Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Libido verhogen? 7 x voeding

De koude maanden hebben geen vat op jou wanneer je dit artikel boordevol afrodisiaca gelezen hebt. Wil jij graag jouw libido verhogen op een natuurlijke manier? In dit artikel ontdek je alles over kruiden, specerijen, fruit en andere voedingsmiddelen die een lager libido aanpakken. Let’s spice it up!

Meer lezen over hoe jij jouw libido op natuurlijke wijze kunt verhogen. Lees dan ons gezondheidsdoel Libido man of Libido vrouw.

Lees verder onder de afbeelding

Libido verhogen? 7 x voeding

Onderwerpen in dit artikel

 • Hoe verhoog je je libido?
 • Libido verhogende voeding
 • Libido verlagende voeding
 • Tot slot – belangrijk om te weten

Gebrek aan zin in seks is vandaag de dag een veelvoorkomend probleem onder mannen en vrouwen. Een onderzoek van het New England Research Institute suggereert dat 24 procent van de mannen een verlaagd libido heeft.1 Daarnaast heeft naar schatting 22 tot 44 procent van de vrouwen een verminderd libido.2 Wat zijn de oorzaken van een verlaagd libido? Een antwoord kan liggen in het voedsel dat we eten.

Hoe verhoog je je libido?

De menselijke zoektocht naar libido verhogende middelen is eeuwenoud. In het oude Egypte aten verliefde stellen bijvoorbeeld in rode wijn gedrenkte leliebloemen om de passie aan te wakkeren. Romaine sla werd op zijn beurt gedurende 3.000 jaar gebruikt als een offergerecht voor de Egyptische god van de vruchtbaarheid, Min.3

Ons libido wordt gecontroleerd door verschillende hormonen, waaronder oestrogeen, progesteron en testosteron. Hoewel testosteron bekend staat als het mannelijk hormoon en oestrogeen als het vrouwelijk hormoon, komen deze hormonen bij zowel mannen als vrouwen voor. 

Testosteron is primair verantwoordelijk voor een gezond libido bij mannen, maar heeft ook een invloed op de begeerte van vrouwen.2 Oestrogeen en progesteron hebben voornamelijk een rol bij het libido van vrouwen.

Onze geslachtshormonen raken uit balans door bepaalde chemicaliën in onze leefomgeving en de dingen die we eten. Zo kan jouw dieet zowel libido verlagend, als libido verhogend werken.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Libido te hoog?

Sommige mensen maken zich zorgen dat hun libido extreem of te hoog is. Een hoog libido is over het algemeen geen probleem, tenzij het een negatieve invloed heeft op je leven of relaties.

Libido verhogende voeding

Naast gezonde leefstijlkeuzes maken, is het mogelijk om libido verhogend eten aan je (gezonde) dieet toe te voegen. We bespreken de zeven bekendste.

1. Maca

Maca is een zoet knolgewas dat in Zuid-Amerika gebruikt wordt om de vruchtbaarheid te verbeteren. Het heeft dan ook passend de bijnaam "Peruaanse Viagra”. Maca groeit voornamelijk in de bergen van Peru en is gerelateerd aan kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, boerenkool en kool.4

Verschillende studies suggereren dat maca het libido verhoogt bij mensen.5,6

Tip: Macapoeder heeft een lichtzoete smaak en kan daardoor prima aan bijvoorbeeld smoothies, havermout of cacaodranken worden toegevoegd.

2. Oesters

Oesters zijn misschien wel een van de bekendste afrodisiaca. De reden hiervoor is dat oesters rijk aan zink zijn. Zink reguleert de testosteronspiegel en is daarmee vooral belangrijk voor het mannelijk libido.7

Oesters bevatten meer zink dan welke andere voedselbron dan ook, één portie bevat maar liefst 291 procent van jouw dagelijkse behoefte.8 Ook kreeft en krab zitten vol zink waardoor ze hetzelfde effect hebben.

