Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Een gezond BMI: wat betekent het echt?

BMI (Body Mass Index) is een zeer bekende maatstaf die al jaren gebruikt wordt om te berekenen of iemand een gezond gewicht heeft en in goede gezondheid verkeert. Maar wat is een gezond BMI? En wat zegt dat precies over onze gezondheid? Je leest het in dit blog.

Lees verder onder de afbeelding

Een gezond BMI: wat betekent het echt?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is BMI?
 • Wat is een gezond BMI?
 • BMI als graadmeter voor iedereen?
 • Wat BMI je vertelt over je gezondheid
 • Tot slot: een gezonde leefstijl is het enige dat echt telt

Wat is BMI?

De Body Mass Index (BMI) is een maatstaf die aangeeft of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI wordt internationaal gebruikt als richtlijn voor een gezond gewicht, maar ook als indicator voor het risico dat dit gewicht heeft op jouw gezondheid.

Je BMI bereken je zelf eenvoudig met onderstaande formule. Geen zin om te rekenen? Maak dan gebruik van onze BMI calculator.

BMI = gewicht (in kilogram) / (lengte x lengte (in meters))

Een rekenvoorbeeld: bij een gewicht van 70 kilo en een lengte van 1,75 meter lang heb je een BMI van: 70 kilogram / (1,75 x 1,75 meter) = 22,9.

Wat is een gezond BMI?

Over het algemeen ligt de waarde van een gezond BMI tussen de 18,5 en 25.1 De BMI-waarde geeft een indicatie of er sprake is van ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of ernstig overgewicht. Verschillende factoren hebben invloed op deze precieze waarden, zoals leeftijd en etniciteit.

Voor volwassenen van 19 tot en met 69 jaar gelden de volgende BMI-grenzen:1

BMIBetekenis
< 18,5Ondergewicht
18,5 - 25Gezond gewicht
25 - 30Overgewicht
30 >Ernstig overgewicht

Voor volwassenen vanaf 70 jaar gelden andere grenzen, omdat de kans op ondervoeding al groter is wanneer de BMI-waarde onder de 22 valt en het risico op gezondheidsproblemen pas bij een BMI-waarde van 28 en hoger groter is. Voor hen ligt de waarde van een gezond BMI dus hoger dan bij volwassenen van 19 tot en met 69 jaar.

De volgende grenzen worden gehanteerd bij 70 jaar en ouder:1

BMIBetekenis
< 22Ondergewicht
22 - 28Gezond gewicht
28 - 30Overgewicht
30 >Ernstig overgewicht

Ook voor mensen met een Aziatische achtergrond gelden er andere BMI-grenzen vanwege een andere vetverdeling. Zij hebben een hogere vetmassa bij een vergelijkbaar BMI met iemand met een Westerse achtergrond.1

BMIBetekenis
< 18,5Ondergewicht
18,5 - 23Gezond gewicht
23 – 27,5Overgewicht
27,5 >Ernstig overgewicht

Gezond BMI vrouw

In principe gelden voor mannen en vrouwen dezelfde BMI-grenzen, maar er zijn wel enkele verschillen tussen mannen en vrouwen die bij de interpretatie van de BMI-waarden moeten worden meegenomen.

Vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage dan mannen om een eventuele zwangerschap te ondersteunen. Te veel vet kan echter gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Een gezond BMI voor vrouwen van 19 tot en met 69 jaar ligt tussen de 18,5 en 25. Het is echter belangrijk om ook het vetpercentage en de tailleomtrek te bekijken. Een te hoog vetpercentage of een te hoge tailleomtrek kan een risico zijn voor de gezondheid, ook als de BMI binnen de gezonde grenzen valt.

Lees ook onze blogs over een gezond vetpercentage en over taille meten.

Gezond BMI man

Ook voor volwassen mannen van 19 tot en met 69 jaar ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en 25. Mannen hebben echter van nature meer spiermassa dan vrouwen. Spieren wegen zwaarder dan vet waardoor een hoge BMI-waarde niet altijd een teken is van overgewicht. Het is daarom belangrijk om naast de BMI ook spiermassa, vetpercentage en tailleomtrek in acht te nemen.

Bekijk ook ons blog over de beste voeding om spiermassa op te bouwen.

BMI als graadmeter voor iedereen?

BMI is een eenvoudige manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, maar het is niet altijd betrouwbaar. BMI kijkt namelijk alleen naar lengte en gewicht, maar zegt niets over hoeveel spieren of vet je hebt.

Mensen met een gezonde BMI kunnen bijvoorbeeld toch te veel vet hebben.2 Mensen met veel spieren hebben wellicht een hoge BMI, terwijl ze geen overgewicht hebben.

Voor wie is BMI minder geschikt?

