Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Meer energie krijgen: 4 tips

Als de supermarkt potjes energie zou verkopen, vlogen ze waarschijnlijk als warme broodjes over de toonbank. Ons energieniveau kan zo nu en dan wel een flinke boost gebruiken. Gelukkig is een potje niet nodig, want er zijn allerlei slimme manieren om je energie op een natuurlijke manier terug te vinden.

Meer lezen? Bekijk ons gezondheidsdoel Energie.

Lees verder onder de afbeelding

Meer energie krijgen: 4 tips

Onderwerpen in dit artikel

 • Weinig energie
 • Extreme vermoeidheid
 • Hoe krijg je meer energie?
 • Van voeding naar brandstof
 • Tip 1: Energie = goed slapen
 • Tip 2: Energie = sporten
 • Tip 3: Energie = een rustige ademhaling
 • Tip 4: Energie = een positieve mindset
 • Tot slot

De aanblik van een schoolplein vol rennende, klimmende en stoeiende kinderen kan jaloersmakend werken; kinderen hebben bakken vol energie. Naarmate de jaren vorderen neemt onze dagelijkse energievoorraad met rasse schreden af. Waarom dat zo is, verschilt per persoon. Ben je vaak vermoeid? Dan kun je in veel gevallen zelf actie ondernemen om meer energie te krijgen. In dit artikel helpen we je een stukje op weg naar méér energie en minder vermoeidheid. 

Weinig energie

Hoeveel energie is voldoende om op een dag alles te doen wat je wilt doen? Dat verschilt uiteraard per persoon. De één is de hele dag actief, thuis of in de sportschool. Een ander heeft een zittend beroep en loopt hooguit op en neer naar de koelkast. Hoe actief je ook bent, wanneer je in de loop van de dag kampt met weinig energie en je moe voelt, wil je dit waarschijnlijk graag veranderen. 

Extreme vermoeidheid

Ben je een langere tijd moe en futloos, heb je geen energie en nergens zin in? Dan kunnen we spreken van extreme vermoeidheid. Het is dan echt tijd om actie te ondernemen. De tips in dit artikel helpen je al op weg. Hou wel altijd in de gaten of er niet méér aan de hand is. Leef je gezond en blijf je last houden van extreme vermoeidheid? Bespreek dit dan altijd met je arts of orthomoleculair therapeut. 

Hoe krijg je meer energie?

De hamvraag is dus: hoe krijg ik méér energie? Om dat te beantwoorden leggen we eerst meer uit over energie. De brandstof van de energie in ons lichaam heet ATP dat we zelf aanmaken met behulp van de voeding die we elke dag eten en drinken. Een belangrijke stap om van voeding ATP te maken is onze spijsvertering. 

Van voeding naar brandstof

Onze spijsvertering knipt voeding op tot kleine moleculen en gebruikt deze vervolgens om brandstof te maken in jouw cellen. Wanneer je energieniveau ontoereikend is verloopt dit proces niet optimaal. En dat kan uiteenlopende redenen hebben. Denk aan een voedingspatroon met onvoldoende voedingsstoffen of een probleem met het omzetten van voeding in energie. Ook kan er een proces in jouw lichaam zijn dat extra energie vraagt. Wat jou méér energie geeft is dus heel persoonlijk.

Benieuwd wat energie precies is en hoe je levensstijl een rol kan spelen voor je energieniveau? Bekijk ons gezondheidsdoel energie

Tip 1: Energie = goed slapen

Nog éven die serie afkijken, kinderen die al voor zes uur aan je bed staan of een mug die in je oren zoemt. Er zijn talloze redenen waardoor jouw nachtrust verstoord kan worden. Maar waarom hebben we eigenlijk zo´n 8 uur slaap per nacht nodig? Simpel gezegd gebuikt je lichaam de rustige uurtjes tussen de lakens om herstelprocessen uit te voeren.3 Slaap je minder dan je nodig hebt of word je ’s nacht vaak wakker? Dan krijgt je lichaam niet voldoende rust voor het herstel

Meer energie krijgen: 4 tips

Negatieve gedachten de deur uit

Onvoldoende herstel tijdens de nacht heeft niet alleen een slaperig gevoel gedurende de dag tot gevolg, maar het beïnvloedt ook je stemming en bevordert negatieve gedachten.1  Voldoende uurtjes rustig slapen is onmisbaar om je overdag energiek te voelen. Belangrijke tip hierbij is om elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Idealiter begint je nacht rond 22.30 uur. 

