Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Gebufferde Vitamine C: herken het beste vitamine C supplement

De gure en koude wintermaanden vormen een jaarlijks terugkerende lastpost voor onze weerstand. Deze tijd vraagt daarom om een extra dosis van de weerstandsvitamine, ofwel vitamine C.* Hoe je het beste vitamine C supplement herkent lees je hier.

Lees verder onder de afbeelding

Gebufferde Vitamine C: herken het beste vitamine C supplement

Onderwerpen in dit artikel

 • Vitamine C als ascorbaat: de niet zure vorm
 • Toevoeging van quercetine & L-gluthathion: krachtige antioxidanten
 • Zink & ijzer: belangrijke mineralen voor de weerstand
 • Mangaan: helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen*
 • Plus de antioxidant en turbo voor overige ingrediënten: OPC
 • Conclusie: het beste vitamine C supplement

Tweevoudig nobelprijs winnaar Linus Pauling haalde vitamine C eind jaren 70 definitief uit de anonimiteit. In zijn boek Vitamin C, the Common Cold and the Flu (1977) stelde hij dat optimale concentraties vitamine C ons zonder bezwaar door de sensitieve weerstandsmaanden kan loodsen.1    

Inmiddels zijn we bijna een halve eeuw verder en is er wetenschappelijke consensus over de brede inzetbaarheid van vitamine C. Zo mogen we onder andere stellen dat de weerstandsvitamine een positieve invloed heeft op het immuunsysteem*, mede zorgt voor een goede weerstand* en de afweer van het lichaam ondersteunt.* Meer weten? Lees dan ons blog Waar is vitamine C goed voor?

Vanwege deze brede toepassing van het nutriënt is het van belang om te weten waar je op moet letten wanneer je opzoek bent naar een supplement ter ondersteuning van de afweer van het lichaam.*

Aan de hand van de volgende 5 punten leggen we stapsgewijs uit hoe je het beste vitamine C supplement herkent en waar deze aan moet voldoen:

1. Vitamine C als ascorbaat: de niet zure vorm
2. Toevoeging van quercetine & L-gluthathion: krachtige nutriënten

3. Met zink & koper: belangrijke mineralen voor de weerstand
4. Toevoeging van mangaan: helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen*
5. Plus de antioxidant en turbo voor overige ingrediënten: OPC 

1. Vitamine C als ascorbaat: de niet zure vorm 

In de meeste vitamine C supplementen vinden we ascorbinezuur. Dit is de bekendste vorm die van nature in groente en fruit voorkomt. Helaas kan deze reguliere vorm in hoge doseringen irritatie opwekken aan maag en darmen. Voor optimale doseringen koppelen we het nutriënt daarom aan biologische actief calcium/magnesium ascorbaat. Door deze koppeling aan een mineraal ontstaat een zogenoemde gebufferde en ontzuurde vorm waar onze maag en darmen bovendien geen moeite mee hebben (zie figuur 1). 

Meer weten over vitamine C? Eerder schreven we dit blog over de mogelijkheid van een teveel aan vitamine C.

Hoe herken ik het beste vitamine C supplement

Figuur 1 : de gebufferde en ontzuurde vorm is de meest complete formule. 

Wanneer je vitamine C in hoge doseringen suppleert (vanaf 1000 mg) dan is de ontzuurde vorm gewenst. Naast dat er hierdoor geen irritatie ontstaat in maag en darmen, zorgt het ontzuurde karakter voor een hogere biologische beschikbaarheid en dus betere opname.2

Naast de ontzuurde vorm en hogere biologische beschikbaarheid van ascorbaat, herken je een goed vitamine C supplement aan ondersteunde nutriënten die het effectiever maken voor de weerstand dan vitamine C alleen. Hieronder nemen we de belangrijkste met je door. 

2. Toevoeging van quercetine & L-gluthathion: krachtige nutriënten

Quercetine is een zogenoemde flavonol die we in de natuur veelal samen met vitamine C aantreffen. Deze natuurlijke kleurstof is ruimschoots aanwezig in het plantenrijk en dus ook in voeding – vooral in de buitenschil van rode uien is quercetine in grote hoeveelheden aanwezig. Daarnaast heeft het nutriënt een synergetische werking met vitamine C wat het een welkome aanvulling maakt in een weerstandsformule.3 We spreken van synergie wanneer twee onafhankelijke nutriënten elkaar versterken in de werking. 

Ook is de antioxidant L-gluthation toegevoegd. Deze zogenoemde tripeptide (een verbinding van drie aminozuren), kan het lichaam aanmaken in de lever uit de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine. Maar de voornaamste reden waarom we L-gluthation hebben toegevoegd is de bijdrage die het levert aan het hergebruik van vitamine C, wat het algehele antioxidatieve potentieel van ons lichaam verhoogt.   

3. Zink & koper: belangrijke mineralen voor de weerstand 

Het belangrijke sporenelement zink heeft – naast zijn rol in het celdelingsproces en de aanmaak van weefsels* – een positieve invloed op het immuunsysteem.* Zink heeft bovendien een bijzondere verstandshouding met nog zo’n ander belangrijk mineraal; koper. 

