Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Een biotine supplement voor het haar? Waarom wij dit afraden

Hidde Robeer

Hidde

Research & Development 29 jun. 2023Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Biotine staat algemeen bekend als voedingsstof met een werking voor het haar.* Maar is dit lid van de vitamine B-famillie wel de juiste keuze in je zoektocht naar een bijdrage aan normale haargroei?* Je leest hier waarom wij een enkelvoudig biotine supplement afraden.

Lees verder onder de afbeelding

Een biotine supplement voor het haar? Waarom wij dit afraden

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is biotine en hoeveel heb je nodig?
 • Biotine in voeding
 • Is biotine goed voor het haar?
 • Waarom geen biotine supplement?
 • Wanneer wel een biotine supplement?
 • Tot slot

Biotine zien we veel terug in beautyproducten en supplementen gericht op ondersteuning van de uiterlijke kenmerken, zoals het haar en de huid.* Hieronder leggen we uit waarom we een supplement met alleen biotine afraden en waarom je beter kunt kiezen voor een formule met (meerdere) samenwerkende nutriënten.

Wat is biotine en hoeveel heb je nodig?

Biotine staat ook bekend als vitamine B8 of vitamine H(uid). Het is een wateroplosbare voedingsstof die essentieel is voor verschillende processen in ons lichaam, met name voor het haar en de huid.* Het speelt een belangrijke rol bij de omzetting van onze voeding in energie en heeft tevens een rol in het functioneren van de zenuwen.*

Voor biotine geldt er een Referentie Inname (RI) van 50 microgram per dag. Dit is een algemene schatting van de hoeveelheid die de meeste volwassenen nodig hebben. Een teveel aan vitamine B8 is niet schadelijk aangezien dit via de urine het lichaam verlaat. In onze multivitamines zit een dosering van 50-150 mcg biotine, voldoende om te voorzien in de basisbehoefte.

Biotine in voeding

Hoewel biotine van nature in kleine hoeveelheden in veel voedingsmiddelen voorkomt, zijn er enkele voedingsbronnen die bijzonder rijk zijn aan deze voedingsstof. Hieronder lees je welke dit zijn:

 • Eieren: met name het eigeel is een uitstekende bron van biotine. Eieren bevatten bovendien andere belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitamine D.
 • Noten en zaden: amandelen, walnoten, pinda's, zonnebloempitten en lijnzaad zijn voorbeelden van noten en zaden die biotine bevatten. Deze voedingsmiddelen zijn ook rijk aan gezonde vetten en andere voedingsstoffen.
 • Lever: orgaanvlees, zoals lever, is een voedingsmiddel dat vaak wordt beschouwd als een goede bron van biotine. Het is wel belangrijk om te onthouden dat lever ook hoge niveaus van vitamine A bevat, dus het moet met mate geconsumeerd worden.
 • Vis en schaaldieren: zalm, tonijn en garnalen zijn enkele vis- en schaaldieren die biotine bevatten. Ze zijn daarnaast rijk aan omega-3 vetzuren.
 • Zuivelproducten: melk, kaas en yoghurt bevatten kleine hoeveelheden biotine. Bovendien zijn dit bronnen van calcium en eiwitten.
 • Groenten: hoewel de biotinegehaltes in groenten over het algemeen lager zijn, zijn er enkele groenten die bijdragen aan de inname. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool, wortelen, spinazie en zoete aardappelen.

Zijn enkele van bovenstaande voedingsmiddelen onderdeel van jouw dieet? Dan zit je helemaal goed wat betreft je biotine-inname! Twijfel je of voedingspatroon gevarieerd genoeg is en voldoende biotine bevat? In dit geval kan het raadplegen van een diëtist nuttig zijn.

Is biotine goed voor het haar?

Hier kunnen we kort over zijn want het simpele antwoord is: ja! Biotine is inderdaad goed voor je haren.* Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de productie van keratine, een structureel eitwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het levert een bijdrage aan de buitenste laag van onze huid (epidermis) en de buitenste laag van onze tanden.

De rol van biotine voor het haar is uitvoerig onderzocht door de European Food Safety Authority (EFSA). Uit deze rapportage komt naar voren dat er genoeg wetenschappelijk onderbouwing voor biotine is en dat effecten als een bijdrage aan normale haargroei en de conditie van het haar, bewezen werkingsmechanismen van de voedingsstof zijn.1*

Ondanks deze bewezen gezondheidseffecten is het belangrijk om mee te delen dat de EFSA in hun rapport ook stelt dat onvoldoede inname van biotine – met vermindering van bovenstaande effecten tot gevolg – over het algemeen weinig voorkomt in de Europese bevolking.1

Waarom geen biotine supplement?

Hoewel biotine een belangrijke voedingsstof is voor haar en huid zullen we een enkelvoudig biotine supplement dus niet zo snel adviseren. Naast dat onvoldoende inname niet snel voorkomt is dit niet de enige stof die een bijdrage aan de schoonheid van het uiterlijk kan leveren. Biotine moet je daarom meer zien als een puzzelstukje binnen het grotere (beauty) geheel.  

Ons lichaam heeft een breed scala aan voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Dit geldt ook voor het nastreven van een soepele huid, mooie nagels en sterk haar. Met dit in het achterhoofd ontwikkelden we BeautyComplex; een schoonheidsformule met 9 samenwerkende nutriënten!

Voordelen product
 • Vitamine C & B3 voeden de huid (van binnenuit)
 • Biotine is goed voor de haren, zink voor de nagels
 • Met o.a. MSM, keratine (Cynatine® HNS) & hyaluronzuur (Haplex®Plus)

Biotine, MSM, Keratine en hyaluronzuur vormen het hart van deze formule. Al hebben we daarnaast ook vitamine B3, vitamine C, selenium, koper en zink toegevoegd. Deze combinatie biedt alles wat je nodig hebt voor het behoud van een stralende huid, mooie haren en nagels. Biotine voedt je haar van binnenuit, terwijl MSM zorgt voor de elasticiteit van je huid.

Meer weten over wat je kan inzetten ter ondersteuning van je uiterlijk? In een eerder blog beschreven we alles wat je moet weten over de beste supplementen voor jouw beauty routine.

Wanneer wel een biotine supplement?

We adviseren een enkelvoudig biotine supplement alleen in uitzonderlijke situaties. Is jouw biotine-behoefte hoger dan gemiddeld en is het advies van jouw huisarts, diëtist of therapeut om biotine te suppleren naast je voeding? Dan biedt Biotine 2500 een goede uitkomst. Dit is een enkelvoudig – hoog gedoseerd – biotine supplement en met een dosering van 2500 mcg (de algemene bovengrens van inname) bovendien uiterst geschikt voor de brede toepassing.

Voordelen product
 • Voor het behoud van sterk, glanzend haar
 • Voedt de huid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid*
 • Draagt bij aan sterke, gladde nagels
Biotine 2500
Biotine 2500 90  vegan capsules

Tot slot

Biotine is alombekend als voedingsstof voor het haar, maar een supplement met alleen biotine raden we niet aan. De uitgebalanceerde formule BeautyComplex is hierop namelijk het antwoord. Hiermee behoud je een stralende huid, mooie haren en nagels. In uitzonderlijke situaties waarin een hogere biotine-behoefte is vastgesteld, kan ons Biotine 2500 supplement een geschikte optie zijn.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

Advies nodig over biotine?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. EFSA Journal 2010;8(10):1728