Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is het NZVT-keurmerk?

Voor (top)sporters die supplementen gebruiken is het NZVT-keurmerk een belangrijk systeem om informatie te verschaffen in de kwaliteit en veiligheid van het product dat ze gebruiken. Maar wat houdt het precies in? We leggen uit.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is het NZVT-keurmerk?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat betekent NZVT?
 • Waarom (top)sporters kiezen voor een NZVT gekeurd supplement
 • Wat houdt het NZVT-keurmerk precies in?
 • Welke garantie geeft het NZVT-keurmerk?
 • Wat doet Vitakruid met NZVT?
 • Tot slot

Wat betekent NZVT?

Het NZVT, het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport, is een systeem dat in 2003 is opgezet door een aantal instanties om voedingssupplementen te controleren op afwezigheid van dopingstoffen. Deze instanties zijn:

 • NPN (Natuur- en gezondheidsproducten Nederland)
 • Nederlandse Dopingautoriteit
 • NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité en Nederlandse Sport Federatie)

Het is geen verplicht keurmerk voor supplementen, maar bedrijven kunnen er zelf voor kiezen om hun producten te laten testen.

Figuur 1: NZVT-logo

Hoe worden producten gecontroleerd?

De controle van producten door het NZVT gebeurt per batch. Dit betekent dat alle verpakkingen in een batch in dezelfde tijdsperiode zijn geproduceerd. Het batchnummer vind je op het etiket, vlakbij de houdbaarheidsdatum THT-datum. Een voedingssupplement dat 'schoon' is gekeurd, geldt uitsluitend voor een specifieke product-batch combinatie.

De product-batch combinaties die zijn goedgekeurd worden op de lijst in de database gezet en weer verwijderd wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. Als een product voldoet aan de kwaliteitseisen wil dat dus niet zeggen dat het product altijd voldaan heeft en in de toekomst altijd goedgekeurd zal worden. Vooral producten die in Nederland worden verpakt en verkocht staan op de lijst.

Hoe je supplementen optimaal bewaard om de houdbaarheid te waarborgen, lees je in een ander blog.

Waarom (top)sporters kiezen voor een NZVT-gekeurd supplement?

Voor (top)sporters is het van groot belang om een voedingspatroon aan te houden die past bij hun trainings- en wedstrijdschema. De juiste voedingsstoffen ondersteunt de sportprestatie en gezondheid, en helpen om blessures te voorkomen. Voedingssupplementen kunnen hierbij als aanvulling gebruikt worden.

In Nederland geldt strenge wetgeving voor fabrikanten van voedingssupplementen. Zo gelden er strikte normen voor productie en etikettering. Onder deze strenge normen vallen ook de maximale hoeveelheden van een vitamine of mineraal die in een dagdosering mag zitten. Autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid beoordelen deze en houden dit goed in de gaten.

Toch is het mogelijk om als sporter in aanraking te komen met verboden stoffen, bijvoorbeeld wanneer de producten uit het buitenland afkomstig zijn. Het kan daarom zijn dat supplementen stoffen bevatten die op de dopinglijst staan. De Nederlandse Dopingautoriteit vermeldt dat uit onderzoek blijkt dat 38 procent van de geteste supplementen dopingstoffen bevatten.1

Dopingsstoffen in voedingssupplementen kunnen leiden tot een positieve dopingcontrole, zelfs als de hoeveelheid zo klein is dat het de gezondheid niet tast. Dit kan grote gevolgen hebben voor (top)sporters, zoals een schorsing of uitsluiting van wedstrijden. Door supplementen te gebruiken met het NZVT-keurmerk kunnen (top)sporters met een gerust hart deze supplementen gebruiken.

Bekijk ook onze andere blogs eiwitten voor of na het sporten en 5x de beste voeding voor na het sporten.

Wat houdt het NZVT-keurmerk precies in?

