Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Welk vitamine D supplement past bij jou?

Jeanne Viet

Jeanne

Research & Development 31 mrt. 2021Bijgewerkt: 20 feb. 202410 min. leestijd

Zit er niet gewoon genoeg vitamine D in voeding? Krijg ik niet een teveel aan vitamine D bij gebruik van een vitamine D supplement? En als ik dan toch voor suppletie kies; welk product moet ik dan kiezen? Prangende vragen van de gemiddelde sterveling. We geven antwoord.

Kijk voor meer informatie op onze pagina vitamine D supplementen.

Lees verder onder de afbeelding

Welk vitamine D supplement past bij jou?

Onderwerpen in dit artikel

 • Residu limiet in de EU
 • Vitamine D3 in voeding
 • Waarom vitamine D slikken?
 • Vitamine D met K2
 • Vitamine D3 met K2
 • Onze Vitamine D producten
 • Voordelen van de Vitamine D3 & K2 producten van Vitakruid:

We bieden je een breed assortiment aan producten die jouw vitamine D huishouding kunnen ondersteunen. Zo bestaat ons assortiment uit:

Welk vitamine D supplement past bij jou?

Hoe maken we vitamine D aan?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Tenminste zo noemen we het. Feitelijk gezien is vitamine D geen vitamine, maar een hormoon dat ons lichaam zelf kan aanmaken. Onze huid vangt de straling van de zon op en maakt daar vervolgens vitamine D van, vandaar ook de toepasselijke bijnaam, de zonnevitamine.

Een ontoereikende vitamine D huishouding is door de schaarste aan zonnestralen in onze koude Benelux vaker regel dan uitzondering.

Vitamine D3 in voeding

De vormen ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3) zijn respectievelijk te vinden in paddenstoelen en voeding van dierlijke oorsprong. Paddenstoelen en dieren maken op dezelfde manier vitamine D aan als mensen, onder invloed van uv-straling (zonlicht). De vorm die je consumeert uit dierlijke producten (vitamine D3) is zelfs exact dezelfde vitamine D die onze menselijke huid aanmaakt. Deze vorm van vitamine D is dan ook de meest biologisch beschikbare vorm voor ons menselijke verteringsgestel.

Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi dat de zonnevitamine ook in onze dagelijkse voeding vertegenwoordigd is, maar de hoeveelheden zijn verwaarloosbaar. Om je een beeld te geven, je moet rond de 500 gram gebakken zalm per dag eten om in je vitamine D behoefte te voorzien.

Benieuwd welk vitamine D-supplement bij jou past?

Check het via onze test en ontvang een persoonlijke aanbeveling.

Doe de Vitamine D-test

Waarom vitamine D slikken?

Daarnaast is de zon in Nederland slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander behoefte in plaats van luxe, vooral in de donkere maanden waarin een tekort op de loer ligt. 

Bovendien zijn de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine D3 eindeloos.*

Vitamine D3 zorgt onder andere voor:

 • Een verhoogde calciumopname*
 • Verbeterde celdifferentiatie*
 • Goede spierfunctie*
 • Gezond immuunsysteem*
 • Sterke botten*
 • Een gezond gebit*

Vitamine D met K2

Vitamine K2, ook wel menaquinon genoemd, ontstaat aan de hand van bacteriën in onze dikke darm en is in zeer geringe hoeveelheden te vinden in zuivel, vlees en eieren. Er bestaan talloze vormen van menaquinon (MK), MK-4 tot MK-14, waar het cijfer een aanduiding is voor het aantal isoprenyl-zijketens.

Welk vitamine D supplement past bij jou?

De verschillende vormen van vitamine K2

MK-4 is van nature aanwezig in vlees en ons lichaam vormt het in mondjesmaat uit vitamine K1. De vormen MK-5 t/m MK-9 zijn in kleine hoeveelheden te vinden in gefermenteerde producten zoals yoghurt en kaas.

Het Japanse natto, een met Bacillus subtilis gefermenteerd sojaboonproduct, is een exceptioneel rijke bron van MK-7. Jammer alleen dat wij westerlingen deze Japanse lekkernij zien als een onsmakelijke kleverige bonenbrij, en dus zelden genoeg vitamine K2 binnenkrijgen uit onze voeding.

Dan zijn er nog de vormen MK-10 t/m MK-14, die uiterst zeldzaam zijn en niet relevant binnen de orthomoleculaire geneeskunde.

