Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wanneer welke vitamine C?

Onze immuniteit vormt een omvangrijk systeem waar we veel aan danken – mits we er goed voor zorgen natuurlijk. Ter ondersteuning van onze weerstand bieden we je daarom de keuze uit meerdere vitamine C producten.* Welk vitamine C supplement het best bij jou past lees je hier

Lees verder onder de afbeelding

Wanneer welke vitamine C?

Onderwerpen in dit artikel

 • 1. Vitamine C 1000 mg: hooggedoseerd met rozenbottelextract en citrus bioflavonoïden
 • 2. Vitamine C poeder Calcium- & Magnesiumascorbaat: de ontzuurde vorm
 • 3. Ester-C® 1000 mg: mild voor maag en goed opneembaar
 • 4. Gebufferde Vitamine C: de eerste keuze voor de weerstand*
 • Conclusie: Gebufferde Vitamine C is de ultieme én complete weerstandformule

Een onoverkoombaar probleem van de weerstandsvitamine is dat we niet in staat zijn om het zelf te produceren. Voor toereikende vitamine C waarden zijn we daarom in eerste instantie aangewezen op onze voeding. Door ons drukke bestaan schiet het eten van voldoende groente en fruit er echter nog wel is bij in.1

En dat is betreurenswaardig, vooral gezien de gezondheidsbevorderende eigenschappen van vitamine C. Zo is het een antioxidant die een bijdrage levert aan het wegvangen van vrije radicalen en daarmee gezonde cellen en weefsels helpt beschermen*, draagt het nutriënt bij aan de leerprestatie, de gemoedstoestand en het geheugen*, en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem.* Meer lezen? Bekijk ons blog Waar is vitamine C goed voor?

Vanwege de uiteenlopende toepassingen hebben we een breed palet aan vitamine C supplementen met stuk voor stuk een unieke toepassing. Waar we eerder beschreven hoe je het beste vitamine C supplement herkent, is het nu tijd om uit te leggen welke van de vier onderstaande producten het best bij jou specifieke situatie past:

 1. Vitamine C 1000 mg: hooggedoseerd met rozenbottelextract en citrus bioflavonoïden
 2. Vitamine C poeder Calcium- & Magnesiumascorbaat: de ontzuurde vorm
 3. Ester-C® 1000 mg: de beste vorm van vitamine C
 4. Gebufferde Vitamine C: de eerste keus voor de weerstand

1. Vitamine C 1000 mg: hooggedoseerd met rozenbottelextract en citrus bioflavonoïden

Heb je niet snel last hebt van maag- of darmirritatie en geniet een tablet jouw voorkeur boven poeder? Dan is Vitamine C 1000 mg de beste keuze. Veel mensen vinden dit handiger dan elke dag gedoe met het roeren en mengen van poeder in water. 

Bovendien kun je erop vertrouwen dat dit een goede vorm van de weerstandsvitamine bevat. Ascorbinezuur heeft namelijk dezelfde biologische beschikbaarheid en opneembaarheid als vitamine C in fruit.2 Daarnaast zijn onderstaande nutriënten toegevoegd, voor een algeheel betere werking van de formule. 

Met bioflavonoïden (citrus) en rozenbottel extract

Bioflavonoïden zijn plantaardige nutriënten waarvan we de citrus variant vooral terugvinden in het zachte witte deel onder de schil van de citrusvrucht. Tijdens het koken verdwijnen deze nutriënten echter voor maar liefst 70 tot 90 procent uit onze voeding. Een aanvulling via suppletie is dus ook verre van overbodige luxe.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat citrus-bioflavonoïden zorgen voor een 35 procent betere opname van vitamine C. Ook zorgen ze voor een langzamere opname van ascorbinezuur en een verminderde uitscheiding via de urine.3

Rozenbottel is de vrucht die we terugvinden in de wereldberoemde liefdesbloem: de roos. Deze antioxidant bevat al veel vitamine C – namelijk 45 procent – maar dit is niet de reden waarom we dit nutriënt hebben toegevoegd. Zo verbetert rozenbottelextract de weerstand** en biedt het ondersteuning aan zowel de spijsvertering als nier- en galblaasfunctie.**

Vitamine C 1000 mg samengevat: 

