Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Welke vitamine D is het beste?

Hidde Robeer

Hidde

Research & Development 23 feb. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20248 min. leestijd

Ter ondersteuning van je gezondheid wil je alleen het beste vitamine D supplement. Dat dit prohormoon – met positieve invloed op het immuunsysteem* en rol bij het behouden van sterke spieren* – door zonkracht onze gezondheid bevordert is inmiddels algemeen bekend. In zon-arm Nederland is suppletie daarom noodzakelijk. Je leest hier hoe je het beste vitamine D supplement herkent. 

Alle overige informatie over de zonnevitamine vind je op onze categoriepagina vitamine D

Lees verder onder de afbeelding

Welke vitamine D is het beste?

Onderwerpen in dit artikel

 • Waarom vitamine D slikken?
 • Hoeveel vitamine D slikken?
 • Beste vitamine D is D3
 • Toevoeging K2 vanaf 75 mcg vitamine D
 • Het beste product bij een verstoorde balans
 • Tot slot

De geschiedenis van vitamine D is sinds haar ontdekking in de 19e eeuw sterk verworven met de rol die het speelt bij de botaanmaak en het behoud van sterke botten.* Inmiddels is de werkzaamheid van het nutriënt een groot onderdeel van ons bewustzijn over gezondheid. 

Daarom adviseren we een basisdosering van 25 mcg vitamine D per dag, het gehele jaar door voor iedereen vanaf 10 jaar. Voor specifieke doelgroepen zoals senioren, werknemers met nachtdiensten, mensen met een donkere huidskleur of die bedekkende kleding dragen, ligt dit advies nog wat hoger. Deze groepen hebben namelijk een hogere vitamine D behoefte dan anderen.       

Waarom vitamine D slikken?

Ook de Gezondheidsraad schaart zich achter dit advies. Zo hebben ze voor elke leeftijdscategorie een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bepaald. Zij stellen namelijk dat bij onvoldoende zonlichtblootstelling of een donkere huid, de aanmaak met gezonde voeding niet volledig valt te compenseren.2        

En onvoldoende zonlichtblootstelling is in Nederland het merendeel van het jaar de bittere realiteit. Slechts vijf maanden per jaar is de zon fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander eerder behoefte dan luxe, vooral in de herfst- en wintermaanden. Bovendien zijn de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine D3 eindeloos.* Onvoldoende vitamine D kan daarnaast een tekort in de hand werken. 

Welke vitamine D is het beste?

Vitamine D3 zorgt onder andere voor:

 • Een verhoogde calciumopname*
 • Verbeterde celdifferentiatie*
 • Goede spierfunctie*
 • Gezond immuunsysteem*
 • Sterke botten*
 • Een gezond gebit*

Hoeveel vitamine D slikken? 

Voor vitamine D adviseren we – in het streven naar optimale gezondheid – geen minimale hoeveelheid, maar een basisdosering van 25 mcg per dag. Deze dosering mag daarom niet ontbreken in een goede multivitamine. Vandaar dat we deze hoeveelheid aan zowel onze Multi Man als Multi Vrouw hebben toegevoegd. Met het slikken van deze multi’s zit je over het algemeen als gemiddeld mens buiten de herfst- en wintermaanden dus goed. 

Maar voor iedereen is het advies gedurende deze kalendermaanden – waarin onze barrière kwetsbaarder is – je basisondersteuning een handreiking te doen en extra vitamine D in te zetten. Benieuwd hoeveel vitamine D je per dag nodig hebt? Dit beschreven we in het blog Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig? 

Waar je een goed vitamine D supplement aan herkent lees je hieronder. 

Beste vitamine D is D3

Vitamine D bestaat in verschillende vormen, maar alleen de vorm vitamine D3 heeft enig bestaansrecht in een supplement. Lang dachten we dat vitamine D2 (ergocalciterol) en D3 (cholecalciferol) gelijkgestemden waren. Uit onderzoek is echter gebleken dat vitamine D2 maar liefst 66 procent minder effectief is dan D3.   

Kijk daarom altijd of je zonnevitamine-favoriet vitamine D3 bevat. Op het etiket moet altijd staan welke vorm het supplement bevat. Wanneer dit niet het geval is kan je er vanuit gaan dat de mindere (en goedkopere) variant van vitamine D is gebruikt. Benieuwd welke informatie nog meer aanwezig is op het etiket? In een eerder blog beschreven we hoe je het etiket van een voedingssupplement leest.


Welke vitamine D is het beste?

Toevoeging K2 vanaf 75 mcg vitamine D 

De vitamine D behoefte verschilt dus van persoon tot persoon. Is je behoefte hoger en een basisondersteuning voor jou ontoereikend? Dan adviseren we om de zonnevitamine samen met vitamine K2 te suppleren. 