Vitamine D3 met K2

Vitamine D en K2 zijn aan elkaar verbonden als broers en zussen, moeders en dochters of vaders en zoons. De bloedverwanten hebben immers een rol bij het behouden van een gezonde calciumstofwisseling.*

Welk vitamine D supplement past bij jou?

Waarom suppletie van vitamine D met K2 belangrijk is

Vitamine D bevordert de absorptie van calcium.*1,4 Dit kan echter een problematisch effect geven wanneer vitamine D suppletie in hoge dosering (vanaf 75 mcg) nodig is om een bepaald gezondheidsbevorderend effect te bereiken.

De zonnevitamine zorgt namelijk voor een verhoogde calciumopname, maar reguleert niet waar al dat extra calcium terecht komt. Hierdoor kunnen er ongewilde calciumophopingen ontstaan in nieren en bloedvaten.

En hier verschijnt K2 op het toneel. Deze calciumdistributeur zorgt dat al het extra geabsorbeerde calcium op de plek terecht komt waar het functioneel is; de botten en tanden.*3,8

Gezamenlijke suppletie met de vitamines D en K2 is met name essentieel voor de westerling afkomstig uit de bewolkte landen. De kans op een vitamine D disbalans is per slot van rekening groot door een tekort aan zonnestralen, maar ook een K2 gebrek bestaat onder ongeveer 90% van deze bevolking.2 De voeding in de westerse cultuur bevat immers praktisch geen vitamine K2, tenminste niet in de hoeveelheden nuttig voor ons lichaam.

Onze Vitamine D producten

Multi Dag & Nacht

Een solide basis

Met de Multi Dag & Nacht formules zijn we de enigen die bij het samenstellen van een multivitamine rekening hebben gehouden met het bioritme. Je lichaam heeft ’s ochtends namelijk hele andere voedingsstoffen nodig dan ’s nachts. 

De Multi Dag tablet nemen we in bij het ontbijt. Deze formule voorziet het lichaam van nutriënten voor meer energie, alertheid en concentratie.* De Multi Nacht tablet wordt ingenomen voor het slapengaan. Deze formule ondersteunt het lichaam in rust, ontspanning en opbouw van de cellen.*

Daarnaast is er de Multi Dag & Nacht Vrouw, afgestemd op de specifieke behoeftes van de vrouw en de Multi Dag & Nacht Mama, een fundamentele aanvulling rondom de zwangerschap. En sinds kort in ons assortiment: Multi Dag & Nacht Man.

De verschillende Multi Dag & Nacht formules van Vitakruid bevatten tussen de 10 mcg en 25 mcg vitamine D3, een aanzienlijke hoeveelheid. Verdere suppletie van vitamine D3 is naast het gebruik van een van de Multi Dag & Nacht formules voor bepaalde doelgroepen echter wel noodzakelijk.

Daarnaast hebben we ervoor gekozen bloedverwant vitamine K2 in de Multi Dag & Nacht formules op te nemen.

Voordelen product
 • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Meer dan 30 vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden
 • Met passiebloemextract om rust en slaap op te wekken**
Multi Dag & Nacht®
Multi Dag & Nacht® 2 x 30  tabletten

Vitamine D3 – 5 mcg

Een aanvulling in kleine stapjes

Vitamine D3 - 5 mcg s het product bij uitstek om uw basisdosering vitamine D3 in kleine stapjes aan te vullen. De lage dosering maakt het mogelijk een ontoereikend vitamine D gehalte heel specifiek aan te pakken. Gebruik je bijvoorbeeld één van de Multi's Dag & Nacht van Vitakruid dan krijg je dagelijks tussen de 10 mcg en 25 mcg vitamine D3 binnen. Er bestaan echter specifieke doelgroepen die een iets grotere vitamine D behoefte hebben. Extra suppletie met Vitamine D3 – 5 mcg naast gebruik van een van de Multi's Dag & nacht van Vitakruid is dan aan te raden.

Voordelen product
 • Met vitamine D3 (cholecalciferol), de best opneembare vorm vitamine D
 • Eenvoudig te doseren naar eigen wens
 • Kleine tablet voor optimaal slikgemak (ook voor kinderen)

Vitamine D3 - 25 mcg

Basis dosering voor iedereen

Vitamine D3 - 25 mcg van Vitakruid is het basissupplement voor een gezonde vitamine D inname. We raden je in eerste instantie aan één van de Multi's Dag & Nacht te gebruiken. de Multi's Dag & Nacht voorzien je in de meeste gevallen namelijk al in uw dagelijkse vitamine D behoefte. Plus, je lichaam krijgt bij gebruik van één van de Multi’s Dag & Nacht naast voldoende vitamine D3 een breed scala aan verscheidende andere gezondheidsbevorderende nutriënten binnen.

