L-taurine, of 2-aminoethaansulfonzuur, werd als eerste ontdekt in een os (bos taurus) en daar heeft deze niet-essentiële aminozuurachtige stof dan ook zijn naam aan te danken. Hoewel de amine vaak in de categorie van aminozuren wordt geplaatst, is het eigenlijk geen echt aminozuur. L-taurine bevat namelijk op de plaats van de carboxylgroep een sulfonzuurgroep waardoor het niet ingebouwd kan worden in eiwitstructuren (Brosnan & Brosnan, 2006). Als een amine speelt de aminozuurachtige stof een essentiële rol in verschillende metabolische processen in het lichaam, waaronder het stabiliseren van celmembraan in elektrisch actieve weefsels, zoals het brein en hart.
L-taurine is in hoge concentraties aanwezig in het weefsel van alle dieren (Brosnan & Brosnan, 2006), en dan met name in zeedieren (Oehlenschlager, 2012). Veel lagere concentraties van het organische zuur zijn te vinden in: planten, paddenstoelen en bacteriën. Dierlijke cellen onderscheiden zich van plantaardige cellen door het ontbreken van een versterkte celwand (Brosnan & Brosnan, 2006). Dit heeft tot gevolg dat het reguleren van de osmotische druk en het cel volume essentieel is voor het bestaan van cellen in zoogdieren. Door de uitwisseling van natrium-, magnesium-, kalium-, en chloorionen kan de cel de osmotische druk en zo ook het cel volume regelen (Schaffer, Takahashi & Azuma, 2000). L-taurine speelt een fundamentele rol bij deze uitwisseling, het is namelijk een osmylyt die de osmotische balans in de cel handhaaft (Schaffer, Takahashi & Azuma, 2000). Daarnaast reguleert de aminozuurachtige stof, de intra- en extracellulaire calciumconcentratie en beschermt het cellen (bijvoorbeeld in hart en hersenen) tegen een te hoge calciumconcentratie (Schaffer, Takahashi & Azuma, 2000).
L-taurine is vooral te vinden in eiwitrijk voedsel. Voorbeelden van voeding met een hoog gehalte L-taurine zijn: vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren.
*Brosnan, J. T. & Brosnan, M. E. (2006). The sulfur-containing amino acids: an overview. The Journal of Nutrition, 136(6), 1636S-1640S.
*Oehlenschlager, J. (2012). J. Seafood: nutritional benefits and risk aspects. Int J Vitam.Nutr Res, 82(3), 168-176.
*Schaffer, S., Takahashi, K., & Azuma, J. (2000). Role of osmoregulation in the actions of taurine. Amino Acids, 19(3-4), 527-46.