Andere bronnen van zink zijn onder meer:

 • Grasgevoerde lever
 • Hennepzaad
 • Lijnzaad
 • Pompoenpitten
 • Cacao
 • Grasgevoerd rundvlees

3. Ginseng

Ginseng is een populair kruid in de Chinese geneeskunde. Met name rode ginseng lijkt een positief effect te hebben op het libido.9

Zo bleek uit onderzoek dat rode ginseng mogelijk effectief is in het verbeteren van seksuele opwinding bij vrouwen in de menopauze, maar ook bij het verbeteren van de erectiele functie.10,11,12

4. Fenegriek

Fenegriek is vaak in verband gebracht met het verhogen van de testosteronniveaus. Het kruid bevat namelijk verbindingen die het lichaam kan gebruiken om verschillende geslachtshormonen te maken.13 Een onderzoek uit 2016 toonde bij een groep van 120 mannen aan dat fenegriek een positief effect had op de testosteronniveaus en het libido.14 

Tips:

 • Fenegriekzaden hebben een kerrie-achtige geur en passen daarom goed in een curry. 
 • Van fenegriek kan een heerlijke, pittige thee getrokken worden!

5. Saffraan

Saffraan wordt ook wel de koning van de specerijen genoemd en komt van de Crocus sativus bloem. Het komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en is qua gewicht een van de duurste specerijen ter wereld. Saffraan wordt vanuit vele traditionele geneeswijzen ingezet om niet alleen de seksuele gezondheid van mannen, maar ook het libido van vrouwen te verbeteren.15,16 Vanuit bijvoorbeeld de Ayurveda wordt saffraan aanbevolen als afrodisiacum.

Tips:

 • Saffraan is een veelzijdige specerij en kan zowel aan zoete als hartige gerechten worden toegevoegd.
 • Voeg een draadje saffraan toe aan een kopje warme biologische melk, chai of golden latte.
 • Van saffraan kan ook thee getrokken worden.

6. Appels

An apple a day, keeps the doctor away! Geloof het of niet, dagelijks een appel eten is goed voor jouw seksleven. Het afrodisiacum-effect van appels wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van floridzine.17 Floridzine is een verbinding die de vaginale smering verbetert en de toevoer van  zuurstofrijk bloed naar de vrouwelijke voortplantingsorganen stimuleert.

Tips:

 • Floridzine is sterk geconcentreerd in de schil van de appels. Eet hem daarom het liefst onbespoten en inclusief schil.
 • Vermijd het drinken van appelsap, omdat het persen van een vrucht leidt tot verlies van vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

7. Ashwaghanda

Ook ashwagandha staat bekend als een afrodisiacum. Zowel bij mannen als bij vrouwen toont onderzoek een verband met het verbeteren van het libido.18,19 Dit is te danken aan het positieve effect van het adaptogene kruid op de testosteron- en stressniveaus.

Tips: Maak ook eens een keer Moon Milk, een warme (plantaardige) melkdrank met ashwagandha, kurkuma, kaneel en andere kruiden.


Libido verlagende voeding

Wanneer voeding ons libido kan verhogen, dan kan het ongetwijfeld ook libido verlagend werken. We bespreken de belangrijkste:

1. Geraffineerde suiker

Geraffineerde (toegevoegde) suiker is inmiddels berucht om de gezondheidsproblemen die het veroorzaakt, waaronder verlies van libido. Suiker kan namelijk je hormonen verstoren, wat een negatieve invloed heeft op je zin in seks. Een studie van het Massachusetts General Hospital ontdekte bijvoorbeeld dat glucose het testosterongehalte verlaagde bij mannelijke studiedeelnemers.20 Suiker voorkomt ook dat je lichaam meer groeihormoon aanmaakt, een natuurlijk hormoon dat je libido reguleert.21

2. Soja

Sojabonen zijn een veel voorkomende bron van plantaardige eiwitten. Er zijn echter aanwijzingen dat het eten van een overvloed aan sojaproducten je libido de das om doen, vooral bij mannen. Dit komt doordat de fyto-oestrogenen in soja oestrogeen nabootsen, het primaire vrouwelijke geslachtshormoon, die het testosteron verlagen.22,23

