Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. De bekendste hiervan bevinden zich ook in melkproducten: lactobacillen en bifidobacteriën. Deze bacteriën overleven echter de zuurtegraad van de maag niet of blijven niet stabiel in het maagdarmkanaal. Terwijl het overlevingscijfer van de bacteriële stammen na het doorlopen van het verteringsgestel cruciaal is voor de waarde van een probioticum. Het aantal kolonievormende eenheden (kve/g)* is daarom niet perse leidend. Hoe meer (kve/g)*, hoe meer waarde gaat dus niet op. Voor de kwaliteit van probiotica is het belangrijk dat de bacteriën het verteringsgestel doorstaan.
Probiotica voor baby’s & kinderen
Bij elke levensfase past een probiotica die aansluit op de behoeften in die periode. In de darmen van pasgeborenen koloniseren bijvoorbeeld voornamelijk bifidobacteriën. Over tijd verandert deze samenstelling van het darmmicrobioom en in de eerste drie jaren van het kind bereikt de darmflora een stabiele toestand. Naast de bifidobacteriën komt nu ook de stam lactobacillus het meeste voor.
Voor een optimale werking van een probiotica voor kinderen wordt er vaak prebiotica aan toegevoegd. Dit zijn onverteerbare voedingsvezels die de groei van darmbacteriën zoals probiotica stimuleren. Bij een probiotica voor baby’s is deze toevoeging niet gewenst aangezien de maag nog niet ver genoeg ontwikkeld is.
*Kve/g komt van de Engelse afkorting colony forming units (cfu/g), oftewel, kolonievormende eenheden per gram.