Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Collageen: helpt het bij de vermindering van rimpels?

Marjolein Oldenburg

Marjolein

Schrijver Voeding & Gezondheid 27 mrt. 2023Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Met het huidige schoonheidsideaal zien we de huid het liefst helemaal glad en strak. En hoewel rimpels bij het leven horen, willen we deze liever niet al te zichtbaar hebben. Maar zijn er ook natuurlijke manieren om de huid hierin te ondersteunen? Collageen lijkt hierop het antwoord. Of collageen daadwerkelijk helpt bij de vermindering van rimpels zochten wij voor je uit. 

Lees verder onder de afbeelding

Collageen: helpt het bij de vermindering van rimpels?

Onderwerpen in dit artikel

 • De basis van huidveroudering
 • Wat is collageen?
 • Rimpels verminderen: de mogelijkheden
 • Collageen tegen rimpels
 • De collageen aanmaak stimuleren
 • Tot slot

Rimpels hebben we allemaal. Wanneer we bijvoorbeeld lachen, fronzen of boos kijken, vormen er lijntjes in je gezicht. De huid is elastisch en flexibel, zodat het zich kan vormen naar de veranderingen in je lichaam. De rimpels die vormen bij gezichtsuitdrukkingen zijn in de basis tijdelijk: als je je gezicht ontspant, trekken deze weer weg. Na verloop van tijd kunnen deze echter zichtbaar blijven en dus permanent aanwezig zijn.

De basis van huidveroudering

Onze huid bestaat uit een aantal lagen, welke een geavanceerd netwerk aan diverse vezels bevatten. Hier zijn collageen en elastine het meest vertegenwoordigd. Van nature neemt de hoeveelheid van deze vezels af naarmate de leeftijd stijgt. Dit start al wanneer we een jaar of 25 zijn en vanaf die leeftijd zien we dan ook steeds meer rimpels in onze huid optreden.

Rimpels zijn een teken van huidveroudering, wat zich kan uiten in fijne lijntjes tot diepe groeven. Deze kunnen ontstaan in het gezicht en de hals, waarbij met name het voorhoofd en de omgeving rond de ogen het eerste doelwit zijn. Huidveroudering kan ontstaan op twee manieren: intrinsiek en extrinsiek. Intrinsiek betreft de genetische aanleg en de leeftijd. Extrinsiek zijn de omgevingsfactoren die de huid beïnvloeden. Denk dan aan de zon, voeding, roken en luchtvervuiling.1,2

Wat is collageen?

Hoe snel jouw huid veroudert, hangt dus af van meerdere factoren. De afname van collageen is hier een belangrijk onderdeel van. Collageen is het meest voorkomende eiwitsoort in het lichaam. Naast de huid vinden we deze krachtpatser ook terug in onder andere de botten, spieren, gewrichten, huid en nagels. Naarmate de leeftijd vordert, neemt de aanmaak van collageen af ten opzichte van de afbraak hiervan. Minder collageen betekent een minder stevige huid, wat zich vervolgens uit in meer rimpels.3

Rimpels verminderen: de mogelijkheden

Is er iets wat we kunnen doen om het proces van huidveroudering te vertragen en de vorming van rimpels te beperken? Ja zeker!

Een veelgebruikte – maar vrij drastische – methode om rimpels te verminderen is botox (botuline toxine). Deze stof zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen, waardoor de huid gladtrekt. Echter, zoals de naam al doet vermoeden, is het een lichaamsvreemde stof. Er zit een bepaalde toxiciteit aan verbonden en is dan ook belastend voor het lichaam. Daarbij is de werking maar tijdelijk, want het pakt de onderliggende factoren van de rimpelvorming niet aan. Gelukkig kunnen we ook de rimpels op ons voorhoofd op een natuurlijke manier verminderen.

De genetische aanleg en onze leeftijd moeten we gewoon accepteren, maar de extrinsieke factoren kunnen we wél aanpakken. Zo is de zon een van de oorzaken waardoor we sneller rimpels kunnen krijgen. Maar voordat je de zon helemaal gaat vermijden, wees je ook bewust van de gezondheidsvoordelen die deze met zich meebrengt. Zorg echter dat je je voorzichtig blootstelt aan de zon, zodat je verbranding voorkomt. Dat laatste is namelijk pas écht de boosdoener.4

Ook leefstijlfactoren dragen bij aan de huidconditie, en optimalisatie hiervan kan (de kans op) rimpels verminderen. Dat roken ongezond is weten we inmiddels allemaal wel. De negatieve invloed uit zich ook in de huid. Roken is nauw verbonden met verschillende dermatologische ziekten en veroorzaakt daarnaast snellere huidveroudering met rimpels.5,6

Maar kijk ook eens kritisch naar je voedingspatroon. Komen hier veel suikers in terug, dan zal zich dit ook uiten in jouw huidconditie. Glucose en fructose hebben namelijk effect op collageen en elastine in de huid, waar het zogenoemde AGE’s vormt.7 Verder blijkt dat gezonde voeding zoals groente, peulvruchten en olijfolie juist bescherming biedt tegen huidschade.8

Lees ook ons blog met 10 tips voor huidverjonging.

