Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Kaardebol kopen? Zo herken je het beste kaardebol supplement

Rosanna Fincken

Rosanna

Schrijver Voeding & Gezondheid 22 apr. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

De grote kaardebol is een imposante verschijning in de natuur. Binnen de Chinese geneeskunde staat de tinctuur van deze heilzame plant al eeuwenlang bekend als zogenoemde versterker van het jing. Oftewel; de essentie of materiële basis voor het lichaam. We vertellen je in dit artikel alles over de kracht van dit tonicum en hoe je de beste kaardebol tinctuur herkent. 

Lees verder onder de afbeelding

Kaardebol kopen? Zo herken je het beste kaardebol supplement

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is kaardebol?
  • Waar gebruik je kaardebol voor?
  • Kaardebol tinctuur: hier moet je op letten
  • Conclusie

Binnen de Chinese geneeskunde maakt men al eeuwenlang gebruik van de wortel van de kaardebol om een heilzame tinctuur te bereiden. Xu Duan (herstel wat kapot is), zoals het wortelextract in het Chinees bekend staat, ziet men als hét middel ten gunste van verschillende onderdelen binnen ons gestel. 

Wat is kaardebol?

De grote kaardebol (Dipsacus fullonum) is een tweejarige plant en kan een lengte van ongeveer twee meter bereiken. Je herkent de plant aan zijn wortelrozet met vrij lange, smalle, puntige bladeren waar uiteindelijk de bloemstengel uit omhoog komt. De botanische naam Dipsacus verwijst naar het Griekse 'dipsa' wat ‘dorst’ betekent. De tegenoverstaande bladeren zijn aan de voet vergroeid en vormen zo een kommetje waar makkelijk water in blijft staan. 

De bijnaam grote stekelige reus misstaat het kruid niet: overal zitten stekels. Op het blad, op de stengels en ook de bloem van de kaardebol is een grote stekelpartij. In de Middeleeuwen werden deze bloemhoofdjes omwille van de stekeltjes gebruikt voor het ruwen van wol.1 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Kaardebol komt van oorsprong uit Noord-Afrika, Azië en Europa. Tegenwoordig groeit de plant vooral in Azië en Europa. In de Benelux komen de grote, slanke en kleine kaardebol in het wild voor. In Nederland vinden we de grote kaardebol met name in Zuid-Limburg, langs de grote rivieren en in Zeeland

Waar gebruik je kaardebol voor?

De kracht van de kaardebolplant zit vooral in de wortels. De werkzame stoffen uit deze wortels zijn iridoiden, saponinen, koffiezuurderivaten, kalizouten, inuline, bitterstoffen en het glucoside scabioside.2 Met name de bitterstoffen zorgen voor de activiteit.

Deze stoffen komen tot hun recht bij verwerking tot een tinctuur: de wortels snijdt men in plakjes om vervolgens in de zon te drogen alvorens te gebruiken in een kruidenpreparaat. 

Kaardebol is een kruid dat lastig te verteren is. Door de wortel in alcohol te weken is de tinctuur die daaruit ontstaat beter beschikbaar voor het lichaam. Tijdens dit proces ontstaan er kleine deeltjes die de bloedbaan uitermate snel opneemt. De sterke vloeistof zorgt voor een snelle absorptie van de werkzame stoffen via het mondslijmvlies.
 

Kaardebol kopen? Zo herken je het beste kaardebol supplement

 

Kaardebol tinctuur: hier moet je op letten

Tincturen worden vervaardigd door een grote hoeveelheid kruiden te laten trekken in een mengsel van water en zuivere, natuurlijke alcohol. De werkzame stoffen uit de kruiden trekken daardoor in de vloeistof, waardoor een krachtig natuurlijk extract ontstaat. Dit traditionele en ambachtelijke proces is oeroud en bewijst al duizenden jaren haar grote waarde.

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd wat kaardebol voor jou kan betekenen? Let dan bij de aanschaf van een kaardebol supplement op de volgende vijf punten:

1. Extract op basis van 50% actieve bestanddelen

Veel supplementenaanbieders leveren kaardebol in een spaarzame verdunning van één op vijf of zelfs lager. In deze minder geconcentreerde combinaties voorziet elke dosering in slechts tien tot maximaal 25 procent van de actieve bestanddelen. Ons Kaardebol Tinctuur bevat maar liefst 50 procent actieve bestanddelen!

2. Biologische kwaliteit zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen

Het is voor je lichaam en voor het milieu belangrijk dat het gebruikte kaardebolextract vrij is van schadelijke stoffen. Geen gebruik van bestrijdingsmiddelen dus! Daarbij zorgt een biologisch extract van de kaardebolwortel voor de beste kwaliteit. Daarom gebruiken we voor ons tinctuur uitsluitend biologisch extract, verkregen uit de wortel van de kaardebol. Dit houdt in dat er bij de teelt van de plant geen sprake is van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

3. Uitsluitend de wortel als basis van het extract

De kracht van de kaardebol zit hoofdzakelijk in de wortel van de plant. Door de wortel na de oogst direct grondig te reinigen, met lucht te drogen en te vermalen tot poeder, kunnen we maximale kwaliteit behouden. Door de werkzame bestanddelen vervolgens uit het poeder te extraheren, blijft uitsluitend het sterk geconcentreerde extract over. 

4. Gegarandeerd hoge kwaliteit door vroeg oogstmoment

Het moment waarop de kaardebol geoogst is, bepaald de hoeveelheid actieve bestanddelen. Alleen de geoogste wortels zijn direct na het eerste groeiseizoen lenen zich voor therapeutische toepassingen. De wortelextracten verwerkt in onze tinctuur bevatten daarom exclusief de wortels van het eerste groeiseizoen.

5. Goed opneembaar door tinctuurvorm

Kruiden kunnen op verschillende manieren therapeutisch worden bereid. Sommige kruiden, waaronder kaardebol, worden beter beschikbaar voor het lichaam wanneer ze in tinctuurvorm verwerkt zijn. Tincturen werken relatief snel, de dosering kan flexibel worden aangepast naar de persoonlijke behoefte en ze zijn makkelijk in gebruik. Daarom hebben we ervoor gekozen om onze Kaardebol Tinctuur in laatstgenoemde vorm te leveren. 

Voordelen product
  • Gewonnen uit biologisch geteelde Kaardebol
  • Uitsluitend gebruik van wortelextract
  • Verbeterde opname van het kruid door tinctuurvorm
Kaardebol tinctuur
Kaardebol tinctuur 50  milliliter
 

Conclusie

Kaardebol: de stekelige reus die met zijn markante verschijning menig landschap siert. De kracht van dit kruid zit in de wortel. Ben je voornemens een kaardebol supplement te kopen voor het beste fytotherapeutische resultaat? Kaardebol Tinctuur extract bevat maar liefst 50% actieve bestanddelen, is van biologische kwaliteit en is vrij van bestrijdingsmiddelen. 

Het sterk geconcentreerde extract is gewonnen uit de wortels die na het eerste groeiseizoen geoogst zijn. Tot slot zorgt de tinctuurvorm voor een snelle opname. Kortom: het voldoet aan alle eisen. Wil je meer weten over het gebruik van Kaardebol Tinctuur? Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al je vragen!

Advies nodig over kaardebol?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Wood, Matthew. (1997). The book of herbal wisdom: Using plants as medicine. North Atlantic Books
  2. Zhao, Y. Shi, Y. (2011). Phytochemicals and biological activities of Dipsacus species. Chemistry & biodiversity.