Desondanks is het in de wintermaanden aan te raden naast de Multi Dag & Nacht 25 mcg vitamine D extra te suppleren. Vitamine D3 – 25 mcg kan in alle gevallen naast de de Multi’s Dag & Nacht geslikt worden.

Voordelen product
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Vitamine D ondersteunt de botten en tanden en is goed voor de spieren
 • Vitamine D3 is de best opneembare vorm van vitamine D

Vitamine D3 Vegan - 25 mcg

Op basis van algen (Vita-algae D®)

Liever een vegan supplement? Ook deze hebben we beschikbaar voor de vegans onder ons. Hoewel de voornaamste grondstof voor de productie van vitamine D uit wolvet bestaat, hebben we hier een oplossing voor bedacht. Onze Vitamine D3 Vegan is namelijk gevormd uit algen en daarom 100 procent plantaardig! Algen maken op een vergelijkbare manier vitamine D3 aan als mensen, op basis van UV-straling (zonlicht). Hierdoor behouden we de goede opneembaarheid van vitamine D3! 

Voordelen product
 • Vegan door algen, 100% plantaardig
 • Hoge biologische beschikbare vorm vitamine D3
 • Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem

Vitamine D3 – 75 mcg

Dosering voor de specifieke doelgroep (senioren)

Er bestaan echter specifieke doelgroepen die baat hebben bij een vitamine D3 inname van 75 mcg per dag of meer. Voorbeelden hiervan zijn senioren, arbeiders met veel nachtdiensten, of mensen met een donkere huidskleur.

Verder zijn mensen die gewoonweg niet veel buiten komen gebaat bij een hogere vitamine D3 inname. Vitamine D3 – 75 mcg kan in deze gevallen naast een van onze de Multi’s Dag & Nacht formules geslikt worden.

Voordelen product
 • Hoogste dosering vitamine D in assortiment
 • Met vitamine D3 (cholecalciferol), de best opneembare vorm
 • Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem en de botten
Vitamine D3 - 75 mcg / 3000 IE
Vitamine D3 - 75 mcg / 3000 IE 60  vega capsules

Vitamine D3 druppels 

Voor het hele gezin

De Vitamine D3 druppels is een product in vloeibare vorm. Het grote voordeel van deze variant is dan ook dat je de dosering in eigen hand hebt, terwijl je bij capsules en tabletten vastzit aan een bepaalde dosering. 

Door het doseergemak is dit product geschikt voor het hele gezin. Je kan makkelijk twee druppels afmeten voor je kinderen, vijf voor jezelf en misschien wel tien voor je vader die op leeftijd is. Vitamine D3 druppels is een supplement dat je uitstekend naast de Multi’s Dag & Nacht kan gebruiken.

Voordelen product
 • Vitamine D3 druppels voor ultiem doseergemak
 • Geschikt voor het hele gezin
 • In extra vierge olijfolie
Vitamine D3 druppels
Vitamine D3 druppels 30  milliliter

Vitamine D3 druppels Vegan

Veganistisch en voor het hele gezin

Hetzelfde product als de reguliere Vitamine D3 druppels, maar dan veganistisch. Vitamine D wordt doorgaans gewonnen uit wolvet, afkomstig van schapenwol. Dit soort producten zijn dan ook niet veganistisch. 

Veel veganistische producten bevatten echter vitamine D2, gewonnen uit paddenstoelen. Deze vorm is alleen 66 procent minder effectief dan de vorm D3. Daarom kiezen wij voor een supplement op basis van kortmos, ook 100 procent plantaardig. Grote verschil echter; korstmos levert wel vitamine D3! 

Voordelen product
 • Vitamine D druppels voor ultiem doseergemak
 • Geschikt voor het complete gezin, het hele jaar
 • Vegan door korstmos, 100% plantaardig

Vitamine D3 & K2

Gecombineerd voor de verstoorde balans.

Vitamine D3 & K2 van Vitakruid is het leidende product voor de verstoorde balans. De hoge dosering aan vitamine D3 in deze formulering (62,50 µg, per standaard dosering van twee druppels) maakt het mogelijk uw vitamine D huishouding snel in balans te brengen.