Collageen tegen rimpels

Verslapping van de huid willen we het liefst voorkomen, maar ook als het kwaad al is geschied, valt hier vaak nog wel verbetering in te krijgen. We vertelden je eerder al het belang van collageen voor een stevige huid. Collageen heeft daarnaast het vermogen om de huid te laten herstellen, waarmee het bijdraagt aan een jeugdige en gezonde uitstraling.9

Collageen kan huidveroudering verminderen doordat het helpt bij behoud van de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid. Ook helpt het de hydratatie van de huid te ondersteunen.10,11,12,13 Dat collageen ook daadwerkelijk helpt bij de vermindering van rimpels blijkt inmiddels uit tal van studies. Er is bijvoorbeeld een meta-analyse gedaan met een selectie van 19 studies met een totaal van wel 1125 participanten, waarbij collageen diverse voordelen voor de huid aantoont.10

De collageen aanmaak stimuleren

Hoe zorg je dan voor meer collageenvorming in de huid? Dat doe je met voedingstoffen die de collageen aanmaak stimuleren. Zo beschreven we eerder dé 10 voedingsmiddelen voor een collageen boost

Ook kan je collageen in supplementvorm nemen. Hiermee voorzie je het lichaam van een directe aanvulling in de betrokken aminozuren.14,15

Andere nutriënten kunnen ook collageen en het effect op de huid ondersteuning. Vitamine C heeft bijvoorbeeld een hele belangrijke samenwerking met collageen en draagt zo bij aan vorming van eiwit. Deze veelzijdige vitamine helpt tevens de huid beschermen tegen invloeden van de zon en luchtvervuiling.16,17 Belangrijke factoren wanneer het aankomt op rimpels verminderen!

Tot slot

Wil jij met het verstrijken van de jaren ook liever je rimpels gladstrijken? Begin dan op tijd met het aanpakken van de factoren die voor deze huidveroudering zorgen. Het stimuleren van de collageen aanmaak in je lichaam is een belangrijke stap hierbij. De resultaten liegen er niet om, dus ga aan de slag en ervaar zelf hoe jouw huid zijn veerkracht terugkrijgt!

Advies nodig over rimpels?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Puizina-Ivic, N. J. A. D. A. (2008). Skin aging. Acta Dermatovenerologica Alpina Panonica Et Adriatica, 17(2), 47.
 2. McCullough, J. L., & Kelly, K. M. (2006). Prevention and treatment of skin aging. Annals of the New York Academy of Sciences, 1067(1), 323-331.
 3. Barati, M., Jabbari, M., Navekar, R., Farahmand, F., Zeinalian, R., Salehi‐Sahlabadi, A., ... & Davoodi, S. H. (2020). Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. Journal of Cosmetic Dermatology, 19(11), 2820-2829.
 4. Lee, J. Y., Kim, Y. K., Seo, J. Y., Choi, C. W., Hwang, J. S., Lee, B. G., ... & Chung, J. H. (2008). Loss of elastic fibers causes skin wrinkles in sun-damaged human skin. Journal of Dermatological Science, 50(2), 99-107.
 5. Just-Sarobé, M. (2008). Smoking and the skin. Actas Dermo-Sifiliograficas (English Edition), 99(3), 173-184.
 6. Okada, H. C., Alleyne, B., Varghai, K., Kinder, K., & Guyuron, B. (2013). Facial changes caused by smoking: a comparison between smoking and nonsmoking identical twins. Plastic and Reconstructive Surgery, 132(5), 1085-1092.
 7. Danby, F. W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinics in Dermatology, 28(4), 409-411.
 8. Purba, M. B., Kouris-Blazos, A., Wattanapenpaiboon, N., Lukito, W., Rothenberg, E. M., Steen, B. C., & Wahlqvist, M. L. (2001). Skin wrinkling: can food make a difference?. Journal of the American College of Nutrition, 20(1), 71-80.
 9. Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double‐blind placebo‐controlled clinical study. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081.
 10. de Miranda, R. B., Weimer, P., & Rossi, R. C. (2021). Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta‐analysis. International Journal of Dermatology, 60(12), 1449-1461.
 11. Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral collagen supplementation: a systematic review of dermatological applications. Journal of [...]: JDD, 18(1), 9-16.
 12. Reilly DM, Lozano J. (2021). Skin collagen through the lifestages: […]. Plastic and Aesthetic Research, (8) 2.
 13. Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). […]: Results of a randomized, placebo-controlled, blind study. Nutrients, 11(10), 2494.
 14. Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). […]. Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals, 4(1), 47.
 15. Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). […]. Clinical Interventions in Aging, 9, 1747.
 16. DePhillipo, N. N., Aman, Z. S., Kennedy, M. I., Begley, J. P., Moatshe, G., & LaPrade, R. F. (2018). Efficacy of Vitamin C […] on Collagen […]: A Systematic Review. […] Journal of Sports Medicine, 6(10).
 17. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin [...]. Nutrients, 9(8), 866