeftijd verband houdt met een hoger risico op verminderde waarden is dan ook niet vreemd.2 Zo is te lezen in een publicatie van het Universitair Medisch Centrum Amsterdam dat ondervoeding bij maar liefst 1 op de 3 ouderen zonder thuiszorg speelt, en bij 1 op de 10 ouderen mét thuiszorg.3

Ondervoeding heeft overigens niet altijd te maken met je BMI (Body Mass Index) of gewicht. Dus ook wanneer je er op het oog goed gevoed uitziet kan er sprake zijn van ondervoeding. Ben je ondervoed, dan is je behoefte aan belangrijke voedingsstoffen groter.

Vitamine K: nuttig voor volwassenen en ouderen?

Een voorkomende oorzaak van ondervoeding bij ouderen is bijvoorbeeld gebruik van medicatie die je eetlust vermindert of stofwisseling verandert. Maar ook socio-economische of psychische factoren, zoals eenzaamheid, verminderde mobiliteit of armoede. In het laatste geval kan bijvoorbeeld het opknappen van een slecht gebit uitgesteld worden.3

En omdat het risico op vallen ook onvermijdelijk toeneemt met leeftijd, zien we graag goede niveaus van vitamine K bij ouderen.4 Een supplement dat is afgestemd op de specifieke vitamine K-behoefte voor ouderen is daarom altijd een goed idee.

Referentie-inname volgens de Gezondheidsraad

Vanwege het gebrek aan uitgebreid onderzoek is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor vitamine K voor ouderen en volwassenen. Wel hanteert de Gezondheidsraad een adequate inname. De adequate inname is een schatting van de minimale hoeveelheid die een persoon nodig heeft voor een goede gezondheid. Voor vitamine K is deze vastgesteld op 70 microgram per dag, voor zowel ouderen als volwassenen.5

Er is extra voorzichtigheid geboden wanneer je medicijnen slikt die invloed hebben op je bloeddruk of bloedstolling. Je dagelijkse vitamine K-behoefte kan dan bijvoorbeeld lager uitvallen waardoor niet elk supplement geschikt is. Bespreek dan eerst je plannen met een arts of orthomoleculair therapeut voordat je zelf gaat dokteren.

Vitamine K: nuttig voor volwassenen en ouderen?


Tot slot: je vitamine K op peil houden is altijd een goed idee

Vanwege de gebrekkige opname van vitamine K1 en de geringe hoeveelheid K2 in voeding ligt een ontoereikend niveau maar zo op de loer. Zelfs in een land met een voorliefde voor een goed stuk kaas! Ook zijn er risicofactoren om rekening mee te houden, zoals medicijngebruik of een hogere leeftijd. Zorg daarom voor voldoende vitamine K in je systeem, met een extra kaasblokje bij de borrel en een supplement afgestemd op jouw behoefte.

Heb je een vraag over de juiste vitamine K-dosering voor volwassenen of ouderen, of gebruik je medicatie? Onze orthomoleculaire therapeuten voorzien je graag van gratis advies op maat

Advies nodig over vitamine K?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Booth, S. L., & Suttie, J. W. (1998). Dietary intake and adequacy of vitamin K. The Journal of nutrition, 128(5), 785-788.
  2. Card, D. J., Gorska, R., & Harrington, D. J. (2020). Laboratory assessment of vitamin K status. Journal of Clinical Pathology, 73(2), 70-75.
  3. De van der Schueren, M.A.E. (2018). Een toenemend probleem: [...] bij thuiswonende ouderen. TVZ 02/2018. 
  4. Court-Brown, C. M., & McQueen, M. M. (2016). Global Forum: [...] in the Elderly. The Journal of [...]. American volume, 98(9), e36.
  5. Gezondheidsraad. (2018). Kernadvies voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Den Haag. Publicatienr. 2018/19.