 • Wanneer je geen maag- of darmirritatie bij het gebruik van ascorbinezuur ervaart’
 • Een natuurlijke toevoeging op je voedingspatroon
 • Bevat citrus-bioflavonoïden voor een betere opname vitamine C
 • Met rozenbottel extract

Voordelen product
 • Vitamine C werkt als antioxidant en is goed voor het immuunsysteem
 • Citrus-bioflavonoïden voor betere opname vitamine C
 • Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen
Vitamine C 1000 mg
Vitamine C 1000 mg 180  tabletten
 

2. Vitamine C poeder Calcium- & Magnesiumascorbaat: de ontzuurde vorm

Wanneer je de weerstandsfavoriet liever in poedervorm wil, is Vitamine C poeder Calcium- & Magnesiumascorbaat de beste optie.* Het voordeel van deze toedieningsvorm is dat je zelf de dosering kan bepalen, het poeder los je bijvoorbeeld eenvoudig op in een glas water. Vitamine C in poedervorm raden we aan bij een hogere vitamine C behoefte, per maatschep krijg je namelijk een therapeutische dosering van 2067 mg binnen. 

Dit poeder bevat de ontzuurde ascorbaat binding wat het uiterst vriendelijk voor maag en darmen maakt. Precies wat je wil bij een verhoogde vitamine C behoefte. 

Voordelen product
 • De ontzuurde vorm van vitamine C (ascorbaat)
 • Hoge dosering vitamine C per maatschep (2067 mg)
 • Goed oplosbaar in water
 

Vitamine C poeder Calcium- & Magnesiumascorbaat samengevat:

 • Bij een verhoogde vitamine C behoefte
 • Eenvoudig oplosbaar in een glas water
 • De ontzuurde vorm van vitamine C (ascorbaat) 
 • Therapeutische dosering per maatschep 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
  

3. Ester-C® 1000 mg: mild voor maag en goed opneembaar

Deze variant bevat de gepatenteerde en beste vorm van de weerstandsvitamine: Ester-C®. Bovendien heeft deze formule een snellere en stabielere opname dan regulier ascorbinezuur door de koppeling aan l-threonaat waardoor de opname verbetert.4

De binding aan threonzuur heeft binnen deze verbinding meerwaarde, omdat het een zogenoemd vitamine C metaboliet (stofwisselproduct) is. Ons lichaam zet de vitamine van nature om in metabolieten, maar bij dit proces gaat een groot deel van de stof verloren. 

Door het calciumascorbaat te binden aan een metaboliet neemt ons gestel de vitamine C dus direct op, zonder verspillingsprocessen te hoeven doorlopen. Klinisch onderzoek wijst bovendien uit dat Ester-C® tweemaal langer in het lichaam aanwezig blijft in vergelijking tot regulier ascorbinezuur.5

Ester-C® 1000 mg samengevat: 

 • Bevat de beste vorm van vitamine C
 • Een onderhoudsdosering en stabiele toevoeging op je voedingspatroon 
 • Mild voor de maag
 • Goed opneembaar

Voordelen product
 • Ester-C® is uiterst goed opneembaar
 • Mild voor de maag
 • Met rozenbottelextract en citrus-bioflavonoïden
Ester-C® 1000 mg
Ester-C® 1000 mg 90  tabletten
 

Hoewel Ester-C® dus de beste vorm van vitamine C bevat is dit niet het beste supplement voor de weerstand. De beste formule voor de immuniteit – en onze eerste aanbeveling – combineert namelijk verschillende ondersteunde nutriënten wat het effectiever voor de weerstand maakt. Hieronder gaan we uitgebreider in op onze weerstand virtuoos. 


4. Gebufferde Vitamine C: de eerste keuze voor de weerstand*

Wanneer je complete ondersteuning wilt voor je immuniteit is Gebufferde Vitamine C de beste keus. Deze formule bevat alle nutriënten ter ondersteuning van de afweer van je lichaam.* Door de combinatie van verschillende ondersteunende nutriënten is dit product bovendien veel effectiever voor de weerstand dan uitsluitend vitamine C. 

Het beste vitamine C supplement voor de weerstand herken je aan de volledigheid van de samenstelling waarbij ook ruimte is gemaakt voor andere hoogwaardige nutriënten. Zo heeft quercetine een zogenoemde synergetische werking met onze weerstandsfavoriet en draagt L-gluthation bij aan het regenereren (hergebruiken) van diezelfde vitamine C. Wanneer twee zelfstandige nutriënten elkaar versterken in werking noemen we dit synergie.

