Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken je de beste visolie vloeibaar? 7 punten van aandacht

Omega 3 kennen we ook wel als visolie: de ingekapselde olie onder andere goed voor het hart en de bloeddruk. Wanneer je visolie vloeibaar suppleert spelen onder andere smaak en dosering een belangrijke rol. Welke factoren nog meer van belang zijn en hoe we deze weten te vangen in onze Visolie 1200 TG Vloeibaar lees je hier.

Meer informatie over essentiële vetzuren vind je op onze categoriepagina omega 3 (visolie).

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken je de beste visolie vloeibaar? 7 punten van aandacht

Onderwerpen in dit artikel

 • Omega 3 (visolie) in het kort
 • Waarom visolie (vloeibaar)
 • Omega 3 capsules vs. vloeibaar
 • 5 punten voor de beste visolie vloeibaar

Omega 3 (visolie) in het kort

ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) behoren tot het trio omega 3 vetzuren. ALA vinden we vooral in plantaardige bronnen zoals noten, avocado en zaden. EPA en DHA vinden we daarentegen in overvloed terug in vette vissoorten. Ondanks dat ons lichaam ALA kan omzetten naar EPA en DHA zijn deze hoeveelheden niet toereikend genoeg.1

Dit terwijl we de meeste gezondheidsvoordelen aan EPA en DHA mogen toeschrijven. Zoals eerder vermeld zijn de omega 3 vetzuren EPA en DHA goed voor het hart.* DHA is daarnaast goed voor het gezichtsvermogen, de hersenen en draagt bij tot een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.

Om deze reden kiezen degenen die een plantaardig voedingspatroon aanhangen vaak voor een vegan omega 3 supplement op basis van algenolie.

Waarom visolie (vloeibaar)?

De praktijk leert ons dat velen moeite hebben om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Maar wat is precies ‘voldoende’? De Gezondheidsraad adviseert ons een – adequate – inname van 450 milligram per dag. Dit komt neer op een gemiddelde consumptie van twee keer in de week vette vis.2 

Zelfs bij degenen met een volwaardig voedingspatroon, die een vegetarisch of veganistisch levensstijl verwerpen, zien we dat twee keer in de week vis eten geen gewoonte is. Zo tonen recent gepubliceerde onderzoekcijfers dat het overgrote deel van het westerse werelddeel een adequate inname niet haalt.3 Een visolie supplement is in dit geval een eenvoudige manier om je omega 3 waarden op niveau te houden.

Omega 3 vloeibaar vs. capsules

Hoewel de één de voorkeur geeft aan omega 3 visolie capsules, suppleren anderen liever omega 3 in vloeibare vorm. Het is maar net waar je voorkeur ligt, want beide toedieningsvormen hebben zo hun voordelen. Het voordeel van een capsule is bijvoorbeeld het gebruiksgemak, je slaat namelijk gemakkelijk een softgel achterover met een glas water.

Het voordeel van vloeibare omega 3 is dan weer dat je de hoeveelheid die je neemt zelf kan bepalen. Ideaal wanneer het hele gezin de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de omega 3 vetzuren wilt ervaren.

Visolie supplement capsules of vloeibaar


Vloeibare visolie is gezinsvriendelijker

Velen (en met name gezinnen) geven echter juist de voorkeur aan een vloeibaar visolie supplement. Je bepaalt namelijk zelf de gewenste dosering. Zo neem je zelf een hele theelepel met omega 3 vloeibaar en halveer je deze dosering voor je kinderen. De kieskeurige, onontwikkelde smaak van onze kinderen kan betekenen dat ze vis op het menu niet met gejuich ontvangen.

En dat terwijl voldoende omega 3 vetzuren juist zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van onze kinderen. Hoe we erin geslaagd zijn om een vloeibare formule te ontwikkelen die – mede door de goede smaak – het hele gezin kan gebruiken lees je hieronder.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

 7 punten voor de beste visolie vloeibaar

1. Best opneembare en natuurlijke triglyceride-vorm

Wanneer je omega 3 als vloeibare visolie wilt verpakken, loop je tegen het probleem aan dat EPA en DHA op moleculair niveau gebonden zijn aan andere vetzuren. Deze wil je dus eerst van elkaar scheiden zodat alleen de werkzame stoffen EPA en DHA behouden blijven.

Met dit scheidingsproces zetten we de stoffen terug naar de oorspronkelijke molecuulstructuur, oftewel triglyceriden. Dit is de natuurlijke vorm van omega 3 die ook aanwezig is in de vissen in de zee. Bij het gebruik van andere onttrekkingsprocessen bestaat de kans op de vorming van zogenaamde ethylesters. Dit is een door chemische synthese gecreëerd vetzuur die ons lichaam minder goed opneemt.

Triglyceriden hebben de hoogste biologische beschikbaarheid waardoor ons lichaam deze vorm het beste opneemt. Visolie 1200 TG Vloeibaar bevat daarom uitsluitend triglyceriden.

2. De dosering EPA en DHA

Bovendien hebben we een hoge dosering van 610 mg EPA en 407 mg DHA uit 1.200 mg omega 3 weten realiseren. Zonder de assistentie van allerlei (onnodige) hulpstoffen. Deze dosering maakt dat we een goede werking voor bloeddruk, gezichtsvermogen en hersenen aan de visolie mogen toeschrijven.

3. Milieuvriendelijk en duurzaam

In onze productontwikkeling streven we naar milieuvriendelijke en duurzame processen. Om deze reden winnen we de visolie uit 100% ansjovis. Deze vis is namelijk niet bedreigd, in tegenstelling tot veelgebruikte vissoorten in supplementen zoals makreel, bleekforel of kabeljauw.4

Figuur 1: de vangst van de ansjovis gebeurt in de Zuid Pacific voor de kust van Chili.

