Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

5 redenen waarom je lichaam en geest blij zijn met 8 uur slaap per nacht

5 redenen waarom je lichaam en geest blij zijn met 8 uur slaap per nacht

Sommige mensen leven op vier á zes uur slaap per nacht. Tijdgebrek dragen deze nachtbrakers doorgaans aan als excuus. Na doorvragen blijkt dat werk, school of simpelweg een avondje uit voorrang geniet op een volledige nachtrust. Deze structurele slaapontduikers beseffen zich niet dat zes uur slaap of minder schadelijke gevolgen kan hebben voor ons lichaam en geest. 

Inhoudsopgave

  • Slaap is van essentieel belang voor goede leerprestaties en het verwerken van herinneringen
  • Acht uur slaap per nacht stelt onze hersenen in staat te ontgiften
  • Te weinig slaap kan verschillende ziektes veroorzaken
  • Uitgeruste personen veroorzaken minder ongelukken

Iemands exacte slaapbehoefte hangt af van leeftijd, fitheid, genetica en andere persoonlijke kenmerken. Overigens functioneren de meesten van ons het best op de klassieke acht uur tussen de lakens. Maar waarom hebben we minimaal acht uur slaap per nacht nodig? We geven je vijf goede redenen.

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de vitaminetest
Vitaminetest

Slaap is van essentieel belang voor goede leerprestaties en het verwerken van herinneringen 

Schoolbord

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je in volledige rustmodus bent wanneer je slaapt, zijn je hersenen ongelooflijk actief en bewegen ze zich door verschillende fasen. Deze fasen stellen ons in staat onze herinneringen te verwerken, onze dag te begrijpen en zodoende nieuwe dingen te leren. Zonder voldoende slaap verloopt dit proces niet optimaal, wat o.a. mindere leerprestaties en een lagere productiviteit op de werkvloer tot gevolg kan hebben. Daarnaast kunnen ook relaties eronder lijden [1].

Acht uur slaap per nacht stelt onze hersenen in staat te ontgiften

Ons brein reinigt zich elke nacht. Tijdens dit ontgiftingsproces ontdoet het zich van gif- en afvalstoffen om zo weer fris en fruitig aan een nieuwe dag te kunnen beginnen [2]. Tijdens de diepe slaap is het opruimingsmechanisme van onze grijze massa het actiefst. Daarom is het zo belangrijk om die felbegeerde acht uur slaap te halen. Dan ben je ervan verzekerd dat je de diepe slaap fase helemaal doorloopt en je interne schoonmaakdienst zijn werk heeft afgerond!

Voldoende slaap houdt je immuunsysteem sterk 

Ster immuunsysteem

Slaap ondersteunt het lichaam bij de bestrijding van virussen, ontstekingen en infecties. De productie van infectiebestrijdende antilichamen en cellen staan namelijk op een laag pitje wanneer je niet genoeg slaapuren maakt. Bij een gevoel van zwakte, bijvoorbeeld tijdens het griepseizoen, zou slaapgebrek dus zomaar een rol kunnen spelen [3]. Bovendien hebben onderzoekers uit Duitsland ontdekt dat een goede nachtrust onze immuuncellen, beter bekend als T-cellen, versterkt. Tevens maakt je immuunsysteem wanneer je slaapt cytokines aan. Deze eiwitten bestrijden onder andere infecties en ontstekingen in het lichaam. Slaapgebrek kan de productie van deze beschermende cytokines verhinderen [4].

Advies nodig over slaapproblemen?

Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Vraag gratis advies aan!
Avatar

Merel

Orthomoleculair Therapeut

Te weinig slaap kan verschillende ziektes veroorzaken

Slaaptekort is een risicofactor voor onder meer diabetes [5] en verschillende hartaandoeningen [6]. Slaapdeprivatie schopt namelijk onze hormoonspiegels in de war. Het lichaam van nachtbrakers geeft bijvoorbeeld minder insuline (een hormoon dat de bloedsuiker reguleert) af na het eten. Ondertussen maakt het lichaam meer stresshormonen aan, zoals cortisol, wat insuline dwarszit bij het uitvoeren van zijn taak. Dit zorgt ervoor dat er teveel glucose in de bloedbaan achterblijft en dit vergroot het risico op diabetes type 2 [7].

Ook linken we hartaandoeningen aan slaapgebrek. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die minder dan zes uur slapen per nacht, 27% meer atherosclerose hadden, ook wel aderverkalking genoemd. Dit zijn verhardingen in slagaders die kunnen leiden tot verstopping of vernauwing van een bloedvat. Hartfalen, beroerte, of aneurysma zijn hiervan de mogelijke gevolgen [8]

Uitgeruste personen veroorzaken minder ongelukken

Iemand met chronisch slaapgebrek heeft een grotere kans om overdag in te dutten of de focus te verliezen. Bij sommige beroepen heeft dat verregaande gevolgen. Denk aan een taxichauffeur die van de weg raakt, de fabrieksarbeider die in zwaar gereedschap bekneld raakt of de chirurg die een medische fout maakt.

Voldoende slaap is noodzakelijk voor onze gezondheid. Dus mocht je regelmatig de sportschool bezoeken en een gezond dieet aanhouden, maar een oogje dichtknijpen op het gebied van slaap; pas dan je routine aan! Want met een slaapgebrek leef je gewoonweg niet gezond.

Referenties


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest