Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Is pure chocolade gezond?

Chocolade eten zonder schuldgevoel. Wie wil dat nou niet? En laat pure chocolade nu net heel gezond zijn vanwege bepaalde voedingsstoffen die erin zitten. Althans, dat lees en hoor je vaak. Maar klopt dat ook? Is pure chocolade écht zo gezond?
 

Lees verder onder de afbeelding

Is pure chocolade gezond?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waar bestaat chocolade uit?
  • Wat is cacao?
  • De voedingswaarde van cacao
  • Is pure chocolade gezonder?
  • Welke pure chocolade is gezond?
  • Gezonde chocolate chip cookies
  • Tot slot

Waar bestaat chocolade uit?

Chocolade komt tot stand door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. Vervolgens voeg je aan dit mengsel andere ingrediënten toe, zoals lecithine, smaakstoffen, melk of melkproducten (bij melk- en witte chocolade) maar denk ook aan vruchten of noten. Ook vind je in chocolade opwekkende stoffen zoals cafeïne en theobromine. Dat allemaal tezamen maakt het prachtige product chocolade!1

Afhankelijk wat de fabrikant maakt, zijn er verschillende varianten van chocolade. In deze verschillende soorten zitten verschillende percentages cacao en cacaoboter. Deze percentages zijn wettelijk vastgelegd en ‘chocolade’ is dan ook een beschermde naam. Zie onderstaande tabel.

Type chocoladeIngrediënten% cacao% cacaoboter
Chocolade (waaronder pure chocolade)Cacaopoeder
Cacaoboter
Suiker
≥ 35≥ 18
MelkchocoladeCacaopoeder
Cacaoboter
Melkpoeder
Suiker
≥ 25≥ 25
Witte chocoladeCacaopoeder
Cacaoboter
Suiker
0≥ 20

Wat is cacao?

Naast deze soorten chocolade bestaat er ook rauwe chocolade, bittere en extra bittere chocolade. Rauwe chocolade is gemaakt van ongebrande cacaobonen en bittere chocolade bevat een hoger percentage cacao. Deze percentages kunnen erg verschillen per product omdat dit niet wettelijk is vastgelegd.

Het belangrijkste bestanddeel van melk- en pure chocolade is cacao. Cacao komt uit de cacaoboon en dat is de vrucht die we vinden in de cacaoboom.3 De bruine vrucht is afkomstig van de cacaoboom (Theobroma cacao) en komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en kan wel tot 15 meter hoog worden. De cacaoboom houdt van een vochtig en tropisch klimaat met weinig wind en veel schaduw. Met name de jonge bomen hebben schaduw nodig om goed tot ontwikkeling te komen. De belangrijkste cacaoproducerende landen zijn daarom te vinden rondom de evenaar. Zo heeft West-Afrika met meer dan 70 procent het grootste aandeel in de wereldproductie van cacaobonen

Is pure chocolade gezond?

De voedingswaarde van cacao

Rauwe cacao – dus zonder suiker of melk – bevat hoge voedingswaarden. Je komt tal van voedingsstoffen tegen zoals polyfenolen (flavonoïden), cafeïne, theobromine, tryptofaan en nog een aantal cannabisachtige stoffen. Verder vind je in rauwe cacao vezels en een paar mineralen, zoals calcium, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Polyfenolen zitten met name in pure chocolade, en door die stoffen krijgt deze soort chocolade de stempel gezond. De wetenschap associeert deze nutriënten met gunstige effecten in het lichaam. Hieronder zie je een tabel waarin de verschillende soorten chocolade en hun voedingswaarden uiteen zijn gezet.4

Per 100 gramChocolade witChocolade melkChocolade puurChocolade extra puur (70-85%)
Kcal552548531486
Kj2303228622092004
Eiwit (g)6,4755
Koolhydraten (g)58,15246,727,2
Suiker (g)58,14941,721,5
Vet (g)32,634,133,745,4
Verzadigd vet (g)2020,620,427,6
Vezels (g)02,87,29,5
Vitamine B11 (ug)7,413,31515
Vitamine K (ug)9,15,78,17,3
Natrium (mg)116701050
Kalium (mg)409404400400
Fosfor (mg)280205150150
IJzer (mg)0,23,23,23,2
Jodium (ug)51,11,31,3
Magnesium (mg)28508989
 

Is pure chocolade gezonder?

Pure chocolade krijgt de stempel ‘beter’ omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao. Wat zegt de wetenschap over polyfenolen?

