Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Multivitamine kopen? Waar moet je op letten?

Dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit. We zijn ermee groot geworden. Ruim voldoende om ons te voorzien van de benodigde voedingsstoffen, toch?

Lees verder onder de afbeelding

Multivitamine kopen? Waar moet je op letten?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is een multivitamine?
 • Waaraan moet een goede multivitamine voldoen?
 • Stem de multi af op jouw behoefte
 • Houd rekening met je bioritme
 • Maak je keuze!

Veelte weinig om in je behoefte te voorzien als je het ons vraagt. Aanvulling met een multivitamine is daarom geen overbodige luxe. Je wil echter wel kiezen voor een multivitamine die bij je past. Waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte multivitamine en welke variant het beste bij jou past lichten we daarom graag toe!

Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina Multivitamine.

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine is een supplement waarin vitamines en mineralen zitten die we dagelijks nodig hebben om te kunnen functioneren en onze gezondheid op peil te houden. Laten we daarbij vooropstellen: een multivitamine supplement is géén vervanging voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Wél is het een vaak noodzakelijke aanvulling, door enerzijds tekortkomingen vanuit voeding en anderzijds een verhoogde behoefte wegens bepaalde leefomstandigheden.

Een multivitamine wordt gezien als een basissupplement voor een gezonde leefstijl. Dit voorziet je van een combinatie van voedingsstoffen met het gemak van één product. Dit kan je vervolgens naar wens aanvullen met extra supplementen, afhankelijk van jouw situatie. Belangrijk is dus om éérst de basis goed te hebben. Maar de ene multivitamine is de andere niet. Er zit veel verschil in samenstelling en kwaliteit van wat er op de markt beschikbaar is. Welke multivitamine het beste is voor jou, hangt af van een aantal factoren.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waaraan moet een goede multivitamine voldoen?

Er zijn veel aanbieders van supplementen en zeker basissuppletie in de vorm van een multivitamine is tegenwoordig makkelijk te verkrijgen. De beschikbare voedingssupplementen verschillen echter behoorlijk in kwaliteit. Veel (goedkopere) multivitaminen bevatten slechts een kleine selectie aan nutriënten, een lage dosering en/of slecht opneembare stoffen.

Een supplement bevat namelijk een bepaalde verbinding van de voedingsstof wat de opname in het lichaam bepaalt. Een kwalitatieve multivitamine bevat voornamelijk de biologisch actieve vorm van nutriënten, ofwel datgene wat het lichaam goed kan opnemen. Daarnaast bevat het een breed spectrum aan essentiële vitamines en mineralen, spoorelementen, kruiden en eventueel vetzuren en aminozuren.

Multivitamine kopen? Waar moet je op letten?

Een supplement beoordelen

Om de kwaliteit van een multivitamine (of dus eigenlijk elk voedingssupplement) te kunnen bepalen, is het noodzakelijk om de ingrediëntenlijst te kunnen lezen. En daar hebben we niet alleen een paar goede ogen of bril voor nodig! Het goed kunnen aflezen van een ingrediëntenlijst is bijna een vak apart, want wat zegt zo’n lijst nou precies? De basisregel die hierbij geldt, is dat het meest aanwezige ingrediënt vooraan staat op de ingrediëntendeclaratie. Deze ingrediëntendeclaratie vind je vaak boven de tabel met de "actieve" ingrediënten.

Een goede multivitamine begint zijn ingrediëntenlijst dus met vitaminen en mineralen waarbij hulpstofjes voor het maken van een capsule of tablet als laatst benoemd staan. Daarnaast kijk je naar de samenstelling van de aanwezige vitamines en mineralen. Een kwalitatief voedingssupplementenmerk is transparant over de voedingsstoffen die het product bevat. Zo benoemen we niet alleen de vitamine, maar ook de vorm van het nutriënt.

Denk hierbij aan vitamine B12 (methylcobalamine), ijzer (bisglycinaat) en magnesium (tauraat). Tussen de haakjes staat de verbinding van het daarvoor genoemde nutriënt. De voorkeur gaat uit naar een lichaamseigen, actieve vorm. Vervolgens vermeldt de lijst daarnaast de dosering van deze stof. Een kwalitatieve multivitamine bevat voldoende van ieder nutriënt om in de basisbehoefte te voorzien.

Multivitamine kopen? Waar moet je op letten?

Stem de multi af op jouw behoefte

Naast een breed spectrum aan essentiële vitaminen en mineralen is het ook belangrijk om rekening te houden met de persoon die het supplement slikt. De beste multivitamine is er namelijk een die aansluit op jouw behoefte.

Een multi afstemmen op leeftijd, geslacht en leefwijze is efficiënter dan iedereen dezelfde pil geven. Daarom hebben wij multivitamines voor vegetariërs, veganisten, mannen, vrouwen (gedurende zwangerschap) en kinderen. Dit omdat elk individu — in elke fase van zijn of haar leven —¬ andere behoeften heeft. Zo bevat een kind-formule lagere doseringen, een Multi Mama extra foliumzuur en houdt een multivitamine voor de man rekening met prostaatondersteuning**.