Voor (top)sporters die regelmatig op doping worden getest is het belangrijk dat zij niet een positieve uitslag krijgen vanwege het gebruik van voedingssupplementen. Een NZVT-keurmerk biedt daarin veiligheid, omdat het de volgende voorwaarden kent:

 • De productie moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De producten moeten voldoen aan het HACCP-Plus/NZVT systeem. Dit betekent dat de producent aanvullende maatregelen moet nemen op het gebied van productontwikkeling, inkoop, productie, controle en etikettering.
 • De producten worden geanalyseerd door een extern gerenommeerd laboratorium. Hierbij worden meerdere eenheden uit verschillende verpakkingen geanalyseerd.
 • Steekproefsgewijs vinden er extra controles plaats middels een borgingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat er regelmatig controles worden uitgevoerd om te controleren of de producent de kwaliteitseisen nog voldoet.
 • Duidelijke en gerichte communicatie naar (top)sporters. Zo moeten de ingrediënten op het etiket op een begrijpelijke manier aangegeven worden. Veel informatie is te vinden over goedgekeurde producten op de website van de Dopingautoriteit of via de Dopingwaaier App.

Op welke stoffen wordt er getest?

Batches van voedingssupplementen worden getest op meer dan 160 dopingstoffen. Deze stoffen zijn al eerder in voedingssuplementen teruggevonden of zijn stoffen die hierop lijken. Het gaat om hormonale stoffen zoals anabole steroïden en stimulantia (amfetamines). Deze stoffen zijn verboden in de sport, omdat ze de veiligheid van de gezondheid kunnen schaden en de gelijkheid en eerlijkheid tijdens de wedstrijd in het geding kunnen brengen.

Welke garantie geeft het NZVT-keurmerk?

Hoewel het NZVT-keurmerk de hoogst mogelijke zekerheid geeft op een product dat vrij is van dopingstoffen, is er geen 100 procent garantie mogelijk. Dit komt omdat de controle per batch wordt uitgevoerd en niet per product. Het controleren van elk product is simpelweg niet te doen.

Door de speciale procedures rondom de productie van voedingssupplementen en de manier waarop de analyse wordt uitgevoerd, is het mogelijk om een goed oordeel te vellen over de veiligheid van een bepaalde product-batch combinatie. Bovendien is het NZVT het enige systeem die het mogelijk maakt om de hoogst mogelijke veiligheid en kwaliteit van voedingssupplementen voor (top)sporters te garanderen.

Uiteindelijk is de (top)sporter zelf verantwoordelijk voor het innemen van voedingssupplementen en het al dan niet positief testen op dopingstoffen. NZVT is opgericht om deze sporters te voorzien van de juiste informatie met betrekking tot risico's op een positieve dopingcontrole.

Lees ook ons blog waar moet ik op letten bij het kopen van supplementen.

Wat doet Vitakruid met NZVT?

Alle producten van Vitakruid zijn dopingvrij, maar niet elk product draagt het felbegeerde NZVT-keurmerk. We laten een selectie van onze producten die belangrijk zijn voor topsporters grondig testen. De Nederlandse Dopingautoriteit adviseert topsporters om NZVT-gecertificeerde supplementen te gebruiken. Voor amateursporters die niet aan dopingcontroles worden onderworpen, is het keurmerk niet relevant. 

We streven ernaar om zowel topsporters als recreatieve atleten te voorzien van producten die aan de hoogste normen voldoen. Op onze productpagina's kun je zien of een product NZVT-gecertificeerd is en welke batch is getest (zie figuur 2). 


Figuur 2: informatie over NZVT op de productpagina's van Vitakruid.

Tot slot

Het NZVT-keurmerk geeft aan dat een voedingssupplement gekeurd is op de afwezigheid van dopingstoffen. Dit is vooral belangrijk voor topsporters, die aan dopingcontroles worden onderworpen. Alle Vitakruid-producten zijn standaard dopingvrij, maar een selectie wordt ook NZVT-gecertificeerd om topsporters de hoogste kwaliteit te bieden.

Advies nodig over supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Dopingautoriteit. Mag dit: voedingssupplementen. Geraadpleegd op 23-11-2023.