Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Omega 3-capsules of vloeibaar: welke kies je?

Is het een kwestie van voorkeur of bestaan er nog andere verschillen tussen omega 3-capsules en omega 3-vloeibaar? We lichten zowel de overeenkomsten als de verschillen voor je toe en sluiten af met een handige checklist waarmee de juiste keuze zo is gemaakt!

Lees verder onder de afbeelding

Omega 3-capsules of vloeibaar: welke kies je?

Onderwerpen in dit artikel

 • Omega 3 of visolie?
 • Wanneer & waarom neem je omega 3?
 • Overeenkomsten omega 3-capsules & vloeibaar
 • Verschillen omega 3 capsules & vloeibaar
 • Vegan omega 3: capsules en vloeibaar
 • Omega 3 capsules checklist
 • Omega 3 vloeibaar checklist
 • Tot slot: wat is de beste keuze voor jou?

Alles wat je moet weten over dit belangrijke nutriënt lees je op onze omega 3 categoriepagina.

Omega 3 of visolie?

Omega 3 omvat een drietal essentiële, onverzadigde vetzuren waarvan we voldoende moeten eten omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. Ze bestaan uit alfalinoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Het zijn overigens alleen DHA en EPA die we in dierlijke bronnen terugvinden. ALA is de plantaardige variant die we onder andere aantreffen in noten, zaden en zeewier. Meer bronnen van dit nutriënt ontdek je in ons blog Waar zit omega 3 in?

Hoewel omega 3 ook wel visolie wordt genoemd, klopt dat niet altijd. Visolie bevat inderdaad omega-3 vetzuren, maar niet alle omega-3 vetzuren komen uit vette vis. Deze vetzuren vinden we bijvoorbeeld ook terug in grasgevoerd rundvlees.Vissen zijn voornamelijk rijk aan omega 3 door de algen die zij eten. Algenolie is dan ook een goed plantaardig alternatief voor visolie capsules. Hierover lees je alles in ons eerder verschenen blog Wat is de beste vegan omega 3-algenolie?

Wanneer & waarom neem je omega 3?

Omega 3-vetzuren vallen in de categorie van essentiële voedingsstoffen. Dit betekent dat het lichaam ze niet zelf aanmaakt, maar ze wel belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zo is ALA van belang voor een gezond cholesterol, is DHA een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en is het goed voor het gezichtsvermogen.* Samen zijn DHA en EPA gunstig voor de bloeddruk en de werking van het hart.*

Hoewel het lichaam uit ALA wel DHA en EPA kan aanmaken, verloopt dit omzettingsproces bij mensen niet erg efficiënt.1 Je zult dus ook moeten zorgen voor voldoende DHA en EPA. Maar wat als je te weinig of geen vis eet, of zelfs helemaal geen dierlijke producten? Je ziet waar hier het probleem ontstaat. In dat geval biedt suppletie uitkomst, welke kan bestaan uit omega 3-capsules of een vloeibaar (visolie) supplement. 


 

Overeenkomsten omega 3-capsules & vloeibaar

Voor deze vergelijking nemen we onze Visolie 1400 TG met D3 capsules en Visolie 1200 TG Vloeibaar als voorbeeld.

Visolie 1400 TG capsules bevat een hoge dosering van 560 mg EPA en 420 mg DHA uit 1120 mg omega-3 afkomstig uit de niet-bedreigde vissoort ansjovis. Deze dosering komt neer op een zeer hoge concentratie van meer dan 80 procent, en dat is niet altijd vanzelfsprekend. 

Sommige eigenschappen van nutriënten ondersteunen of versterken elkaar, wat we ook wel synergie noemen. Daarom hebben we vitamine D, en E aan onze omega-3 capsules toegevoegd, omdat deze de oxidatie van de visolie tegengaan.* Hierdoor garanderen we een hoge kwaliteit visolie. 

In ons eerder verschenen blog Hoe herken ik de beste omega 3 visolie gaan we dieper in op dit supplement.

Voordelen product
 • Zeer hoge omega 3-concentratie van >80%
 • Maar liefst 1.120 mg(!) omega 3-visolie per capsule
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm

Visolie 1200 TG Vloeibaar bevat EPA en DHA uit dezelfde bron als onze capsules. De dosering is echter net iets anders, namelijk 610 mg EPA en 407 mg DHA uit 1200 mg omega 3-vetzuren. Dit komt neer op een – voor een vloeibaar visolie supplement – uniek hoge concentratie omega-3 vetzuren van ruim 70 procent. Ook bevat deze vloeibare omega 3 formule de vetoplosbare vitamines A, D en E. Deze nutriënten werken samen de oxidatie van de visolie tegen.* 

Voordelen product
 • Zachte, natuurlijke citroensmaak
 • Maar liefst 1.200 mg(!) omega 3-visolie per dosering
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm
Visolie 1200 TG® Vloeibaar
Visolie 1200 TG® Vloeibaar 125  milliliter

Verschillen omega 3-capsules & vloeibaar

Behalve het voor de hand liggende verschil tussen omega 3 vloeibaar en capsules en de hierboven genoemde verschillen in dosering en concentratie, zijn er nog een paar die we graag toelichten. 

