Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Wanneer het gaat over vitamines suppleren, geven we de voorkeur aan de meest natuurlijke vorm. Maar geldt dat ook voor mineralen zoals magnesium? En welke magnesiumsoorten kies je: natuurlijk of synthetisch? Het antwoord is minder vanzelfsprekend dan je misschien denkt. Lees het allemaal in dit blog.
Lees verder onder de afbeelding
Magnesium is een veelvoorkomend mineraal in ons lichaam en behoort tot de groep van elektrolyten. Dit mineraal speelt een essentiële rol in vele lichamelijke processen doordat het bijdraagt aan meer dan 300 enzymatische reacties. Zo is magnesium betrokken bij de werking van de spieren en de energieproductie.1 Tegenwoordig is magnesium een veelgebruikt supplement die voor verschillende doeleinden wordt ingezet.
Magnesiumsupplementen bestaan in allerlei vormen, of beter gezegd: verbindingen. Magnesium is van zichzelf namelijk een metaal. Pas wanneer het gebonden wordt aan een ander molecuul of ion, ontstaat een bruikbare magnesiumverbinding. In totaal zijn er volgens Europese wetgeving 22 van zulke verbindingen toegestaan in supplementen.2 Hieronder lichten we de werking van de bekendste magnesiumvormen kort toe.
Magnesiumoxide is een veelvoorkomende vorm van magnesium en is een verbinding met zuurstof. Het neutraliseert de maaginhoud en wordt vaak ingezet om de stoelgang te bevorderen. Doordat het water in de darm vasthoudt, kan de ontlasting zachter worden en makkelijker uitgescheiden worden. Doordat het water in de darmen vasthoudt, wordt de ontlasting zachter en kan deze gemakkelijker worden uitgescheiden.
Magnesiumchloride is een verbinding van magnesium met het chloride-ion, afkomstig uit waterstofchloride. Het komt van nature veel voor in zeewater en wordt daar dan ook vaak uit gewonnen. Deze vorm van magnesium wordt gebruikt in supplementen voor orale inname, maar is ook populair in uitwendige toepassingen zoals magnesiumolie of magnesiumvlokken – bedoeld voor opname via de huid.
Magnesiumcitraat is een verbinding van magnesium met citroenzuur. Citroenzuur is een organisch zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten. In het lichaam speelt het een rol in de citroenzuurcyclus: een reeks chemische reacties in onze cellen waarbij energie wordt vrijgemaakt uit voedingsstoffen. Zo is deze vorm interessant voor de energieproductie.
De vorm magnesiummalaat wordt gekenmerkt door de binding van magnesium met appelzuur. Appelzuur vormt ook een belangrijke factor van de citroencyclus en ondersteunt daarmee de energiestofwisseling.
Bij magnesiumtauraat is taurine de verbindende factor met magnesium. Taurine is een aminozuur die voorkomt in dierlijke producten, zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Dit aminozuur draagt bij aan de werking van de spieren (ook het hart) en het zenuwstelsel.3
Deze vorm van magnesium is gebonden aan twee moleculen van het aminozuur glycine. Glycine kan het lichaam zelf aanmaken uit het aminozuur serine en kun je halen uit eiwitrijke voeding, waaronder vlees, zuivel en peulvruchten. Het werkt onder andere als neurotransmitter in onze hersenen.4
Meer over magnesium voor slapen lees je in ons eerder verschenen blog.
Om de beste vorm van magnesium te kiezen, is het belangrijk om te kijken naar de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid – oftewel hoe goed het lichaam de magnesiumvorm kan opnemen én benutten. Hiervoor kunnen we onderscheid maken in inorganische en organische magnesium verbindingen.5
Inorganische magnesiumverbindingen zijn vormen waarbij magnesium is gekoppeld aan een niet-organisch (niet-koolstofhoudend) molecuul, zoals zuurstof of chloride. Voorbeelden zijn magnesiumoxide en magnesiumchloride. Deze vormen bevatten relatief veel elementair magnesium per gram, maar worden doorgaans minder goed opgenomen en hebben een lagere biologische beschikbaarheid.
Organische magnesiumverbindingen bestaan uit magnesium gekoppeld aan een organisch (koolstofhoudend) molecuul, vaak een zuur. Voorbeelden zijn magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumtauraat. Deze vormen worden over het algemeen beter opgenomen en benut door het lichaam.
Magnesiumsupplementen kunnen vormen van magnesium bevatten die van natuurlijke of synthetische oorsprong zijn. Hierbij wordt natuurlijk vaak als hoogwaardig gezien en synthetisch als ondergeschikt. Dit is echter niet altijd het geval. Hoe dat bij magnesium precies zit, leggen we hieronder uit.
Als een magnesiumvorm natuurlijk is, betekent dit dat het gemaakt is op basis van de volledige vorm zoals die ook in de natuur aanwezig is, zonder menselijke bewerking. Ze maken deel uit van een voedselstructuur of komen als mineraal voor in water of bodem.
Natuurlijke vormen van magnesium zijn:
Deze natuurlijke vormen van magnesium zijn meerstal de inorganische varianten uit voeding en uit mineralen. Hoewel ze “natuurlijk” zijn, hebben ze dus een lagere biologische beschikbaarheid en worden ze minder goed door het lichaam opgenomen.
Magnesium komt in de natuur dus nooit in pure vorm voor, alleen in verbindingen. De supplementvormen die we kennen worden altijd industrieel gemaakt. Dat maakt ze technisch gezien dus synthetisch. Toch zijn het organische verbindingen (gebonden aan een koolstofhoudende stof zoals een zuur of aminozuur) die het lichaam goed herkent en benut.
Synthetische vormen van magnesium zijn:
Door de organische verbindingen, zijn synthetische vormen van magnesium dus wel goed opneembaar. Dit verhoogt ook de biologische beschikbaarheid.
Meer over wat biologisch, natuurlijk en synthetisch betekent voor supplementen vind je in ons ander blog.
Magnesium dat gebonden is aan een aminozuur, zoals taurine en glycine, wordt ook wel aminozuurgecheleerd magnesium genoemd. Deze verbindingen hebben bepaalde voordelen ten opzichte van andere vormen.
De voordelen van aminozuurgecheleerd magnesium op een rij:
De aminozuren vormen een soort schild of sterke beschermlaag om magnesium heen, waardoor deze magnesiumverbinding niet gesplitst kan worden door ons maagsap en als compleet element de darmen bereikt.6,7 Daar wordt het via het aminozurentransportsysteem in de dunne darm opgenomen. Dit transportsysteem is zeer actief en daardoor komt het aminozuurgecheleerd magnesium snel in de bloedbaan terecht.5,6
Bovendien versterken de aminozuren en magnesium elkaar, en is er sprake van synergie. Hierdoor geeft het een optimaal effect. De binding met een aminozuur zorgt er daarbij voor dat magnesium de bloed-hersenbarrière effectiever kan passeren.5 Zo zijn deze vormen van magnesium goed voor gemoedstoestand, het geheugen en het concentratievermogen.
Welke magnesium is het beste: natuurlijk of synthetisch? Grote kans dat je dacht dat 'natuurlijk' beter zou zijn. Dat is niet zo gek, omdat dit met vele andere nutriënten wel het devies is. Voor magnesium geldt dit dus eigenlijk niet. De synthetische vormen van magnesium hebben een hogere opneembaarheid en biologische beschikbaarheid. Daarnaast zijn vooral aminozuurgecheleerde verbindingen de beste magnesiumvormen en als supplement het meest actief. Had je dit antwoord zien aankomen?