Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is micellair water en wat doet het met je huid?

Bijzonder water, zo kun je micellair water misschien wel noemen. Volgens velen hét product voor een stralende huid. In reclames zie je vrouwen met een satijnachtige huid, natuurlijk gebruiken zij het desbetreffende micellair water. Dat jij dit water ook nodig hebt, spat van het beeldscherm. Maar is het ook zo fantastisch? Heb je echt nog een huidproduct nodig? En wat is micellair water eigenlijk? 
 

Lees verder onder de afbeelding

Wat is micellair water en wat doet het met je huid?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is micellair water?
  • Hoe micellair water gebruiken?
  • Micellair water kopen: waar moet je op letten?
  • Tot slot

Wat is micellair water?

Micellair water ziet eruit als water en voelt hetzelfde op de huid, toch is het geen normaal water. Dit soort water is een soort gezuiverd water waar zogenoemde surfactanten in zitten. Een moeilijk woord waarmee we de opbouw van een hydrofiel (kop) en een lipofiel (staart) deel bedoelen. Waar hydrofiele stoffen juist aangetrokken zijn tot water, voelen lipofielen deeltjes zich meer thuis in vet. 

En deze combinatie is uniek want water en vet mengen namelijk niet. Misschien heb je weleens olie in een glas water gezien. Hoe hard je ook schud, de olie zal uiteindelijk in bolletjes op de oppervlakte komen drijven. Dit gebeurt omdat water en vet elkaar afstoten. 

Onze huid heeft een vettig laagje en maak je moeilijk schoon met alleen water. Wanneer men genoeg surfactanten toevoegt aan water, ontstaan er micellen. Hier clusteren de vettige staartjes zich aan de binnenkant, de wateraantrekkende kopjes wijzen naar buiten. Zo ontstaat er een rond bolletje wat we een micel noemen.1
 

Wat doet micellair water?

We weten nu dat er olie in de waterige oplossing verstopt zit. Maar hoe werkt dit dan precies? Wanneer je micellair water op je huid aanbrengt, kun je het vergelijken met een soort magneet. 

Micellair water maakt je huid schoon door vuil uit de poriën te trekken waardoor je een schone huid krijgt. Anders gezegd: onzuiverheden worden verwijderd van de huid zonder dat je hoeft te wrijven. 

Alle vuil die gedurende de dag op je huid komt (denk aan make-up, vuile deeltjes in de lucht, stof en zweet) voert het micellair water af. De lipofielen staartjes in het water hechten zich aan het vuil op jouw huid, het vuil zit dus in het midden van de micel en kan daardoor makkelijk weggespoeld of geveegd worden.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Hoe micellair water gebruiken?

Alle eigenschappen die hiervoor genoemd zijn maakt dit soort water heel geschikt is als reinigingsproduct en is als zodanig dan ook op de markt verkrijgbaar. Micellair water kun je zien als een milde zeep-vrije reiniger wat je huid opfrist, geschikt voor je gezicht. Je brengt het aan op een wattenschijfje en gebruikt het in de ochtend als gezichtsreiniger en/of in de avond als make-up remover én gezichtsreiniger in één. 

Micellen zorgen er dus voor dat vuil wordt opgenomen en van je gezicht verdwijnt. Daardoor krijg jij een schonere huid. Bijkomend voordeel is dat micellair water vaak geen of een kleine hoeveelheid alcohol bevat. Dit zorgt ervoor dat je geen apart product nodig hebt om je ogen zonder irritatie te reinigen. Win-win!3 

Micellair water kopen: waar moet je op letten?

Het belangrijkste aspect wat je moet meenemen bij de aankoop van micellair water, is het type huidsoort dat je hebt. Het beste micellair water bestaat dan ook niet direct, het ligt er maar net aan wat jij nodig hebt. 

Wanneer je bijvoorbeeld een gevoelige huid hebt, als je huid snel rood of geïrriteerd raakt, is het verstandig om in ieder geval te kiezen voor een milde variant van micellair water zonder parfum dat geschikt is voor jouw type huid. Probeer ook sodium lauryl sulfate (SLS), nummer 1 ingrediënt voor huidirritatie, te vermijden.

Heb je meer een vette huid – je huid produceert veel talg – dan is het raadzaam micellair water te halen dat beter bij dit type huidsoort past. Ook is bij deze huidsoort het advies om voor een mildere variant te gaan. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, vaak staat het duidelijk beschreven op het etiket.1 Onthoud daarnaast: hoe simpeler het verzorgingsproduct (dus hoe minder ingrediënten) hoe beter het vaak is voor je huid. 

Tot slot

Micellair water is gezuiverd water waar de bolletjes met de naam micellen in zitten, en die micellen maakt dit product zo razend interessant en populair bij de menigte. Dat zit zo: micellen hebben een complexe structuur omdat ze enerzijds oplosbaar zijn in water, maar ook vet en vuil kunnen verwijderen. 

En ja, dat maakt dit product aantrekkelijk om bijvoorbeeld je huid mee schoon te maken. Begrijpelijk dus dat micellair water veelvuldig verkrijgbaar is op de cosmeticamarkt. Ga jij dit product gebruiken?

Advies nodig over je huid?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. InfoNu.nl. (2022). Wat is micellair water? Geraadpleegd op 15 april 2022. 
  2. Consumentenbond. (2011). Gezondheidsgids: hoe zit dat? Micellair water. Geraadpleegd op 15 april 2022. 
  3. Welnessacadamie. (2018). Micellair water zin of onzin? Geraadpleegd op 15 april 2022.