Bijgestaan door zijn verwant vitamine K2, zodat de verhoogde calciumopname alleen bevorderlijk is voor botten en tanden (de plekken waar calcium functioneel is)*. Daarnaast sluit de toevoeging van vitamine K2 elke kans op hypercalciëmie uit, waardoor dit product veilig in gebruik is. Zelfs bij doseringen hoger dan de standaard dagdosering.

Voordelen product
 • Beste vormen vitamine D3 en K2 (MenaQ7®)
 • K2 & D3 voor de gezonde calciumstofwisseling
 • Eenvoudig te doseren met behulp van druppelpipet
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2 10  milliliter

Osta K2 & D3 Algae

Voor vrouwen in de overgang

Osta K2 & D3 Algae van Vitakruid is een hoogwaardig product ter ondersteuning van de conditie van botten en tanden*. Dit product op basis van Lithothamnium Calcereum ofwel de rode alg, bevat uiteraard de vitamines D3 en K2, maar deze formule kent meer hoogwaardige nutriënten.

Zo bevat Osta K2 & D3 Algae verder calcium, magnesium en strontium, allen uit rode alg. Een unieke uitgebalanceerde formule waarbij de mix van nutriënten een fundamentele rol spelen bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.*

En, misschien ook niet geheel onbelangrijk, wederom is dit een product dat binnen de huidige markt uitblinkt op prijsgebied!

Voordelen product
 • Vitamine D & K, magnesium en calcium voor het behoud van sterke botten
 • Van nature rijk aan calcium, magnesium, silicium en strontium
 • Calcium is goed voor de kalkhuishouding en speelt een rol bij de botaanmaak
Osta K2 & D3 Algae
Osta K2 & D3 Algae 90  tabletten

Voordelen van de Vitamine D3 & K2 producten van Vitakruid:

 • Hoogst biologisch beschikbare vormen D3 & K2 MK-7
 • D3 en K2 gecombineerd bij hoge D3 dosering
 • De Multi’s Dag & Nacht volstaan vaak in uw D behoefte
 • Maar liefst zeven D3 producten
 • Osta K2 & D3 Algae is een unicum op de markt

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

We willen je uitsluitend producten aanbieden met de beste nutriënten in de hoogst beschikbare biologische vorm. Daarom bevatten alle producten in het Vitakruid assortiment uitsluitend vitamine D in de vorm D3, en K2 in de vorm menaquinon 7. Op deze manier garanderen we optimale effectiviteit van onze producten.

Maar liefst zeven supplementen met het zonnehormoon als hoofdmoot. Een kleine 2021 primeur geven we alvast weg. Er komen nog meer vitamine D supplementen aan!

* Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.
 • Vitamine D en vitamine K spelen een rol bij botaanmaak, zijn goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
 • Vitamine D is goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
 • Vitamine D is goed voor de spieren en sterke tanden.
 • Vitamine K, bij de opname van mineralen/calcium in de botten
 • Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling

 

Referenties
 1. Van Ballegooijen, A. J., Pilz, S., Tomaschitz, A., Grübler, M. R., & Verheyen, N. (2017). The synergistic interplay between vitamins D and K for bone and [...]: A narrative review. International journal of endocrinology, 2017.
 2. Evenepoel, P., Claes, K., Meijers, B., Laurent, M., Bammens, B., Naesens, M., ... & Kuypers, D. (2018). Poor Vitamin K Status Is Associated With [...] and [...] Risk in [...]. Journal of Bone and Mineral Research.
 3. Hauschka, P. V. (1986). Osteocalcin: the vitamin K-dependent Ca2+-binding protein of bone matrix. Pathophysiology of Haemostasis and Thrombosis, 16(3-4), 258-272.
 4. Kidd, P. M. (2010). Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy. Altern Med Rev, 15(3), 199-222
 5. Laud, C., & Arendt, J. (1981). Melatonin and biorhythms. In Melatonin: Current Status and Perspectives (pp. 177-182).
 6. Schwalfenberg, G. K. (2017). Vitamins K1 and K2: the emerging group of vitamins required for human health. Journal of nutrition and metabolism, 2017.
 7. Spronk, H. M. H., Soute, B. A. M., Schurgers, L. J., Thijssen, H. H. W., De Mey, J. G. R., & Vermeer, C. (2003). Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of [...] in warfarin-treated rats. Journal of vascular research, 40(6), 531-537
 8. Theuwissen, E., Smit, E., & Vermeer, C. (2012). The role of vitamin K in soft-tissue calcification. Advances in Nutrition, 3(2), 166-173.