Houd rekening met je bioritme

Nadat je hebt besloten welke multi het best aansluit op jouw behoefte wil je ook het natuurlijke ritme van je dagelijks handelen ondersteunen, voor optimale resultaten. Ons lichaam kent veel verschillende ritmes die allemaal worden aangestuurd door deze biologische klok. Eén van deze ritmes is het circadiaanse ritme, ofwel bioritme.

Dit ritme betreft lichamelijke, mentale en gedragsmatige veranderingen die ongeveer een 24-uurs cyclus volgen. Deze veranderingen kunnen ons slaap-waakritme, hormoonafgifte, lichaamstemperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties beïnvloeden. In de nacht vinden er andere processen plaats dan overdag. Licht en duisternis spelen hierbij een centrale rol. Verstoringen op deze gebieden houden steeds vaker verband met verstoring van het circadiaanse ritme.

We zijn het enige supplementenmerk dat rekening houdt met het bioritme van de mens bij de multivitamines. Je lichaam heeft overdag energie nodig, maar ’s nachts juist rust en herstel. Logischerwijs maken wij daarom een tweedeling in een dag- en nachtvariant. Hieronder lichten we enkele functies toe.

Multivitamine kopen? Waar moet je op letten?

Een multivitamine voor de dag

 • Energie - Vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B12 en C, biotine, calcium, ijzer, koper, magnesium en mangaan dragen bij aan een normale energiehuishouding.* Foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine B2, B3, B5, B6, B12 en C helpen om vermoeidheid te verminderen.* 
 • Mentaal - Vitamine B1, B3, B12 en C, biotine en magnesium dragen bij aan een normaal psychologische functie, het geheugen en leerprestaties.*
 • Zenuwstelsel - Biotine, kalium, koper, magnesium, vitamine B1, B2, B3, B6, B12 en C hebben een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.* Calcium, kalium en magnesium spelen een rol in de prikkeloverdracht van de zenuwcellen.*
 • Spieren en bindweefsel - Calcium, magnesium en kalium spelen een rol bij het behouden van sterke spieren.* Koper is goed voor het bindweefsel in de huid.*
 • Bloedsuiker en bloeddruk - Chroom zorgt mede voor een normale bloedsuikerspiegel.* Kalium ondersteunt een normale bloeddruk.*
 • Hart en vaten - Vitamine B1 ondersteunt het hart.* Vitamine C is belangrijk voor bloedvaten.* OPC ondersteunt het hart en bloedvaten.**
 • Antioxidatie - Vitamine B2, koper en mangaan dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.* OPC heeft een antioxidatieve werking en beschermt tegen vrije radicalen.**

Een multivitamine voor de nacht

 • Bescherming - Vitamine E beschermt gezonde cellen en weefsels*. Vitamine C helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden*. Vitamine C draagt bij tot een normale psychologische functie*.
 • Ontspanning en slaap - Melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen*. Passiebloem helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid**.
 • Balans - Magnesium is gunstig voor een goede geestelijke balans*. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding*.
 • Opbouw - Vitamine A draagt bij aan een normale celdifferentiatie*. Calcium en vitamine D dragen bij aan de aanmaak van cellen en weefsels*. IJzer speelt een rol in weefselgroei en -ontwikkeling*.
 • Reiniging - Mariadistel is goed voor de spijsvertering en draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie. Daarnaast is het ter ondersteuning van het hart**.
 • Botten en kraakbeen - Calcium, magnesium, zink, vitamine C, D3 en K2 zijn van belang voor de samenstelling van de botten*. Vitamine C is van belang voor het kraakbeen en de vorming van collageen wat belangrijk is voor de botten*.
 • Gezichtsvermogen en slijmvliezen - Vitamine A draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen*. Tevens is het goed voor het behoud van de normale structuur en functie van de slijmvliezen*.
 • Immuunsysteem - Vitamine E helpt het afweersysteem van de lichaamscellen*. IJzer, zink, koper en selenium hebben een positieve invloed op het immuunsysteem*. Vitamine C is goed voor de weerstand tijdens en na fysieke inspanning*.
 • Huid - Vitamine A, zink en jodium helpen bij het gezond houden van de huid*.

Maak je keuze!

Voedingstekorten liggen op de loer, met alle mogelijke gevolgen van dien. Dat wil je voorkomen en een goede multivitamine levert hier een belangrijke bijdrage aan. Kies daarvoor een Multi met goed opneembare nutriënten, die aansluit op jouw behoefte. Met het Vitakruid Multi Dag & Nacht assortiment - met zijn unieke splitsing in twee tabletten – houden we daarnaast rekening met het natuurlijke bioritme voor een optimale werkzaamheid.

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte multivitamine, kan je voor jezelf een gedegen keuze maken. Twijfel je toch nog? Neem dan gerust contact op met een van onze orthomoleculair therapeuten.

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Op basis van goedgekeurde claims gezondheidsclaims van Multi Dag en Multi Nacht
**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating van Multi Dag Man