Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Klanten beoordelen ons met een 9.3
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest

Hoogwaardige Pre- en Probiotica

Janneke Lindhout

Janneke

R&D Officer 21 jun. 2018Bijgewerkt: 30 mei 20227 min. leestijd

Probiotica zijn goede bacterïeen die van nature in onze darmen voorkomen. In het product bestaan ze alleen in inactieve staat om hun houdbaarheid te waarborgen. Wanneer de eencelligen in aanraking komen met water worden ze weer actief en kunnen ze ondersteuning bieden bij het behouden van het microbïele balans in onze darmen.

Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina probiotica.

Lees verder onder de afbeelding

Hoogwaardige Pre- en Probiotica

Onderwerpen in dit artikel

  • Pre- en probiotica gecombineerd
  • Meerdere stammen
  • Prebiotica
  • Stabiliteit van het product
  • Overlevingstest
  • Metabole activiteitstest

Naast probiotica bestaat er ook prebiotica. Dit zijn onverteerbare voedingsvezels die als voeding dienen voor de probiotica. Hierdoor wordt het aantal werkzame bacterïen groter, sterker en hebben ze een betere overlevingskans binnen ons verteringsgestel. 

Er bestaan talloze bacteriële stammen die een effect kunnen hebben op de darmflora. Maar welke moet je nu selecteren voor een goed probioticum? Uit onderzoek blijkt dat een probioticum met meerdere stammen effectiever is dan een probiotica met slechts één stam (Hechard et al., 1990). Met deze kennis in het achterhoofd heeft Vitakruid bij Symflora® Basis gekozen voor een formule met maar liefst acht stammen!

Meer informatie over de toepassingen van probiotica? Raadpleeg dan een orthomoleculaire kennisbron.

Hoogwaardige Pre- en Probiotica
 


Pre- en probiotica gecombineerd

Een logische, maar unieke combinatie
In reguliere probioticaformules wordt geen prebiotica opgenomen. Om het maximale uit je probiotica te halen word je dan geacht prebiotica los aan te schaffen. Vaak zijn deze losse prebiotica producten net zo duur als probiotische producten. Bij Vitakruid dachten wij: “kunnen we pre- en probiotica niet combineren in één product, om zo een kwalitatief hoger product aan te bieden tegen een voordeligere prijs?”. Deze gedachte heeft geleid tot een unieke probiotica formule. Symflora® Basis, een kwalitatieve, voordelige, maar bovenal logische combinatie voor het behoud van het microbiële evenwicht in de darmen! 

Meerdere stammen

Een evenwichtig team
Zie bacteriële stammen als mensen. Ieder mens heeft specifieke individuele kwaliteiten die niet te vergelijken zijn met de capaciteiten van andere mensen. Daarom worden mensen met verschillende achtergronden in een team gecombineerd om een bepaald doel te bereiken.
Dit principe geldt ook voor bacteriële stammen. Elke stam heeft zijn eigen gunstige eigenschappen. Het is dus logisch dat een team van acht verschillende stammen effectiever is bij de bestrijding van een disbalans dan een team van slechts één, twee, of drie stammen. Ook de wetenschap onderstreept deze visie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een probioticum met meerdere stammen effectiever is dan een probioticum met slechts één stam (Hechard et al., 1990). Met deze kennis in het achterhoofd heeft Vitakruid bij Symflora® Basis gekozen voor een formule met maar liefst acht stammen. Een evenwichtig team dat gewapend is tegen verschillende soorten microbiële disbalansen.

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

Prebiotica

Een hoogwaardige voedingsbodem
Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die ook voorkomen in groente, fruit en granen. Deze voedingsvezels stimuleren de groei en activiteit van bacteriën in ons verteringsgestel. De prebioticabronnen in Symflora® Basis zijn divers en van hoogwaardige kwaliteit. Zo bevat de prebiotica van Symflora® Basis Inuline en fructo-oligosacchariden (FOS). Deze hoogwaardige voedingsvezels dienen als voeding voor de probiotica. Hierdoor wordt de werkzaamheid van de probiotica groter dan wanneer prebiotica ontbreekt in een probioticum. Dit resulteert in een grotere overlevingskans van de bacteriën (dus een hogere kve/g) binnen ons verteringsgestel. Naast prebiotica zijn aan Symflora® Basis ook plantaardig eiwit, enzymen (amylasen) en mineralen (kalium, magnesium en mangaan) toegevoegd. Deze gevarieerde voedingsbodem draagt bij aan een hogere metabole activiteit van de probiotica. 