Effect 1: werking als antioxidant

Uit verschillende studies blijkt dat cacao rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die beschadiging van cellen tegengaan en de polyfenolen in cacao zouden het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Dit is een proces waarbij vrije radicalen ontstaan die schade kunnen toebrengen aan onze cellen, weefsels en ons DNA. Vrije radicalen zijn moleculen die in ons lichaam ontstaan door de afbraak van voedingstoffen voor energieaanmaak. Factoren zoals roken, uitlaatgassen en een slechte levensstijl kunnen dit proces versnellen.5,6

Effect 2: goed voor het hart

Ook zijn er binnen de wetenschap studies bekend waarin cacao de bloeddruk verlaagt, invloed heeft op de bloedstolling en een positieve invloed heeft op het LDL-cholesterolgehalte. LDL-cholesterol noemen we ook wel het ‘slechte’ cholesterol. Al deze effecten samen zorgen ervoor dat slagaderen flexibel worden en dát draagt bij aan een gezond hart.5,6

Overige effecten

Andere studies rondom pure chocolade spreken van een verminderde insulineresistentie en een verhoogde insulinegevoeligheid door de cacao. Dit heeft dan weer een positief effect op het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Ook zijn er resultaten bekend waarbij cacao goed zou werken voor de verzadiging, stemming, het chronische-vermoeidheidssyndroom en de huid.5,7

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Welke pure chocolade is gezond?

In pure chocolade zit veel cacao, polyfenolen en andere stoffen die positieve effecten hebben op onze gezondheid. De voedingswaarden van cacao is zijn simpelweg erg hoog. Toch moeten we ook kritisch zijn en altijd naar een product in het geheel kijken. In een reep pure chocolade zit namelijk niet alleen cacao, ook zitten er andere voedingsstoffen in zoals suiker en (verzadigd) vet. Welke reep chocolade je ook neemt, je krijgt hoe dan ook veel suiker en vet binnen en daarmee veel calorieën. Dat kan in grote hoeveelheden een negatief effect hebben op je gewicht. Pure chocolade een medicijn voor je hart noemen is daarom niet geheel juist. Wil je alles lezen over suiker? Klik dan hier

Ook zijn de onderzoekuitkomsten rondom cacao en polyfenolen soms wat onduidelijk. De studies over cacao laten namelijk uiteenlopende hoeveelheden zien die je zou moeten nemen voor het gewenste effect. Het betreft soms ook hoeveelheden die zo groot zijn dat een gemiddeld mens dat nooit op een dag binnenkrijgt.

Gezonde chocolate chip cookies

Tijd om nog een heerlijker recept te delen. Het is leuk om over chocolade te lezen, maar veel leuker (en lekkerder) is natuurlijk zelf iets eten. Daarom hebben we een heerlijk recept met pure chocola, amandelmeel en avocado voor je: chocolate chip cookies! Dit recept van Makkelijk Afvallen is zo klaar, binnen 20 minuten staan de koekjes op tafel

Is pure chocolade gezond?

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 50 gram amandelmeel
  • 10 gram lijnzaad
  • 2 eetlepels cacao ongezoet
  • 2 druppels stevia
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 blokjes pure chocolade

 Bereidingswijze

  1. Doe de amandelmeel, lijnzaad, cacao, stevia en bakpoeder bij elkaar in een kom en meng dit door elkaar.
  2. Pureer de avocado, doe dit in een aparte kom.
  3. Voeg de avocado bij de droge ingrediënten toe en meng goed door elkaar.
  4. Hak de chocolade grof en voeg dit ook aan het mengsel toe.
  5. Vorm 6 balletjes van het mengsel

Bron: Makkelijk afvallen

Tot slot

Vergelijk je pure chocolade met melk of witte chocolade dan komt pure chocolade als winnaar uit de strijd. Hiermee doelen we op de hogere voedingswaarde van pure chocolade vanwege meer cacao en polyfenolen. Chocolade bevat echter altijd suiker en (verzadigd) vet, voedingsstoffen die je in grote hoeveelheden onnodig veel calorieën leveren. Probeer daarom niet te vaak een reep pure chocolade soldaat te maken. Neem gerust eens een paar blokjes pure chocolade – het bevat meer voedingsstoffen dan andere varianten – maar bekroon het niet tot hartmedicijn. Rauwe cacao is overigens wel erg gezond!

Advies nodig over pure chocolade?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. M. de Jong, F. (2009). Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. Fontaine Uitgevers. Derde druk. P.377-378
  2. Gezondheidsnet. Nummer 1 in gezondheid. Hoeveel cacao moet chocolade bevatten? (2016).
  3. M. de Jong, F. (2009). Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. Fontaine Uitgevers. Derde druk. P.378
  4. I am Foodie. Chocolade 2 – cacao een superfood? (2015). 
  5. Cooper KA, Donovan JL, Waterhouse AL, Williamson G. Cocoa and health: a decade of research. Br J Nutr. 2008 Jan;99(1):1-11. Epub 2007 Aug 1.
  6. Andújar I, Recio MC, Giner RM, Ríos JL. Cocoa polyphenols and their potential benefits for human health. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:906252.
  7. Mastroiacovo, D. Et al. Cocoa flavanol consumption improves cognitive function, blood pressure control, and metabolic profile in elderly subjects: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study—a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2015 Mar; 101(3): 538–548.