Het duo zink en koper hebben bovendien een positieve invloed op het immuunsysteem.* De antioxidant mangaan helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.* Om deze nutriënten goed tot hun recht te laten komen hebben we OPC (oligomere pro cyanidine) aan de formule toegevoegd. Dit druivenpitextract versterkt namelijk de werking van alle nutriënten in de formule (zie figuur 1).6

Maar tezamen komen deze voedingsstoffen pas echt goed tot hun recht wanneer de hoofdmoot binnen een formule voor de immuniteit* – vitamine C – de ontzuurde vorm bevat. Bij optimale doseringen van boven de 1000 mg koppelen we het nutriënt namelijk aan een mineraal (calcium/magnesium ascorbaat) zodat onze maag en darmen hier geen hinder van ondervindt. 


Wanneer welke vitamine C?

Figuur 1: OPC (oligomere pro cyanidine) versterkt de werking van de overige nutriënten in de formule.
 

Gebufferde Vitamine C samengevat: 

 • Vitamine C als ascorbaat: de niet zure vorm
 • Toevoeging van quercetine & L-gluthation: krachtige antioxidanten
 • Zink en koper zijn belangrijke mineralen voor de weerstand
 • Met mangaan; helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen*
 • Bevat ook OPC: antioxidant en turbo voor overige ingrediënten 

Voordelen product
 • Vitamine C als goed opneembaar calcium/magnesium ascorbaat
 • Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem
 • Hoge dosering van 711 mg vitamine C per capsule
Gebufferde Vitamine C®
Gebufferde Vitamine C® 180  vegan capsules
 

Conclusie: Gebufferde Vitamine C is de ultieme én complete weerstandformule

Welk vitamine C supplement aansluit op jouw wensen en behoeften hangt grotendeels af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Wil je een complete formule ter ondersteuning van de afweer van je lichaam?* De beste keuze is in dit geval Gebufferde Vitamine C. De combinatie van verschillende ondersteunende nutriënten maakt dit namelijk dé immuniteitsformule en bovendien effectiever voor ons gestel dan alleen vitamine C. 

Heb je een verhoogde behoefte en gaat je voorkeur uit naar poeder als toedieningsvorm? In dit geval is Vitamine C poeder Calcium- & Magnesiumascorbaat de beste optie. Vind je het nemen van een tablet toch handiger en heb je niet snel last van maag en darmen? Vitamine C 1000 mg is het supplement voor jou. Wanneer je voorkeur uit gaat naar de beste vorm, maar niet direct een complete formule voor de weerstand dan is Ester-C® 1000 mg de beste keus. Al met al dus genoeg keus voor een positieve invloed op het immuunsysteem!*

Advies nodig over vitamine C?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims van Vitamine C 1000 mg, Vitamine C poeder Calcium- & Magnesiumascorbaat, Ester-C® 1000 mg en Gebufferde Vitamine C.

**Gezondheidsclaims in afwachting van de Europese toelating van Vitamine C 1000 mgEster-C® 1000 mg en Gebufferde Vitamine C

Referenties
 1. Bagchi, D., Bagchi, M., Stohs, S. J., Ray, S. D., Sen, C. K., & Preuss, H. G. (2002). Cellular [...] with proanthocyanidins derived from grape seeds. Annals of the New York Academy of Sciences, 957(1), 260-270.
 2. National Institutes of Health. (z.d.). Office of Dietary Supplements, Vitamine C, Fact Sheet for Health Professionals.
 3. Vinson, J. A., & Bose, P. (1988). Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract. The American journal of clinical nutrition, 48(3), 601-604.
 4. Fay, M. J., & Verlangieri, A. J. (1991). [...] action of calcium L-threonate on ascorbic acid uptake by a human [...] cell line. Life sciences, 49(19), 1377-1381.
 5. Bush, M. J., & Verlangieri, A. J. (1987). An acute study on the relative gastro-intestinal absorption of a novel form of calcium ascorbate. Research communications in chemical pathology and pharmacology, 57(1), 137-140.
 6. Fine, A. M. (2000). Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Alternative [...] review: a journal of [...], 5(2), 144-151.