3. Alcohol

Overmatig drinken is een echte libido killer. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat alcoholintoxicatie het testosteron verlaagt bij gezonde mannen.24 Lichamelijke opwinding is ook lager bij vrouwen die alcohol hebben gedronken.25 Sommige onderzoeken tonen echter aan dat met mate drinken het libido kan verhogen. Een studie uit 2009 wees uit dat één tot twee glazen rode wijn het seksuele verlangen van vrouwelijke studiedeelnemers verhoogde.26

4. Een vetarm dieet

Het eten van een vetarm dieet zou goed voor je moeten zijn, toch? Niet voor je libido, zo blijkt. Meerdere onderzoeken laten een verband zien tussen het eten van een vetarm dieet en een lager testosterongehalte.27,28 Dit komt omdat ons lichaam goede vetten nodig heeft om te kunnen functioneren. Zo is vet nodig om hormonen aan te maken.

In een eerder geschreven blog lees je hoe het precies zit met gezonde en ongezonde vetten.

Tot slot – belangrijk om te weten

Wanneer je al langere tijd last hebt van een laag libido of verminderde potentie, dan kan dit mogelijk een onderliggende oorzaak hebben. Wanneer jij een gezonde levensstijl hebt en goed in je vel zit dan heb je doorgaans ook een gezond libido. Daarbij hebben veel van bovenstaande producten, met name de kruiden en specerijen, een wisselwerking met medicatie. Slik jij medicatie en wil je aan de slag met bovenstaande middelen? Bespreek dit dan altijd met een orthomoleculair therapeut. 

