Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

MCT olie kopen? 3 punten waar je op moet letten

Hidde Robeer

Hidde

Research & Development 18 aug. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Is MCT de olie die jouw mentale batterij van brandstof voorziet? Voor velen vormt het een puzzelstukje in de smoothie of het eerste kopje koffie bij het aanbreken van de dag. Waarom kokosolie de basis moet zijn, en waar je op dient te letten wanneer je MCT olie wilt kopen, lees je hier. 

Op zoek naar de ideale kickstart van je dag met impuls voor je uiterlijke verschijning? Bekijk onze Beauty Boost Ochtend Bundel.

Lees verder onder de afbeelding

MCT olie kopen? 3 punten waar je op moet letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Hoe lang is je keten?
 • Wat is MCT?
 • Valt MCT onder de keto producten?
 • MCT Olie kopen? Hier moet je op letten
 • MCT olie nadelen
 • Hoe en wanneer MCT olie gebruiken?
 • Tot slot

Hoe lang is je keten?  

Vetzuren vormen de basis van allerlei soorten vetten die we in onze voeding tegenkomen en zijn een bron van energie. Ze bestaan uit koolstofketens, wat betekent dat ze altijd onderling verbonden zijn met koolstofatomen waaraan een waterstof- en zuurstofatoom gehecht zit.1  

We kunnen vetzuren onderverdelen in korte-keten, middellange-keten en lange-keten vetzuren. De lengte van de atoomketens bepaalt de eigenschap van het vetzuur en hoe snel ons lichaam ze opneemt. Korte-keten vetzuren bestaan uit maximaal 5 koolstofatomen en krijgen we niet direct binnen via onze voeding, onze darmen zijn namelijk verantwoordelijk voor de aanmaak.2

Lange-keten vetzuren

Lange-keten vetzuren kenmerken zich door meer dan 12 koolstofatomen. Deze vetten vinden we in voeding zoals avocado, noten en vis. Nadelig aan deze vetzuren is het lange verblijf in onze maag, wat onze spijsvertering niet ten goede komt. Zo zijn er allerlei enzymen en galzouten nodig voor de afbraak. Door de lengte van de keten duurt afbraak en opname ook nog eens erg lang, waardoor de vetten pas veel later als energiebron aangesproken kunnen worden (zie figuur 1). Om de misère compleet te maken slaat ons lichaam – uit voorzorg – een deel op als vet.  
Figuur 1: lange-keten vetzuren uit voeding met langdurige afbraak en opname.

Korte- en lange-keten zijn nu de revue gepasseerd, wat overblijft zijn degene die centraal staan in dit blog: de middellange-keten vetzuren.

Wat is MCT? 

MCT staat voor Medium Chain Triglycerides en vrij vertaald zijn dit dus middellange-keten vetzuren, of triglyceriden. In onze voeding vinden we vetmoleculen die glycerol als fundament hebben. Glycerol is een natuurlijk bestanddeel van vetten en zowel dierlijk als plantaardig. Een glycerolmolecuul kan drie vetzuren binden, waarna we dus spreken van tri-glyceriden. Deze triglyceriden zijn één van de meest voorkomende vettypes in het lichaam en noemen we ook wel vetzuren.  

Voorbeelden van voedingsbronnen die voornamelijk de middellange-keten vetzuren bevatten zijn margarine, palmpitolie en kokosolie.3 Wat betreft de koolstofatomen zitten de middellange-keten vetzuren precies tussen de korte- en lange-keten. Ze bestaan uit 6 tot 12 koolstofatomen. Het grote verschil met lange-keten vetzuren is echter dat de opname van MCT’s aan het begin van ons darmstelsel plaatsvindt (zie figuur 2).

Figuur 2: de snelle opname van MCT’s aan het begin van ons darmstelsel.

De opname van MCT’s gebeurt een stuk sneller doordat de ketens korter zijn. Daarnaast zijn hier geen enzymen of galzouten bij nodig. Het resultaat is directe toetreding tot de bloedsomloop alwaar de vetzuren – onder andere in de hersenen – als energiebron fungeren. Bijkomend voordeel is dat er nauwelijks vetopslag plaatsvindt.4

De 4 verschillende MCT's 

De middellange-keten vetzuren kunnen we onderverdelen in vier verschillende typen: C6, C8, C10 en C12. Het cijfer achter de C staat hier voor het aantal vetzuurketens. Van deze verschillende typen is C8 (caprylzuur) het meest efficiënt vanwege de lengte en gemakkelijke vertering tot energie. 