Stabiliteit van het product

Optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
Vitakruid heeft er voor gekozen om Symflora® Basis te verpakken in sachets. Deze verpakkingskeuze heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere verpakkingsmethoden. Zo blijft het product in een sachet optimaal beschermd tegen vocht, licht en lucht. De protectie tegen deze factoren is cruciaal voor een goed probioticum. Vocht, licht en lucht kunnen er namelijk voor zorgen dat het kiemgetal (kve/g) afneemt

Overlevingstest

De weg door ons verteringsgestel
Het gastro intestinale (GI) overlevingsmodel is ontwikkeld door Winclove Probiotics in samenwerking met de Universiteit van Maastricht. Het model is een in vitro (buiten het menselijk lichaam) simulatie van de weg door het GI systeem en kan gebruikt worden om vast te stellen in hoeverre probiotische koloniën in leven blijven binnen ons verteringssysteem. Resistentie tegen maagzuur, pepsine, pancreatine en galzouten is essentieel voor de effectiviteit van probiotische bacteriën. In dit experiment is de pH-waarde, en de toevoeging van pepsine, pancreatine en gal gereguleerd om de weg door ons verteringssysteem te simuleren (figuur 1). Het totaal aantal cellen van het probiotische product is op vier verschillende tijdstippen gemeten: na rehydratie van het product (15 minuten), na maagsimulatie (75 minuten), ongeveer 90 minuten na het toevoegen van gal en pancreatine (180 minuten) en aan het einde van de test (360 minuten).

Grafiek Overlevingstest

De resultaten van het in vitro overlevingsexperiment van Symflora® zijn te zien in figuur 1. In figuur 2 is te zien dat het aantal levende cellen (kve/g) relatief stabiel blijft. Het dalen van een log, dus bijvoorbeeld een daling van 109 naar 108, van het probiotische product wordt als onvermijdelijk geacht. In figuur 2 is te zien dat de levende cellen minder dan een log afnemen binnen het verteringsstelsel. We kunnen dus concluderen dat het overlevingscijfer van de probiotica in Symflora® na het doorlopen van het verteringsstelsel dermate groot is dat er gesproken kan worden van een effectief product in vivo (binnen het menselijk lichaam).

Grafiek Eenheden


Metabole activiteitstest

Relevanter dan kwantiteit
De metabole activiteitstest is uitgevoerd door Winclove Probiotics in samenwerking met de Universiteit van Maastricht. Metabole of biologische activiteit is een van de belangrijkste parameters om de kwaliteit van een probioticum te bepalen. Metabole activiteit is zelfs een relevanter criterium voor kwaliteit dan het aantal kolonievormende eenheden (kve/g) dat een product bevat. Door bepaalde variabelen, bijvoorbeeld het doorlopen van het verteringsgestel, kunnen probiotische bacteriën beschadigen. Deze beschadigde bacteriën bereiken niet het activiteitslevel van onbeschadigde bacteriën, terwijl ze wel meegerekend worden tot het totaal aantal kolonievormende eenheden die de interventie van een variabele hebben overleefd. Deze beschadigde probiotica hebben dus nog maar weinig waarde voor het product.

Grafiek Activiteit

De productie van melkzuur kan gebruikt worden als indicator voor de metabole activiteit van probiotische bacteriën. Dus hoe meer melkzuur probiotica produceren, hoe actiever ze zijn. Daarom wordt het meten van de melkzuurproductie gezien als een goede methode om de activiteit van probiotische koloniën vast te stellen. In figuur 3 is te zien dat de (kve/g) in Symflora® zorgen voor veel metabole activiteit. In combinatie met een hoog (kve/g) van 109, kan Symflora® Basis dus een effectief product in vivo (binnen het menselijk lichaam) genoemd worden.

De toevoeging van prebiotica, het selecteren van meerdere stammen, de stabiliteit van het product en het doorstaan van de overlevings- en metabole activiteitstest, zijn relevante graadmeters voor het selecteren van een goed probioticum. Vaak wordt de indruk gewekt dat het aantal kolonievormende eenheden (kve/g) leidend is. Hoe meer (kve/g), hoe beter het product. Dit is echter een misvatting. Want wat is het nut van een grote hoeveelheid (kve/g) wanneer de bacteriën allemaal overlijden in ons maagzuur zonder dat de relevante bestemming, de darmen, is bereikt?

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest

Vitakruid wil altijd een stapje verder gaan in de bevordering van de gezondheid. Symflora® Basis is een product geworden dat deze visie onderstreept. Een totale probiotica formule die excelleert op kwaliteits- en prijsgebied.

Voordelen product
  • Maar liefst acht verschillende bacteriële stammen
  • Hoge activiteit in verteringsgestel volgens onderzoek
  • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
Symflora® Basis
Symflora® Basis 30  sachet

 

Referenties
  • Hechard, Y., Dherbomez, M., Cenatiempo, Y., & Letellier, F. (1990). Antagonism of lactic acid bacteria from goats' milk against pathogenic strains assessed by the ‘sandwich method’. Letters in applied microbiology, 11(4), 185-188.