Rhodiola, ook wel bekend als Rhodiola rosea of rozenwortel, is een plant die van nature voorkomt in koude, bergachtige gebieden van Noord-Amerika, Noordoost-Europa en Noord-Azië. Deze regio's worden gekenmerkt door barre weersomstandigheden en extreme temperatuurschommelingen. Ze vormen het natuurlijke leefgebied van de Rhodiola-plant.
De naam ‘Rhodiola’ is afgeleid van het Griekse woord ‘rhodon’, wat staat voor ‘roos’, vanwege de roze bloemen die de plant produceert. Ondanks de moeilijke groeiomstandigheden in deze gebieden heeft Rhodiola zich aangepast en ontwikkeld tot een plant met allerlei overlevingsmechanismen. Het staat bekend als een adaptogeen, wat betekent dat het in staat is om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress en veranderingen in de omgeving.
De wortels en wortelstokken van de Rhodiola-plant bevatten verschillende stoffen, waaronder fytosterolen, organische zuren, flavonoïden, glycosiden, vetten en fenolen. Er zitten zelfs kleine hoeveelheden etherische oliën in, met in totaal maar liefst 86 verschillende componenten. De meest voorkomende stoffen in deze plant zijn monoterpenen en alcoholachtige verbindingen. De nutriënten rosavin en salidroside zijn de werkzame bestanddelen waaraan gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven mogen worden.