We onderscheiden vier soorten MCT:

 1. C6 (capronzuur): weinig voorkomende vorm met snelle opname. 
 2. C8 (caprylzuur): de beste en meest efficiënte vorm op C6 na. 
 3. C10 (caprinezuur): vergelijkbare werking als C8, maar een minder goede opname. 
 4. C12 (laurinezuur): door de lange-keten minder bruikbaar voor energieomzetting.

Waar in het verleden de verzadigde vetzuren zich in de ongezonde hoek bevonden, schaart men MCT olie C8 tegenwoordig onder de gezonde verzadigde vetzuren. 

Valt MCT onder de keto producten? 

Aanhangers van het ketogeen dieet – een koolhydraatarm dieet waarbij het doel afvallen kan zijn – beweren dat MCT olie ondersteuning biedt bij het langer in ketose blijven. Het ketogeen dieet, langer in ketose? Een korte uitleg is hier op zijn plaats, want wat is in ketose zijn? 

Wanneer je koolhydraten zoveel mogelijk weert resulteert dit in een geringe hoeveelheid glucose in het bloed. Om de machine die je lichaam heet toch van energie te voorzien gaat deze over op de glycogeen voorraad aanwezig in je lever. Deze voorraad slinkt wanneer koolhydraten geen weg vinden door de slokdarm naar je maag. Om het lichaam toch energie te leveren ga je over op vetzuur verbranding waardoor ketonen ontstaan die we vervolgens gebruiken als brandstof, in plaats van glucose. Hierdoor raakt het lichaam in ketose en val je af.

Meer weten over dit koolhydraatarme voedingspatroon? Je leest het in ons blog Wat is een keto dieet?    

Het is daarom gebruikelijk om MCT olie ’s ochtends aan een kopje Bulletproof koffie (MCT olie, boter en koffie). Aangezien MCT olie wordt gebruikt om langer in ketose te blijven, behoort het dus tot de keto producten. 

Lees meer over MCT olie als ontbijt in ons blog Keto ontbijt & MCT olie: Bulletproof koffie en meer! 

MCT Olie kopen? Hier moet je op letten

Nu de fundering wat betreft je kennis over middellange-keten vetzuren is gelegd, gaan we in op de drie belangrijkste punten waar je op dient te letten wanneer je MCT olie wilt kopen. Deze punten vormden de basis in de productontwikkeling van onze MCT Olie C8, een koudgeperste olie op basis van non-GMO kokosnoten die hun herkomst hebben in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika, geheel transvetvrij. 

Voordelen product
 • C8 MCT Olie (caprylzuur) voor snelle energieomzetting
 • 100% natuurlijke kokosolie zonder toegevoegde palmolie
 • Geëxtraheerd uit non-GMO en duurzame kokosnoten
MCT Olie C8
MCT Olie C8 500  milliliter

1. MCT olie C8: zet snel energie om

C8 is dus efficiënter dan C6, C10 of C12 vanwege zijn snelle vertering naar energie. Bijkomend voordeel; C8 behoort tot de meest vitale verzadigde vetzuren. In de markt om MCT olie te kopen? C8 is de vorm die je moet hebben!

2. Kokosolie (100% natuurlijk) zonder palmolie

Om de voordelen van MCT olie te ervaren moet kokosolie de basis vormen. Bepaalde MCT’s wint men namelijk uit palmolie wat een negatieve uitwerking heeft op het milieu door onder andere ontbossing. MCT Olie C8 is op basis van uitsluitend kokosolie en bovendien duurzaam. Naast vegan, kosher en een halal predicaat, is de olie Ecocert COSMOS gecertificeerd. Dit certificaat garandeert een milieuvriendelijk productieproces.

