Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Extra vitaminen als man na je 50e: zinvol of niet?

De 50+ man: gekenmerkt door een levensfase waarin de balans tussen persoonlijke doelen, gezondheid en relaties centraal staat. Het behouden van vitaliteit is het streven om optimaal te kunnen genieten gedurende de tweede helft.** Is het naast een heroverweging van je voedingspatroon zinvol om je vitamine-inname aan te vullen?

Lees verder onder de afbeelding

Extra vitaminen als man na je 50e: zinvol of niet?

Onderwerpen in dit artikel

 • Hoeveel calorieën per dag voor een man?
 • Voeding met essentiële voedingstoffen
 • Met behoud van vitaliteit de 50 passeren**
 • Voeding aanpassen en vitaminen aanvullen na je 50ste?
 • Voedingsstoffen voor de prostaat functie**
 • Tot slot

Tijdens het ouder worden is het van groot belang om balans te behouden binnen je levensstijl. Gezien de 50+ man gemiddeld genomen iets minder energie verbruikt, kan het verstandig zijn om de energie-inname via voeding daarop aan te passen. Zodoende blijft er evenwicht tussen wat je eet en verbruikt – de zogenoemde energiebalans.

Hoeveel calorieën per dag voor een man?

Voor onze dagelijkse activiteiten hebben we energie nodig. Deze energie halen we uit voeding en definiëren we als calorieën. Gemiddeld genomen hebben mannen 2.500 kcal nodig per dag, ten opzichte van 2.000 kcal voor de vrouw. Eerder benoemden we al dat het energieverbruik van de 50 plusser lager is, in onderstaande tabel zien we dat terug in de benodigde calorieën per dag (zie figuur 1).1

LeeftijdMannen (kcal)Vrouwen (kcal)
18-29 jaar2.5002.000
30-39 jaar2.4001.900
40-49 jaar2.4001.900
50-59 jaar2.4001.900
60-69 jaar2.2001.700
70 jaar en ouder2.1001.700

Figuur 1: de benodigde hoeveelheid calorieën per dag bij een licht actieve leefstijl (bron: Voedingscentrum).

Zoals een puzzel niet compleet is door slechts een paar stukjes te leggen, betekent minder calorieën niet dat er ingeboet mag worden op de hoeveelheid uitgebalanceerde voedingsstoffen. Dit vraagt dus om voeding met een hogere nutriëntdichtheid. Oftewel, kiezen voor voeding die veel essentiële voedingsstoffen bevat zonder een overmatige hoeveelheid calorieën.

Voeding met essentiële voedingstoffen

Om de energiebalans in evenwicht te houden adviseren we dus essentiële voedingstoffen zonder te veel extra calorieën. Hieronder een selectie.

Eiwitrijke voeding

Inclusief magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen, vis, eieren, bonen en linzen. Deze bevatten onder andere aminozuren, B-vitaminen, selenium, zink, ijzer en vitamine D.

Volle granen

Kies voor volkoren brood, bruine rijst, volkoren pasta en havermout. Deze bevatten meer vezels, vitamines (B1, B3, B6 en foliumzuur) en mineralen (ijzer, magnesium, zink, fosfor, kalium en selenium) dan geraffineerde granen.

Magere zuivel

Magere yoghurt, kwark en magere melk voor calcium en eiwitten zonder veel verzadigd vet.

Gezonde vetten

Haal onverzadigde vetten zoveel mogelijk uit voedingsmiddelen zoals noten, zaden, avocado's en olijfolie.

Groenten en fruit

Deze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten met weinig calorieën. Varieer in kleur om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Met deze gezonde voedingskeuzes kun je de voedingswaarde van je maaltijden verhogen zonder daarbij te veel extra calorieën binnen te krijgen. Probeer daarnaast voedingsmiddelen en dranken met veel toegevoegde suikers en natrium te vermijden. Deze bieden vaak weinig voedingswaarde, tegenover veel calorieën.

Met behoud van vitaliteit de 50 passeren**

Nadat je als man Abraham hebt gezien zijn er – naast een gebalanceerde energiebalans middels voeding – nog andere manieren om je vitaliteit en energieniveau te ondersteunen.* ** Naast de voor de hand liggende adviezen om niet te roken en de alcoholconsumptie tot een minimum te beperken, delen we graag onderstaande leefstijltips om vitaal de tweede helft in te gaan.**

Regelmatig bewegen en krachttraining

Regelmatige beweging en krachttraining kunnen helpen om spierweefsel te behouden en zelfs op te bouwen, waardoor het lichaam sterker en veerkrachtiger blijft. Het kan daarnaast bijdragen aan de algehele conditie (ook mentaal), maar ook aan hart en bloedvaten.

Voldoende slaap & ontspanning

Voldoende en kwalitatieve slaap is belangrijk voor mannen van 50+ vanwege de positieve effecten op het fysiek en cognitieve functie, zoals het geheugen.

Blijf je hersenen stimuleren

Het stimuleren van je hersenen is ook belangrijk na je 50ste, om cognitieve veerkracht te behouden en de geheugenfuncties te ondersteunen. Hoe groot de verleiding misschien ook kan zijn, probeer de schermen ’s avonds achterwege te laten.