Wil je meer weten over het bereiken van een betere slaapkwaliteit? Lees dan ons blog Altijd moe? Probeer deze tips voor meer energie en betere slaapkwaliteit. 

Tip 2: Energie = sporten

Ons lijf bevat maar liefst 600 spieren die veel energie verbruiken. Zelfs als we rusten verbruiken je spieren zo’n 25% van alle beschikbare energie. Maar onze spieren hebben naast rust ook beweging nodig om in vorm te blijven. If you don´t use it, you loose it.  Regelmatige lichaamsbeweging leidt tot een goede lichamelijke conditie en een betere gezondheid

Het verhoogt vooral de gezondheid van hart en bloedvaten én bevordert je fitheid. Ook verbetert het vermogen van het lichaam om zuurstof te laten circuleren. Dit zorgt voor méér energie. Daarnaast helpt een betere fysieke conditie je aan meer energie voor de lange termijn.2 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Tip 3: Energie = een rustige ademhaling 

Een sprintje naar de bus of ontspannen in een warm bad; jouw ademhaling past zich moeiteloos aan elke situatie aan. Toch is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor bewust ademhalen. Een rustige ademhaling blijkt verschillende voordelen te hebben voor je gezondheid én energieniveau. Het zorgt voor meer comfort, ontspanning, plezier, energie en alertheid.4 

Een rustige ademhaling heeft dus zowel fysieke als mentale voordelen. Maar simpel is het allerminst om over te stappen op een andere ademhaling. Sterker nog, het is al een uitdaging om een continue versnelde ademhaling te vermijden. Een belangrijke reden voor te veel ademteugen per minuut is namelijk aanhoudende stress. En dat is niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Wil jij meer weten over ademhalen en stress? We schreven er eerder dit artikel over: Hoe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij stress. 

Tip 4: Energie = een positieve mindset 

Je mindset is jouw gedachtenpatroon. Je gedachten bepalen vervolgens jouw handelen. Een negatieve mindset kan een flinke energieslurper zijn. Het uitdagende aan het veranderen hiervan is dat gedachten en handelingen voor het grootste deel onbewust zijn. Maar dat betekent niet dat het zinloos is om te werken aan een positieve mindset. Al helemaal als je weet dat een positieve instelling de kwaliteit van leven verbetert.

Tot slot

Wil jij elke dag barsten van de energie? Richt je dan niet op een avondje vroeg naar bed, maar ga voor aanpassingen die jou op de lange termijn een flinke portie energie opleveren. Voldoende bewegen, een consequent slaappatroon, rustige ademhaling en positieve mindset gaan jou helpen om vermoeidheid tegen te gaan.4 

Vergeet daarbij niet een gezond voedingspatroon die je van de nodige voedingsstoffen voorziet om energie te maken. Zo help je jouw lichaam om fit wakker te worden en voldoende energie te produceren om de dag door te komen. En dat is zeker de moeite waard!

Advies nodig over hoe je meer energie krijgt?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
 1. University of Georgia. (2008). Low-intensity Exercise Reduces Fatigue Symptoms By 65 Percent. Study Finds. ScienceDaily.
 2. Poirel, Emmanuel. (2017). Psychological benefits of physical activity for optimal mental health. Sante mentale au Quebec, 42(1), 147-164.
 3. Schönauer, M., & Pöhlchen, D. (2018). Sleep spindles. Current biology.
 4. Zaccaro, Andrea, et al. (2018). How breath-control can change your life: a systematic review on psycho-physiological correlates of slow breathing. Frontiers in human neuroscience, 12, 353.
 5. Seligman, Martin EP, and Mihaly Csikszentmihalyi. (2014). Positive psychology: An introduction. Flow and the foundations of positive psychology.