3. (Duurzame) kokosnoten

Wanneer kokosolie de basis vormt voor je MCT olie is het van belang dat de olie koudgeperst is. Dit zorgt er namelijk voor dat het geen ingewikkeld chemisch proces meer hoeft te ondergaan. Het hydrogeneren (harden) is een techniek waardoor de consistentie van het vet verandert en transvetzuren ontstaan. Hiervan is geen sprake wanneer je verzekerd bent van een extractieproces vrij van genetisch gemodificeerd materiaal (non-GMO). 

Hoewel veel oliën verpakt zijn in plastic, is glas de meest ideale verpakking voor MCT olie. Dit is bovendien het enige verpakkingsmateriaal dat de Food and Drug Administration (FDA) als veilig categoriseert. Door het na de eerste koude persing te verpakken in glas zorgen we dat de olie zich in een veilige omgeving bevindt. De donkere glazen verpakking beschermt de olie daarnaast voor invloeden van buitenaf (zoals licht en zuurstof). 

MCT olie nadelen 

Ondanks al de eerdergenoemde voordelen van de middellange-keten vetzuren kan het gebruik van grote hoeveelheden MCT olie nadelen met zich meebrengen. Doordat het voornamelijk uit verzadigde vetten bestaat kan een teveel invloed hebben op je hart en bloedvaten, of een opgeblazen gevoel geven. Wanneer je de gebruiksdosering van 1 eetlepel (15 ml) per dag aanhoudt is hier echter geen sprake van. 

Advies nodig over het gebruik van MCT?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Waarom MCT en geen normale kokosolie?

Wanneer je opzoek bent naar ketonen die vet verbanden en in de hersenen als energiebron fungeren is MCT de beste keuze. Normale kokosolie bevat namelijk verschillende soorten vetten welke niet allemaal even efficiënt zijn als energieleverancier en minimale vetopslag. 

Hoe en wanneer MCT olie gebruiken?

MCT olie voeg je bij het ochtendgloren dus toe aan je kopje Bulletproof of Beauty Boost Ochtend. Opzoek naar de ideale schoonheidsboost binnen je ochtend routine? Begin je dag met een bekertje SilSolutions op nuchtere maag, waarna je Beauty BoostOchtend de ideale start vormt van weer een nieuwe dag. 

MCT kan opzichzelf dus de katalysator zijn binnen je keto dieet, maar het is ook te gebruiken voor je no bake snakcs, fat bombs, of zelfs in je sla dressing. We adviseren olie boven MCT poeder als toedieningsvorm. Vergeleken met poeder is MCT olie namelijk het meest zuiver, bevat het geen toegevoegde vulstoffen en daarbij komt dat de meeste onderzoeken zijn uitgevoerd met MCT olie. 

Voordelen product
 • Collageen Solugel® poeder is goed voor de huid*
 • SilSolutions helpt het haarvolume te verbeteren
 • MCT Olie C8 voor snelle energieomzetting

Tot slot

Kokosolie moet de basis vormen voor MCT olie aangezien het C8 (de meest vooraanstaande bron van MCT) bevat, voor de meest natuurlijke olie. C8 is bovendien het meest efficiënte vetzuur door de eenvoudig vertering tot energie. Koudgeperste olie voorkomt daarnaast een ingewikkeld chemisch proces waarbij de consistentie van vet verandert en transvetzuren ontzuren. Voor een snelle energieomzetting is MCT Olie C8 daarom de beste keus: het unieke aandeel in je portie brandstof ten gunste van je mentale batterij.

Advies nodig over MCT olie?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Shah, N. D., & Limketkai, B. N. (2017). The use of medium-chain triglycerides in […]. Practical […], 160, 20-25.
 2. Tan, J., McKenzie, C., Potamitis, M., Thorburn, A. N., Mackay, C. R., & Macia, L. (2014). The role of short-chain fatty acids in health and […]. Advances in […], 121, 91-119.
 3. Rogawski, M. A. (2016). A fatty acid in the MCT ketogenic diet for […] blocks AMPA receptors. Brain, 139(2), 306-309.
 4. Papamandjaris, A. A., MacDougall, D. E., & Jones, P. J. (1998). Medium chain fatty acid metabolism and energy expenditure […]. Life sciences, 62(14), 1203-1215.