Laat je gezondheid controleren

Regelmatige gezondheidscontroles na de leeftijd van 50 zijn van belang om vroegtijdig inzicht te bieden in je fysieke status en welzijn te behouden. Rond het 50ste levensjaar is het voor de man bijvoorbeeld gebruikelijk om de prostaat te laten onderzoeken.

Voeding aanpassen en vitaminen aanvullen na je 50ste?

Naast de voeding en leefstijl handvatten beantwoorden we graag de eerder gestelde vraag: is het naast een heroverwering van je voedingspatroon zinvol om je vitamine-inname aan te vullen?

Zoals we aangaven; voeding, leefstijl en bewegen zijn de basis, maar na het bereiken van de 50 neemt de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen toe, zoals eiwitten, vitamine B12 en choline. Het opnemen van eieren in je dieet kan daarom gunstig zijn. Naast bewuste voeding- en leefstijlkeuzes kan een speciaal samengestelde multivitamine als aanvullende bron dienen.

Ondersteuning van de vitaliteit**

De Multi Dag & Nacht® Man 50+ is een formule speciaal samengesteld op de behoefte van de 50+ man. Het advies vanuit de Gezondheidsraad is voor vitamine B6 bijvoorbeeld lager dan voor vrouwen.2 Op basis van deze dosering zijn de overige B-vitaminen berekenend waardoor de juiste verhoudingen in deze multi aanwezig zijn.

Voordelen product
 • B-vitaminen voor energie
 • Zaagpalm is goed voor prostaat en helpt bij het goed blijven plassen**
 • Bacopa monnieri helpt om vitaal te blijven**

De Dag-formule is speciaal afgestemd om de man overdag te ondersteunen in alle activiteiten. Zo zorgt het voor ondersteuning van het energieniveau en de concentratie.*

Een nutriënt dat niet mag ontbreken in een multivitamine voor mannen boven de 50 jaar is zaagpalm (SabalSelect®). Het extract ondersteunt het normaal blijven plassen en is goed voor de prostaatfunctie.** Extra voordeel is dat zaagpalm bijdraagt aan de normale haargroei.**

De nacht-variant van de mannenformule bevat vitamine D & K, voor de calciumstofwisseling en het behoud van sterke botten.* Daarnaast zorgen de antioxidanten zink en selenium voor normale huidgroei waarmee ze de haren sterk houden.* Zink is bovendien een mineraal dat het immuunsysteem helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit, goed is voor het gezichtsvermogen en bijdraagt bij tot de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed.*

Passiebloem is een natuurlijke rustgever, ontspant en helpt bij onrustig of gespannen gevoelens. Het bevordert als rustgever de slaapbereidheid en helpt om lekker te slapen.**

Voedingsstoffen voor de prostaat functie**

De gezondheid van de prostaat is van belang voor het mannelijke welzijn.** Voeding en leefstijl zijn altijd de basis van een algehele goede gezondheid. Er zijn echter ook sterke aanwijzingen dat voedingsstoffen een rol spelen in het behoud van een normale prostaatfunctie.**

Prostaatformule is een wetenschappelijk onderbouwde mix van vitamines, mineralen en aminozuren, met als hart een weloverwogen botanische mix van zaagpalm SabalSelect®, brandnetel extract 20:1 en bèta-sitosterol Phytopin®.

Voordelen product
 • Zaagpalm extract en Brandnetel extract zijn goed voor de prostaat**
 • Met Phytopin® (70-80%) en Sabalselect® (85-95% vetzuren)
 • Zaagpalm extract ondersteunt het goed blijven plassen**
Prostaatformule
Prostaatformule 60  vega capsules

Een compleet prostaat supplement bestaat uit een samenstelling van meerdere nutriënten, vandaar dat we zaagpalm en brandnetel aan de formule hebben toegevoegd.** Deze nutriënten hebben namelijk een synergetische werking. Zink, selenium, l-glycine en l-glutamine zijn daarnaast nutriënten die we terug vinden in het sperma. Prostaatformule bevat daarnaast de gepatenteerde ingrediënten zaagpalm extract SabalSelect®, bèta-sitosterol Phytopin® en selenium SeleenSeLECT®.

Nutriënten die de formule versterken

Naast de stoffen met specifieke werking voor de prostaat kijken we naar nutriënten die de formule als geheel kunnen versterken. Daarom bevat deze formule lycopeen, de meest voorkomende carotenoïde in de prostaat. De antioxidant OPC (oligomere pro cyanidine) zorgt er daarnaast voor dat andere nutriënten beter worden opgenomen.

Tot slot

De vitaliteit behouden is een doelstelling om ook de tweede helft optimaal te kunnen genieten van wat het leven ons te bieden heeft. Minder energieverbruik betekent het in de gaten houden van de calorie-inname. Balans in het voedingspatroon biedt je de meest effectieve manier om alle noodzakelijk voedingstoffen binnen te krijgen.

Een speciaal samengestelde multivitamine kan daarnaast een aanvulling zijn, ter ondersteuning van de vitaliteit.**

*Toegestane gezondheidsclaims
**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Advies nodig over vitaminen na je 50e?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Voedingscentrum. (z.d.). Hoeveel calorieën heb ik nodig? Geraadpleegd op 22-8-2023. 
 2. Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding 2015.