Vitamine D bevordert namelijk de absorptie van calcium*, maar in doseringen hoger dan 75 mcg kan dit absorptievermogen in het geding komen. Onze favoriete zonnevitamine reguleert namelijk niet waar de extra opgenomen calcium terecht komt waardoor ongewenste calcliumophopingen kunnen ontstaan in nieren en bloedvaten. 

Vitamine K2 zorgt er als calciumdistributeur voor dat het extra geabsorbeerde calcium op de plek komt waar het een functie heeft, namelijk de botten.* In doseringen boven de 75 mcg moeten deze nutriënten dus altijd gepaard gaan met elkaar. In deze formule is de biologisch beschikbare vorm van vitamine K2, menaquinon 7, toegevoegd.  

Vitamine K2 (menaquinon 7): de biologisch beschikbare vorm

Aangezien we altijd op zoek zijn naar formules met de hoogste opneembaarheid bevat dit product menaquinon 7, de biologische beschikbare vorm van vitamine K2. Waar K1 alleen de lever bereikt, transporteert (vitamine K2) menaquinon 7 ook naar andere weefsels zoals botten, bloedvaten en nieren. 

Door de langere aanwezigheid van de werkzame stof in het lichaam is de werkingsduur van deze variant ook aanzienlijk hoger. Vitamine K1 (de belangrijkste bron van vitamine K in onze voeding) heeft door de korte verblijfsduur nauwelijks effect op onze gezondheid.   

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitamine D-test

Zonnebloemolie geschikter als drager dan olijfolie

Het is algemeen bekend dat olijfolie bij het bakken en braden gezonder is dan zonnebloemolie. Toch bevat een dagdosering Vitamine D3 & K2 twee druppels zonnebloemolie (een verwaarloosbare hoeveel waar onze gezondheid geen hinder van ondervindt). 

Dit is de zogenoemde dragende stof (een drager zorgt ervoor dat alle belangrijke stoffen – zoals vitaminen – behouden blijven). Onderzoek toont aan dat vitamine K2 als meaquinon 7 bezinkt in olijfolie wat zou resulteren in een minder evenredige verdeling in het flesje.5 

Dit probleem lossen we op door zonnebloemolie als drager te nemen. In deze vloeistof bezinkt vitamine K2 namelijk niet, waardoor elke druppel Vitamine D3 & K2 een gelijke hoeveelheid K2 bevat. Bovendien zijn de druppels met het pipet makkelijk te doseren zonder verspillingsgevaar.  

Het beste product bij een verstoorde balans

Vitamine D3 & K2 is het leidende product voor de verstoorde balans. De hoge dosering vitamine D3 (62,50 µg, per standaarddosering van twee druppels) biedt de mogelijkheid om de vitamine D huishouding snel in balans te brengen. Daarnaast zorgt vitamine K2 als calciumdistributeur dat al het extra geabsorbeerde calcium de botten bereikt.

Voordelen product
 • Beste vormen vitamine D3 en K2 (MenaQ7®)
 • K2 & D3 voor de gezonde calciumstofwisseling
 • Eenvoudig te doseren met behulp van druppelpipet
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2 10  milliliter

Tot slot

De beste vitamine D is D3 en suppleer je voor optimale gezondheid het hele jaar door. Vooral vanwege de talloze gezondheidsbevorderende eigenschappen waar onder andere een verbeterde celdifferentiatie* en zowel een goede spierfunctie* als immuunsysteem* onder vallen. In doseringen van 75 mcg of hoger is het advies om D3 samen met vitamine K2 te suppleren.

De behoefte aan vitamine D verschilt per persoon en per situatie, maar bij een verstoorde balans is Vitamine D3 & K2 het beste supplement. Wanneer je echter het hele jaar door voldoende buiten komt en er minimaal één keer per week vette vis op je menu staat, is een ander supplement gewenst. Wil je weten welk vitamine D supplement je in dit geval nodig hebt? Onze Vitamine D test helpt je op weg.

Advies nodig over vitamine D?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.
 • Vitamine D en vitamine K spelen een rol bij botaanmaak, zijn goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
 • Vitamine D is goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
 • Vitamine D is goed voor de spieren en sterke tanden.
 • Vitamine K, bij de opname van mineralen/calcium in de botten.
 • Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling.

 

Referenties
 1. NHG. (2018). Laboratoriumdiagnostiek Vitamine D-deficiëntie (LESA). 
 2. Gezondheidsraad. (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Geraadpleegd op 17-2-2022.
 3. Trang HM, Cole DE, Rubin LA, et al. (1998). Evidence that vitamin D3 increases serum 25-hydroxyvitamin D more efficiently than does vitamin D2. The American Journal of Clinical Nutrition, 68, 854-858.
 4. Beulens JW, Bots ML, Atsma F et al. (2009). High dietary menaquinone intake is associated with [...]. [...], 203, 489-493.
 5. Brugè F, Bacchetti T, Principi F, Littarru GP, Tiano L. (2011). Olive oil supplemented with menaquinone-7 significantly affects [...]. British Journal of Nutrition, 106, (7), 1058-1062.