Advies nodig over libido verhogende voeding?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Travison, T. G., Araujo, A. B., Kupelian, V., O’Donnell, A. B., & McKinlay, J. B. (2007). The relative contributions of aging, health, and lifestyle factors to serum [...] in men. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 92(2), 549-555.
 2.  Guay, A., & Davis, S. R. (2002). Testosterone [...] in women: fact or fiction?. World journal of urology, 20(2), 106-110.
 3.  Harlan, J. R. (1986). Lettuce and the sycomore: sex and romance in ancient Egypt. Economic botany, 40(1), 4-15.
 4.  Gonzales, G. F. (2012). Ethnobiology and ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a plant from the Peruvian highlands. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2012.
 5.  Gonzales, G. F., Cordova, A., Vega, K., Chung, A., Villena, A., Góñez, C., & Castillo, S. (2002). Effect of Lepidium meyenii (MACA) on [...] and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. andrologia, 34(6), 367-372.
 6.  Brooks, N. A., Wilcox, G., Walker, K. Z., Ashton, J. F., Cox, M. B., & Stojanovska, L. (2008). [...] of Lepidium meyenii (Maca) on [..] and measures of [...] in [...] women are not related to estrogen or androgen content. Menopause, 15(6), 1157-1162.
 7.  Fallah, A., Mohammad-Hasani, A., & Colagar, A. H. (2018). Zinc is an [...] element for male [...]: a review of Zn roles in men’s [...], [...], [...], and fertilization. Journal of [...], 19(2), 69.
 8.  NIH National Institutes of Health - Office of Dietary Supplements. (2022). Zinc. Fact Sheet for Health Professionals. U.S. Department of Health and Human Services
 9.  West, E., & Krychman, M. (2015). Natural aphrodisiacs—a review of selected [...]. Sexual [...] reviews, 3(4), 279-288.
 10.  Oh, K. J., Chae, M. J., Lee, H. S., Hong, H. D., & Park, K. (2010). Effects of Korean red ginseng on [...] in [...] women: placebo-controlled, double-blind crossover clinical study. The journal of sexual [...], 7(4), 1469-1477.
 11.  Borrelli, F., Colalto, C., Delfino, D. V., Iriti, M., & Izzo, A. A. (2018). Herbal dietary supplements for [...]: a systematic review and meta-analysis. Drugs, 78(6), 643-673.
 12.  Shamloul, R. (2010). Natural aphrodisiacs. The journal of sexual [...], 7(1), 39-49.
 13.  Park, H. J., Lee, K. S., Lee, E. K., & Park, N. C. (2018). Efficacy and safety of a mixed extract of trigonella foenum-graecum seed and lespedeza cuneata in the [...]: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. The world journal of men's health, 36(3), 230-238.
 14.  Rao, A., Steels, E., Inder, W. J., Abraham, S., & Vitetta, L. (2016). Testofen, a specialised Trigonella foenum-graecum seed extract [...], [...] in healthy aging males in a double-blind randomised clinical study. The Aging Male, 19(2), 134-142.
 15.  Kashani, L., Aslzadeh, S., Shokraee, K., Shamabadi, A., Tadayon Najafabadi, B., Jafarinia, M., Esalatmanesh, S., & Akhondzadeh, S. (2022). Crocus sativus (saffron) in the [...] of female [...]: a three-center, double-blind, randomized, and placebo-controlled clinical trial. Avicenna journal of phytomedicine, 12(3), 257–268.
 16.  Ranjbar, H., & Ashrafizaveh, A. (2019). Effects of saffron (Crocus sativus) on [...] among men and women: A systematic review and meta-analysis. Avicenna journal of [...], 9(5), 419–427.
 17.  Cai, T., Gacci, M., Mattivi, F., Mondaini, N., Migno, S., Boddi, V., ... & Bartoletti, R. (2014). Apple consumption is related to better [...] of life in young women. Archives of gynecology and obstetrics, 290(1), 93-98.
 18.  Dongre, S., Langade, D., & Bhattacharyya, S. (2015). Efficacy and safety of Ashwagandha (Withania somnifera) root extract in [...] in women: a pilot study. BioMed Research International, 2015.
 19.  Mamidi, P., & Thakar, A. B. (2011). Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera Dunal. Linn.) in the management of [...]. AYU (An international quarterly journal of research in Ayurveda), 32(3), 322.
 20.  Caronia, L. M., Dwyer, A. A., Hayden, D., Amati, F., Pitteloud, N., & Hayes, F. J. (2013). Abrupt [...] after an oral glucose load in men: implications for screening for [...]. Clinical endocrinology, 78(2), 291-296.
 21.  Lanzi, R., Luzi, L., Caumo, A., Andreotti, A. C., Manzoni, M. F., Malighetti, M. E., ... & Pontiroli, A. E. (1999). Elevated [...] contribute to the [...] growth hormone (GH) response to GH-releasing hormone in obese subjects. Metabolism, 48(9), 1152-1156.
 22.  Siepmann, T., Roofeh, J., Kiefer, F. W., & Edelson, D. G. (2011). [...] with soy product consumption. Nutrition, 27(7-8), 859-862.
 23.  Kraemer, W. J., Solomon-Hill, G., Volk, B. M., Kupchak, B. R., Looney, D. P., Dunn-Lewis, C., ... & Volek, J. S. (2013). The [...] of soy and whey protein supplementation on [...] to resistance exercise in men. Journal of the American College of Nutrition, 32(1), 66-74.
 24.  Mendelson, J. H., Mello, N. K., & Ellingboe, J. (1977). Effects of acute alcohol intake on [...] in normal human males. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 202(3), 676-682.
 25.  Beckman, L. J., & Ackerman, K. T. (2002). Women, alcohol, and sexuality. Recent developments in alcoholism, 267-285.
 26.  Mondaini, N., Cai, T., Gontero, P., Gavazzi, A., Lombardi, G., Boddi, V., & Bartoletti, R. (2009). Regular moderate intake of red wine is linked to a [...]. The Journal of Sexual Medicine, 6(10), 2772-2777.
 27.  Dorgan, J. F., Judd, J. T., Longcope, C., Brown, C., Schatzkin, A., Clevidence, B. A., ... & Taylor, P. R. (1996). Effects of dietary fat and fiber on [...] in men: a controlled feeding study. The American journal of [...] nutrition, 64(6), 850-855.
 28.  Hämäläinen, E. K., Adlercreutz, H., Puska, P., & Pietinen, P. (1983). [...] during a low-fat high-fibre diet. Journal of steroid biochemistry, 18(3), 369-370.