Visolie supplement: vloeibaar of capsules

Inname

Omega-3 softgel capsules neem je in met water en dien je in één keer door te slikken. Veel mensen vinden dat fijn, het is makkelijk en snel! Helaas vinden sommigen het slikken van een capsule of tablet best wel een opgave. Omega-3 vloeibaar neem je eenvoudig in door een beetje op een theelepeltje te doen, wat bovendien voor zelfs de jongste gebruikers (vanaf 6 maanden oud) enorm vriendelijk is.

Maak je geen zorgen om een penetrante smaak of geur die vloeibare visolie of levertraan vaak heeft. We hebben een zachte, natuurlijke citroensmaak weten te ontwikkelen waar zelfs de kinderen in ons testpanel enthousiast over waren.

Doseerbaarheid

Omega-3 capsules hebben een vaste dosering, geen geknoei dus met afmeten en theelepeltjes. Maar wil je een halve dosering of driekwart, dan zul je een ander supplement moeten kiezen. Omega 3 vloeibaar is wat dat betreft heel handig wanneer je zelf de dosering wilt bepalen. Of wanneer je het supplement deelt met de rest van de familie. Zo kun je zelf een hogere dosering nemen, en een lagere dosering gebruiken voor kinderen.

Kosten

Het omhullen van omega 3 in capsules zorgt voor een uitgebreider productieproces. Dit resulteert ook in een hogere prijs ten opzichte van omega-3 vloeibaar, die we alleen maar in een glazen flesje hoeven te doen. Wanneer je de aanbevolen dosering omrekent naar kosten op dagelijkse basis zijn de omega 3 capsules € 0,66 per dag. Daarentegen komt onze visolie vloeibaar omgerekend uit op € 0,39 per dag.

Bewaren

Zorg ervoor dat je de omega 3 vloeibaar na het openen in de koelkast bewaart voor de houdbaarheid. Vloeibare visolie is namelijk gevoeliger voor oxidatie dan capsules. Een geopende fles is 4 maanden houdbaar in de koelkast, een ongeopende fles kan je op een donkere plek op kamertemperatuur bewaren. 

Vegan omega 3: capsules en vloeibaar

We hebben omega 3-capsules en omega 3-vloeibaar ook als vegan variant. Deze omega-3 halen we uit algen uit de zee waardoor dit supplement 100% plantaardig is.

Vegan Omega 3 1000 TG capsules bevat minimaal 100 mg EPA en 300 mg DHA uit 500 mg omega-3 vetzuur. Uiteraard is ook de capsule 100% vegan.

Voordelen product
 • Maar liefst 500 mg omega 3 per softgel
 • Milieuvriendelijk door minimale CO2-uitstoot bij productieproces
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceridevorm
Vegan Omega-3 1000 TG
Vegan Omega-3 1000 TG 60  softgels

Vegan Omega-3 1250 TG algenolie bevat 500 mg DHA uit 1250 mg AlphaMega3®, een nutriënt van prijswinnaar en koploper in duurzaamheid: Algarithm®.

Voordelen product
 • Van het prijswinnende Algarithm®
 • 100% plantaardig
 • TOTOX (oxidatie-waarde) onder de 8

Omega 3-capsules checklist

Waarom kies je voor omega-3 capsules in plaats van een vloeibaar alternatief?

 • Hoge concentratie omega 3 van boven de 80%
 • Smaak is geen euvel, de softgel is smaakloos
 • Je hoeft niet zelf te doseren, perfect wanneer je weinig tijd hebt
 • Dus geen gedoe met lepeltjes 
 • Buiten de koelkast bewaren heeft geen effect op houdbaarheid

Omega 3-vloeibaar checklist

Waarom kies je voor omega-3 vloeibaar in plaats van capsules?

 • Fijn als je moeite hebt met capsules doorslikken
 • Zelf te doseren op een theelepeltje
 • Voor het hele gezin
 • Een zachte, natuurlijke citroensmaak 
 • Voordeliger ten opzichte van capsules
 • Al geschikt voor de allerjongsten (vanaf 6 maanden)

Tot slot: wat is de beste keuze voor jou?

Zowel onze omega 3-capsules als de omega-3 vloeibaar bevatten een zeer hoge dosering en concentratie van een uiterst hoge kwaliteit visolie of algenolie. De softgel capsules zijn eenvoudig en snel in te nemen, één per dag is voldoende en je hoeft niet zelf je dosering af te meten.

Wil je liever wel de dosering kunnen aanpassen, of het supplement delen met de rest van de familie? De dosering van vloeibare visolie of algenolie kun je wat dat betreft helemaal zelf bepalen. Bovendien is de inname van de omega 3-vloeibaar extra kindvriendelijk dankzij de zachte citroensmaak en de fijne inname met een theelepeltje. 

Advies over omega 3-capsules of vloeibaar?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • ALA, voor een gezond cholesterol
 • DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen
 • DHA is goed voor het gezichtsvermogen
 • DHA en EPA zijn gunstig voor de bloeddruk
 • DHA en EPA hebben een gunstige werking op het hart
 • Vitamine E is een antioxidant 
Referenties
 1. Office of Dietary Supplements. (2021). Omega-3 Fatty Acids. National Institutes of Health.