Het berekenen van BMI als graadmeter voor een gezond gewicht is minder geschikt in de volgende situaties:1

 • Zwangerschap of borstvoeding. Tijdens deze periodes verandert je gewicht en lichaamssamenstelling.
 • Veel spieren. Spieren wegen zwaarder dan vet. Hoewel sporters vaak een hoge BMI hebben, is er geen sprake van overgewicht.
 • Heel klein of lang. Het is niet bekend vanaf welke lengte dit precies geldt en wat daar dan de bijbehorende BMI-grenzen zijn.

Of afvallen tijdens de zwangerschap wel gezond is, lees je in ons eerder geschreven blog.

Wat BMI je vertelt over je gezondheid

Hoewel BMI wordt gebruikt om gezondheidsrisico's in kaart te brengen, weergeeft het niet het totale plaatje van je gezondheid. Het neemt enkel je lengte en gewicht in acht. Voor het bepalen van een goede gezondheid zijn meerdere factoren en maatstaven van belang.

Vetpercentage

Het vetpercentage – het percentage lichaamsgewicht dat uit vet bestaat – geeft een nauwkeuriger beeld van je gezondheid dan BMI.3,4 Een nadeel van deze meetmethode is dat het geen beeld geeft van waar het vet precies zit. Vooral het (buik)vet dat onder je spieren en rondom je organen in de buikholte verstopt zit – visceraal vet – vormt een probleem voor je gezondheid. Hoe meer visceraal vet je hebt, hoe groter het risico voor je gezondheid.5

Tailleomtrek

Tailleomtrek geeft beter aan hoe het vet over het lichaam is verdeeld.6 Hoe groter je buikomvang des te groter de kans is dat je visceraal vet hebt wat een verhoogd risico geeft op gezondheidsproblemen. Hoewel het een eenvoudige manier is om de hoeveelheid buikvet te meten, zijn fouten hierbij wel makkelijk gemaakt.

Of je kunt afvallen rond de buik lees je in een eerder geschreven artikel.

Spiermassa opbouwen

Voor een goede gezondheid moet de verhouding van spieren en vet in balans zijn. Spieren zijn belangrijk voor kracht, conditie en fitheid. Ze hebben energie nodig voor beweging en spierherstel waardoor je ook meer calorieën verbrandt in rust. Bovendien vermindert meer spiermassa de vetmassa.7 Krachttraining is een goede manier om spiermassa op te bouwen.

Bekijk ons eerder verschenen blog over krachttraining voor vrouwen.

Leefstijl en genen

BMI houdt geen rekening met factoren als leefstijl en genen. Zo hebben leefstijlfactoren als roken en alcoholgebruik ook invloed op gezondheid en zijn bepaalde gezondheids-problemen voor een deel genetisch bepaald.8 Om je algehele gezondheid in kaart te brengen dien je onder andere ook te kijken naar bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol.

Tot slot: een gezonde leefstijl is het enige dat echt telt

BMI biedt een eenvoudige manier om een algemene indruk te krijgen van je gewicht. Maar wat precies een gezond gewicht is, verschilt van persoon tot persoon. Je lichaamsbouw, spiermassa en leeftijd spelen allemaal een rol. Bovendien wordt gezondheid niet uitsluitend bepaald door een getal op de weegschaal. Maak gezonde keuzes in voeding, zorg voor voldoende beweging, waarborg een goede nachtrust en pak die momenten van ontspanning. Een gezonde leefstijl bevordert zowel de fysieke als mentale gezondheid!

Advies nodig over het bereiken van een gezond gewicht?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Voedingscentrum. BMI-meter. Geraadpleegd op 5-01-2024.
 2. Romero-Corral, A., Somers, V. K., Sierra-Johnson, J., Thomas, R. J., Collazo-Clavell, M. L., Korinek, J., et al. (2008). Accuracy of body mass index in diagnosing […] in the adult general population. International Journal of […], 32(6), 959-966. 
 3. Zeng, Q., Dong, S. Y., Sun, X. N., Xie, J., & Cui, Y. (2012). Percent body fat is a better predictor of cardiovascular […] factors than body mass index. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 45, 591-600.
 4. Phillips, C. M., Tierney, A. C., Perez‐Martinez, P., Defoort, C., Blaak, E. E., Gjelstad, I. M., ... & Roche, H. M. (2013). […] and body fat classification in the […]: impact on [...]. […], 21(1), E154-E161. 
 5. Hamdy, O., Porramatikul, S. & Al-Ozairi, E. (2006). Metabolic […]: the paradox between visceral and subcutaneous fat. Current […] Reviews. 2(4), 367-373.
 6. Shen, W., Punyanitya, M., Chen, J., Gallagher, D., Albu, J., Pi‐Sunyer, X., ... & Heymsfield, S. B. (2006). Waist circumference correlates with [...], 14(4), 727-736.
 7. Westcott, W. L. (2012). Resistance training is medicine: effects of strength training on health. Current sports medicine reports, 11(4), 209-216. 
 8. Nuttall, F. Q. (2015). Body Mass Index […], BMI, and Health: A Critical Review. Nutrition Today, 50(3), 117-128.