Ook hebben deze twee mineralen een synergetische werking, maar de samenwerkingsband tussen deze twee is vrij uniek. Door de stimulerende en remmende werking (zie figuur 3) die ze op elkaar hebben draait het tussen zink en koper dus vooral om balans. Een verhoogde zink inname zorgt namelijk voor een verlaagde koperstatus.5 Koper heeft daarnaast een positieve invloed op het immuunsysteem* en verbetert het ijzertransport.6 Bovendien zorgt koper mede voor een goede weerstand.* 
Hoe herken ik het beste vitamine C supplement
Figuur 3 : de synergetische mineralenverhouding tussen zink en koper.

4. Mangaan: helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen*

Mangaan is een antioxidant, wat het een welkome toevoeging maakt binnen een formule voor de weerstand.7* Samen met koper en zink vormt mangaan zogenoemde superoxidedismutase enzymen (SOD) die actief samenwerken. SOD vangen de vrije radicalen weg die ontstaan door oxidatie in de mitochondria (het energiecentrum van onze cellen), wat onze energieproductie beschermt.8

Daarnaast is mangaan goed voor het kraakbeen*, van belang voor de samenstelling van de botten*, belangrijk voor het energiemetabolisme* en het nutriënt helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.*

5. Plus de antioxidant en turbo voor overige ingrediënten: OPC

Ook hebben we OPC (oligomere pro cyanidine) aan de formule toegevoegd. Naast dat dit een antioxidant is en beschermt tegen vrije radicalen, biedt het nutriënt ondersteuning aan zowel hart als bloedvaten en het metabolisme.** 

Onze dunne darm neemt deze antioxidant op om vervolgens door het gehele lichaam te verspreiden. Maar nog belangrijker: dit druivenpitextract versterkt de werking van alle nutriënten in de formule (zie figuur 2).9

Hoe herken ik het beste vitamine C supplement

Figuur 2 : OPC (oligomere pro cyanidine) versterkt de werking van de overige nutriënten in de formule.

Voordelen product
 • Vitamine C als goed opneembaar calcium/magnesium ascorbaat
 • Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem
 • Hoge dosering van 711 mg vitamine C per capsule
Gebufferde Vitamine C®
Gebufferde Vitamine C® 180  vegan capsules
 

Onze Gebufferde Vitamine C is onze eerste keus voor de weerstand en bevat alle nutriënten die nodig zijn ter ondersteuning van de afweer van je lichaam.* Door het combineren van verschillende ondersteunende nutriënten is deze immuniteitsformule bovendien veel effectiever voor de weerstand dan uitsluitend vitamine C. 

De eerste keus voor de weerstand is Gebufferde Vitamine C, maar in sommige gevallen is dit voor jou niet de beste optie. Lees hier meer over welk vitamine C supplement het best bij jou past.


 

Conclusie: het beste vitamine C supplement is een compleet product voor de weerstand*

Het beste vitamine C supplement herken je aan de volledigheid van de samenstelling waarbij ook ruimte is voor andere nutriënten voor onze weerstand.* 

Deze ondersteunde nutriënten komen echter pas goed tot hun recht wanneer de hoofdmoot binnen een formule voor de immuniteit* – vitamine C – de ontzuurde vorm bevat. Bij optimale doseringen koppelen we het nutriënt namelijk aan een mineraal (calcium/magnesium ascorbaat) zodat onze maag en darmen hier geen hinder van ondervinden.  

De jaarlijks terugkerende lastpost voor onze weerstand vraagt daarom om een extra dosis vitamine C in gebufferde vorm. Een complete formule die op meerdere gebieden ondersteuning biedt gedurende die moeilijke maanden!  

* Goedgekeurde gezondheidsclaims van Gebufferde Vitamine C.
 ** Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating Gebufferde Vitamine C

Advies nodig over vitamine C?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Pauling, Linus. (1977). Vitamin C, the Common [...]. W.H. Freeman. 
 2. Carr, A. C., & Frei, B. (1999). Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant [...] in humans. The American journal of clinical nutrition, 69(6), 1086-1107.
 3. Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and [...]. Nutrients, 9(11), 1211.
 4. Dröge, W., & Breitkreutz, R. (2000). Glutathione and [...]. Proceedings of the Nutrition Society, 59(04), 595-600.
 5. Prasad, A. S. (2017). Discovery of Zinc for Human [...] and Biomarkers of Zinc [...]. In Molecular, Genetic, and Nutritional Aspects of Major and Trace Minerals (pp. 241-260). Academic Press.
 6. Johnson, M. A., Fischer, J. G., & Kays, S. E. (1992). Is copper an antioxidant nutrient? Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 32(1), 1-31.
 7. Holley, A. K., Bakthavatchalu, V., Velez-Roman, J. M., & St Clair, D. K. (2011). Manganese superoxide [...]: guardian of the powerhouse. International journal of molecular sciences, 12(10), 7114-7162.
 8. Wołonciej, M., Milewska, E., & Roszkowska-Jakimiec, W. (2016). Trace elements as an activator of antioxidant enzymes. Postepy higieny i medycyny doswiadczalnej (Online), 70, 1483-1498.
 9. Fine, A. M. (2000). Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Alternative [...] review: a journal of [...], 5(2), 144-151.