Voor de vangst van de ansjovis werken we samen met de gerenommeerde leverancier Golden Omega®. Zij vangen de vis bij de kust van Chili (zie figuur1), een gebied dat bekend staat om haar overvloed aan vis. En dus ook aan ansjovissen die van nature maar een kort leven toebedeeld zijn.

Naast het gebruik van duurzame energiebronnen is deze leverancier gevestigd in Chili, waardoor er geen onnodige verscheping – en dus extra CO2 uitstoot – hoeft plaats te vinden. Mede hierdoor beschikt deze samenwerkingspartner over verscheidene duurzaamheidscertificaten, zoals Friend of the Sea®, Green-e®, IFOS® en Marin Trust® (zie figuur 2).


Figuur 2: de certificaten die van toepassing zijn op onze vloeibare visolie: Friend of the Sea® en Green-e®.

4. Vrij van verontreinigende stoffen

Behalve de vangst mogen we ook het productieproces betitelen als duurzaam, veilig en puur. Dit proces vindt namelijk plaats in een gecertificeerd laboratorium met een specialisme in authentieke en duurzame zee-producten conform Europese richtlijnen. Zo mogen producten op basis van vis maar 0,3 mg lood bevatten. Wanneer we het Certificate of Analysis er op naslaan zien we dat onze vloeibare visolie een verwaarloosbare hoeveelheid van maar 0,008 mg bevat (zie figuur 3).

Figuur 3: Certificate of Analysis van onze Visolie 1200 TG Vloeibaar.

5. Lage ToTox (oxidatie-waarde) < 5

De ToTox oxidatiewaarde is een kwaliteitskenmerk voor de visolie, het geeft namelijk aan hoe vers de olie is. Dus hoe lager deze waarde, hoe verser de olie. De Europese richtlijn voor de ToTox waarde is 26, alles daarboven mag in de Europese Unie niet verkocht worden. Met een waarde van onder de 5 zitten we hier dus ruimschoots onder. Door een lage oxidatie-waarde is er bovendien geen sprake van visachtige oprispingen.  

Figuur 4: een ToTox waarde van onder de 5 betekent verse olie en geen visachtige oprispingen.

6. Vitamine E, A en D als vetoplosbare antioxidanten

Naast deze indicaties voor een puur en veilig omega 3 supplement hebben we vitamine E, A en D toegevoegd, die de olie beschermen tegen oxidatie. Daarnaast hebben deze vitaminen op zichzelf gezondheidsbevorderende kenmerken. Zo is vitamine A is onder andere goed voor de slijmvliezen en het gezichtsvermogen. Vitamine D heeft op zijn beurt een positieve invloed op het immuunsysteem en verhoogt de calciumopname in de botten.

7. Gezinsvriendelijke smaak

Misschien zijn de ietwat oudere lezers bekend met levertraan. Alhoewel velen hier vanwege de smerige smaak met weemoed op zullen terugkijken, waren de gezondheidsvoordelen van omega 3 ook toen algemeen bekend.

Figuur 5: onze visolie vloeibaar heeft een zachte, natuurlijke citroensmaak.

Na veel testen en proeven kwamen we uit bij een zachte, natuurlijk citroensmaak die de vissmaak maskeert. Daarom valt onze Visolie Vloeibaar zelfs bij de kieskeurigste fijnproevers in de smaak! Hierdoor is de Visolie 1200 TG Vloeibaar (figuur 4) eenvoudig te suppleren voor het hele gezin. Voor volwassenen is het advies een theelepel (2 ml), voor kinderen vanaf 6 maanden adviseren we een halve theelepel.   Figuur 6: infographic van onze Visolie 1200 TG Vloeibaar.

Tot slot

Voor een vloeibaar visolie supplement zijn er een aantal doorslaggevende factoren. Met 610 mg EPA en 407 mg DHA in de goed opneembare triglyceridenvorm ben je al een heel end. Door de lage ToTox waarde is de olie bovendien vers, zonder ongewenste visachtige oprispingen. Een uitvoerige testprocedure resulteert daarnaast in een smaak die alle gezinsleden bevalt.

Advies nodig over omega 3?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • EPA en DHA zijn goed voor het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA
 • EPA en DHA zijn goed voor de triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.
 • EPA en DHA zijn goed voor de bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.
 • DHA is goed voor het gezichtsvermogen, de hersenen en de triglyceridenspiegel. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
 • De inname van DHA door de moeder, draagt bij tot een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
 • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
 • Vitamine A speelt een rol in celspecialisatieproces 
 • Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van normale vochtbalans van de ogen
 • Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen
 • Vitamine A ondersteunt de conditie van het oog
 • Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van normale huid en slijmvliezen
 • Vitamine A heeft een positieve invloed/helpt/ondersteunt het immuunsysteem
 • Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.
 • Vitamine D speelt een rol bij botaanmaak, is goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
 • Vitamine D is goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
 • Vitamine E heeft een anti-oxidatieve werking en helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. 
Referenties
 1. Office of Dietary Supplements – Omega-3 Fatty Acids. (2021). National Institutes of Health.
 2. Domingo, J. L. (2007). Omega-3 fatty acids and the benefits of fish consumption: is all that glitters gold?. Environment International, 33(7), 993-998.
 3. Stark, K. D., Van Elswyk, M. E., Higgins, M. R., Weatherford, C. A., & Salem Jr, N. (2016). Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults. Progress in Lipid Research, 63, 132-152.
 4. Dijksma, S. A. M. (2015). Staatscourant. Vaststelling geactualiseerde Rode lijsten flora en fauna in Staatscourant Nr. 36471.